Stvarno ne znam odakle da počnem sa komentarom ove teme. Prvi sam Srbin iz BiH koji se javlja na ovu temu. Čitao sam je i u tom procesu sam osetio tugu, bol, bes, ali i smirenje nekim tekstovima.
Od ljudi koji su argumentovali svoju odbojnost prema 'Bosanćerosima' tu su Tacy i Idi i na njihove komentare ću pokušati da dam odgovore.
Bljuvotine koje su napisali KVAKA22, Jedi Master (majke mi mislio sam da imaš malo više razuma u glavi) i GodIsADJ verovatno će dobiti odgovor u daljem tekstu, iako ga ne zaslužuju. Od danas ovu trojicu redom smatram idiotima!
U početku me je iznarvirao pristup kojim je Idi otvorio temu. Kasnije je priznao da je preterao i pokazao da temu nije otvotrio iz mržnje nego iz besa i to je vrlo regularan razlog.
Ne želim da branim nikoga, vi znate bolje kako se ponašaju Bosanci u vašim gradovima od mene i imate pravo da se ljutite, ako vam oni svojim ponašanjem stanu na žulj. Tuga je zapravo što su i tu.
Hoću da se osvrnem na ono napisano što se ne tiče Bosanaca izbeglih u Srbiju, već Bosanaca (Srba naravno) uopšte.
Pojam Srbijanac koristim i ja. Dabogda mi prsti ostali na tastaturi ako sam taj termin ikada iskoristio u smislu uvrede ili nipodištavanja nekog Srbina iz Srbije, nego čisto da objasnim odakle je čovek, neće puno ni vama ni meni pomoći ako se na postavljeno pitanje: 'Šta je on?' dobije odgovor 'Srbin'. Tako i vi koristite reč Bosanac, pa se mi ne ljutimo (naravno ima budala koji se u tom nazivu nađu uvređeni, ali odmah se može predpostaviti koliko je taj neko obrazovan).
Druga stvar koja me je najiskrenije zabolela u tekstu je pisanje o solidarnosti i humanosti bosanskih Srba. Verujem da ste svi mahom stariji od mene, ali ako ste vi zaboravili '99. ja klinac nisam. Tada sam gledao kako se populacija mojih malih (tada već malo većih nego '92) Pala udvostručava ljudima koji pričaju ekavicu. Nama ta ekavica nije parala uši! Braća su u nevolji i treba im pomoć, pomoć smo im dali, koliko smo mogli. Plače mi se dok ovo pišem...
Dalje, akcenat. Primetićete, ako niste već, da ja pišem ekavicom. Kako to ako sam rođen i odrastao na Palama? Sve priče o isključivosti ekavice od strane Bosanaca su vam upravo pale u vodu. Kao klinac počeo sam da pišem ekavicom i nastavio. Nikada mi ni jedan profesor kroz celo moje školovanje nije postavio pitanje, osim ako bih, greškom, umesto dve napisao dvije ili volio umesto voleo. U stvarnosti pričam ijekavicom, vrlo sličnoj onoj, Yopi omrženoj

, koja se priča u Sarajevu, samo ne tako radikalnoj. Ijekavice se svoje nikada u životu i nigde ne bih odrekao, ne iz inata, već zato što je volim.
Vrlo zanimljiva stavka su Karadžić i Mladić. Mislite da oni nas ne jebu više nego vas? Svaki dan slušamo o njima više nego vi. Oni su mi na vrh moje glave. Zgadili su se i onima koji su ih obožavali. Isto bo bilo kada bih ja vama rekao - ***** li vam majku srbijansku što ste nas sjebali sa Miloševićem??? To ja nikada ne bih rekao i ovo je besmislen primer, nemoj ko da se primi. Ali iskreno, više je te jadne Srbe iz Krajne zajebao Sloba nego što vas sad zajebava Mladić. Nije li tako?
Imam par komentara i na Tacy-in post.
Ako te put nekada nanese na Austrijsku prestonicu, svrati malo u 16. bezirk (opštinu, oblast). Tamo ti garantujem da su sve Srbi iz Srbije, mahom iz Negotina i ostale Istočne Srbije. O njima i njihovom moralu i ponašanju bih i ja mogao reći dve-tri, neću, ali oni diktiraju stav svih Austrijanaca prema nama, koji je, ne treba naglašavati, najnegativniji u EU.
Drugo, ne iskrivljuj istoriju. Bosanci (opet ponavljam Srbi) nisu pucali u Srbijance. Pucali su partizani u četnike i obratno. Kažeš li da su u Bosni bili samo partizani ili si neznalica ili želiš da vređaš, a ja te ne držim ni za jedno. Ja sam praunuk kapetana u Kraljevoj vojsci kasnije u ratu nazvane četnicima. Bio je komandant Jahorinskog korpusa, streljali ga partizani o Božić '45 i za grob mi se ne zna. Danas mi se duša za bakom cepa, što ne zna gde su joj sahranili oca!
Puno se raspisah, kao nikada do sada. Boli me, iskreno me boli. Mi u tu vašu Srbiju gledamo kao u Sunce, kao u Boga, a onda pročitam ove komentare i dobijem šamar. Pašće mi još nešto na pamet, napisaću kasnije...