Srbi u BIH - demografija

Tebi niko ne brani da budeš Srbin...možeš da kažeš i da si Marsovac ja ću to poštovati.
A da ti nisi Srbin samo onako virtuelno na ''srpskim'' forumima...

Inače u privatnom životu u Sarajevu si naravno Bošnjak. Je li tako

Pred ekstremnim muslimanima ne pricam o politici, nije dobro za zdravlje, ali medju istomisljenicima i umjerenim ljudima se javno izjasnjavam kao Srbin i stojim iza toga. Nije bas da svakih 5 minuta isticem svoj stav, ali ko me pita - cuce sta treba. Ljudi treba kod nas da odbace komplekse Turaka i ovih NovoSrba RS tipa. Polako - ne ide to preko noci. Procesi ce trajati mozda stotinama godina, ili mozda i krace. Vidjecemo.

Ponegdje naravno nije pametno pustiti jezik, ali trudim se da narodu objasnjavam istinu o srpskom narodu i nasim problemima sa identitetom.

Mozda se jednog dana i politicki angazujem, pa ces o meni i slicnima cuti vise.

A vidim da te hvata nervoza jer nisam pravoslavac, a ne stidim se svog porijekla - ali nemoj - nemas se cega plasiti, sem istine i pravde. Cudo jedno - gdje god odem kazu mi da sam Srbin, 1941 mi ustase odvedu 14 zena i djece, sestara i rodica moga djeda i ubiju ih u Jasenovcu, a svi su nosili muslimanska imena, samo naprasno za tebe i tebi slicne nisam nista vise no obicni prevrtljivi balija.

Ja vidim da se Sarajlija izjasnjava kao Srbin muslimanske veroispovesti. U koliko nije provokacija, to mi je jako drago. U ostalom nije ni prvi ni poslednji

Hvala - nije provokacija. Sigurno ni prvi ni posljednji. Drago mi je sto tako mislis. Moram priznati da je protekli rat jako uticao na to da se probudim iz sna i pocnem razmisljati o nesreci koja je zadesila nas Srbe.

Hoce li nas pravoslavci prihvatiti ili ne nije ni vazno - vazan je nas izbor i nas zivot. Ima nas dovoljno da budemo rukavac srpstva.

Наравно да ће вас Срби прхватити. Бог с тобом. Па не живе овде волови него људи. У осталом има пуно људи који знају овде историју. Е сад , знаш како је
Велики број Муслимана је био у Усташким униформама, и напревио нечувене злочине. Па и у задњем рату, Муслимани су се у главном удружили с Хрватима. А у Босну су доведени Муџахедини. Те ће се ствари , надам се , временом превазићи. Али чисто да знаш да је један од првих Српских Четника Добровољаца био Мустафа Голубић. који се срчано борио против Отоманске Империје, и свуда где је наилазио на друге муслимане, дичио се да је Србин Муслиманске вере.

Ja koliko vidim - bosnjastvo je propalo kao ideja i nacija kod nas i sem islama nema sadrzaja. Tako da i naziv musliman zadovoljava i vidim da narod polako odbacije bosnjastvo kao identitet. Muslimani da ne izgube vjerski identitet, a ostali da ih ta vjera ne poklopi.

S tim se ne slažem. Počelo je s Benjeminom Kalajem, mnogi muslimani su stali iza njega.
Mnogi i nisu....Stiglo je dovde....Kao poraz srpskog nacionalnog programa o jedinstvu Srba muslimana, pravoslavaca i katolika

Tema je kompleksna i mislim da se proces nacionalnog opredjeljivanja i formiranja muslimana nije zavrsio, vec da se nastavlja. Tocak se ne vraca, vec se dalje kotrlja ako tako hoces.

Tema je kompleksna, ali ti izvršćeš istorijsku perspektivu. Većina muslimana je želela da se diferencira od ostatka Srba kao posebna nacija, a ne obratno

Iako u XIX veku i periodu Austro-Ugarske okupacije BiH, prve Jugoslavije nije bilo tako.

Ja nemam izbora, ja mogu biti samo Srbin, a vjerujem da ce doci vrijeme kada ce svi muslimani i ateisti iz muslimanskih porodica srpskog porijekla poci istim putem. Stvar je vremena i mira..

Pokazalo se da je stvar pripadnosti naciji više pitanje emocija nego razuma.
Tako da pripadnost naciji je ipak i stvar izbora.

Hoce li nas pravoslavci prihvatiti ili ne nije ni vazno - vazan je nas izbor i nas zivot. Ima nas dovoljno da budemo rukavac srpstva.

Srbi su u velikoj većini pravoslavci samo u smislu, kulturnog nasleđa, nekih folklornih običaja itd
Većina Srba, zna samo da se prekrsti, zna koja mu je slava, a u crkvu uđe ili razgovara sa popom jednom u deset godina.
Ne znam kakvi su te pravoslavci spopali.
Muslimani su mnogo veći vernici od Srba.
I nije problem u tome što Srbi nisu hteli da prihvate muslimane kao pripadnike svog naroda...već što muslimani nisu želeli da osećaju pripadnost srpskom narodu.

A ja o toj temi znam mnogo više o tebe kroz istoriju XIX i polovine XXv, ali nebitno

Наравно да ће вас Срби прхватити. Бог с тобом. Па не живе овде волови него људи. У осталом има пуно људи који знају овде историју. Е сад , знаш како је
Велики број Муслимана је био у Усташким униформама, и напревио нечувене злочине. Па и у задњем рату, Муслимани су се у главном удружили с Хрватима. А у Босну су доведени Муџахедини. Те ће се ствари , надам се , временом превазићи. Али чисто да знаш да је један од првих Српских Четника Добровољаца био Мустафа Голубић. који се срчано борио против Отоманске Империје, и свуда где је наилазио на друге муслимане, дичио се да је Србин Муслиманске вере.

Zlocine ustasa su ponajvise cinili katolici (uostalom postoje dokumenti). Muslimani su bili privjesak i "cvijece" dok se pravoslavci ne istrijebe, pa bi onda ustase pomlatili i njih (plan je postojao). Nijedan ustaski general ili znacajan vodja ili politicar nije bio musliman niti je nosio muslimansko ime.

Zlocini na terenu su uglavnom radjeni post festum u osveti na sektasko vjersko nasilje samozvanih cetnika. Inicijalno nema bas puno podataka da su muslimani trazili djavola kod 5x jacih i vecih pravoslavaca i zapocinjali neke sukobe tek tako bez razloga i debelog povoda. Jos vise muslimana je bilo u partizanima, i nemali broj u cetnicima (i brat od mog djeda takodje jedno vrijeme).

U zadnjem ratu su muslimani iz BiH ratovali 2 godine protiv HVO i HV i toliko da je RSK i Milan Martic slali pomoc u hrani i oruzju u Zenicu 1993/94 protiv volje RS i Karadjica. Mi smo osvetili poklanu srpsku djecu iz Jasenovca, dok su RSovci i nogama i rukama stitili ustase koliko god su mogli. Od ustasa su dobili po guzici kao veliko hvala 1995.

Hrvati kod nas nisu omiljeni. Iza Armije BiH (za razliku od VRS koja ih je stitila i pomagala) je ostalo more mrtvih ustasa. Nema cetnika bez Srbina muslimana cetnika. Tako je to. Nama to dolazi iz stomaka.

Za Federaciju nemam pojma, ali ne mislim da prelazi 20 % stanovnistva uvrh glave (u RS nema ni 10 % nepravoslavnih). Poenta je da u tim opstinama sa izuzetkom okoline Sarajeva i nije bilo veceg broja pravoslavaca ni prije.

Toleranciju ne velicam - nazalost bilo je mnogo njesra i na nasoj strani. Uostalom - samo ekstremni muslimani treba nekoga da tolerisu, jer se od pravoslavaca ni u cemu osim po imenu koje nosim ne razlikujem. Ne znam sta bi trebao da tolerisem - ja i slicni meni - a ima nas mnogo.

u RS ima 5% nesrba i to je odlicna stvar za RS.

Samo nacionalno homogena drzava je stabilna drzava.

Multietnicnost je put u nestabilnost stradanja i ratove. To smo svi mogli dobro da vidimo na primeru SFRJ. Zato smo se mi Srbi opametili i resili da odsad pravimo samo homogene drzave i da ove multietnicke razbijamo i rasturamo.

Videli od vas Bosnjaka.

Vi ste rasturili SFRJ koja je bila nasa drzava a mi cemo rasturiti BIH. Samo je pitanje vremena.

Zlocini na terenu su uglavnom radjeni post festum u osveti na sektasko vjersko nasilje samozvanih cetnika. Inicijalno nema bas puno podataka da su muslimani trazili djavola kod 5x jacih i vecih pravoslavaca i zapocinjali neke sukobe. Jos vise muslimana je bilo u partizanima, i nemali broj u cetnicima (i brat od mog djeda takodje jedno vrijeme).

Previše idealizuješ ponašanje muslimana u WW2, jer to nije jednostavno tačno.
Gde su četnici uspeli da uspostave centralnu kontrolu (a jedan od prvih ljudi D. Mihajlovića je bio musliman) nad teritorijom nijednom muslimanu nije falila dlaka s glave, osim ako nije bio ustaša ili partizan.
Gde ne negiram lokalne četničke grupe koje su činile zločine nad muslimanima, a bilo je i onih obratno.
Ko je zapalio fitilj nikad se neće otkriti.

Najveći doprinos partizanskoj borbi u celoj Jugoslaviji dali su Srbi iz Bosanske krajine koji su i najviše stradali....

U zadnjem ratu su muslimani iz BiH ratovali 2 godine protiv HVO i HV i toliko da je RSK i Milan Martic slali pomoc u hrani i oruzju u Zenicu 1993/94 protiv volje RS i Karadjica. Mi smo osvetili poklanu srpsku djecu iz Jasenovca, dok su RSovci i nogama i rukama stitili ustase koliko god su mogli. Od ustasa su dobili po guzici kao veliko hvala 1995.

Iako to možda bilo tačno, ostje činjenica da su muslimani bili i ostali instrumen politike USA na Balkanu. I to je OK,nemam ništa protiv, ali zbog toga su platili cenu, ali i privilegije koje su dobili.
Ali instrument nikad nije nezavistan, već samo marioneta..

Nema cetnika bez Srbina muslimana cetnika. Tako je to. Nama to dolazi iz stomaka.
Da, da....
Bilo je i dobrih pesnika srpske rodoljubive, poezije, kulturnih radnika,političkih aktivista i nacionalnih radnika, heroja u WW1 i WW2 koji su se borili rame uz rame sa Srbima....
Ali to je vreme davno prošlo i nije dugo trajalo....
...

u RS ima 5% nesrba i to je odlicna stvar za RS.

Samo nacionalno homogena drzava je stabilna drzava.

Multietnicnost je put u nestabilnost stradanja i ratove. To smo svi mogli dobro da vidimo na primeru SFRJ. Zato smo se mi Srbi opametili i resili da odsad pravimo samo homogene drzave i da ove multietnicke razbijamo i rasturamo.

Videli od vas Bosnjaka.

Vi ste rasturili SFRJ koja je bila nasa drzava a mi cemo rasturiti BIH. Samo je pitanje vremena.
Da - da - RS je stabilna sa 5 ustaskih brigada u prvom komsiluku i 2 muslimanske, BL u potpunom okruzenju i cepom u Brckom. Stabilna ko kula od karata. Granice ko beton - citava vojska moze do Boske u BL da dodje a da je ne primjetite.

Stvaraj ti drzavu - na onom sto si naslijedio, zaradio, platio i kupio do 91 - al na tudjem dobru brate Srbine - nece moci.

A i ova ti je dobra muslimani rasturili SFRJ. A nevini Janezi, Ustase, Sloba i Siptari samo onako sa strane posmatrali. :mrgreen:[ Ajde care jos koju popij - pa da nove umotvorine saznamo :mrgreen:[

Previše idealizuješ ponašanje muslimana u WW2, jer to nije jednostavno tačno.
Gde su četnici uspeli da uspostave centralnu kontrolu (a jedan od prvih ljudi D. Mihajlovića je bio musliman) nad teritorijom nijednom muslimanu nije falila dlaka s glave, osim ako nije bio ustaša ili partizan.
Gde ne negiram lokalne četničke grupe koje su činile zločine nad muslimanima, a bilo je i onih obratno.
Ko je zapalio fitilj nikad se neće otkriti.

Najveći doprinos partizanskoj borbi u celoj Jugoslaviji dali su Srbi iz Bosanske krajine koji su i najviše stradali....

Da - nije im falila dlaka s glave, ali jesu glave. Klasicno sektasko vjerom inspirisano nasilje nad "turcima". I da nazalost - bilo je zlocina i muslimana nad pravoslavcima, ali puno manje. Upravo je to nasilje nekih cetnika izmedju ostalog dovelo do nepovjerenja 1992. Fitilj su zapalile ustase i 41 i 91. Srba muslimana je bilo vise nego dovoljno u partizanima (neki pravoslavci misle i previse obzirom na ustroj SRBIH kasnije pod uticajem istih).

Iako to možda bilo tačno, ostje činjenica da su muslimani bili i ostali instrumen politike USA na Balkanu. I to je OK,nemam ništa protiv, ali zbog toga su platili cenu, ali i privilegije koje su dobili.
Ali instrument nikad nije nezavistan, već samo marioneta..

Ne znam ko nosa Putinove slike po demonstracijama i zaziva Rusiju. I nemoj da ti bude tesko da priznas neke stvari. Ko prizna pola mu se prasta. Srbi muslimani su bolji momci nego sto pravoslavci vole sebi da priznaju. Mozda cak i cvijece - samo srpsko.

Da, da....
Bilo je i dobrih pesnika srpske rodoljubive, poezije, kulturnih radnika,političkih aktivista i nacionalnih radnika, heroja u WW1 i WW2 koji su se borili rame uz rame sa Srbima....
Ali to je vreme davno prošlo i nije dugo trajalo....

To vrijeme tek dolazi ali na bazi ravnopravnosti i jednakopravnosti svih Srba. Ne bih pravoslavcima dopustio da nose vise pusku mjesto mene - meni nekako bolje pristaje.

S tim se ne slažem. Počelo je s Benjeminom Kalajem, mnogi muslimani su stali iza njega.
Mnogi i nisu....Stiglo je dovde....Kao poraz srpskog nacionalnog programa o jedinstvu Srba muslimana, pravoslavaca i katolika

Ma nije pocelo sa Benajminom Kalajem - pocelo je sa 1 srpskim ustankom, pa Hatiserifirma sultana 1831, pa konacno onim incidentom na Cukur cesmi u Beogradu 1862. Pa nastavilo 1878 sanstefanskim mirom.

Nisu muslimani stali uz Kalaja sto su voljeli AU, nego ode glava jer je knezevina Srbija pocela da stvara vjerski cist prostor protjerujuci Srbe muslimane iz uze Srbije. Srbijanci muslimani i medju njima neki moji preci su kao i u BiH zivjeli najvise po kasabama, ali nisu tolerisani prije Balkanskih ratova 1912/1913.

"Povlacenje Turaka" nije bilo povlacenje turske vojske vec istjerivanje Srba muslimana. Beograd je bio grad sa 107 dzamija i carsijom kao u Sarajevu npr., slicno Sabac, Uzice, Nis itd.

Ta politika je od Srba muslimana stvorila neprijatelje pravoslavaca do dana danasnjeg. Mada ces rijetko cuti da neki Srbin musliman zaziva ili pravi pokolje pravoslavaca i danas. Da nije bilo takve zestine ustanika i Knezevine Srbije - danas bi stanje bilo sasvim drugacije.

Tema je kompleksna, ali ti izvršćeš istorijsku perspektivu. Većina muslimana je želela da se diferencira od ostatka Srba kao posebna nacija, a ne obratno

Iako u XIX veku i periodu Austro-Ugarske okupacije BiH, prve Jugoslavije nije bilo tako.

Ti stvari gledas izvan boce, a ja iznutra. Zaista imamo razlicitu perspektivu. Odrastao sam u SFRJ u Sarajevu, naslusao se more muslimana i nesto se ne sjecam da je neko htio da se diferencira od ostatka Srba. To je i danas nemoguce. Naprotiv svi su ustali da brane Kosovo 1980tih kada je siptarski teror poceo da progoni obican srpski narod na Kosmetu. Uzmi u obzir da ni svi muslimani nisu Srbi (ima ih siptarskog, turskog, arapskog, vlasko-rumunskog itd. porijekla).

Ali istina je da su ljudi htjeli politiku cistih racuna kao i CGorci. Mozemo biti braca i sunarodnici - ali nam novcanici nisu braca. Isto tako ja mogu voljeti srpstvo i svoje sunarodnike koliko hocu, ali moram imati drzavni okvir da se zastitim od vjerskog ekstremizma i nasilja nekih koji su pravoslavlje pomijesali sa srpstvom. Eto to - a ne neka separacija slovenackog ili ustaskog tipa je stajala iza nezavisnosti BiH ili CG u novije vrijeme. Ustvari nista posebno.

Kad se svijest ljudi promjeni za 50, 100, 200 godina, a hoce, i kada vjerski fanatici na svim stranama ne budu dominantni - ponovno narodnosno i drzavno srastanje je trend i prirodan proces i za takve stvari se danas polaze temelj. Naravno politikom cistih racuna, gdje svako drzi svoj budzet i svoju odbranu u svojim rukama.

Pokazalo se da je stvar pripadnosti naciji više pitanje emocija nego razuma.
Tako da pripadnost naciji je ipak i stvar izbora.

Jeste - ali je i pitanje interesa. Polazim od sebe. Moje emocije su uvijek bile i ostale za Jugoslaviju i za srpski narod u cjelini, ali u mom interesu nije da podrzavam npr. VRS i RS koja mene kao Srbina cak i ne priznaje. Ja nemam izbora - ti mozda imas. I to je moja tragedija.

Srbi su u velikoj većini pravoslavci samo u smislu, kulturnog nasleđa, nekih folklornih običaja itd
Većina Srba, zna samo da se prekrsti, zna koja mu je slava, a u crkvu uđe ili razgovara sa popom jednom u deset godina.
Ne znam kakvi su te pravoslavci spopali.
Muslimani su mnogo veći vernici od Srba.
I nije problem u tome što Srbi nisu hteli da prihvate muslimane kao pripadnike svog naroda...već što muslimani nisu želeli da osećaju pripadnost srpskom narodu.

A ja o toj temi znam mnogo više o tebe kroz istoriju XIX i polovine XXv, ali nebitno

Da, da - govoris o urbanim i sekularizovanim Srbima pravoslavcima iza 1945, pa i oni su, sem ako se nije radilo bas o ekstra komunistima, jako drzali do pravoslavne tradicije, a ja im u duse ne ulazim da kantarom mjerim vjeruju li ili ne u Boga. Danas u RS-u svako dijete od 6te godine ima barem 2 casa nedeljno vjeronauke i nema sfere zivota gdje se pop ne zove da blagoslovi ovo ili ono, o slavljenju praznika da ne govorim. Crkava nema toliko kao dzamija, ali ih ima mnogo i nema brda i doline u BiH da nema barem jedna crkva ili manastir u RS sada. Sjedi u auto pa vidi. Znam ja da je to uglavnom potanka vjera u srcu, ali je zato vrlo efikasna u stavarnom zivotu i generise predrasude i probleme koliko i muslimanska. Naivna i slaba sigurno nije. Mozda je i opasnija od duhovne vjere, jer je politika i opredjeljenje koliko i vjera. Pravim duhovnim hriscanima je mnogo od onoga sto praktikuje SPC strano, posebno kada je brak sa politikom u pitanju. Mada moram reci da mi u osnovi SPC ne smeta sve dok se ne pocne baviti sa mnom i slicnima kao problemom za srpski narod.

Vjernik musliman je bez ikakve sumnje veci fanatik nego pravoslavac. S tim da ih nema bas puno, jer za takvu omamljenost i sljepilo treba puno vise energije i samoobmane nego za ovu pravoslavnu verziju. Dzamije su prazne, pa neka IZ mase usima.

Kako ce muslimani osjecati pripadnost srpskom narodu kad im se to pravo uvijek oduzima formulom SPC = srpstvo i "Turke u Tursku". Ti idealizujes ovde srpsku nacionalnu politiku u zadnja 2 vijeka.

Па изгледа да нисмо лоши. Мада, кад чујем реч демографија, асоцира ме на динамику, а не статику популације. Односно, на наталитет, фертилитет и тако то...
Биће о томе једна тема, о стопи фертилитета у разним земљама.

Што се тиче рађања, у памет се Срби!

Srbi-musliman? To prvi put cujem da se tako izjasnjava. Ja sam iz mesta ( u Srbiji ) gde ima oko 40% muslimana i svi bi se naljutili da ih nazovem Srbima. Kad je bilo bombardovanje svi su pobegli za Sarajevo da ne bi branili sviju zemlju. Tad su pokazali svije pravo lice

Ма друго су ти из Рашке области. такозване санџаклије. Они су задојени скроз. Врло често их Босански муслимани Српског определења зову Балије.
Бај д веј, што кажу Нишлије, Ја лично познајем десетак Муслимана, који се изјашњавају као срби. А познајем и једног старијег Србина Муслиманске вере из београда, који је 1971 године био чак ухапшен као Великосрпски националиста. Нај познатији Срби муслиман ске вере, или из Муслиманских породица су Меша Селимовић Зуко Џумхур, Кустурица. Ови људи, који се изјашњавају као Муслимани српске националности су суппротност Санџаклијама , или оним Муслиманима из Куле Фазлагића.

Srbi-musliman? To prvi put cujem da se tako izjasnjava. Ja sam iz mesta ( u Srbiji ) gde ima oko 40% muslimana i svi bi se naljutili da ih nazovem Srbima. Kad je bilo bombardovanje svi su pobegli za Sarajevo da ne bi branili sviju zemlju. Tad su pokazali svije pravo lice

Ti si vjerovatno iz Raske, tj. Sandzaka. Ta bica tamo, s(t)vorovi - to je niza forma zivota slicna siptaru. To su vise insekti nego ljudi. Od njih se svakome zlu nadati i mnogo su mi jada zadali u zivotu i ne samo meni.

Oni su nizi dileri droge za siptare po Sarajevu i drze razne kriminalne poslove. Ja mislim da samo ustase i siptari vise mrze Srbe od Sandzaklija (ukljucujuci i mrznju na autohtone Srbe muslimane).

Zlocine ustasa su ponajvise cinili katolici (uostalom postoje dokumenti). Muslimani su bili privjesak i "cvijece" dok se pravoslavci ne istrijebe, pa bi onda ustase pomlatili i njih (plan je postojao). Nijedan ustaski general ili znacajan vodja ili politicar nije bio musliman niti je nosio muslimansko ime.

Zlocini na terenu su uglavnom radjeni post festum u osveti na sektasko vjersko nasilje samozvanih cetnika. Inicijalno nema bas puno podataka da su muslimani trazili djavola kod 5x jacih i vecih pravoslavaca i zapocinjali neke sukobe tek tako bez razloga i debelog povoda. Jos vise muslimana je bilo u partizanima, i nemali broj u cetnicima (i brat od mog djeda takodje jedno vrijeme).

Hrvati kod nas nisu omiljeni. Iza Armije BiH (za razliku od VRS koja ih je stitila i pomagala) je ostalo more mrtvih ustasa. Nema cetnika bez Srbina muslimana cetnika. Tako je to. Nama to dolazi iz stomaka.

ajme silnog li znanja...:mrgreen:

Nije tacno da se skoro niko ne izjasnjava Srbinom - izajsnjavaju se mnogi, ali privatno - nema potrebe da se to pitanje sada pokrece. Jos nije vrijeme za to, jer su ratne rane jos svjeze. Pribroj pravoslavce koji se izjasnjavaju kao ateisti, jugosloveni (ima jos i to - pokazace popis, pa bosanci i hercegovci), pa ce biti malo jace od 2 do 3 %, sibaj iznad 5 %.

Nadalje - tamo gdje je pravoslavaca malo - nije ih ni bilo mnogo ni prije rata. U RS postoje opstine gdje su Srbi muslimani ili Hrvati katolici bili apsolutna vecina preko 50 % i jace - pa su sada 80 do 100 % pravoslavne, takvih slucajeva kod nas nema i cak su se ljudi vratili ili nisu ni isli kao u Drvar, Grahovo ili Petrovac.

Kakva podjela Bosne ... Karta pokazuje rezultate rata i jedne sulude politike (na obje strane).

А ти онда ради да припојиш читаву Босну Србији, јер овако оде Босна дођавола. Нема никакве шансе да нас наговориш да одустанемо од наших светлих планова за њену мрачну будућност, тј. непостојање.

ajme silnog li znanja...

Pitaj bilo koga ko je bio od tvojih ujkana u Bosni 93/94 - ko je u februaru 1994 bio pred porazom ? Mi ili vi ? A niste ni vi nas po Heliodromu, Dretelju, Lori itd. bas stedili. Vise ste posilovali muslimanki po izbjeglickim logorima po Hrvatskoj nego pravoslavni debilcici. Latinski pokvarenjaci i pedofili.

Nemoj da budesh previshe oshtra prema Sarajliji..ipak je to vashe cvetje.

PCovci i Mile Ronhil su hrvatsko cvijece sada ... Nego sta :mrgreen:

А ти онда ради да припојиш читаву Босну Србији, јер овако оде Босна дођавола. Нема никакве шансе да нас наговориш да одустанемо од наших светлих планова за њену мрачну будућност, тј. непостојање.

Bosna je dodjavola otisla kad je prvi turski vojnik krocio u nju... A ovo sada je sapunica. Ne nagovaram te ja ni na sta - ne radi se to tako. A Bosna je srpska zemlja bila i ostala. Samo sto ti nase srpstvo ne mirise mnogo. Fali nam tamjana ... i poneki Pahomije da nas zlostavlja u njeznoj djecinjoj dobi ...:mrgreen: Odi vamo da ti ciko nesto da...

Pitaj bilo koga ko je bio od tvojih ujkana u Bosni 93/94 - ko je u februaru 1994 bio pred porazom ? Mi ili vi ? A niste ni vi nas po Heliodromu, Dretelju, Lori itd. bas stedili. Vise ste posilovali muslimanki po izbjeglickim logorima po Hrvatskoj nego pravoslavni debilcici. Latinski pokvarenjaci i pedofili.

PCovci i Mile Ronhil su hrvatsko cvijece sada ... Nego sta :mrgreen:

Bosna je dodjavola otisla kad je prvi turski vojnik krocio u nju... A ovo sada je sapunica. Ne nagovaram te ja ni na sta - ne radi se to tako. A Bosna je srpska zemlja bila i ostala. Samo sto ti nase srpstvo ne mirise mnogo. Fali nam tamjana ... i poneki Pahomije da nas zlostavlja u njeznoj djecinjoj dobi ...:mrgreen: Odi vamo da ti ciko nesto da...

Е, да... Веруј ми, ја са твојим српством немам лично никаквих проблема. За мене уопште није битно да будеш православац да би био Србин, подвачим то. Али се плашим да је дошло да си или Србин или Бошњак. Ако ти кажеш да си Србин, онда си за мене Србин, ма се звао и Чинг Чанг. Ево, искрено ти ово кажем, али сигурно је да има и људи који не мисле тако. Иначе, Пахомије је ужас.

Стално на овај или онај начин говорим да ми је утисак да после Југославије Срби не пристају да буду ни у једној земљи ако се она не зове српска, просто толика количина разочарања, читавог једног пропалог века у племенитом пројекту Југославије, али истински наивном, учинила их је таквим. Из те визуре гледај и на став о Босни. И на потпуни презир према Хрватској, јер осећамо да су они криви за распад, својом ускогрудим себичним шовинизмом, а они нас оптужују за хегемонизам. Ниси смео да кажеш да си Србин у сред Србије, моја мама замало да добије отказ кад је седамдесетих рекла „шта запошљавамо овог Албанца кад су се и пријавиле овдашње Лале на конкурс“... Е, разбраћо, да је стварно било тога, не би од вас остало ни Х. Рани куче па ће те уједе.

Мало шире гледано, што је више људи на овом форуму споменуло, па и ја, постоји интересантна школа мишљења о почетној грешци у корацима, што је устаничка творевина Срба православаца добила име Србија, а не Рашка. Србија је требало чувати за уједињене територије, нешто што бисмо ми назвали крња Југославија. Али, са друге стране, толико смо хтели повратак Србије да смо и то мало земље једва дочекали тако да назовемо. Па чак и у Војводини, једва смо дочекали да је назовемо Војводство Србија и Тамишки Банат...

Тако смо лако пустили Црногорце да оду, јер неће да буду Србија, а нама је заправо битно да је тако само на имену, па нек свако ради како хоће... То једно заједничко име ми осећамо (чини ми се, а пажљиво сам вагао) као осигурање од сукоба. Зато се и Српска зове Српска, јер именом се осигурава.

А са друге стране имаш Муслимане који су кренули да се зову Бошњацима, а ваљда сад инсистирају директно да су Босанци (што је, мислим, резервисано за све становнике Босне). То је као да непрекидно гураш прст у око Србима, Босна није ваша, само наша. А нама је то највећи бол, одричу се имена.

И имамо тебе, који се не одричеш имена! То је врло интересантно и свака теби част. Али је критична већина муслимана против да живи у било каквој творевини српског имена, и живот иде даље, кога нема без њега се мора.

Е, да... Веруј ми, ја са твојим српством немам лично никаквих проблема. За мене уопште није битно да будеш православац да би био Србин, подвачим то. Али се плашим да је дошло да си или Србин или Бошњак. Ако ти кажеш да си Србин, онда си за мене Србин, ма се звао и Чинг Чанг. Ево, искрено ти ово кажем, али сигурно је да има и људи који не мисле тако. Иначе, Пахомије је ужас.

Стално на овај или онај начин говорим да ми је утисак да после Југославије Срби не пристају да буду ни у једној земљи ако се она не зове српска, просто толика количина разочарања, читавог једног пропалог века у племенитом пројекту Југославије, али истински наивном, учинила их је таквим. Из те визуре гледај и на став о Босни. И на потпуни презир према Хрватској, јер осећамо да су они криви за распад, својом ускогрудим себичним шовинизмом, а они нас оптужују за хегемонизам. Ниси смео да кажеш да си Србин у сред Србије, моја мама замало да добије отказ кад је седамдесетих рекла „шта запошљавамо овог Албанца кад су се и пријавиле овдашње Лале на конкурс“... Е, разбраћо, да је стварно било тога, не би од вас остало ни Х. Рани куче па ће те уједе.

Мало шире гледано, што је више људи на овом форуму споменуло, па и ја, постоји интересантна школа мишљења о почетној грешци у корацима, што је устаничка творевина Срба православаца добила име Србија, а не Рашка. Србија је требало чувати за уједињене територије, нешто што бисмо ми назвали крња Југославија. Али, са друге стране, толико смо хтели повратак Србије да смо и то мало земље једва дочекали тако да назовемо. Па чак и у Војводини, једва смо дочекали да је назовемо Војводство Србија и Тамишки Банат...

Тако смо лако пустили Црногорце да оду, јер неће да буду Србија, а нама је заправо битно да је тако само на имену, па нек свако ради како хоће... То једно заједничко име ми осећамо (чини ми се, а пажљиво сам вагао) као осигурање од сукоба. Зато се и Српска зове Српска, јер именом се осигурава.

А са друге стране имаш Муслимане који су кренули да се зову Бошњацима, а ваљда сад инсистирају директно да су Босанци (што је, мислим, резервисано за све становнике Босне). То је као да непрекидно гураш прст у око Србима, Босна није ваша, само наша. А нама је то највећи бол, одричу се имена.

И имамо тебе, који се не одричеш имена! То је врло интересантно и свака теби част. Али је критична већина муслимана против да живи у било каквој творевини српског имена, и живот иде даље, кога нема без њега се мора.

Само да ти кажем да Сараујлија није једини. Има доста Муслимана који тако мисле и осећају ( Хвала богу). Није ли управо девиза Партријарха Павла БРАТ ЈЕ МИО КОЈЕ ВЕРЕ БИО.. А то што од свих Муслимана у Босни, само најпоштенеиј и најобразованији себе сматрају Србима, то нам је само на част . У сваком сучају , сматрам да овакве људе одмах треба прихатити у потпуности, као потпуно равноправну браћу своју. А шта ће да буде са РС , то ће мо видети у времену које долази.

Za tebe nije bitno - ali za 80 % Srba pravoslavaca je to izuzetno bitno. Kod nas u BiH je to tako za 100 % i monopol nad srpstvom ima SPC, tako da je trenutni komesar za srpstvo izvjesni Vladika Grigorije iz Trebinja kome je bolje da se ne zamjeras ako neces da letis u nebo ali ne duhovno, vec sa dinamitom pod nogama. Odluke ne donose politicari - vec se njega pita i za urbanisticki plan. Vjerska drzava, tako ima samo kod mula u Iranu.

U Banja Luci juce prekjuce Konferencija Fonda Jedinstva PRAVOSLAVNIH zemalja - pa to ni panislamisti ne rade vise. I Vladika Grigorije vodi glavnu rijec opet siva eminencija, i inace svakih je par sedmica na RTRS pa dijeli i upravlja savjete od guljenja krompira, menstrualnih problema, uredjenja porodice, do najvise politike. Pogled ozbiljan i nepovjerljiv.:shock: Politicari iz PC se izgube pred njim i ostalim popovima, da ih vidis na prijemima kao djeca izmedju staratelja i roditelja ukljucujucu inace drcnog Mileta Ronhila (jedina stvar kod Vladike normalna je fakerski pogled i nastup pa nasrecu kod njega stradavaju samo monahinje i zene uopste - sto je odlicno ;) ako se sjetimo Pahomija).

Sve je u redu, ali VRS nije pravila razliku izmedju neprijatelja i prijatelja Srba pravoslavaca, sem u par slucajeva oko BL i Bos. Broda. Stradali su svi koji su se nasli na putu, a nisu bili u SDS-u odn. barem pravoslavni. Takve stvari se ne prastaju.

Moj otac je 70tih zamalo izgubio posao jer je pisao izvjestaje na cirilici rukom i stampano i to od sefa Srbina pravoslavca !!!:shock: Taj isti koji 92 postao glavni SuperSrbin (tm), a sutra da Pavelic ustane iz groba - stavio bi U na glavu.

Jedina i osnovna greska srpske nacionalne ideje je vjerska iskljucivost i pravoslavni fundamentalizam. Idejama iz srednjeg vijeka se ne gradi narod u modernom vremenu. Nijemci nisu mogli da imaju vjersko jedinstvo u 100x boljim uslovima, a nekamoli Srbi.

CGorci su lako otisli jer su pravoslavci, pa popovi zabranili da se ratuje i neposlusno stado sa zemljom sastavlja. Da su muslimani - Podgorica bi mozda bila nova Srebrenica, barem dok NATO ne intervenise.

Nositi srpsko ime i identitet nikad nije bilo lako, ali srpski narod nikad nije dobio sansu od okupatora,a kasnije nazalost od pravoslavnih zelota da se u miru jedno 100 godina sabere i da narod kao rana sraste i zamladi. Srpstvo mora doci iz srca, i ne uvodi se nozem u srce.

Bosanstvo/bosnjastvo je kao Crnogorstvo, Vojvodjanstvo itd. regionalna pripadnost i nije takmac srpstvu, niti je ikad bilo jer nema sadrzaja i osnove srpstva. Bosna je srpska i pripada svim nasljednicima srednjevjekovnih Srba koji su je osnovali prije 1000 godina uz nemanjicku Srbiju i Balsicku CG. Srednjevjekovna Bosna je zemlja cirilcnog pisma bosancice, gdje su svi nosili srpska narodna imena i ciji su vladari bili u krvnim vezama sa Nemanjicima. Jedan narod 3 drzave Srbija, CG i BiH, kao Nijemci Njemacka, Austrija i Svicarska.

PC nije sporna, ali je sporan pravoslavni eksluzivitet PC. Taj ekskluzivitet je stvoren u krvi kao i u Knezevini Srbiji. Da nije - ovih danasnjih politickih problema ne bi bilo.

Nije tacno. Nisam jedini - ali imam damu da govorim javno pa i na forumu. Ljudi se boje - puno je krvi palo. Ima i inata. Mi vec kroz PC zivimo u zajednici sa Srbijom - ali sve dok postoji vjerska podvojenost - neka svako ima svoju vojsku i svoj budzet.

Ako budemo imali 100 - 200 godina mira - bicemo jedna zemlja i u okviru mozda EU i u okviru unutrasnjih odnosa. Uslov za to je uklanjanje ekstremista i ratnih zlocinaca iz zivota i politike na svim stranama, minimalni zajednicki program iz srpske nacionalne istorije koji brise zablude i predrasude, i priznaje sve zrtve i heroje jednako, prihvacajuci i krivnju i odgovornost po redu kako je ko zasluzio, ugovor o saradnji i uredjenju odnosa na svim poljima i planovima SPC i Islamske zajednice (nazalost mora jer su to paralelne vlasti). I ponovo mir. Uz politicko rjesenje koje ce ispostovati svetost i nepovredivost zivota, slobode, imovine i casti svakog Srbina i Srpkinje bilo koje vjere u svim srpskim zemljama. Ko se ogrijesi o to - neka ga stize i kaznjava ko prvi stigne.

PC i Mile Ronhil nisu na ovoj liniji danas i izazivaju novi sukob. Samo odlazu neodlozivo i hoce da opet padne srpska krv. A postici ce ku..c.

Back