Prema podacima Visokog komeserijata za izbeglice do 1993 oko 250 000 Srba je proterano sa teritorija pod hrvatskom kontrolom.Dakle, radi se o periodu pre Oluje. Srbi su iz velikih hrvatskih gradova isterivani izbacivanjem iz stanova, zastrašivanjem, bacanjem bombi na kuće, lokale itd, otkazima sa posla, a bilo je i ubistava, otmica i odvođenja na mesta masovnih pokolja. Primera radi, odvođenja Srba iz Zagreba na egzekucije u Pakračku Poljanu ili Merčepove likvidacije osječkih Srba. U Zadru je 2 maja 1991 je sprovedena "kristalna noć" iliti rušilački pohod na srpsku imovinu, stanove, kuće kad su hrvatski "domoljubi" naoružani palicama mlatili Srbe po gradu i uništavali srpaku imovinu. Bio je početak i model progona Srba.
Zastrašeni narod nije imao izbora nego da beži i izbeglištvo ili da glumi neku "lojalnost" mada često nije ni to pomagalo, niti spašavalo od izbacivanja iz stana ili otkaza na poslu.
Splitska novinarka Heni Erceg opisuje otimačinu srpskih stanova u Splitu i tvrdi da samo u njenoj ulici ima podosta takvih primera, a u čitavom Splitu oko 12 000.
Heni Erceg: "Bio je to osmišljen način otimačine stanova, samo u Splitu računa se na njih 12 tisuća, i istovremeno progon vlasnika, srpskih građana Splita."
Inače, roditelje pevačice Magazina Ljiljane NIkolovski su tako isterali iz stana u Splitu, a Ljiljanina majka Vera je svedočila o tome:
"Vređali su me da sam četnikuša i da ovo nije moja zemlja, da odem odavde".
To je dakle na primeru jedne poznate ličnosti ilustracija šta se dešavalo.Svaka relativizacija i negiranje ovog medijski tihog etničkog čišćenja je providna hrvatska propaganda i jadnost.