Srbi ili Srbijanci

Već sam napisao gore!
Srbi su narod.
Dakle kad kažeš Srbi misli se na sve koji su Srbi, Srpsku krv imaju, nije bitno gde žive u svetu.
Kad se kaže Srbijanac misli se na bilo koju osobu, šta god da je po krvi, samo je bitno da živi na teritoriji Republike Srbije.
Samo što ni jedan Bošnjak, Mađar, Slovak nikada za sebe neće reći da je Srbijanac.
 
Rekao sam, oni mogu da tvrde šta hoće, to nas boli uvo. Prema našem rečniku i ustavu čim su građani Srbije oni su Srbijanci. Mešate idiotske stavove ljudi sa našim rečnikom i pravima.
Ма немаш бре ти појма. Војвођански Словаци и Мађари су Војвођани, Бошњаци из Санџака су Санџаклије, а Србијанци су Срби из уже Србије.
 
Ako nisi ironičan onda bih rekao da sa nepismenim i glupim ljudima nema vajde pričati.
Нисам ироничан. Благе везе немаш, али имаш тај што би рекли Енглези "attitude" као да знаш много више од осталих. Помињеш устав Србије, а уставу Србије се не каже "у Србији живе Србијанци", већ се каже да је Србија "држава српског народа и свих грађана који у њој живе". Србијанци се поименце у Уставу не спомињу. Но, небитно је сада то уставом који си безвезе поменуо. Израз СРБИЈАНЦИ се у нашем језику користи и односи се искључиво на Србе из уже Србије. Срби из Војводине су Пречани, а Срби са Косова - Косовари.
 
Нисам ироничан. Благе везе немаш, али имаш тај што би рекли Енглези "attitude" као да знаш много више од осталих. Помињеш устав Србије, а уставу Србије се не каже "у Србији живе Србијанци", већ се каже да је Србија "држава српског народа и свих грађана који у њој живе". Србијанци се поименце у Уставу не спомињу. Но, небитно је сада то уставом који си безвезе поменуо. Израз СРБИЈАНЦИ се у нашем језику користи и односи се искључиво на Србе из уже Србије. Срби из Војводине су Пречани, а Срби са Косова - Косовари.
Људи са Косова су Косовци. Овиме си доказао да си другосмрдијанац. Ајде иди сад до Географског Факултета и питај их да ти појасне људи са докторатом да сам у праву 😁
 
Ма јок бре, него Косовари. То је наш Србијански израз са Србе за Косова. А за Косовске Албанце, наш србијански назив је Арнаути.
Ово је већ очигледан трол. Нећу ти више ни одговарати. Стоп аутошовинизму.
 
Да поновимо градиво, појам Србијанац користио се кроз историју, од самог почетка и кроз XIX вијек. У времену данашњем се не користи, користимо појам Србин који може бити и етноним и демоним (становник Србије) и политоним (држављанин Србије), ово задње се углавном не користи јер на нашим просторима није доминантан политички него етнички концепт нације и у правилу кажемо/пишемо држављанин (или становник) Србије. Како је појам из прошлих времена (попут појмова Србљин или Србљем) могао би проћи као архаизам, некад употреба архаизама и није лоша, но проблем је што појмови Србијанац/србијански имају политичку позадину и користе се из малициозних побуда, што је бриљантно објасио Мило Ломпар.

Када се испреплићу територијалне/политичка одреднице (демоними, политоними) и етничке одреднице (етноними) ту имамо ситуацију када је име земље изведено из имена доминантног народа (Французи - Француска, Њемци - Њемачка, Руси - Русија, Пољаци - Пољска, Срби - Србија и велика већина данашњих европских земаља), ту у српском језику у колоквијалном говору користимо исти термин и за етноним и за политоним (Француз је и етнички Француз, Француз је и држављанин Француске, Њемац је и етнички Њемац, Њемац је и држављанин Њемачке).

Нешто другачије је када је име нације изведено из имена земље (Аустрија - Аустријанац, Аустралија - Аустралијанац, Белгија - Белгијанац итд), значи обрнута ситуација од оне када је име земље изведено из имена народа.

Име Србије је изведено из имена народа, Срба, и ту је апсолутно неразумно не користити исти станард као у другим ситуацџијама када се подударају етноними и политоними, односно етнички Србин у Србији може бити само Србин. Како сам већ написао, и како је на овим просторима доминантан етнички а не политички концепт нације за становнике Србије који нису етнички Срби углавном се користи формулација становник/држављанин Србије иако и Србин није погрешно, користити појмове Србијанац/србијански је силовање интелекта

Како постоји и политичка позадина приче, на појмовима Србијанци/србијански инзистиррају политичари и медији у хрватском и бошњачком корпусу лоших намјера према Србима.
Данас појмове Србијанци/србијански користе или они из малициозних побуда или праноглавци који не разумију те ствари и чији је "гријех" малоумност, трећих нема, мислећи људи ако им малициозност није водиља неће користити те појмове.
 
Poslednja izmena:
Ne bi da "osnivac" nije radio na jeziku naroda koji je 600 godina pod tudjom vlascu, gotovo bez ikakvi skola, i da sam osnivac osim svoje prirodne inteligencije nije imao puno pri "osnivanju".

Zamisli da neki "osnivac" sam samcat bez kompjutera i danasnjeg znanja, podje "osnivati" jezik??

Da li je Vuk "osnovao" srpski jezik ili je on vec bio a ovaj sve samo stavio na papir??
To je isto. Kodificirao ga je, ovako ili onako.
To je vrlo atipičan slučaj, i ne znam postoji li ijedan drugi narod na svijetu takve jezične sudbine.
 
To je isto. Kodificirao ga je, ovako ili onako.
To je vrlo atipičan slučaj, i ne znam postoji li ijedan drugi narod na svijetu takve jezične sudbine.
Mozda atipican, ali zanimljiv. Nije Vuk ni prvi ni jedini dosao na ideju da iskoristi najprostoje rijesenje i poprilicno uspjesno.

Da je Vuk uzeo dotadasnji "standard" dje je svako pisao kako mu je volja, imitirao Ruse, pa Njemci itd. 95% Srba bi danas bili u ovom ili onom obimu nepismeni i "njemi". :whistling:

Moje prababe su zivile preko 100 godina, obe nepismene i obe su imali govor gotovo isti kao Vuk tj. mladji prema starijima: дјете - ђете, дјевојка - ђевојка, нисам - нијесам итд.
 
Tema je striktno autorska i politička. Tu i tamo za sve ove godine doticali smo se temeo Srbima i Srbijancima.Da li je pravilno jedno da li je pravilno drugo ili pak ampak nešto treće.Postoje mišljenja da su Srbi i Srbijanci jedno isto ili da se može govoriti od skupu i podskupu u okviru istog skupa.Prvi put u istoriji ovog foruma i vascelog interneta tema posvećena isključivo Srbima i Srbijancima. Znači sve što ste želeli da kažete da pročitate da oslušnete.sve sve na jednom mestu. poštovane i poštovani IzvoLte !
Srbi su iz bg a svi ostali srbijanci
 
како је на овим просторима доминантан етнички а не политички концепт нације
Аха, а тај етнички концепт се огледа - у чему? Народне ношње овде у Србији су потпуно другачије од ношњи уБосни или у Далмацији, или у Црној Гори и Херцеговини. Народне игре и народна музика су нам другачији; какве везе има глуво личко коло са шумадијским колом?
А да се није пристало на језичку реформу Вука Караџића, која је Србијанцима одозго, политичком одлуком, наметнула језик херцеговачких Шкутора, не би се ни разумели, као што се сада не разумемо са Старо Србијанцима односно Македонцима чији је језик, за разлику од тог херцеговачког који нам је увалио Вук Караџићем у циљу уједињења са Хрватима, веома сличан језику којим се у Србији говорило пре језичке реформе. Затим историја нам је различита јер велики део прекодринаца је живео у Аустроугарској, док смо ми живели у Отоманском царству док нисмо сами и без ичије стварне помоћи направили своју државу и тиме остварили да будемо нација по политичким принципу који каже да је нација = подржављен народ. Били смо заједно у Југославији, али у Првом светском рату смо се борили на различитим странама.
И тај ваш "етнички принцип" - где је? У чему га видите? Баш ме интересује да чујем шта нам је заједничко осим што се разумемо и што "смо" православне вероисповести (задње се односи на оне малобројне праве вернике који су ишли у цркву на Ускршњу литургију и онда када је била на снази режимска забрана због кинеског вируса, не на оне који верују да би требало да се верује због "етничког принципа", док је конкретно моја маленкост неверник).
 
Da li je pravilno jedno da li je pravilno drugo ili pak ampak nešto treće
Pravilno je i jedno i drugo... Srbijanci su svi građani R. Srbije, a Srbi su nacionalna opredeljenost ... Na pr. Mujo iz Raške je Srbijanac, građanin R. Srbije, a Steva iz iz Svilajnca je Srbin ... Neobrazovani ne uočavaju razliku, no to je njihova bruka ...
 
To je vaš osnovni проблем,koji ste do sada morali da (ih) se rešite.
Нисмо "морали", а нисмо ни хтели пошто ми нисмо злочиначке природе, нити би то било у реду да их се "решимо", јер смо се ми Србијанци на Берлинском конгресу на коме смо постали сувереном државом - Краљевином Србијом под Миланом Обрановићем, обавезали да поштујемо услов представника Отоманског царства да ће нам независност и сувереност и они да признају ако ће Санџаклије имати сва права у својој новој држави. Па је тако, на пример, Краљевина Србија на територији Санџака у неком обиму поштовала шеријатско право.
 
Ма немаш бре ти појма. Војвођански Словаци и Мађари су Војвођани, Бошњаци из Санџака су Санџаклије, а Србијанци су Срби из уже Србије.
Možda se i može, mada sumnjam, jer do znanja se ne može da dođe preko noći i prečice, da izgugla i površno nabuba ono što je M. Heidegger nazvao, i uveo kao pojam u filozofiju, differentia ontologica – (lat. = ontološka razlika), ali takvi nikada, kao što ne znaju ni sada, neće da znaju da prave razliku između “esse” (bit) i “ens”(biće) a još manje, mršavije i tanje da ikada shvate, brate, onu tananu, misaono vaznesenu, razliku između ontičke i ontološke istine, prva je “biće u svom bit- ku”, tj. u svojoj empiričkoj određenosti; druga je “bit-ak bića – tu-bit”, ali bez znanja, uzaludna su sva guglanja, jer se ovaj Aristotelov pojam iz pedagogike »didaktike tehne« (od st. grč. διδακτική τέχνη = veština poučavanja), Google zameniti ne može, a još glavboleće će da shvate ovaj pojam iz Aristotelove logike - differentia specifica – (lat. = posebna razlika), ono što predstavlja bitnu oznaku po kojoj se međusobno razlikuju različite vrste istog roda…
 
Možda se i može, mada sumnjam, jer do znanja se ne može da dođe preko noći i prečice, da izgugla i površno nabuba ono što je M. Heidegger nazvao, i uveo kao pojam u filozofiju, differentia ontologica – (lat. = ontološka razlika), ali takvi nikada, kao što ne znaju ni sada, neće da znaju da prave razliku između “esse” (bit) i “ens”(biće) a još manje, mršavije i tanje da ikada shvate, brate, onu tananu, misaono vaznesenu, razliku između ontičke i ontološke istine, prva je “biće u svom bit- ku”, tj. u svojoj empiričkoj određenosti; druga je “bit-ak bića – tu-bit”, ali bez znanja, uzaludna su sva guglanja, jer se ovaj Aristotelov pojam iz pedagogike »didaktike tehne« (od st. grč. διδακτική τέχνη = veština poučavanja), Google zameniti ne može, a još glavboleće će da shvate ovaj pojam iz Aristotelove logike - differentia specifica – (lat. = posebna razlika), ono što predstavlja bitnu oznaku po kojoj se međusobno razlikuju različite vrste istog roda…
1664435017472.png
 
Tema je striktno autorska i politička. Tu i tamo za sve ove godine doticali smo se temeo Srbima i Srbijancima.Da li je pravilno jedno da li je pravilno drugo ili pak ampak nešto treće.Postoje mišljenja da su Srbi i Srbijanci jedno isto ili da se može govoriti od skupu i podskupu u okviru istog skupa.Prvi put u istoriji ovog foruma i vascelog interneta tema posvećena isključivo Srbima i Srbijancima. Znači sve što ste želeli da kažete da pročitate da oslušnete.sve sve na jednom mestu. poštovane i poštovani IzvoLte !
Везано за тематику, препоручујем ти књигу Србијанског новинара рођеног у Крушевцу, који је гимназију завшио у Нишу а Филозофски факултет у Београду, бившег сталног сарадника Другог и Трећег програма Радио Београда, бившег уредника "Борбе", публицисте, оснивача и главног уредника сада већ легендарног Nedeljnog Telegrafa, по многим стварима револуционарног политичког магазина који је направио бум када се појавио на киосцима негде почетком марта 1994. године, Момчила Ђорговића:

tragedija_jednog_naroda_sta_ljude_u_srbiji_nagoni_da_rade_protiv_sebe_vv[1].jpg


О својој књизи и везано за књигу, Ђорговић говори на почетку овог доле снимка интервјуа који је са њим у Crvenom kartonu, сјајном серијалу интервјуа које води највећи наш живи, поред Крагујевчанина Видосава Стевановића, Србијански писац рођен у Бајиној Башти, Светислав Басара. Заправо, књига прати судбину Србијанског народа кроз 60 потрета истакнутих историјских личности у Србији, а најзанимљивији је лик једне велике, а заборављене личности, предратног Србијанског дипломате и публицисте Бранка Лазаревића, који је био нека врста генија. Живео је до 1968 када је умро у Београду, а на пример Хладни рат је предвидео и о томе писао у свом дневнику већ 1946, још док је, како Лазаревић пише, прескако рушевине по тек ослобођеном Београду. Бранко Лазаревић је писао да Србијанском народу много зло долази од људи "са краса", а због њиховог динарског менталитета и схватања света који је сасвим другачији од Србијанског (нпр. њихова залуђеност "Мајчицом" и њеном империјом) :

 
Poslednja izmena:

Back
Top