Srbi ili Srbijanci

Појам Србијанац користио се кроз историју, почев од Доситејевог рукописа и каснијих кроз XIX вијек. У некој мјери се и удомаћио. Као што су кроз историју почев од позног средњег вијека кориштени појмови Србљин, Србљем, Сербовљем итд, данас користимо појмове Србин и Србима, другачији стил писања и другачије бјеше поимање кроз та времена и данас.

У времену данашњем, када се пак у колоквијалном говору испреплићу територијалне/политичка одреднице (демоними) и етничке одреднице (етноними) ту имамо ситуацију када је име земље изведено из имена доминантног народа (Французи - Француска, Њемци - Њемачка, Руси - Русија, Пољаци - Пољска, Срби - Србија и велика већина данашњих европских земаља), ту у српском језику у колоквијалном говору користимо исти термин и за етноним и за демоним односно политичку одредницу (Француз је и етнички Француз, Француз је и држављанин Француске, Њемац је и етнички Њемац, Њемац је и држављанин Њемачке).

Нешто другачије је када је име нације изведено из имена земље (Аустрија/Аустријанац, Аустралија/Аустралијанац, Белгија/Белгијанац итд), значи обрнута ситуација од оне када је име земље изведено из имена народа.

Име Србије је изведено из имена народа, Срба, и ту је апсолутно неразумно не користити исти станард као у другим ситуацџијама када се подударају етноними и демоними, односно етнички Србин у Србији може бити само Србин, како на је на овим просторима доминантан етнички а не политички концепт нације за становнике Србије који нису етнички Срби углавном се користи становник/држављанин Србије иако и Србин није погрешно, користити појмове Србијанац/србијански, је ван здравог разума.

У сваком случају данас ће припрости људи који не разумију те ствари или неки из малициозних побуда (неки бошњачки и хрватски политичари и медији) користити појмове Србијанци/србијански, неки из пакосних разлога, неки из навике, неки јер су плићег ума, но мислећи људи ако им малициозност није водиља неће користити те појмове.

Tema je striktno autorska i politička. Tu i tamo za sve ove godine doticali smo se temeo Srbima i Srbijancima.Da li je pravilno jedno da li je pravilno drugo ili pak ampak nešto treće.Postoje mišljenja da su Srbi i Srbijanci jedno isto ili da se može govoriti od skupu i podskupu u okviru istog skupa.Prvi put u istoriji ovog foruma i vascelog interneta tema posvećena isključivo Srbima i Srbijancima. Znači sve što ste želeli da kažete da pročitate da oslušnete.sve sve na jednom mestu. poštovane i poštovani IzvoLte !
Srbi naravno! Srbijanac je uvreda kao što je za crnca uvreda reći onu rečenicu na slovo N.

Srbijanac je SRBIN i SAMO Srbin iz Srbije (Knezevine, pa Kraljevine tj. one do pred prvi svj. rat minus Kosova i Macedonija). To nije ni Madjar, Hrvat, Bosnjak, Arbanas, Grk, Turcin, Kinez, Indijac - nego samo Srbin.

Srbijanac je naziv koji su Srbi dali jedni drugima da razlikuju izmedju sebe ko je odakle. Srbijanac, Bosanac, Crnogorac, Hercegovac, Kosovac, Vojvodjanin, Krajisnik (Dalmatinac, Licnin, Banijac, Kordunas, Slavonac). Srbijanac nije niko od navedenih osim Srbijanca - od Bg do Kosove i Macedonije.

Ми Србијанци (читај: прави, органски Срби) смо староседеоци на подручју данашње Србије и нисмо овде дошли са некаквим измишљеним сеобама Словена у седмом веку н.е. Ми смо заправо (били) Трибали. Па тако Лаоник Халкокондило (1430 - 1470), грчки историчар пореклом из богате атинске породице и ученик филозофа Гемиста Плитона, у својој Историји, а која се углавном односи на историју Византије од 1298. до 1463. године, каже “Σεπδλόι,δε εςνορ αλαιοηαηον ηε και μεγιζηον ηονεςνοων“, а шта у преводу значи "Срби Трибали, народ најстарији и највећи од свих народа, поуздано знам". Да смо ми Трибали, говоре и многобројни археолошки налази са подручја Поморавља, српског Подунавља, Јужне и Источне Србије, и они недвосмислено доказују наше трајање на овим просторима континуирано од 13. века пре нове ере до данас.

Pogledajte prilog 1228768 Pogledajte prilog 1228769

Шта данас значи Србијанство? Србијанство данас значи борбу за очувањем индентитета Србијанског народа који је потекао и живи на подручју Србије. Тиме се жели избећи политички утицај, економска премоћ и наметање нама Србијанцима страних културолошких наратива од стране Босанаца, Личана, Славонаца, Косовара, Црногораца, Далматинаца и осталих у нашој јединој држави - Србији.

Србију нису створили ни Босанци ни Личани ни Црногорци; Србију смо створили ми Србијанци. И ми данас не желимо, тридесет година пошто је мимо наше жеље разбијена Југославија (која је у моменту разбијања била наш заједнички политички и економски интерес), да Србију са свим својим природним богатствима и људским потенцијалом препустимо Босанцима, Личанима, Славонцима, Црногорцима, Далматинцима и другимa којима треба да постане јасно да ће своја питања заувек морати решавати са Сарајевом, Загребом, Приштином и Подгорицом, а да се Београд више никада неће да се бави њима као деведесетих нити Србија сме да понови грешку из деведесетих. Та "помоћ браћи" је Србију избацила из међународне заједнице, због "браће" је Србија трпела санкције УН чиме јој је уништена привреда а последице се осећају и данас; Србија је "браћи" опет дала данак у крви, била бомбардована од стране највеће силе у познатој историји света, НАТО пакта, а у чијем саставу су, да трагедија буде већа, и оне земље које су у ранијим периодима биле савезнице Србије и на које се Србија угледала након стварања наше државе у деветнаестом веку. Зато "браћа" преко Дрине морају да знају да ми Србијанци такву грешку више никада нећемо да поновимо.
Oces moodo.
Mojih ces naci (specificna prezimena) medju onima koji su stvarali tu Srbiju i 1804-1810 kao i 1914-1918.

I jos nesto, za razliku od vas ko zna kakvoga nesrpskog porijekla (nemam nista protiv osim kad meni sumnjate u srpstvo ), moje prezime je SAMO srpsko (ne hrv. bosnj i ko zna sta) i zapisano je u srednjevjekovnim spisima srpske drzave:whistling:

Tema je striktno autorska i politička. Tu i tamo za sve ove godine doticali smo se temeo Srbima i Srbijancima.Da li je pravilno jedno da li je pravilno drugo ili pak ampak nešto treće.Postoje mišljenja da su Srbi i Srbijanci jedno isto ili da se može govoriti od skupu i podskupu u okviru istog skupa.Prvi put u istoriji ovog foruma i vascelog interneta tema posvećena isključivo Srbima i Srbijancima. Znači sve što ste želeli da kažete da pročitate da oslušnete.sve sve na jednom mestu. poštovane i poštovani IzvoLte !
Ja mislim da treba da pitamo hrvate, oni sve znaju plus vole Srbe. Da ne pricam koliko su najstariji narod na Balkanom sa ne prekidanom istorijom koja vec ide hiljadama godina unazad.

Mojih ces naci (specificna prezimena) medju onima koji su stvarali tu Srbiju i 1804-1810 kao i 1914-1918.
Можда. Било је добровољаца пореклом из Лике 1914. године. Махом су то били лички печалбари у Америци или ратни заробљеници у Руској Империји и Краљевини Србији и Италији који су се онда определили да се боре на страни Краљевине Србије. Нико не спори да је у нашој војсци било српских добровољаца пореклом с оне стране Дрине. Међутим огромна већина прекодринаца борила се у аустроугарској војсци. Иако Беч на почетку рата није имао много поверења у лојалност православних поданика у рату са Србијом, па тако у аустроугарској војсци ниједан пук није био "српски" по карактеру док су сви остали етницитети Двојне монархије имали своје етничке хомогене војне јединице, рат је показао да је број православних дезертера био у оквирима очекиваног, док су православни официри са подручја Аустроугарске остали лојални суверену.

Срби пречани, Бошњаци и Хрвати у рату против Србије

Српски маршали и генерали који су гинули за ћесара

Mogu oni da smatraju šta hoće, zna se šta je pravo. Isto ko što Srbi u BiH ne smatraju sebe Bosancima ali jesu Bosanci. Bosanac je termin koji se koristi za ljude koji žive na teritoriji Bosne i Hercegovine.
Bosanac je geografska odrednica. I ništa više.
Bez verbalne dijareje moliću! To ako vi mislite da postoji velika Srbija nije moj problem. Ja bar studiram demografiju i dobro sam upoznat!
Nije on o tome pričao. I u pravu je.

Bosanac je geografska odrednica. I ništa više.
Termini 'Bosanac' i 'Bošnjak' su dugo bili sinonimi, i gledajući po istorijskim dokumentima, neće biti da je termin Bosanac "samo" geografska odrednica.

1664351279700.png

1664351244100.png

1664351322900.png

Srbi i srbijanci to vam nije isto.Srbijanci to su vam ovi u Srbiji kojima je uvek potreban staratelj i koji se lepe za vlast ko muva za govfno, srbi to smo mi van Srbije muka nas naterala da moramo biti pametni i oprezni i da razmisljamo svojom glavom.

Eto ipak će biti. Na vašu poveliku žalost.
Bosanski Srbi pod tim nazivom nisu postojali u vreme kada su Srbi stvorili svoju Kneževinu, a zatim i Kraljevinu Srbiju pod dinastijom Obrenovića. Na teritoriji današnje BIH su u to vreme postojali samo Bošnjaci odnosno Bosanci tri vere - islamske, katoličke i pravoslavne. U suprotnom ne bi Ilija Hadži-Milutinović Garašanin, rođen u Garašima kod Aranđelovca u srcu Šumadije, predsednik srbijanske Vlade i ministar unutrašnjih poslova, u svom Načertaniju napisao da u Bosni žive Bošnjaci tri vere, te da pravoslavne Bošnjake treba upotrebiti "za srpsku stvar". Da su tada u Bosni postojali nekakvi Bosanski Srbi, Garašanin bi u tom slučaju napisao da u Bosni žive Srbi koje treba osloboditi.

Bosanski Srbi pod tim nazivom nisu postojali u vreme kada su Srbi stvorili svoju Kneževinu, a zatim i Kraljevinu Srbiju pod dinastijom Obrenovića. Na teritoriji današnje BIH su u to vreme postojali samo Bošnjaci odnosno Bosanci tri vere - islamske, katoličke i pravoslavne. U suprotnom ne bi Ilija Hadži-Milutinović Garašanin, rođen u Garašima kod Aranđelovca u srcu Šumadije, predsednik srbijanske Vlade i ministar unutrašnjih poslova, u svom Načertaniju napisao da u Bosni žive Bošnjaci tri vere, te da pravoslavne Bošnjake treba upotrebiti "za srpsku stvar". Da su tada u Bosni postojali nekakvi Bosanski Srbi, Garašanin bi u tom slučaju napisao da u Bosni žive Srbi koje treba osloboditi.
Aha.

Back