Sramota

BLAJBI

Zaslužan član
Poruka
103.496
Odakle dolazi sramota?

Kakav je to osecaj - nikada mi nije bilo potpuno jasno.

Da li se sramota uci ili nam je urodjena?

Zasto neke ljude jeste a neke nije sramota ISTA STVAR?

Sramota mi je zaista jedan od najcudnijih ljudskih osecanja....

Da li NIVO SRAMOTE zavisi od NIVOA RAZVOJA NEKOG DRUSTVA?

Da li je sramota proizvod KLASNOG DRUSTVA?

Da li ima neku tajnu vezu sa RELIGIOZNOSCU? :think:

Odakle dolazi sramota?

Kakav je to osecaj - nikada mi nije bilo potpuno jasno.

Da li se sramota uci ili nam je urodjena?nije urođena

Zasto neke ljude jeste a neke nije sramota ISTA STVAR?stvar odgoja i sitema vrijednosti

Sramota mi je zaista jedan od najcudnijih ljudskih osecanja....meni nije

Da li NIVO SRAMOTE zavisi od NIVOA RAZVOJA NEKOG DRUSTVA?da...i to

Da li je sramota proizvod KLASNOG DRUSTVA?ne ...proizvod je moralnih normi, uglavnom koje nemaju veze sa klasom

Da li ima neku tajnu vezu sa RELIGIOZNOSCU? :think:
...ne tajnu, nego otvorenu...biti ispravan...u mnogom označava šta je to sramota

Dodajem: neki ljudi zaista pretjeruju: sramota ih svega...bez potrebe...a neke nije ničega...besramnike

Moral je proizvod klasnog drustva.

Volja VLADAJUCE KLASE pretvorena u OBICAJNU NORMU je - moral.

Moral nije postojao u prvobitnoj zajednici (besklasnom drustvu)

Osjecaj sramote nema veze sa crkvom vec sa kucnim odgojem . Tesko da ce sin imati neki osjecaj sramote zbog lopovluka
ako mu je i otac lopov .Osjecaj sramote ovisi i od drustva kojim smo okruzeni .Sjecam se da je u vrijeme socijalizma bila
prilicna optuzba da je neko svercer .Danas su sverceri prilicno ugledni ljudi zato sto smo mi prilicno nakaradno drustvo .

Moral je proizvod klasnog drustva.

Volja VLADAJUCE KLASE pretvorena u OBICAJNU NORMU je - moral.

Moral nije postojao u prvobitnoj zajednici (besklasnom drustvu)
ok...u tom smislu...ok, prvobitna zajednica je primitivna kategorija
Zasto onda i ateisti OSECAJU sramotu?
nisi me shvatio...sramota nije rezervisana samo za vjernike, naravno, rekla sam da se podrazumijeva kod pravih vjernika...a ateista ima koliko ti volja...ispravnih, extra, vrh ljudi koji imaju izražen ovaj osjećaj
Zasto se oseca sramota u stvarima koje nemaju nikakvu vezu sa religijom?
npr?

Primer:

Zasto nas je recimo sramota da u nekom restoranu gde smo rucali kazemo konobaru da nam zapakuje hranu da ponesemo kuci koju nismo mogli da pojedemo?

Mi smo tu hranu platili.....

Niko nas nije ucio da tako nesto treba da nas bude sramota...

A ipak jeste.....Odakle to dolazi?

Primer:

Zasto nas je recimo sramota da u nekom restoranu gde smo rucali kazemo konobaru da nam zapakuje hranu da ponesemo kuci koju nismo mogli da pojedemo?

e, ovo konkretno dolazi od moralnih normi i običaja...vremenom kad bi sve više ljudi počelo to da radi...to bi možda postao novi običaj...djeca bi gledala kako to rade roditelji...i svi drugi...i ne bi ih bilo sramota sutra to isto da urade

Primer:

A ipak jeste.....Odakle to dolazi?[/QUOT

Konkretno, zato sto smo iskompleksirani. Zato sto ne cenimo sebe.

Primer:

Osećaj sramote je stečen, nikako ne može biti urođen. Karakteristično za socijalna svesna bića. Norme ponašanja, bilo u nekoj određenoj grupi, okruženju...
Ne mislim da je to nešto loše, u smislu-potrebno je čoveku podići svest- sramota je bacati smeće po ulici, ne ustati bakici u busu, trudnici...To su banalni primeri, koji funkcionišu.
Problem je kada pojedinac ima neke umišljaje tipa-sramota ga je da komunicira sa nekim ( pol, znanje, neznanje...) -ali to već ima drugi, dublji koren u čoveku, nastaje kombinacijom psiho blokada i uzdrmanim ili poremećenim socijalnim poimanjem...
Inače, sve zavisi naravno i od naši poimanja, na raznim slojevima...
Recimo, ja ne msm da je sramota nakon večere u restoranu, ako ostane veće količina hrane ( pola ili više od pola naručenog), na pitanje konobara: ,,Da li da vam zapakujem za poneti?" Odgovoriti sa -ne, samo zato što se stidiš konobara ili praviš scenario u glavi šta će misliti konobar ili neko za susednim stolom o tebi, kada je to prosto normalna stvar, nije nikakva egzotika niti nastranost. To je nekorisni deo sramote, umišljaj.
Lek: ići češće u restoran i naviknuti da je to uobičajeno, opažanjem sveta oko sebe. Lek je banalan-jer je i ,,problem" banalan. :)

Zivotinje recimo - nemaju srama.

I ne mogu se tome osecanju nauciti.....

Ocigledno nisi nikad imao zivotinju uz sebe. Zivotinje [ne sve naravno] itekako imaju osecaj sramote.

Sto se tice same teme, verujem da nisu sve sramote iste. Postoje urodjena i naucena. Mene nekad bude sramota da kod nekog trazim casu vode, kad se ne osecam dovoljno opusteno, to me niko nije ucio, to je moj osecaj. Glupavo je ali sta cu.
E sad sramote koje su nam takoreci nametnute, npr nemoj to i to , sta ce svet reci. To je prilicno izrazeno u nas Srba. Mislim na neke nebuloze, ne na elementarno vaspitanje.

Sramota je osećaj kojem smo naučeni, a ne nešto s čime smo rodjeni.
Najbolji primer za to su mala deca koja nemaju osećaj sramote kao što imaju odrasli, jer prosto nisu još tome naučeni.
Zato i jeste nekima sramota što drugima nije, jer su naučeni i navikli na različito.

Sramota ima veze sa savešću koji je usađeni program. Mada kao što reče Marijana od malih nogu nas uče šta je sramota. Da svi u zajednici hodaju goli to ne bi bilo sramno...

Zavisi o cemu se radi. Trebalo bi da me bude sramota da opsujem, ali kada se iznerviram bas me briga. E sad sramota je skinuti se go u centru grada, ali zasto? Goli smo rodjeni, svi imamo isto, nekada smo i hodali potpuno goli (dok smo bili u nekoj fazi izmedju zivotinje i coveka), Adam i Eva su stvoreni goli. Ali neko nam je nametnuo da je to sramota i svi to postujemo.

Sramota je psihička reakcija na učinjeno koje u negativnom smislu odudara od ustaljennih normi. 100% je stečeno kolektivnim i ličnim vaspitanjem. Tako i dresirane životinje mogu da ispoljavaju stid kad shvate da su učinile suprotno od očekivanog.

A ja ti se ne bi povratio
nit iz ruku Krstaš barjak dao
da mi kaže družina ostala:
"Gle strašljivca Boška Jugovića
on ne smjede s nama u Kosovo..."

Back