Спречите да држава уђе у собу вашег детета

Софија

Legenda
Poruka
54.588
RODITELJI - OVO JE VAŽNIJE OD ULASKA SRBIJE U EVROPSKU UNIJU. SPREČITE DA DRŽAVA UĐE U SOBU VAŠEG DETETA. SAMO TOTALITARNA DRŽAVA POKUŠAVA DA UREDI PRIVATNE ODNOSE - I TO BEZ IKAKVOG DOKAZA DA JE U PRAVU.

Ne treba dozvoliti državi da ulazi u odnos između vas i vašeg deteta jer su posledice koje mogu da iz toga proisteknu tragične. Prednacrt GRAĐANSKOG ZAKONIKA dolazi na JAVNU RASPRAVU, pa se sugestivnim naslovima da je sve gotovo javnost priprema da ne reaguje.
NIJE GOTOVO. Javna rasprava tek počinje. Ista ekipa tvoraca nacrta Građanskog zakonika poteže stare argumente i netačne tvrdnje. Zabrinjavajuće je kada profesor prava natačno tvrdi da iz Konvencije o pravima deteta proizlazi zabrana racionalnog telesnog kažnjavanja dece. Toga u konvenciji nema! Konvencija o pravima deteta jednim svojim članom garantuje RODITELJIMA sva stečena prava, pa i pravo da razumno vaspitavaju decu. Ako se roditeljima oduzme pravo da razumno telesno kažnjavaju decu onda kada oni, kao odrasle osobe koje vole svoju decu procene da je to neophodno, nastaće epidemija nemoćnih roditelja koju će manipulisati razmažena deca kao što se to događa u nekim drugim zemljama.
Netačno je da ne postoje istraživanja. Istraživanje o tome da su deca koja su dobijala po neku packu uspešnija i zadovoljnija od onih koji to nikada nisu dobili nije moglo da bude publikovano. Takođe, i kod nas su objavljene knjige o novijim istraživanjima u kojima oni koji su nekada dokazivali da telesna kazna stvara negativne posledice, dokazuju da ima zajednica u kojima nema nikakvih negativnih posledica. Biće mi zadovoljstvo da profesorku skrenem pažnju na takva istraživanja.
Političko lukavstvo je da se tvrdi da je razumno telesno kažnjavanje isto što i nasilje, kako bi se podvelo pod jedan član konvencije koji zabranjuje nasilje nad decom. Da je to zaista tako mišljeno, da li bi 170 zemalja ratifikovalo konvenciju? Samo u tridesetak zemalja, među kojima nisu mnoge civilizovane i razvijene zemlje, je u svoje zakone zabranilo roditeljima da udare vlastito dete.
I zato informišite se o negativnim posledicama jer je stvar mnogo važnija nego što izgleda na prvi pogled.

Зоран Миливојевић, психотерапеут

jel vaspitavamo dečicu ili ih dresiramo? ako dresiramo, onda mora malo po turu. ako vaspitavamo, onda valjda može i bez šamaranja....?

Желим ти једно дете које не може да се васпита лепом речју и разговором. ;)

НИ више, ни мање.

Batine su jedno, vaspitna je drugo! Moja generacija je imala strahopostovanje prvenstveno prema roditeljima, a onda prema svim starijima, danasnja deca samo znaju za svoja prava a obaveza niotkuda! U zemljama gde se vaspitava pricom, deca prave haos a roditelj im ne sme nista, a balavce dok sazri i shvati sta radi, ako uopste shvati, vec je napravilo veliku stetu! Deca moraju imati zort od roditelja, ako ga nemaju onda ne znaju gde je granica !

Желим ти једно дете које не може да се васпита лепом речју и разговором. ;)

НИ више, ни мање.

Виђам ја такве по граду, вриште и ваљају се а мајка стоји као одузета.

Прво ми дође да ишамарам њу такву, за почетак.

- - - - - - - - - -

insistiranje na telesnom kaznjavanju kao necem krucijalnom za vaspitanje
kad sam procito naslov ja mislio nesto o kritici televizije ili drustvenih mreza

Ово је инсистирање на слободи појединца да дете васпитава на свој начин.

prećeraste. i danas ima divne dece kojoj se razgovorom može sve objasniti, ali danas roditelji najčešće nemaju vremena ili strpljenja da razgovaraju sa svojom decom. i nije im zakon kriv što ne umeju da budu roditelji.

Шта ако то дивно дете, играјући се, пообара низ тегли у самопослузи? Теоретски, наравно.

Ти чиниш ШТА?

Шта ако то дивно дете, играјући се, пообара низ тегли у самопослузи? Теоретски, наравно.

Ти чиниш ШТА?
pre nego što se to dogodi bi znalo da ne sme da jurca po samoposluzi. neke stvari unapred deci objašnjavaš, a ne da ga mlatiš kad je već napravilo grešku. a ako grešku ipak napravi, onda sistem "kažnjavanja", zabrana igrica određeni broj dana ili nešto slično što već prolazi kod tvog deteta.
a šta bi ti uradila?

pre nego što se to dogodi bi znalo da ne sme da jurca po samoposluzi. neke stvari unapred deci objašnjavaš, a ne da ga mlatiš kad je već napravilo grešku. a ako greški ipak napravi, onda sistem "kažnjavanja", zabrana igrica određeni broj dana ili nešto slično što već prolazi kod tvog deteta.
a šta bi ti uradila?

Налупала га на лицу места. Какве игрице, каква срања...

Ти чиниш ШТА?

..nista..tegle platis ako mora.....detetu skrenes paznju da to ne sme da radi i eventualno moze da mu ne kupi nesto sto kosta
koliko i tegle...pa da zna za drugi put..to je novi nacin vaspitavanja...u moje vreme kad sam ja bila dete, radio bi prut ili kais,
zavisi da li su te tegle srusene namerno ili slucajno i kolika je drama oko toga dignuta...

..ja sam jako protiv batina, a i dokazano je u mom slucaju da je cosak ili kazna delotvornija od batina...

ne moraju deca da dobijaju batine, ali onda roditelji moraju da se posvete deci vise
batine su samo odraz roditeljske nemoci
nemam nacin, nemam argumet, primenicu silu
jeste moja ruka zavrsavala na guzi mog deteta, ali samo kad nisam imala vremena da budem kreativno takticna u ubedjivanju

JESAM PROTIV zaknona koji bi se umesao u odnos roditelja i deteta
ne zato sto bi time sprecavala roditelje da biju svoju decu, vec zato sto se u pozadini toga nalaze mnogo ozbiljnije stvari od kojih mi se dize kosa na glavi

Гле, већ сам оматорила а нико ме не млати. Срећно са твојим теоријама, драга.
nisi omatorila čim možeš da kuckaš na forumu :) kad budeš nemoćna kao što je tvoje dete bilo kad si ga mlatila... tad će se videti pravi učinci vaspitanja. a moguće da i ja grešim...vreme će pokazati kod obe :)

ne moraju deca da dobijaju batine, ali onda roditelji moraju da se posvete deci vise
jeste moja ruka zavrsavala na guzi mog deteta, ali samo kad nisam imala vremena da budem kreativno takticna u ubedjivanju

ne zato sto bi time sprecavala roditelje da biju svoju decu, vec zato sto se u pozadini toga nalaze mnogo ozbiljnije stvari od kojih mi se dize kosa na glavi

Ne rukom.

nisi omatorila čim možeš da kuckaš na forumu :) kad budeš nemoćna kao što je tvoje dete bilo kad si ga mlatila... tad će se videti pravi učinci vaspitanja. a moguće da i ja grešim...vreme će pokazati kod obe :)

Ја имам два одрасла детета и ништа им не фали. Мислим да су чак поприлично размажени.

prećeraste. i danas ima divne dece kojoj se razgovorom može sve objasniti, ali danas roditelji najčešće nemaju vremena ili strpljenja da razgovaraju sa svojom decom. i nije im zakon kriv što ne umeju da budu roditelji.

na obroncima Beograda se ne poštuju ni ženska prava
a kanoli od makanje...

šalu na stranu, fizičko kažnjavanje traje ceo život e sad postoji i emotivno i psihičko
glupo je zabraniti samo jednu vrstu kažnjavanja
deca moraju da nauče kojoj tradiciji pripadaju
nismo mi debili da emotivno i psihički kažnjavamo decu
mislim bilo je takvih slučajeva ali to je u kućama okota koji nije iz našeg roda

pre nego što se to dogodi bi znalo da ne sme da jurca po samoposluzi. neke stvari unapred deci objašnjavaš, a ne da ga mlatiš kad je već napravilo grešku. a ako grešku ipak napravi, onda sistem "kažnjavanja", zabrana igrica određeni broj dana ili nešto slično što već prolazi kod tvog deteta.
a šta bi ti uradila?

Саставиш списак лекција унапред?

Унапред знаш шта све твом детету може пасти на памет и каккву глупост из незнања може направити?

Теоретисање или си вееелика срећница. ;)

- - - - - - - - - -

Психолози не деле твоје мишљење.

Напротив.

С друге стране, ретки су родитељи који су доследни у кажњавању типа забране. У нивоу статистичке су грешке.

Но, ја не сумњам да форум врви од таквих. :lol:

Back