Sportisti ne trebaju posebnu ishranu

pivosok

Buduća legenda
Poruka
26.396
Rezultati seminara sport i ishrana nemackog drustva za ishranu .

Interes naroda za sport raste i sa njim raste takodje i trziste za specijalne dijete, namernice i preparate . Mediji doprinose tome da se potrosacki tallas odrzi . Sta kazu naucnici o specijalnoj sportskoj ishrani .

Ko je sportski aktivan, ne treba nikakvu posebnu ishranu , niti neke specijalne suplemente , rezimira profesor Peter Stehle( universitet u Bonu ) , vicepredsednik nemackog drustva za ishranu.
Energetski napitci ,cokoladice i suplementi sa hranjivim i materijama za povecane performansi su za vecinu sprotista nepotreban 'luksuz' . Jedna biljna ugljenohidratna, siromasna na mastima zamena ima isti efekat na perfomanse . Sportski frikovi sumljaju u ovo , ali naucna istrazivanja su to dokazala . Cudnovata sredstva ne postoje u sportu .
Ko uzima redovno specijalnu isranu i dodatke ishrani ne poboljsava time svoje rezultate. Mada ne postoje mane uzimanja izolovanih supstanci , tj nema dokaza da predoziranje ovim supstancama ima stete po zdravlje ...............

Jos uvek je jedna zabluda siroko prostranjena , da se samo proteinima moze izgraditie velika misicna masa , konstatuje dr Klaus Jürgen Moch , sa instituta za ishranu u Gießenu . Potreba za proteinima jednog sportiste (koji se bavi sportom snage ) nije veca nego nesportiste tj iznosi 0.8 g po kg . Sami profi 'snagatori ' imaju potrebu da uzimaju tek 0.1 gram vise po kilogramu . Nema potrebe koristiti neke preparate ili jesti velike kolicine mesa da bi se ova dodatna potrosnja( od 0.1 g po kg ) nadomestila

http://www.dge.de/modules.php?name=News&file=article&sid=90

Poslednja izmena:
Pivosok ne kaze se sumljao, nego sumNJao, jer potice od reci sumNJa a ne sumLJa.

Dovoljno mi je samo to da vidim pa da znam da je ceo tekst totalno debilan i od nekog ko nema pojma o tematici.

Dzabe tvoja istrazivanja, kad ja npr uzimam glutamin kreatin i whey i dignem 20 kg vise na benchu! A pre uzimanja tih supstanci sam mogao 10-20 kg manje!

Znaci dzabe otvaras spam teme i lepis neke glupe textove kada sam ja video svojim ocima na sebi to a i na drugima, a i svi ostali su to osetili i videli na sebi, meni i drugima i svi imamo isto misljenje povodom toga.

Dzabe ti filozofiras i premisljas da li radi ili ne radi, JEDNOSTAVNO RADI, STOTINU PUTA SMO SE U TO UVERILI NA SVOJOJ KOZI!

Sto samo 20 kg vise kad sa dekadurabolinom,vinstrolom i sl. sisas to duplo

Zato sto imam samokontrolu za razliku od tebe, imam mozak i razmisljanje.Zato sto nemam psihicki poremecaj - misicnu dismorfiju!
Zato sto sam dipl.psiholog i zato sto trebam da budem uzor mladima sa kojima radim. A i starijima.

Eto zato "ne sisam" duplo. A i zato sto volim svoje zdravlje. Ne bih da dobijem hipogonadizam posle sa svim ostalim poremecajima.

Poslednja izmena:
Aj se kladimo da je tih 20 kg u glavi. Popio si whey, glu, crea i ojacao si psihicki. Razmisli, ima i tu tome nesto... Probio si mentalnu barijeru jednostavno.

Nije tacno, to sam radio i bez suplemenata, jer sam psiholog i dobro znam sta je placebo efekat! Na mene to ne deluje!

Ovih 20kg je preko , preko i onog maximuma kada i psiha igra ulogu.

Zamolio bih vas da ne pricate samnom o psihologiji kad vec lupate o vezbanju i ishrani.

Ne znam koliko imas godina ali mladjima olako preporucuju "kure" za ekspresan napredak.
Razmisljanje nekog u 16,17 godina nije u potpunosti formirano i lako je nuditi sve i svasta.
Onaj ko voli svoje zdravlje drzace se balansirane ishrane i pravilnog vezbanja bez "ispomoci" u vidu suplemenata i drugih stvari.

Nije tacno, to sam radio i bez suplemenata, jer sam psiholog i dobro znam sta je placebo efekat! Na mene to ne deluje!

Ovih 20kg je preko , preko i onog maximuma kada i psiha igra ulogu.

Zamolio bih vas da ne pricate samnom o psihologiji kad vec lupate o vezbanju i ishrani.

To sto si psiholog nema nikakve veze koliko si kila uspeo da dignes preko, motivisuci sebe. Al uglavnom, svaka cast :ok: I nisam ironican, niti bilo sta, niti zelim glupe rasprave kakav ih je ceo forum. I ovde niko "ne lupa" vec diskutuje.

Poslednja izmena:
To sto si psiholog nema nikakve veze koliko si kila uspeo da dignes preko, motivisuci sebe. Al uglavnom, svaka cast :ok: I nisam ironican, niti bilo sta, niti zelim glupe rasprave kakav ih je ceo forum. I ovde niko "ne lupa" vec diskutuje.

Ne bas suprotno!
Ono sto rade pivosok i cave men svakako nije diskutovanje! vec obicno lupanje!
Jer kad ti neko ovde napise hiljadu puta nesto i iznese argumente civilizovan covek bi se opametio vise ili bar se malo zainteresovao i probao da ozbiljno shvati postove drugih koji ih ubedjuju u nesto a oni kad prelaze preko toga eto SAMO LUPAJU!
Zasto se neko ne bi zadrzao samo na suplementima?I kakva je to prica da se previse prica dobro o Whey i dodacima ishrani?PA NE MOZES CUTI SKORO OD NIKOGA CAK I OD OVIH STO NESTO KAO VEZBAJU BEZ ,,TI KREATINI PROTEINI STEROIDI'' .a ovi se zale kako neko promovise whey! Daj boze da promovise mozda bi ovi mladi ljudi vise vezbali i zdravije se hranili nego sad! A whey im moze samo dobro doneti cak iako ne treniraju! ako je neko koristio suplemente pa se u njih razocarao zbog svoje lose ishrane i treninga tj bez volje pa sad pljuje po njima to je njegov problem!
I WHEY NIJE NIKAKVO CUDO POSLE KOGA SE SUTRADAN PROBUDIS KAO SVARCENEGER'! Malo kome pomogne jer rijetko se 100 % posveti tome...
a ovi sto ga kupe pa sede i misli da ce im pomoci nema tu vajde.A cave men mi prosipa neku ishranu zdravu kao mleko sa sela i jaja ovo ono...
pa znas li da je i to mleko proslo kroz hemiski proces iako je sa sela nije direktno iz krave do tebe doslo!e pa tako je sa Whey i zasto ti je tesko to da prihvatis?
Razocarenje rekao bih :kafa::ceka:

Pazi, postoje rasprave, koje jednostavno se nikada nece resiti. Full body vs. split trening. Koriscene suplementacije vs. nekoriscene suplementacije. i da ne nabrajam, ovo su osnovne. Svako ko se izjasni da je zadrt za jedan pravac, a apsolutno nipodistava drugi jeste provokator i u tome se slazem. Jednostavno, svaki od navedenim pristupa treningu i ishrani ima svojih prednosti i mana, to je ok, sve je na pojedincu da odluci sta ce slediti. Pojedinac na osnovu informacija, i najvaznije svog iskustva bira sta ce.

Ne postoji bolji trening. Nekome vise lezi full body. Nekome split klasican. Nekome upper-lower.
Ja gledam da je slicno i za ishranom. Postoje odredjene smernice naravno, oko odredjenog unosa. Nekome neodgovara suplementacija, nekome da. Neka svako radi kako njemu odgovara. Neko jednostavno nece da unosi suplementaciju u sebe. Nek ne unosi. Neko dobar deo svoje dnevne ishrane zasnuje na suplementaciji. Nek radi to. Sve je individualno. Radi kako tebi godi.
I ja bi, veruj mi, najvise voleo da ovde imaju svi isto misljenje kao i ja pa ga nemaju. Za trening imaju, i na drugim forumima, za ishranu, bas i ne, al to je neka druga prica...

Pazi, postoje rasprave, koje jednostavno se nikada nece resiti. Full body vs. split trening. Koriscene suplementacije vs. nekoriscene suplementacije. i da ne nabrajam, ovo su osnovne. Svako ko se izjasni da je zadrt za jedan pravac, a apsolutno nipodistava drugi jeste provokator i u tome se slazem. Jednostavno, svaki od navedenim pristupa treningu i ishrani ima svojih prednosti i mana, to je ok, sve je na pojedincu da odluci sta ce slediti. Pojedinac na osnovu informacija, i najvaznije svog iskustva bira sta ce.

Ne postoji bolji trening. Nekome vise lezi full body. Nekome split klasican. Nekome upper-lower.
Ja gledam da je slicno i za ishranom. Postoje odredjene smernice naravno, oko odredjenog unosa. Nekome neodgovara suplementacija, nekome da. Neka svako radi kako njemu odgovara. Neko jednostavno nece da unosi suplementaciju u sebe. Nek ne unosi. Neko dobar deo svoje dnevne ishrane zasnuje na suplementaciji. Nek radi to. Sve je individualno. Radi kako tebi godi.
I ja bi, veruj mi, najvise voleo da ovde imaju svi isto misljenje kao i ja pa ga nemaju. Za trening imaju, i na drugim forumima, za ishranu, bas i ne, al to je neka druga prica...

Ah napokon malo zdravog razuma :klap:

Po meni i nekom mom iskustvu, sportisti itekako trebaju posebnu ishranu. Povećana potrošnja traži i povećan unos

Sad možemo da polemišemo da li treba ili ne treba uzimati dodatke ali da treba imati ishranu koja u potpunosti zadovoljava potrebe sportiste tu nema polemike. Svako ishranu konstruiše prema mogućnostima, potrebama i znanju. U zadnje vreme ovde na Krsti se provlači neka misao, da su suplementi jedini izvor potrebnih dnevnih nutricija. Što sigurno nije tačno.

Hrana i voda su osnov svega!

Suplemeti služe samo da dopune nedostatke ishrane i njihov ukupni učinak zavisi isključivo od ishrane. Uspeh (šta god to bilo za pojedinaca) zavisi skoro 60-70% od ishrane ostalo je trening i odmor. Onaj ko ishranu ne uvde u red 1/1 sva suplementacija sveta mu neće pomoći. Uz sređenu ishranu dodaci imaju svoj pun efekat ali on nije veći od 20% u ukupnoj ishrani. Jer se suplementacija koristi samo oko treninga (pre, za ili posle) samo da spreči razgradnju tj katabolizam ili da malo pogura sam trening, za ostatak dana je pravilna ishrana jedino rešenje.

Poslednja izmena:
Rekreativnom sportu nije potrebna suplementacija vec zdrava prehrana.
Takmicarski sport ne postoji bez suplementacije i to je jasno kao dan.
Ovde se protezira ideja da svako ko udje u teretanu odmah treba da uzme whey,gejner i kreatin.
To je iskljucivi marketing. Jos se govori da je to zdravo,prirodno i sl. sto takodje nema veze sa istinom.
@stageman, bolje se potrudi da dodjes do prirodne prehrane koja je veliki izvor svih hranljivih sastojaka za misic i telo nego sto zivis u iluziji o tim industrijskim praskovima kao zdravim

Termin posebna ishrana, sportska ishrana i da ne izmišljam dalje je na žalost dobila svoj oblik kako joj ne priliči. Tome je zaslužno društvo u kojem živimo, brza hrana, mesarski prouzvodi u tubicama i konzervama itd... Nemam ja sada 100 godina, ni 200 ni 300 da pričam kako je nekada bilo, ali mogu da kažem mišljenje kako bi trebalo biti. Na 90% svih foruma o sportu tačnije ishrani se spominje neka zdrava hrana i vezuje se samo za bb ili one koji žele da poprave svoj fizički izgled. Istu tu hranu, samo (možda) sa manje proteina i manje računjanja treba da konzumira i prosečan čovek!!! Da li je svo ovo smeće koje jedemo nametnuto od strane manipulatora "nečega" nije ovde tema za razglabanje, ali skoro za sigurno jeste! Gde su bili čips, smoki, svo to polupečeno belo testo puno aditiva i koječega, u stvari, gde su bili svi ti emulgatori i aditivi pre xxx godina?! Pa emulgatori se stavljaju da bi hrana što sporije propadala a aditivi u glavnom da te navode da jedeš dok se ne us#reš, ili da ubrzaju neki proces! Zbog toga se izgubio pojam normalna ishrana, postoji samo loša (oni koji jedu šta stignu) i ona zdrava (sportisti). Šta fali pojesti burek, pa i na toj masti i ulju i čemu sve? Fali naravno, jer se u glavnom taj isti dan on zalije sa 2l koka-kole, nekim xxxxxxxxxxxxl smokijem i 3 maljušne čokoladoce od 1000000 kalorij... Nevalja svinjska mast jel? Jes, nevalja, zato po planinama žive po 100god, ali su na čistom vazduhu, zdravoj zemlji! Pobelgi smo sami od sebe sa ovakvim načinom života. Ni sam ovoga nisam, iskreno govoreći, bio svestan pre recimo 5 godina, ali onda mi je polako počeo da se razmotava film, još sam poslednjih godina počeo da čitam po netu o ishrani...
Poenta cele priče je da je sportskom organizmu potrebno ne samo da se zdravo hrani, nego i da to radi više nego što bi prosečan čovak jer se organizam "haba" daleko više i to treba nadoknaditi. To bi bilo takvo spaljivanje organa i svega ako bi se treniralo ozbiljno (bilo šta) a biti na hrani sa ulice. Zato se sve više čuje da mladi koji rade fizičke poslove umiru (imaju problema) od srca, imaju holesterol i da ne nabrajam.
Sumplementi su industrija, a industrija mora da zarađuje da bi opstala, tako da ono što se servira po časopisima i od strane preprodavaca je jako diskutabilno. Istina je da nema profi bb (konkretno) bez konzumiranja periodnog sistema elemenata, jer koliko god da neko ima genetiku dobru, i da bude kao Koleman samo na zdravoj ishrani i whey-u, cilj nije da se tu zaustavi nego da natera organizam do krajnjih granica, zato trenira, i onda mora hemija, to je neminovno.
Jedino mi nisu jasni likovi koji se ovde predstavljaju kao profesionalni sportisti a ne idu na takmičenja. U redu je to, ali nemoj sebe nazivati profesionalcem jer to nisi, ako znaš puno o treningu i ishrani ne znači da si takmičar, a ako nisi takmičar onda nisi ni profesionalac nego rekreativac!. Mogu i ja za sebe trenirati maratonsko trčanje i obarati svetski rekord ali me to ne čini profesionalcem dok ne stanem na neku start liniju... Polemiše se ovde na nekoj temi da li je bb sport ili nije. Šta god neko mislio, ono jeste sport, ali samo ako se takmičiš!
Whey, gainer, kreatin + možda još neka je sve što treba svakom i profesionalnom sportisti, što je i zdravo, ali samo i samo kao dodatak ishrani! Ko nenađe da piše dodatak ishrani na kutiji neka se meni javi, ima da dignem kredit, da kupim 100kg toga i samo to da jedem dok mi se sva creva ne zamrse, i onda da ih u paketu sve lepo tužim, pa da obezbedim i užu i širu familiju :D :D :D Znači dodatak, i to je to. Niko još nije (uz zdravu ishranu bar) imao problema sa uzimanjem istih, a koriste se puno, tako da... Profi bb nije zdrav ni malo, možda i najnezdraviji sport kojim se može neko baviti, ali avaj... Nemam ja iskustva o ovim sumplementima, a nadam se da ču imati kada budem imao svoj novac u džepu (whey posle treninga i to je to) ali činjenica je, čitajući po forumima i poznavajući ljude, da ovo gore napisano ima bar nekog smisla...

Rekreativnom sportu nije potrebna suplementacija vec zdrava prehrana.
Takmicarski sport ne postoji bez suplementacije i to je jasno kao dan.
Ovde se protezira ideja da svako ko udje u teretanu odmah treba da uzme whey,gejner i kreatin.
To je iskljucivi marketing. Jos se govori da je to zdravo,prirodno i sl. sto takodje nema veze sa istinom.
@stageman, bolje se potrudi da dodjes do prirodne prehrane koja je veliki izvor svih hranljivih sastojaka za misic i telo nego sto zivis u iluziji o tim industrijskim praskovima kao zdravim

Pa ja sam 15 godina zivio na selu i nisam uzimao jaja i mleko od nekoga neko sam svoje proizvode koristio i tako da znam da mleko ne pijes ti direktno iz krave nego i on prolazi kroz odredjeni proces! zasto ti je tesko da prihvatis da se nesto obradjuje? Sta ne moze se izbaciti neke lose supstance iz proizvoda?
I nije niko ovde rekao da treba neko ko odma udje u teretanu da uzme suplemente jer nema dovoljnog znanja o svemu tome...uvek treba ta ishrana da je prva na umu nesto ka cemu se uvek tezi a kasnije AKO ZELI nek uzme suplemente zasto da ne?haha Pa zaista mislis da prodavci vise po teretanama i ubedjuju nekoga da uzmu suplemente pa znas li ti koliko malo ljudi koristi to?Bas zbog ljudi kao ti i onih koji ne znaju nista i zive nezdravo pa im ovo smeta.Sto kaze Bru Zli jedu svasta pije svasta a ovamo mu smeta whey! A sto to bi sa tobom toliko godina vezbanja i uzimanja suplemenata i odjednom zakleti protivnik o cemu se tu radi?
Razocarenje reko bih. :kafa::ceka:

Back