Svojevremeno sam na jednom forumu naletia na priču ekipe iz Aleksinca koji iako veze nemaju s Hrvatskom pa ni Splitom/Dalmacijim su redom bili navijači Hajduka i odlazili na njegove utakmice: Tražim "kvalitetniji" tekst nastavka, a do tada dio prvi i to sa stranice navijača Partizana koji su također objavili ovu zanimljivu navijačku priču čiji uvod donosim u nastavku..
Priča navijača splitskog Hajduka iz Srbije
"Zovu me Kardoš. Rođen sam 1963 u Žitkovcu predgrađu Aleksinca. Bez oca sam ostao u petoj godini života, tako da se o mom i bratovom detinjstvu brinula majka. Bili smo prinuđeni da se sami snalazimo za goli život, tako da sam od ranog detinjstva bio izložen ulici i uličnom vaspitanju.
Svakog jutra sam ustajao u cik zore i preuzimao dnevnu štampu koja je dolazila iz Beograda i tako raznosio do raznih kioska, uličnih prodavaca i pojedinih ljudi koji su mi zauzvrat davali koju kintu za džeparac. Posle toga bi išao u školu. Ceo grad me je znao i svi su me gotivili. Sa fudbalom sam se upoznao i odmah zarazio u svojoj osmoj godini života.
Direktni krivac za to je moj komšija pokojni Dagoš koji mi je bio kao drugi otac. On i njigova supruga su nas posle odlaska oca dosta pomagali. Dagoš je bio strastveni navijač Hajduka. Jednog nedeljnog popodneva odveo me je na utakmicu našeg lokalnog kluba koji je igrao važnu utakmicu. Mali stadion je bio prepun navijača, a celokupna atmosfera je na mene uticala euforično.
Posle utakmice Dagoš me je pričao o Hajduku i obećao da će me voditi u Nišu kada Hajduk bude gostovao. Još se sećam Dagoševih reči: Sine Hajduk je klub koji igra najlepši fudbal u državi. Koliko puta sam išao kod njega da slušam prenos na tranzistoru, nervozno bi šetao u slučaju neželjenog rezultata, a njegova supruga bi me stalno nudila krofnama koje je spremila za tu priliku. Tako je započeta jedna velika i neraskidiva ljubav mene i Hajduka..."
Svaki put me zagrcne kad krenem čitat jednu od najdirljivijih i najlipših priča ispričanih od strane nekog navijača mog kluba.. A dolazi od jednog Srbina