Spisateljica???

• Začetnik teme Začetnik teme Jary
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Jary

Elita
Poruka
16.608
...citam nesto po netu i po 100ti put naletim na "spisatlejica".Neverovatno mi bode usi a imam utisak da se ta rec upotrebljava zadnjih 4-5 godina. ne pitam odkud to vec sta je zena koja je npr.geometar,inzenjer,restaurator,lekar??? kako pisac postaje spistelj i li spisateljica?Podseca na staru pesu "gde voz se pretvara u vlak."

...citam nesto po netu i po 100ti put naletim na "spisatlejica".Neverovatno mi bode usi a imam utisak da se ta rec upotrebljava zadnjih 4-5 godina. ne pitam odkud to vec sta je zena koja je npr.geometar,inzenjer,restaurator,lekar??? kako pisac postaje spistelj i li spisateljica?Podseca na staru pesu "gde voz se pretvara u vlak."

Ti ga baš se... Jary, nema što!

Ne znam zašto ti bode uši.
Riječ se koristi mnogo duže od 4 ili 5 godina i nema nikakve veze sa pomodnim uvođenjem rodne ravnopravnosti u jezik, kao ni pjesnikinja, novinarka i mnogi drugi ženski oblici naziva za zanimanja.
Inače spisatelj je isto šta i pisac, nije nepravilno iako je pomalo arhaično. Pisac dobija prednost i zbog jezičke ekonomije, riječ je kraća. Naravno, od pisac ne postoji direktan ženski oblik, pa kad neko, iz bilo kog razloga, želi da istakne da se radi o ženi koja piše knjige, koristi se oblik spisateljica.

Od te rodne ravnopravnosti mi je najsmešnija ona za narodnog poslanika - poslanica.
Što se tiče spisateljice i meni ta reč nekako smeta, "vuče" mi na reč naših zapadnih,voljenih komšija, pa uvek koristim sinonim književnik.

Ne volim tu rijec. Spisateljica me podsjeca na nekog ko pise 4 knjige godisnje, one bestselere koje citaju kuvarice, fudbaleri...Knjige bez ikakve umjetnicke vrijednosti, knjige koje se pisu da bi se prodavale, a sluze samo za zabavu, to jest ubijanje vremena, a ne za neke vise ciljeve (bogacenje rijecnika, sticanje smisla za umjetnost, traganje za smislom zivota, otkrivanja tajni univerzuma, postajanje bolje licnosti).

Back