Spisak srpskih rasa pasa

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
12_pulin.jpg

5. Vojvođanski pulin (Panonski pulin)
postoji i u beloj i smeđoj boji, iznenadila me je starost ove rase, preko 2000 godina, jedna od najstarijih rasa pasa na planeti

6. Šarplaninac

Ne skači pred rudu, sačekaj da vidiš kako će se odvijati politička situacija pa onda svojataj rase. Jeste da je na uobličavanju rase radjeno najviše od strane naših kinologa ali teritorijalna pripadnost je neumoljiva. Njih svojataju Albanci iz Albanije, sa Kosova i Metohije i Makedonci po državljanstvu, bez obzira na nacionalnu pripadnost. Tu nažalost, mada bi ljudi voleli da je drugačije, S od Srbije nema.

A posavac je posebna priča, u pitanju je hrvatska rasa. Izvini, ali neoprostivo i nedopustivo. (Jeste da i oni svojataju bosanskog tornjaka ali budimo bolji!) Sve u svemu, imamo od priznatih rasa balkance, trobojce i alpince a od nepriznatih puline, srpske pastirske pse i SOPove. Sa šarplanincima ipak treba sačekati.

rase pod rednim brojevima 5. i 6. su, naravno, naše, srpske rase.
ne budi naivna. pa oni nam okupirali teritorije i proterali stanovnike, što ne bi i rase preoteli.
posavac je nastao u 18. veku na terenima južno i severno od save, južno je rs, a i severno su takođe vekovne srpske teritorije.... to je pas ruralnog stanovništva, a sela su naseljavali srbi...
uostalom, pogledaj sajtove, http://www.sidyboysfoolin.com/PosavacHound.html, stranci ga vode kao psa poreklom iz bivše jugoslavije, svesni da on nema veze sa hrvatima.

Slažem se i ja da je nastao na prostoru koji su nastanjivali Srbi, otprilike u vreme kad je Austrija počela da podstiče naseljavanje Srba u pogranično područje u cilju zaštite od Turaka. Štaviše, od balkanaca se razlikuju uglavnom po boji, sve ostalo je skoro identično. Hrvati s pravom mogu svojim da nazovu samo istarske goniče, ako i to. Hrvatski ovčar i vojvođanski pulin neverovatno liče jedan na drugog a u Egiptu su u faraonskim grobnicama nalazili crteže belih pasa sa crnim tufnama. O tornjacima koji su čisto bosansko-hercegovačka rasa neću ni da pišem, mnogo se iznerviram. Ali geografija je neumoljiva, eto, Albanci sa Kosova i Metohije u vreme kad je šarplaninac uobličen kao rasa i prihvaćen u široj kinološkoj javnosti uglavnom nisu znali ni da se potpišu a ne nešto drugo! A sad je njihov. Pogledaj na www.molloser.dogs.com sve te navodno albanske i kosovske rase, da ti se smuči.

da, tornjak, čista srpska rasa, nastala u bosni i h., drugoj srpskoj državi, koja je to bila vekovima unazad, a i danas jedan deo još uvek odoleva.
kinološka mafija iz hrvatske obiđe planinska sela, pokupi štence, napravi za par godina standard, sredi papirologiju, i eto nove "hrvatske" rase.
zato je bitno da mi znamo koje su naše rase. jer nije bitno šta nekakva organizacija prizna, već šta je istina.
pa ono što su vatikan i turci organizovano radili nad srpskim življem koje je isključivo naseljavalo bosnu i h., to se danas radi sa srpskim rasama pasa sa ovih terena.

da, tornjak, čista srpska rasa, nastala u bosni i h., drugoj srpskoj državi, koja je to bila vekovima unazad, a i danas jedan deo još uvek odoleva.
kinološka mafija iz hrvatske obiđe planinska sela, pokupi štence, napravi za par godina standard, sredi papirologiju, i eto nove "hrvatske" rase.
zato je bitno da mi znamo koje su naše rase. jer nije bitno šta nekakva organizacija prizna, već šta je istina.
pa ono što su vatikan i turci organizovano radili nad srpskim življem koje je isključivo naseljavalo bosnu i h., to se danas radi sa srpskim rasama pasa sa ovih terena.

brate ajde ti idi na neku politicku temu mislim is svakog tvog posta ubacis malo i politike a ovakvi komentari su stvarno za neku drugu temu,
ja sam odavde srbin sam i neosecam da je to druga srpska drzava naravno ti imas svoje misljenje a da se ne bi prepucavali takve zakljucke ostavi za sebe ili pisi u nekoj drugoj temi koja se bavi time.

Ali kako misliš protiv činjenica? Moja baba po majci je rođena u Glamoču koji je uvek bio dominantno srpsko mesto, kad je rađen poslednji popis pre rata, bilo je 85% Srba, 14% Muslimana (koji su se naknadno prozvali Bošnjacima) i svega 1% Hrvata a sad ti isti Hrvati dominiraju. Normalno da se osećam ugroženo kad odem tamo kod tetke, bez obzira što mi je teča Hrvat, normalno da čak i ja koja sam bila klinka kad je sve to otišlo u k... osećam neku nostalgiju ili tako nešto. Zamisli kako je mojoj mami koja je tamo išla u gimnaziju ili nekom ko je tamo proveo ceo život. No dobro, ovde su tema psi i nisi u obavezi da se slažeš. Ako ti se ne sviđa, ne moraš ni da postuješ na ovoj temi ni da je čitaš. Činjenica je da Hrvati u suštini nemaju svoje rase pasa-posavce i ovčare su im doveli Srbi još pre više vekova, tornjake su ukrali iz BiH, dalmatinci vuku poreklo još iz Egipta a Istrijani sebe i ne smatraju Hrvatima, isto kao što Bokelji sebe ne smatraju Crnogorcima.

brate ajde ti idi na neku politicku temu mislim is svakog tvog posta ubacis malo i politike a ovakvi komentari su stvarno za neku drugu temu,
ja sam odavde srbin sam i neosecam da je to druga srpska drzava naravno ti imas svoje misljenje a da se ne bi prepucavali takve zakljucke ostavi za sebe ili pisi u nekoj drugoj temi koja se bavi time.

moje mišljenje nije bitno za ovakve teme, ali izneto i nije moje mišljenje već su to objektivna fakta.... isto tako, i šta ti osećaš nije bitno, jedino su činjenice relevantne za temu.
ono što si podvukao u citiranju mog posta, sam bio naveo iz razloga što nekima to možda nije poznato, kao npr tebi, a bitno je zbog onog što stoji u naslovu, tj mi ovde govorimo o spisku srpskih rasa pasa. bilo je potrebno da se pojasni.
dakle, ti bosnu doživljavaš stranom i dalekom, ali su zapravo srbi istovremeno naselili i bosnu i srbiju, i to su dve paralelne srpske države, bolje reći zemlje oduvek bile.
pa kad govorimo o istoriji nekog psa sa tih prostora ne možemo reći da nije reč o srpskoj rasi, jer ne pričamo o državi gde se pas nalazi već o naciji uz koju je ponikao...

bas sam o ovome pricao, ne treba svuda mesati politiku.

srbe je naseljavala austrougarska na svoje granice[vojna krajna] i to je jedan od razloga zasto se tamo nalaze ali to nije ni vazno.ta teritorija nikada nije se zvala srbija tu su bile neke banovine, neke krajne, austrija, mi ,nikada se nije tu formirala cvrsta drzava pa je nastala bosna i hercegovina,komunisti je napravili i to je deo istorije, ali nikada se nije zvala srbija iako srbija je uvek imala pretenzije na tu teritoriju kao i danas logicno zbog stanovnistva. imali smo mi drzavu i do crnog mora i dalje [ko je pitao tada narode koji su ziveli tamo da li oce ili nece?], bili smo i carevima a vojvodina je bila madjarska,,,,,, pa sta sad da im vratimo vojvodinu? eto ti odgovora vrati im vojvodinu a oni nama bosnu ,,,, dokle da idemo sa tim?
a video sam u jos jednom postu kada je lik pricao o nekoj crnogorskoj rasi a da je ta rasa nastala negde na severu gde se ljudi izjasnjavaju kao srbi pa je to srpska rasa[ mozda mogu da se slozim i sa tim ali to su glupe konstatacije jer tako se ide do nedogled]to je sada crnogorska priznata rasa.

treba se gledati od sada i biti pametan u buducnosti a to sta je bilo svasta je bilo i nije sve gde je srpska noga krocila srpsko[logika srbija do tokija] i ako je bilo ne mora da znaci da je i sad.[pogledajte samo ajvar:D da smo bili pametni da mislimo o tome ranije]
i uvek imajte u vidu vojvodinu kako se pozivate na druge teritorije setite se samo vojvodine da i mi imamo teritoriju koja bas i nema neke veze sa nasom dalekom tradicijom.

kad govorimo o istoriji nekog psa sa tih prostora ne možemo reći da nije reč o srpskoj rasi, jer ne pričamo o državi gde se pas nalazi već o naciji uz koju je ponikao...

o ovome mogu a se slozim i tu nema politike ali o onoj konstataciji da je bosna druga srpska to zadrzi za neku drugu temu to sam napisao u prvom postu sve ostalo je spam i od mene i od vas

ono što si podvukao u citiranju mog posta, sam bio naveo iz razloga što nekima to možda nije poznato, kao npr tebi,
e ovo vec jeste politika i to je za neku drugu temu jer to sto ti mislis da meni nije poznato a tebi jeste, to je za raspravu u nekoj drugoj politickoj temi jer kao sto znas bosna i hercegovina je tenutno priznata drzava i svet je neprepoznaje kao drugu srpsku drzavu to su cinjenice koje su meni poznate mada ti mozda imas neke druga novija saznanja ali kao sto rekoh to bi trebao da mi kazes u politickoj temi.

a posto je ovo sve spam i od mene i od njih voleo bi da se sve ovo obrise i samo da se skrene paznja dragojlu da ipak nedaje svoje konstatacije u vezi srpskih teritorija jer mislim da je to za drugu temu.

Poslednja izmena:
srbe je naseljavala austrougarska na svoje granice[vojna krajna] i to je jedan od razloga zasto se tamo nalaze ali to nije ni vazno.ta teritorija nikada nije se zvala srbija tu su bile neke banovine, neke krajne, austrija, mi ,nikada se nije tu formirala cvrsta drzava pa je nastala bosna i hercegovina,komunisti je napravili i to je deo istorije

čoveče ti izgleda misliš da su srbi u bosni dođoši poreklom iz srbije, koja je imala pretenzije da se širi, nešto kao najezda albanaca iz albanije na kosovo, ali nije tako.

srbi su u davnoj prošlosti paralelno naselili oba terena i dali im imena bosna i srbija. a drina je kičma koja spaja dve jednako stare srpske države, oduvek bila.
ako meni ne veruješ uzmi nesrpski izvor, vizantijskog cara porfirogenita npr., koji je živeo u 10. veku. on plemena za koja su pouzdano zna da su 7. veku postojala na ovim delovima balkana, pogotovu levo i desno od drine - naziva srbima.
jeste da je ta teritorija koju su naseljavali srbi bila podeljena na sitne državice, neki vid decentralizacije. ali takva je tada bila praksa.

austro-ugarska, kojoj pripisuješ zasluge za naseljavanje srba, nastala je tek u 19. veku. i ti germani su samo kao osvajači došli i zaposeli ove terene, slično turcima, samo su ostali mnogo kraće. poenta je da su srbi starosedeoci.

na kraju krajeva, sigurno si čuo za vojvodu vlatka vukovića, prekaljenog viteza, kojeg je sa vojskom poslao tvrtko, kralj od bosne, da pomogne srpskoj braći s ove strane drine, tačnije lazaru, za veliku bitku na kosovu.
pa te pitam, kako je vlatko vuković mogao da dojaše u 14. veku iz bosne na kosovo, ako su srbe tamo tek u 19. veku naselili austrougari?

bas me zanima da li je kraj tvrko sebe zvao srbinom, cisto sumnjam kada bi ga pitali da bi rekao da je srbin, a pomagali su nama i rusi i razni pa opet nismo rusi, a istorija je cudo tu nema ni kraja ni pocetka ako ces tako ni mi nismo sa ovih prostora nego smo sa nekih ruskih planina ili ko zna gde pa smo dosli ovde i pokorili neka plemena koja sutra sta treba da nas vrate u rusiju? pa te pitam ko to odredjuje od kada ce se gledati istorija? zato treba krenuti od negde a ja ti kazem da srbija je sad ovo sto je, kao sto i bosna je sada to sto je, nije druga srpska drzava [kao sto bi ti to voleo da je], jos samo nije definisano da li je srbija sa kosovom ili bez njega.

Poslednja izmena:
bas me zanima da li je kraj tvrko sebe zvao srbinom, cisto sumnjam

Evo odgovora:

Smrću srpskog cara Uroša 1371. godine izumrla je muška linija dinastije Nemanjića. Pogibijom kralja Vukašina u bici na Marici 1371. godine nestalo je stvarnog gospodara Srbije. Poslije ovih događaja, koji su imali dalekosežne posledice za celo Srpstvo, Tvrtko se javlja sa svojim pretenzijama na srpski presto. Kako je bio unuk Jelisavete, ćerke kralja Dragutina, koja je bila udata za njegovog dedu Stepana Kotromana, što znači Nemanjić po ženskoj liniji, to je sa pravom tražio srpsku krunu. Krunisanje je obavljeno u jesen 1377. g. najverovatnije na Mitrovdan u manastiru Mileševi, mestu poznatom po kultu Svetog Save, osnivača Srpske crkve. Krunisan je krunom srpske kraljevske kuće za kralja Srbljem, Bosnje i Pomorju i Zapadnim stranam i svom narodnom imenu dodao ono koje su simbolički nosili svi srpski vladari – Stefan. Tvrtkovo krunisanje priznali su najistaknutiji srpski gospodari, priznali su ga Dubrovčani i Mlečani, i on je, uzdignuvši se u vladara, usvojivši zvanja i ceremonijal srpskog dvora, učvrstio vlast u Bosni.

ok malo sam zaboravio detalje davno je bilo:D samo podseticu te da i nemanjici su imali zetu-crnu goru pa to sad nije srbija
a tvrtko je ugledao momenat da nametne vlast svim srbima sto naravno kod nas neide tako jer svi su hteli da budu mali kraljevi u svojim prcijama i nismo uspeli jer smo bili najobicnija plemena a ne srbija [kao danas] barem ja to tako vidim i sad kada imamo drzavu umesto da gradimo nesto na tom temelju mi i dalje idemo u istoriju pricamo o bosni kao drugoj srpskoj drzavi i td a kao sto rekoh tu smo gde smo, ili cemo da vracamo vojvodinu madjarskoj mi da uzmemo bosnu i da premotavamo istoriju u nedogled ko zna mozda opet postanemo carevina i budemo imali izlaz na crno more ili mozda da idemo jos dalje pa da se vratimo u rusiju negde tamo daleko...

a samo napocetku sam hteo da ukazem na jednu recenicu a to je da je bosna druga srpska drzava sto nije bila konstatacija za ovu temu vec za neku politicku jer znamo da je sada bosna i hercegovina nezavisna priznata drzava i da na primer neki bosanac koji pokusava da nastavi dalje posle svega sto se desilo a znamo svi sta i oseca bosnu i hercegovinu kao svoju drzavu nemora da cita takve stvari na temi kucni ljubimci srpske rase pasa

Poslednja izmena:
U brate tebi istorija izgleda nije bila jedan od drazih predmeta.

:lol::lol::lol: Da, i zaboravlja kako su se usred Evrope stvorili Srbi različitih vera. Evo malog podsetnika:prvo su za vreme vladavine Turaka oni najslabijeg karaktera primili islam da bi zaštitili svoje g...ce a onda su se Turci povukli i došli su Austrougari koji su sprovodili represivne mere nad onima koji nisu hteli da postanu katolici i istovremeno delili ono što se danas zove podsticajna sredstva pounijaćenim Srbima, pravili nove katoličke crkve... Setite se samo Pilipende, to nije čak ni istorija, to je književnost sa osvrtom na istoriju. I onda ti isti ‚‚Muslimani" tj. Bošnjaci i ‚‚Hrvati" prosipaju pamet po BiH a kao lažnjaci moraju exxxtra da okrvave ruke da bi se dokazali ‚‚matici" kao oni pravi... (pišem o ll sv. ratu, da ne bude zabune, za ovo pre 10-15 godina će se tek pokazati šta je bilo) a FE tu piše nešto o političkoj nekorektnosti nas, srpskih šovinista. Da se razumemo, nisam ja šovinista prema svima, samo prema lažnjacima jer, da su bili pravi, ostali bi ono što i jesu. Kako Goranci lepo kažu Da, mi smo Srbi po poreklu ali smo u jednoj fazi svoje istorije bili primorani da promenimo veru... a ovi po Pazaru, Sjenici, Tutinu, BiH... insistiraju na tome da oni nisu Srbi. Bili su u stanju da pristanu čak i na sunet (ne mogu ni da pretpostavim kako to boli, vama to verovatno bolje ide :lol:) samo zarad nekih niskih, prizemnih zadovoljstava i lične koristi.

Uh, banovaće me Mili i Smeh zbog ovoga.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back