Spisak 3287 ubijenih Srba Srebrenice.........

GLAS ISTRAŽUJE:
Koje zločine Nasera Orića i muslimanskih jedinica je Haški Tribunal prevideo prilikom izricanja presude

Klali, ubijali i spalili 3.260 Srba

Masakri počinjeni na velike pravoslavne praznike

Naser Orić je direktno ubio ili je odgovoran za smrt 3.260 Srba, dok je u zoni njegove odgovornosti (Srebrenica, Vlasenica, Bratunac, Skelani...) do temelja spaljeno više od 100 srpskih sela - kaže za Glas javnosti direktor Centra za istraživanje zločina nad srpskim stanovništvom Milivoje Ivanišević, autor više studija i publikacija o stradanju Srba.

Svedočeći o masakrima koje su počinile muslimanske jedinice pod komandom ratnog zločinca Nasera Orića, Ivanišević kaže da je od pomenutog broja nevinih srpskih žrtava čak jedna trećina spaljena ili ubijena na izuzetno svirep način, hladnim oružjem ili tupim predmetima.

„Muslimani su najveće masakre nad Srbima počinili na velike pravoslavne praznike - Vidovdan, Petrovdan, Božić... U selima Sase i Zalazje u opštini Srebrenica, 12. jula 1992. godine ubijeno je 47 Srba. Istog dana u selima Biljača i Zagoni pored Bratunca ubijeno je 14, odnosno sedam Srba. Stravični zločini počinjeni su i u srebreničkom kraju, gde je 24. septembra u selu Podravanje zverski ubijeno 32 Srba, a istog dana u površinskom kopu rudnika boksita još sedmoro Srba.

Dva dana kasnije, u selu Rogosija, opština Vlasenica, masakrirano je 28 Srba, a 5. oktobra u bratunačkim selima Fakovići i Boljevići poklano je 17, odnosno osmoro Srba. Težak masakr muslimanski jurišnici pod komandom Nasera Orića počinili su u selima Donja i Gornja Kamenica kraj Zvornika gde je u jednom danu, 6. novembra 1992. godine, ubijeno između 109 i 250 Srba, koji su bačeni u masovnu grobnicu i o njima se ni dan-dans ništa ne zna. Zločini su nastavljeni u četiri sela bratunačke opštine - Sikirić, Bjelovac, Loznička rijeka i brana Bačići - gde je 14. decembra ubijeno čak 65 žitelja srpske nacionalnosti. Na pravoslavni Božić 1993. godine u tri sela pored Bratunca - Ježestica, Kravica i Šiljković - Naser Orić i njegovi zlikovci pobili su 46 Srba, a njihov krvavi pir nastavljen je u Skelanima 16. januara, gde je za nekoliko sati pobijen čak 61 Srbin”, svedoči Milivoje Ivanišević.

Prema Ivaniševićevim rečima, na istom području nastradalo je manje od 2.000 muslimana. „To znači da nema govora o nekakvom masakru nad osam hiljada muslimana u julu 1995. godine u srebreničkom kraju. Svi ubijeni su bili vojnici koji su nastradali u borbama, od vatrenog oružja”, kaže Ivanišević.
Kao posebno simptomatičnu, naš sagovornik navodi činjenicu da je za smrt 2.000 muslimana u Srebrenici osumnjičeno i okrivljeno čak 22 Srba, od kojih su sedmorici već izrečene dugogodišnje kazne zatvora (general Radosav Krstić, Vidoje Blagojević...), dok je za 3.260 Srba „odgovarao” samo jedan čovek - Naser Orić - koji je za svoja zlodela i masakre nagrađen sa dve godine zatvora - i odmah oslobođen. n P. Pašić

Svedočenja onih koji su preživeli pakao
Posle izricanja neshvatljivo niske presude zapovedniku muslimanskih vojnih odreda u Srebrenici Naseru Oriću, želimo samo da podsetimo na neka od zlodela koja su pripadnici muslimanskih paravojnih i vojnih organizacija pod Orićevim zapovedništvom počinili nad srpskim stanovništvom u severoistočnoj Bosni.
Prenosimo izjave preživelih Srba, zabeležene u knjizi Milivoja Ivaniševića „Hronika našeg groblja”.

Ratko Nikolić iz Opravdića:
- Zarobili su me 12. januara1993. godine. Sutradan, bila je sreda, odveli su me kod jednog što je bio u maskirnoj odeći. Na stolu ispred njega je stajao veliki bajonet, u jednoj tačni soli i pištolj. Pitao me je za šta služe so i bajonet. So za hranu, a nož u različite svrhe, odgovorio sam. Rekao mi je da to nije tačno već da se nožem crtaju krstovi po telu, a so da se oni posole. Posle toga su dva-tri dežurna milicajca ulazila u zatvor i tukli nas nogama, rukama i šipkama svuda po telu dok se ne onesvestimo. Tako više puta u toku dana i noći, kako je koja smena dolazila. Kasnije su nas tukli čuvari i svi koje bi oni pustili. Za sve to vreme nije nam dolazio lekar. Od svakodnevne tuče ljudi su umirali. Nismo se kupali, na svaka tri dana smo dobijali kanticu vode za piće.

Sledi nastavak.......................

Milosava Nikolić iz Opravdića:
- Kada su me zarobili, komandant Nezir iz Glogove odveo me je da „vidim svoje Srbe”. Zatekla sam četiri leša muškarca i jednu ženu na nosilima. Jedan od muškaraca nema glave nikako. U Srebrenici su me zatim predali u stanicu milicije. Ulazili su u taj zatvor sa noževima i pitali koga prvo da kolju. Sa mnom je u zatvoru bila Mitrović Anđa iz Patkovaca i pričala mi da je silovana u Konjević Polju i da je trudna, čak zna i sa kim.

Radomir Ilić iz Milića:
- Dana 21. maja 1992. godine kamionima smo se, sa obezbeđenja rudnika u Gunjacima, vraćali, kad su nas u naselju Žutica napali muslimani. Iz automatskog oružja su otvorili vatru i pobili koga su mogli, pa su na kamion bacili eksplozivnu napravu tako da su pojedini bili masakrirani već pod ceradom kamiona. Deca su vrištala i plakala, a eksplozija mi je otkinula pola prsta sa ruke. Jedan musliman je krenuo da hapsi, a drugi mu je rekao „ubijaj šta će nam”. Gurnuo sam decu sa asfalta i uspeo da se izvučem iz tog pakla. Ostali su poubijani i masakrirani.

Ilija Ivanović iz Kostolomaca:
- Zarobljen sam 16. januara 1993. godine u Maltašima. Prvo sam dao izjavu, pa je došao čovek koji mi je pesnicom zatvorio oko. Posle toga je izvadio nož i ubo me njime u predelu plećke. Nisu mi dali da obrišem krv koja mi je procurela niz leđa. Nakon toga je došao neki mladić koji me je udario tupim delom noža po glavi. Posle razmene zarobljenika, jedan musliman je rekao da je bio u blatu do kolena, da je jeo presoljenu slaninu i da su mu uši zasecane nožem, posle čega su nas tukli nemilice i gazili nogama. U toku noći su umrli neki zarobljenici. Prethodno su nas skinuli do pojasa, a kada nas onesveste, polivaju nas vodom. Vojni policajci su nas tukli palicama i mesinganim šipkama koje se savijaju i da bi ih ispravili oni ponovo udaraju po telu. Jednom su nas tukli naizmenično pet i po sati.

Sahranili tuđu butnu kost umesto sina
Sretenu Blagojeviću iz Bratunca Orić je ubio sina. Sutra se navršava 14 godina od kako su Orićeve snage, na brdu iznad Bratunca, ubile Miodraga Malovića iz Bratunca
- Stavio sam u kovčeg but i spomen sam mu podigo. Mom sinu, mom Boru. E, da vidite. To je sve bolno, ne može se ni opisati - počinje priču o svojoj tragediji Sreten Blagojević iz Bratunca, kome je Naser Orić 29. maja 1992. ubio devetnaestogodišnjeg sina.

- Na Veliki petak 1993. preuzeo sam u Beogradu, kod generala Stankovića, jedan but, koji su, kažu, našli samo od moga sina Bora. Ali, ja znam da to nije to. Znam kako je Boro bio razvijen, šta je imo na nogama kad je ubijen, kako je bio obučen. Uradio sam to za utehu ženi - priča Sreten.

Boro je nastradao u Kravicama, a prema svedočenju jednog muslimana, njega i još 12 Srba dočepao se živih lično Orić i mučki ih ubio sa svojim pomoćnicima. Niko živ nije osto.
- Tek u martu 1993, kada su naši oslobodili to područje, otkopali smo grobnicu gde su bačeni. To je užas. Strava. Danima smo žena i ja tražili sina. Nije ga bilo. Tamo nijedno telo nije bilo kompletno. Sve raskomadano. Gde je si našo telo, nije bilo glave. Gde si naš'o glavu nije bila tela. Ni ruku, ni nogu. A moga Bora nema. Ni glavu, ništa nisam pronašo - jada se otac, kome je još ćerka ostala.

Nikad, naravno, neće moći da zaboravi te prizore. A žena mu, ni posle toliko godina, još nije pri sebi.
- Ma, to nije bila grobnica gde su ih bacili. Ni jamu nisu kopali. Bacili su ih u neku rečicu, i odozgo posuli šoder. Na šta je to ličilo posle godinu dana. Neki su i bodljikavom žicom bili uvezani. Samo su komandiru policije Milutinu Miloševiću jamu iskopali, jer su ga u kreč bacili. U tom užasu samo leš jedne žene našli smo čitav. A ja sam prepozno svog sinovca, glavu sam mu prepozno. Imo je 21 godinu. to je straoba - seća se Sreten.

Danima je svojim rukama kopao zemlju po Kravicama ne bi li našao išta od svoga sina. Danima su tražili sina jedinoga, sina kome svadbu ne dočekaše, ne bi li ga otac i majka, bar ljudski, u grob stavili. Danima ništa. Ništa i samo ništa.

- Malo podalje od te jame žena i ja smo sami kopali zemlju. Nije ga bilo. Nigde ne bi ništa od njega. Smo smo našli čet'ri borca iz Krajine. Zato sam i uz'o onaj but, da crnu ženu bar malo utešim - priča Sreten.
- Još imam ćerku i unučad od nje. Jedino me to održava u životu - kaže.
Haška presuda Oriću pomogla mu je da preseče. Ne može više u Bratuncu. Ne može to da gleda, ne može više pored muslimana.
- Sve mi je jasno. Baš sam juče sa ženom pričo. I ćerki sam reko. Dve ću da prodam i idem. Svet je veliki. Ovo je strašno. Neću da gledam. A ja ih se ne plašim. pretrpeo sam najgore i najteže. Gore mi u životu nema - završava svoju ispovest Sreten.

A sutra se navršava 14 godina od kako su Orićeve snage, na brdu iznad Bratunca, ubile Miodraga Malovića iz Bratunca, koji je za sobom ostavio suprugu i ćerke od 17 i 15 godina.
- Bio je to prvi jači napad Orićevih snaga. Na nedelju. I mudžahedina je bilo među njima. Moj Miodrag je pucao iz mitraljeza dok je imo municije. Pogino je braneći selo. Prvo je bio ranjen i naši momci su ga preneli u kuću. Krov joj je bio zapaljen. Morali su da se vrate da se bore. Našli su ga muslimani u podrumu. Nož su mu u plećku zabijali, prošo je do jetre i želuca. Mrtvog su mi ga naši, na traktoru doterali da ga preuzmem iz Doma zdravlja. Toga dana ubili su nam 27 ljudi - seća se Dragica dana kada je postala udovica.

Sedam dana pre nego što je ubijen, muž joj se, prvi put, uplašio.
- Pričo mi tad muž kako je čuo jauke našeg momka, koga su tamo, prema Potočarima, Orićevi pekli na žaru. Odsekli su mu ruke i noge i živog ga pekli. Tad se prvi put uplašio. Bio je potišten. Govorila sam mu da će sve biti dobro, da ne misli o tome - priseća se.

Muža joj, kako kaže, nisu mučili ko što su druge Srbe. A svašta je videla. Užas i užas.
- Kad sam uzimala telo muža, videla sam leš jedne medicinske sestre. Gore je, s našima, bila na položajima. Mozak joj se video, lobanja sva razbijena. Da li je metkom ili maljem - ne znam - priča Dragica.

Tek šta je čula, kako su Srbe ubijali Orić i njegovi sledbenici. I nijedan srpski praznik nisu promašili. Ivanjdan, Petrovdan, Ilindan...
- E, bila je tu devojka Rada, učenica četvrtog razreda građevinske škole. Živoj su joj dojku odsekli, pa je ubili. Našli je, s roditeljima, dok su plastili. E, sine, kakvu je divnu, dugu, plavu kosu imala. I nju su joj posekli. I oca joj, koji je pokušo da je zaštiti, ubili - kazuje Dragica.
Užasno je pogodila vest o puštanju Orića na slobodu.
- Šokirana sam. Ceo svet je protiv nas. Kada sam muža saranjivala, verovala sam da će neko odgovarati za njegovu smrt. I sad ništa - skrhana bolom završava svoju ispovest.

Jelena Jevremović
http://arhiva.glas-javnosti.co.yu/arhiva/srpski/arhiva-index.html

Pozdrav svima:Nazalost mi i dalje mislimo da je taj Hag sud za sve, a grdno se varamo,jer on i zapravo postoji da osudi sve one koi su americi i saveznicima rekli Ne ,a ne radili i cinili lose za svoj narod.I nemoj te se zavaravati da ce osuditi nekog poput Nasera ili par jos njih ,iz Bosne i ove ostale sa kosova koji su klali i drali stime nisu postali teroristi vec heroji,I treba da su heroji jer su se borili za svoje da se njegovo dete unuce komsija igra na tudjem terenu skace po zemlji ispod koje leze srpska deca Srpske majke i ostali koji su zasluzili da zive.Sto se tice ovog spiska je jos jedna od dokaza koji moze samo poslusiti tome da se pokaze da stvarno postoji neko koga interesuje istina i ko zelis da nadje pronadje svoje koji su ubijeni ili nestali,ali to moze samo pomoci onima a to su mali broj ...veruj mi ovo treba odneti ne samo ovo nego sve sto je radjeno protiv naseg naroda,Treba odneti gospodi nasoj na vlasti pa ih pitati,Zasto salju nase ljude u Hag zasto traze nase Generale ,zasto prodaju svoje ljude svoju zemlju zasto vise lazu nas narod ,i zasto ne pitaju sami sebe sta rade ...Ustvari oni su i zato dosli da sve sruse da sve zakopaju ne motikom vec laznom politikom laznim recima ,laznom prodajom nasih ljudi koji su se borili i morali su i ako su, ubijati,pa zar nije rat bio.XXXX Hag je protiv nas kao i svi netreba se mi ljutimo na Hag oni rade svoje,vec trebamo nase politicare pojedine oni sto prodaju izdaju Zakopati tamo ali na neko specijano mesto jer od njih verujte mi i zivotinje zasluzuju vecu paznju.mozda sma malo vise otisao od teme ali suptina se zna,moze biti spisak od 100000 hiljada srba ubijenih to nije greh to je kriv Slobodan MIlosevic-nazalost kriv je za sve on ali samo kod amerikanaca i nasigìh bolesnih ljudi;otisao je i taj Slobo bog dusu da mu oprosti ,da vidim gde je sada pravda prema srpskom narodu,zasto smo mi vecito krivi i osecali se krivima.Pozdrav svima jos jednom

giorgo, evo, bas gledam, odose nasi haski optuzenici danas ponovo u Hag(vratili se za "dopusta") medju njima i bivsi predsednik Srbije Miliutinovic, meni se cini da taj covek ni pile ne bi mogao zaklati, ma sta ja drugo o njemu mislila, ali je otpuzen za "zlocinacko udruzivanje" ili kako to oni vabe tamo,
i sigurno ce dobiti dozivotnu.
Gledala sam sinoc Kostunicu (Intervuju) uz ogradu da nisam bas u celosti otpratila sve (nisam mnogo i propustila) voditeljka i jos trojica novinara(valjda, vidim Manju Vukotic) ga isledjuju, i sve mislim, sad ce ga neko od njih cetvoro pitati sta misli o ovoj haskoj sramoti u vezi Orica, ne cuh.
Opet kazem, ponesto sam propustila, ako je neko gledao neka me ispravi ili dopuni.
Ali, zato ne propustise da lamentiraju nad Mladicem, da "cine sve sto mogu, da postoji politicka volja , ma sta to znacilo, i da je narod u vecini za izrucenje Mladica", i pitam se, da li je g. Premijer autista i da li zna sta narod stvarno misli, odnosno, sta stvarno misli o haskom kazamatu posle ove njegove (haske) neveroatne sramote i posle guranja pod tepih od strane nase vlasti, koje ni zvanican protest da uputise, makar od njega nikakve koristi nemali.
Ali, eto, oni pojacavaju hajku na Mladica uz pomoc BIE, CIE........stranih agenata, i slicnih belosvetskih hostaplera.

:da:U pravu si to bez daljneg.Samo mislim i mogu ti reci meni je zao onog Vojislava kostunicu,jer je uleteo u pogresno jato ptica iz kojeg ce izaci najverovatnije mrtav.Oni su njega iskoristili za onaj nama presudni 5 oktobar od kojeg su nasi mnogo ocekivali u mislima, u nadi, ali svesni istine znali su da dolazi okupacija zato ga i zalim.Sada on nema gde mora napred sa jatom a to je sve nase u hag da amerika prekrije tragove i zlocine kako kod nas tako i u svetu,opet mozda gresim ali muslimani su u pravu i albanci oce ljudi ono sto njima pripada zato kazem kad mi nemozemo i nemamo sa cim ,sta da radimo mora da ispastamo.Evo samo primera viids sigurno i pratis sta se desava sa nasom vojskom cia radi svoje a ubijaju ono sto treba da brani drzavu,posto mi nema od cega da se branimo i nemamo drzavu bicemo kao neka socijlno ugrozena drzava bice pod tudjom rukom,i da nas napadnu navijaci engleske na nekoj prijateljskoj utakmici ako mi uzvratimo ispasce da smo prekrsili zakon i mora uHag.Kod nas je stanje katastrofalno znaci ovi nasi em sto prodase fabrike zemlju em poceli da trguju sa zivi ljudi.Neznam sta misle ako imaju sa cim zar im nije zao naseg jadnog naroda,koji iz dana u dan sve vise pati i patice.Kako za mrtvima tako i za zivima .Ja nisam pametan sta dalje reci.Nego neki miting da se organizuje kao pre par godina,pa ne treba nama predsednik niti raidkali vec ove nase uza zid pa istinu na videlo pa kud puklo da puklo .Bolje da pukne jednom nego puca sve godinama.

opanak:
siticentar:
Sta mislite, da svaka opstina u BiH tj. u oba entiteta podigne zajednicki spomenik svim nastradalim sa podrucja te opstine bez obzira na naciju.[/QUOT
Imas na Vracama iznad Grbavice-Sarajevo, spomen park Vraca u kojem su 80-ih godina kada je podignut uklesana imena svih zrtava rata 41-45, pa je nastala opsta blamaza, kada se uvidelo da je veliki broj ustasa i pripadnika handzar divizije tu uklesan........naravno Dizdarevici odali dug zajedno sa Mikulicem polovini familije a i sire................proveri pa javi sebi a meni ne.................
Trenutno nisam u mogucnosti da proveravam jer sam iz Travnika a ne iz Sarajeva, a i da sam u mogucnosti, nebih i necu provjeravati, jer su za mene sve zrtve jednake i ne vidim razlog da opstinski celnici ne nacine spomen plocu u kojoj ce biti svi poginuli iz Travnika, Prnjavora, B. Luke, Sarajeva, Citluka, Livna itd.

jomini:
Stvarno si zao čovek. Reč je o žrtvama sa obe strane.
Ти тако лако судиш о мени?
Ја сам из сарајева побегао због мухамеданског ножа под мојим вратом, дођох у Бања Луку где се исти шетају читав рат и нишпта им није фалило, и ти мени причаш нешто.
А пореклом сам, са КиМ где су ми БАБИН ГРОБ УНИШТИЛИ сметају им МРТВИ ПРАВОСЛАВНИ СРБИ , и ти мени причаш о њиховим жртвама, МРШ БРЕ

Neispavana:
De bre, batali tu svoju večnu patetiku i slinjenje nad samom sobom, a tema ti je, ponavljam, u najmanju ruku neumesna.

Teška zloupotreba nevih žrtava u cilju prikupljanja jeftinih političkih poena srs.
S R A M O T N O

Na šta bi to ličilo kada bi sada simpatizeri svake stranke ovako postovali imena žrtava?

Иди и испавај се...Теби стварно није добро. О чему булазниш? "симпатизери странака да поштују имена жртава" - о чему се ради?

Бл:
Ја сам из сарајева побегао због мухамеданског ножа под мојим вратом, дођох у Бања Луку где се исти шетају читав рат и нишпта им није фалило, и ти мени причаш нешто.
А пореклом сам, са КиМ где су ми БАБИН ГРОБ УНИШТИЛИ сметају им МРТВИ ПРАВОСЛАВНИ СРБИ , и ти мени причаш о њиховим жртвама, МРШ БРЕ

У суштини се слажем са БЛ, мада бих ја то рекао нешто блажим тоном...Не схватам у чему је поента подизања споменика заједничким жртвама...По мени је то подметачина. А и личи ми на комунистичке методе млаћења празне сламе...

Бл:
E, Srbine, Srbine... Ovde se junačiš, a? Ćuti i odlazi! Ne znaš da pročitaš šta sam napisao, a sve od mržnje. Srbine!
Zar misliš da nije korektno da se pomenu sve nevine žrtve koje su pale od ljudi punih mržnje?

Arhangel NS:
У суштини се слажем са БЛ, мада бих ја то рекао нешто блажим тоном...Не схватам у чему је поента подизања споменика заједничким жртвама...По мени је то подметачина. А и личи ми на комунистичке методе млаћења празне сламе...
Тако је, 50 година дизали су споменике усташам који су клали СРБЕ 5 година па пред долазак комуниста прилазили титу, а у Јасеновац ниси могао да одеш, а да причаш о томе НИКАКО

siticentar:
Sta mislite, da svaka opstina u BiH tj. u oba entiteta podigne zajednicki spomenik svim nastradalim sa podrucja te opstine bez obzira na naciju.

megdan6qe.gif
trtmilojka3bk.gif

Back