Spirala Mirena

giravaru

Primećen član
Poruka
615
Evo opet mene.
Ajmo drage moje, i dragi ginekolozi, pomoc!
Danas sam imala blazi oblik odliva , sa poprilicno puno krvnih ugrusaka, i ranije se to desavalo, ali je to bilo u, tako malim tragovima da nisam obracala paznju. Elem, ne znam, jedni kazu zbog mioma koji je 8mm, tj jedna mlada doktorka mi je rekla, a moja dugogodisnja doktorka ginekolog,koja negira postojanje mioma, jer na njenom uz ona nista nije videla sem jednom policisticnog jajnika, mi je odmah dala injekciju Methyergometrina. a sutra da pijem 3x15 kapi istih, da ne bih dolazila po jos jednu injekciju. I da ti se vidimo u sredu da vidimo sta cemo dalje, dal da se uvedu neke kontraceptivne pilule, a rado spominje i spirali Mirenu, zbog svih tih neredovnih, obilnih menstracija?
Pa me zanimaju vasa iskustva, prvo gde ste je kupili, kakve nuzpojave ima, dal je tacno da do obilnih krvarenja vise i ne dolazi, jer se daje pod lokalnom anestezijom, mada citam da se daje bez icega?

Hvala unapred.

Ja sam je ugradila kao kontraceptivno sredstvo, ali i zbog postojećeg intramuralnog mioma koji je izazivao obilna krvarenja. Prvi mesec nije bilo promena, pa su se krvarenja smanjivala, i evo sad, posle dve godine, javi se jednom mesečno tačkasto krvarenje, takvo da u toku dana promenim dva, tri ona tanka uloška, ona svakodnevna. I to je to.
Cena je bila oko 15000, sa pregledima i ugradnjom, izašlo je ukupno oko 200 evrića. Traje 5 godina, nisam imala nikakvih nuspojava do sad, idem redovno na kontrole, zaboravila sam šta znači mesečno dati 5 evra na uloške, tampone, a sad, ako koristiš i kondome, e onda je to mnogo veća suma koju uštediš.
Što se tiče mioma, on je bio 18 mm za vreme ugradnje, pa je porastao na 20, pa na 22 mm. Što je jako slab rast za dve godine, miomi tog tipa, na krvnom sudu, znaju za godinu dana da narastu i do 20 cm pa moraju da se operišu.
Ugradnja, pa, malo neprijatna, kao i sve spirale koje se stavljaju, ništa drugačije, ali ako nisi imala prilike, to ti je kao duži ginekološki pregled, recimo...ili kao uzimanje uzoraka za papu.
Pitaj još šta te zanima.

Elem draga Marg,
mene sve zanima.
Ja imam 37 godina i imam u stvari jednu veliku zelju a to je da izazovem vestacki klimaks, jer i ovako mi reproduktivni organi nicemu za sada nisu ni sluzili samo su mi muke stvarali, a poceli su opet Mislim nemam decu i necu moci da ih imam. Ali da to ne bude opeeracija. Koliko sam shvatila Mirena u sebi ima progesteron, muski hormon, koji kako takav se direktno luci na zid meterice i sprecava krverenja i ostale "zivotne radosti i carolije". Mozda sam odnosno jesam i besna i ljuta i sakasticna, jer koga god, da pitam pa i lekara. Oni pa cekajte, pa videcemo....pa polako....Pa nema polako! Barem ne kod mene. Ja tako ne funkcionisem.Meni ovo sve remeti. Kod jedne imam miom, kod druge nemam, kod jedne imam oba jajnika policisticna, kod druge levi mikrocistican...pa j...bippp......kao da su razlicite skole ucile!!!!
Ok, znaci ima da se kupi kod nas u apoteci!!????
Koliko tacno uticu na (ne)rast mioma?
I dal moze tako to klimaksa?
I da, posto si vise upucena u tu temu, dal si vise procitala dobrih ili losih iskustava?
Ja negde sve reci hvale cuh, a negde sve budalastine ovog sveta!!!!!!!

Sve ti pišem izlučnog iskustva, za druge ne znam. Znaci, miom je prve godine porastao 2 mm, druge još 2. Prva tri , četiri meseca je bilo krvarenja a posle je prešlo u tackasto. Ima da se kupi kod nas. Pet godina ima funkciju hormonske spirale, a taj prestanak funkcije se ogleda u tome sto krenu ponovna krvarenja. Može da se koristi do klimaksa. Tvoj miom je mali, takvi se ne operisu, ne operisu se do petnaestak cm, a nekm ni tada. Prestaju sa rastom u klimaksu koji bi kod tebe mogao brze doci jer nisi radjala. Pitaj mamu kad je ušla u klimaks, to je uglavnom nasledno.

Zdravo Marge,
evo ja vec danas isla u potragu za Mirenom. Citam, odnosno nasla sam dobre tekstove, cak i nasih ginekologa sto se Mirene tice.
Jedino sto bi mene brinulo je stavljanje iste, jer nisam radjala. Mada ako traje par sekundi, sve samo da mi se smanje krvarenja i da "ako uposte imam miom" prestane da raste do menopauze. E da potraga za spiralom, bila sam u par privatnih apoteka i kazu da oni nemaju, ali da se obradim Drzavnoj apoteci u Knez Mihajlovoj, sto bi znacilo da one mozda i idu na recept?
I da, jel dugo traje privikavanje na supiralu, koje su najcesce nuspojave, nikako da naidjem na neko uputstvo?

Ima po privatnim apotekama, čudno mi da nema , ja živim na Paliću i gde god da sam pitala, imali su, samo su cene bile različite. Možda neće da naručuju, pa ih zamoli da naruče ukoliko ti cena odgovara.Ne, ne može na recept, i ja sam se raspitivala.
Što se tiče stavljanja, nije baš par sekundi, ali nije ni mnogo, priprema materice, odnosno stavljanja spekuluma i još nečega traje par minuta, ali nema neke bitne razlike u odnosu na redovan pregled.
A šta podrazumevaš pod "privikavanje" na spiralu ? Prvi dan je onako, malo neprijatan osećaj, kao kad treba da dobiješ, ali od sutradan sve ok. Prvih par meseci ima krvarenja pa su sve manja i manja.
Nisam sigurna i ne znam da li se može ugraditi i onima koje nisu rađale, to pitaj ginekologa. Mislim da može.

Mislim bas to. Kako telo, stomak reaguje? Jel cuh da je nekim zenama navodno ispala. I da, kako se ponasas sve normalno, vodjenje ljubavi, stavljanje vaginalete? I dal daju anesteziju lokalnu? I jos jedno pitanje, koliko imas god? Jel planiras tako do klimaksa?

Mislim bas to. Kako telo, stomak reaguje? Jel cuh da je nekim zenama navodno ispala. I da, kako se ponasas sve normalno, vodjenje ljubavi, stavljanje vaginalete? I dal daju anesteziju lokalnu? I jos jedno pitanje, koliko imas god? Jel planiras tako do klimaksa?
Sve normalno...I šta si zapela za tu anesteziju, jel ti daju anesteziju kada uzimaju uzorak za papa test ? E pa to je tako otprilike samo što malo duže traje. Godina sam imala 40 kad sam je stavila, i planiram tako do klimaksa ako sve bude po planu. Ja ne znam da je nekome Mirena ispala, za druge spirale sam čula, Ova je od nekih materijala koje telo ne bi trebalo da odbaci, tako sam čitala. Ali nikad nije isključeno, odbaci nečije telo i titanijumski kuk.
Produžena krvarenja... pa recimo, prvih par meseci, kad prođe ono redovno krvarenje, dešavalo se da ima tačkastog krvarenja još nedelju dana, ali se to posle izgubi.

Tu mislim, dal si imala produzena krvarenja pre stavljanja spiirale. Jer kod mene se sve pobrkalo. Iz cista mira, i stvarno se, najiskrenije nadam da ce mi Mirena pomoci. A ja sutra idem kod ginekologa da vidimo, kad i kojim redom cemo ici.

Jesam, imala sam pre ugradnje produžena krvarenja, prouzokovao ih je miom.
le

Draga Marge,
evo mene tek sada.v
Bila sam kod doktorke, dala mi je opet da pijem Primulut nor 5, ja je pitam za kontraceptivne pilule, ona kao pa tu su jaki hormoni, odnosno jace kolicine hormona. Ja je gledam, rekoh zar nije poenta da ciklus dovedemo u red i smanjimo krvarenja, ona cuti. Kao tebi ne rade dobro jajnici, pa cemo sa ovim malo da ih poguramo, da im sipamo gorivo, ja zinula, pri cemu OPET napominjem NIKO MI NE DAJE UPUT DA VADIM HORMONE, gde moze i te kako da se vidi o cemu se radi. Mozda ulazim i u klimaks. Pa mi je objasnila kako da pijem taj hormon, zenski inace, i da joj se javim kad mi se ckiklus zavrsi da vidi kakva mi je menstracija bila. O spireli kao jos da ne pricamo!!!!!!!
Ja ne znam sta da radim iskreno....kad ja jedno ona drugo. Opet nemam prava puno da se mesam jer nisam doktor, a opet znam sta zelim!!!!!!!!!!:dash:

A da probaš da konsultuješ još jednog ginekologa?
Ja sam razgovarala sa trojicom (od toga jedan hirurg) i na kraju je većinsko mišljenje bilo da ne uzimam Mirenu jer su moji miomi preveliki i na nezgodnom mestu pa bi pravili probleme pri ugradnji.
I tako, posle dve godine izgleda da ulazimi u menopauzu. Ja sam valjda jedina žena na svetu koja joj se svim srcem raduje jer će tada miomi prestati da rastu i neće mi trebati ni Mirena ni histerektomija. Jedva čekam!

Iskreno sam tako nesto i mislila. Treca sreca pa sta bude bice. A vi ste vadili hormone? Ja tacno vidim da, i ostetim, da nesto nije u redu. Jednostavno, belog pranja skoro i da nemam kad ne pijem primulat, a ovako sa hormonom koliko hocu.........Da znate da i ja jedva cekam. A koliko godina imate?

Malo kasnim sa odgovorom...:(
Imam 49, sve moguće analize sam uradila pre 2 godine, bila i kod hirurga, i ON mi je rekao da se sama odlučim da li histerektomija ili da čekam menopauzu, pod uslovom da mi miomi ne prave probleme. Inače, moji miomi sada dosta brzo rastu ali mi ne prave apsolutno nikakve smetnje.
Ja bih se lako pomirila i sa operacijom (ceo život imam vrlo jaka i duga krvarenja - smučilo mi se) da nisam na antikoagulantima, jer je meni priprema i postoperativni tok 5x komplikovaniji nego kod ostalih pacijenata. A znate i sami kakvo su ažurni u našem zdravstvu :dash:.

Poslednja izmena:
Draga Marge,
da vidim kako je tebi, jel sve pod kontrolom i dalje zadovoljna, sto bi rekle neke zene "vestica" se povukla ili je ima u malim kolicinama?
Ja cekam da dobijem pa posle na konsultaciju sa mojom doktorkom, da cujem sta ce konacno da se desi! Nesto mi nije dala konktretan odogovor!!!!

Ugradila sam spiralu pocetkom decembra 2013.godine zbog preobilnog krvarenja,zbog cega sam imala probleme godinu ipo dana. Posle toga dobila sam menstruaciju nije obilna ali posle 10 dana nece da stane,i dalje krvarim u granicama normale,ali je problem sto nece da stane. Ko ima takve probleme ili iskustva ocekujem odgovor. Dali treba koristiti zbog toga neke tablete ili kapi,da bi stalo?

Elem draga Marg,
mene sve zanima.
Ja imam 37 godina i imam u stvari jednu veliku zelju a to je da izazovem vestacki klimaks, jer i ovako mi reproduktivni organi nicemu za sada nisu ni sluzili samo su mi muke stvarali, a poceli su opet Mislim nemam decu i necu moci da ih imam. Ali da to ne bude opeeracija. Koliko sam shvatila Mirena u sebi ima progesteron, muski hormon, koji kako takav se direktno luci na zid meterice i sprecava krverenja i ostale "zivotne radosti i carolije". Mozda sam odnosno jesam i besna i ljuta i sakasticna, jer koga god, da pitam pa i lekara. Oni pa cekajte, pa videcemo....pa polako....Pa nema polako! Barem ne kod mene. Ja tako ne funkcionisem.Meni ovo sve remeti. Kod jedne imam miom, kod druge nemam, kod jedne imam oba jajnika policisticna, kod druge levi mikrocistican...pa j...bippp......kao da su razlicite skole ucile!!!!
Ok, znaci ima da se kupi kod nas u apoteci!!????
Koliko tacno uticu na (ne)rast mioma?
I dal moze tako to klimaksa?
I da, posto si vise upucena u tu temu, dal si vise procitala dobrih ili losih iskustava?
Ja negde sve reci hvale cuh, a negde sve budalastine ovog sveta!!!!!!!

koj ce ti djavo vestacki klimaks???napravices sebi druge probleme!

nisam dobila nista,sve je u redu,i ultrazvukom su gledali,sve je u najboljem redu. Kaze doktor da spirala lepo stoji,nemam ni ciste,sve je cisto,vadila sam i krv i to je u redu,rekao je doktor da se strpim vremenom ce biti dobro,ako ne bice jedinstven slucaj,jos uvek krvarim a doktor je rekao da cu opet dobiti sad 23-eg. Ja non stop krvarim a jos cu da dobijem, Ako je neko imao slicne probleme neka mi se javi.

Back