SPECIJALNA ANTITERORISTICKA JEDINICA....... MOLIM VAS POMOZITE

f_D5CBC12D37Bm_4e8068b.jpg

Iva Martinović

U danu kada glavni haški tužilac Serž Bramerc podnosi izveštaj o saradnji Beograda Savetu bezbednosti, sprska policija sprovela je još jednu akciju traganja za haškim beguncima. Iako se očekuje da će Bramercov izveštaj biti pozitivno intoniran, a iz Brisela stižu procene da bi on mogao otvoriti prostor za odmrzavanje Trgovinskog sporazuma sa Srbijom, Holandija smatra da Beograd još uvek ne sarađuje s Hagom u potpunosti.

Uoči podnošenja izveštaja glavnog haškog tužioca Serža Bramerca o saradnji Srbije sa tim sudom, vlasti u Beogradu intenzivirale su akcije traganja za preostalim haškim beguncima. Samo nedelju dana posle presresa kuće sina Ratka Mladića i još nekoliko lokacija u Beogradu, policija je tokom prepodneva bila u Aranđelovcu, ovoga puta u kući penzionera Ljubinka Zlatića, poreklom iz BiH.

Šef Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim tribunalom Rasim Ljajić pojašnjava:

“Imali smo saznanja da se čovek u kući, u kojoj se vrši pretres, nalazi u mreži pomagača Ratka Mladića. Današnja akcija će, verujem, otkriti te dileme i ja se nadam da ćemo doći do nekih saznanja koja će nam koristiti u daljim potragama i aktivnostima.”

Ljajić tvrdi da akcije u sklopu traganja za haškim optuženicima nemaju nikakve veze sa Bramercovim izveštajem, koji će, kako očekuje, biti pozitivno intoniran i krajnje izbalansiran:

“Nema više potrebe da bilo koga uveravamo, jer su svih 26 zemalja EU uverene da postoji spremnost Srbije da izvrši obaveze prema Haškom tribunalu.”

Još uvek je, međutim, neizvesna uverenost dvadesetsedme članice - Holandije, koja je do sada istrajavala u zahtevu za izručenjem Ratka Mladića, kao uslovu za dalje intergracije Srbije, odnosno odmrzavanje Prelaznog trgovinskog sporazuma. Iako će Bramerc u izveštaju oceniti da je Beograd ostvario suštinski napredak u saradnji sa tužilaštvom, još uvek je neizvesno da li će saradnju označiti kao potpunu. Neizvesno je takođe i da li bi takav izveštaj zadovoljio Holandiju. Holadski ambasador u Beogradu Ron van Dartel nije želeo za naš program da govori o eventualnoj promeni stava njegove zemlje, ali je u raspravi o putu Srbije ka beloj šengen listi predočio punu podršku njenim evropskim intergracijama:

“Mislim da je važno da ne zaključavamo mlade ljude iza granica, da im omogućimo da razmenjuju iskustva i dele vrednosti, i to bi trebalo da bude važan stimulans, da pokažemo ljudima u Srbiji šta je Evropa.”

Ipak, holandski šef diplomatije Maksim Ferhagen ponovio je u četvrtak u Briselu da puna saradnja sa Hagom ostaje uslov daljih integracija, a ta saradnja "najbolje bi bila dokazana hapšenjem Ratka Mladića”. Pojedine evropske diplomate pak smatraju da bi Srbija morala biti nagrađena zbog dosadašnjih rezultata, a posebno zbog hapšenja drugog najtraženijeg haškog optuženika Radovana Karadžića. Komesar za proširenje EU Oli Ren poručio je da Srbija još može u najboljem mogućem scenariju da dobije status kandidata do kraja 2009. godine, ali i naznačio da je to "svakim danom postaje sve teže":

“Srbija je suštinski poboljšala saradnju s Haškim tribunalom i samim tim stvara sebi prostor da ide napred u procesu integracija. Nadam se da ćemo sledeće korake na njenom putu ka EU moći da preduzmemo uskoro, ali kao što znate to zavisi od jedinstvenog stava država članica Saveta EU.”

Iako zemlje EU duže vreme vrše pritisak na Holandiju da bude „popustljivija“ prema Srbiji, optimizam dipomata po pitanju nastavka evropskih integracija ipak može biti preuranjen. Na to ukazuje i Jadranka Jelinčić, direktorka Fonda za otvoreno društvo:

“Čak i ako Bramercov izverštaj bude stavio akcenat na napore koje Srbija čini, ne verujem da to može u ovom trenutku promeniti stav Holandije. Prema mojim saznanjima, u Evropi postoje organizacije za zaštitu ljudskih prava koje snažno podržavaju stav Holandije. Radi se o vrlo uticajnim i moćnim međunarodnim organizacijama, tako da bih se ja uzdržala od preteranog optimizma. Najbolje što možemo očekivati je da eventualno ta čvrstina bude poljuljana, a da dodatni napori Srbije u nekom sledećem krugu dovedu do toga da taj stav bude promenjen.”

Ko poznaje tematiku, znace sa lakocom o kojoj jedinici se radilo, samo po vozilima koje su koristili, a po opremi i da ne govorima, iako se obicnim posmatracima sve to cini istim, a tek onaj natpis Policija, zna se ko koristi takav..... Ali ovom prilikom, radi se o "obicnim" novinarom, tako da nije ni cudno sto je pogresio/la.

Pa da. Cim vidis nadpis policija u 90% slucajeva je to PTJ.
Onii pretezno rade ta nazovi "hapsenja" gde nikad nikog nema, al dobro !
Al kad dodje do velikog srranja, onda stupaju momci od akcije !

Ko poznaje tematiku, znace sa lakocom o kojoj jedinici se radilo, samo po vozilima koje su koristili, a po opremi i da ne govorima, iako se obicnim posmatracima sve to cini istim, a tek onaj natpis Policija, zna se ko koristi takav..... Ali ovom prilikom, radi se o "obicnim" novinarom, tako da nije ni cudno sto je pogresio/la.

ZORO - U ovom slucaju VEST DANA nije bila da je PTJ imao akciju, nego da je pretresena kuca vojnog penzionera, za koga se sumnja da je pomagac Ratka Mladica.
Znaci, to je vazno nama koji znamo, onima koji rade u tim jedinicama, ali siru javnost uopste ne zanima koja je jedinica radila to. Za njih su to sve "specijalci", sto im ukazuje na to da je akcija bila rizicna i teska.
Zato medije nije zanimalo mnogo koja je jedinica radila taj pretres. Na B92, na primer, je precizno receno da se radi o pripadnicima PTJ-a, ali eto niko to ovde nije pomenuo.

ZORO - U ovom slucaju VEST DANA nije bila da je PTJ imao akciju, nego da je pretresena kuca vojnog penzionera, za koga se sumnja da je pomagac Ratka Mladica.
Znaci, to je vazno nama koji znamo, onima koji rade u tim jedinicama, ali siru javnost uopste ne zanima koja je jedinica radila to. Za njih su to sve "specijalci", sto im ukazuje na to da je akcija bila rizicna i teska.
Zato medije nije zanimalo mnogo koja je jedinica radila taj pretres. Na B92, na primer, je precizno receno da se radi o pripadnicima PTJ-a, ali eto niko to ovde nije pomenuo.

Da repoterka je rekla da se radi o PTJ-u sto sam znao i sam, dok su drugi novinari govorili o SAJ-u sto nije bilo tacno !

Da,da.Kao i u proslosti.Pa,ti ljudi iz PTJ su uradili milion puta vise od tih tvojih "momaka od akcije"!

Da puno njih je preslo u PTj i SAJ iz JSO-a, ali sada se to polako preciscava, nemogu doveka ostati u jedinici, mozda samo kao instruktori !
Kod nas u skolu su dolazili zandari da polazu fiz testove za prijem u PTJ ! Zato i znam, 90% njih nikad nije videlo JSO !

JSO je bio specificna jedinica i pojedine stvari nisu onakve kakve ti pretpostavljas da su.To ljudstvo ne gubi medjusobne veze tako lako,niti se tako lako rasformira.Takva jedinica nije rasformirana ako joj raselis pripadnike i promenis joj ime.Bar one pripadnike koji vrede i koje povezuju specificne veze.

Vidi, i ja sam gotivi JSO i voleo bih da i dan danas postoji ta jedinica !
Al j b g nepostoji vise !
Sada su tu SAJ i PTJ !
Vrede i jedni i drugi skoro podjednako !
Ali znam licno ljude iz PTJ-a, koji mrze SAJ zato sto navodno oni nemaju posla !
I zato sto su se na Kosovu za vreme rata "provlacili", a niko nezna koliko je tih ljudi izginulo na Kosovu !

I zato sto su se na Kosovu za vreme rata "provlacili", a niko nezna koliko je tih ljudi izginulo na Kosovu !

Pazi,ti ljudi nisu radili nesto,negde.Nisu oni bili sami na Kosovu.Zna se vrlo dobro ko je kad i sta radio.Znaju se i gubici,i pojedinosti u akcijama.Akcija je sirok pojam,vise ljudi,pa i jedinica ucestvuje u njima.

I,evo,ja tebe pitam,znas li neku akciju u kojoj je ucestvovao SAJ i kako je zavrseno?Ja nisam upucen i ne znam nista o tome.Ti tematiku poznajes bolje i mozes da mi kazes nesto o tome,ako hoces.

Pazi,ti ljudi nisu radili nesto,negde.Nisu oni bili sami na Kosovu.Zna se vrlo dobro ko je kad i sta radio.Znaju se i gubici,i pojedinosti u akcijama.Akcija je sirok pojam,vise ljudi,pa i jedinica ucestvuje u njima.

I,evo,ja tebe pitam,znas li neku akciju u kojoj je ucestvovao SAJ i kako je zavrseno?Ja nisam upucen i ne znam nista o tome.Ti tematiku poznajes bolje i mozes da mi kazes nesto o tome,ako hoces.

Mogu !
Mozda i znas, kada je u Smederevu (prepricavam ti kako je bilo, jer se nesecam bas najbolje svih detalja) otac inace dusevni bolesnik u bolnici na kraju hodnika drzao svoju malu cerku u zagrljaju i drzao bombu, govoreci da ce je ubiti ako mu nedovedu njegovu zenu ! Na drugom (suprotnom) kraju hodnika je bio jedan mali prozorcic !
Hodnik je bio dugacak oko 60-70m, a snajperista SAJ-a se nalazio napolju na obliznjoj zgradi koja se nalazila samo od prozora udaljenosti oko 100m ( plus hodnik znaci oko 160-170 m od mete tj coveka)
Na sredini hodnika nalazilo se stepeniste, na stepenistu se nalazio "A tim" koji je iza coska posmatrao desavanja i cekao dalja upustva ! Prilikom opaljenja snajperiste, a u slucaju promasaja (odnosno ispustanja bombe iz ruke) imali su samo 5-6 sekundi da dotrce do devojcice, uzmu je, i SVOJIM TELIMA ZASTITE NJEN ZIVOT !
Kada je snip dobio zeleno svetlo, opalivsi jedan metak u glavu, likvidirao je pretnju !
Imalo je tu jos raznih akcija, samo sto mrzi da ti prepricavam ! Imas u dokumentarcu o SAJ-u, jednu talacku situaciju, kada je jedan pripadnik ranjen !
Kazem ti da to nisu akcije nalik onim u Indiji, ali za nasu zemlju (s obzirom da je takav vid terorizma redak ) su to jako udarne, vazne i bitne vesti i akcije !

Back