spasticni kolon-IBS

Spasticni kolon ili sindrom iritabilnog kolona.
Karakterise ga poremecaj stolice u raznim kombinacijama i bol u trbuhu , kojima se ne moze naci organski uzrok.Znaci pacijent moze da ima prolive, ili zatvore ili da se ta dva stanja stalno smenjuju.Bol se javlja na razlicitim mestima trbuha.
Ovo stanje je povezano sa stresom, bol se javlja najcesce posle obroka,smanjuje se nakon crevnog praznjena, nikada ne budi pacijenta iz sna, pojacava se sa stresom.
Zatvor se javlja objektivno sa manje od 3 stolice nedeljno ili subjektivno kao otezana ,cesto nepotpuna i bolna praznjenja.
Prolivi mogu biti u vidu redjih stolica manje zapremine, ujutro ili posle obroka, prva stolica je normalna a zatim slede neformirane stolice.Javlja se nadimanje, vrlo cesto i mucnina ,povracanje, gorusica...
Pacijentu se uradi citava invanzivna i neinvazivna dijagnostika i ne nadje se nijedan organski uzrok problema, tada se lecenje prepusta psihijatru i psihoterapiji.
Pri tome pacijent stvarno oseca bol,i tegobe, dakle to nije klasicna prica uvrteo je da je bolstan, jednostavno njegova reakcija na stres je takva.

hmm.. zanimljivo? moguce je da je to odgovor i na moje probleme, imao sam bolove u stomaku danima, a nikakav uzrok nisu nasli.. i dan danas, desava mi se da barem jendom u dve denelje osetim bolove u trbuhu ili da imam dijareju ..

meni se taj uzasan bol u crevima javio 2 puta,i zanimljivo da je uvek drugi dan menstruacije(slucajnost ili...?)i javlja se oko polasata nakon jela,imam osecaj da osecam svaki milimetar creva kroz koji hrana prolazi,to traje oko 24 casa,kada potpuno prestane,a praceno je nadimanjem.doktorka mi je rekla da je mozda heli(k)obakter pilori,i da moze da naseli creva i izaziva te bolobe,pa mi je rekla da uradim koprokulturu.bol je zaista uzasan,i jako sam uplasena.samo da napomenem da sam 4 dana pre toga dozivela veliki stres,pa je mozda s tim povezano?

Uradite koprokulturu samo nisam sigurna da helicobacter moze da se izoluje na taj nacin,valjda bi prvo trebali da imate gastritis kao osnovnu manifestaciju toga.
A stres smanjite ili bar pokusajte da povezete da li vam se takve manifestacije javljaju kada imate stresnu situaciju.

s obzirom da sam student i da mi je ostao jos 1 ispit da diplomiram,diplomski sam vec napisala,samo me zeza taj ispit,mislim da sam vec prezasicena od informacija i mislim da sam delimicno iz tog razloga upala u neku depresiju.da li depresija mooze izazvati ovo stanje?

Moze!
Da ne davim sad o tome, zavrsavas fakultet, pametna si da shvatis 2+2=...pokusaj da se opustis,veruj mi imala sam takvu situaciju u najblizoj okolini, trebalo mi je malo vise vremena da toj osobi objasnim da je sa njom sve u redu...i tegobe su kao rukom nestale preko noci.

Ajde drzim ti fige za zavrsetak fakulteta, sve ce biti ok.
Pozdrav!

Back