Spašavanje savezničkih pilota na području okupirane Jugoslavije

zasto si ti sUsed opterecen srpskom istorijom?
Imas gugl, imas saveznicke informacije..Spasavali su ih mahom cetnici a spaseno je oko 500 pilota

хоће ваљда да докаже да су партизани спасили више и да умањи значај спашавања од стране четника...на ту фору су све теме које отвори, крене као наивно и безазлено, колико може да развије и то :lol:...само заебо се у старту јер вероватно не схвата разлику између спашених и евакуисаних, као и појам "иза непријатељских линија"....било је ових тема више па ова може под кључ реално...довољно је рећи да је операција Халјард забележена у америчкој историји као највећа тог типа ;)

КЉУЧ

Ja imam informacije da je 8 korpus od 43 do 44 spasio 63 pilota u Dalmaciji. 11 korpus do 1944 spasio 134 pilota u Dalmaciji.
Jugoslovenska narodna mornarica navodno daje podatke za IV armiju o spašenih 1.396 pilota a za Jugo. ratnu mornaricu 2.250 pilota.
Govorimo o području SRH.

да, хрватски партизани, чувени антифашисти су спасили највише савезничких пилота на свету :lol: додељено им је одликовање, о томе се пишу књиге, снимају емисије, филмови....нашироко чувени хрватски антифашизам и допринос савезничкој победи :hahaha: :vatromet:

Itko normalaniji?

ајде бре овде си нашао да нам продајеш те сплачине о хрватским партизанима и "антифашизму"...:lol::dash: не губи време, искрен савет...

истина изашла на видело одавно

2d02ee295d4d35f96e0ea90cfe015fe7-1.jpg

IMG_20160322_161939_zpsodwf4ove-1.jpg

http://znaci.net/00003/727.htm

partizani_i_ustase-1.png

Poslednja izmena:
Ja imam informacije da je 8 korpus od 43 do 44 spasio 63 pilota u Dalmaciji. 11 korpus do 1944 spasio 134 pilota u Dalmaciji.
Jugoslovenska narodna mornarica navodno daje podatke za IV armiju o spašenih 1.396 pilota a za Jugo. ratnu mornaricu 2.250 pilota.
Govorimo o području SRH.
Pa zasto je onda podignut spomenik u Srbiji,a ne u Hrvatskoj.

овај несретни Ламасу користи борбу Срба у НДХ, који су били на рубу истребљења, да прикаже некакав хрватски антифашизам...зато говори о простору "СРХ"...ништа љигавије нема од хрвата, заиста...

Možda i jesu samo Srbi u 8 korpusu i 11 korpusu, IV armiji i Jugo.ratnoj mornarici. Ja ne znam sastave i krvna zrnca.

Govorimo o području SRH.

Hiljadu pilota manje-više. Ionako ih je nekad bilo na hiljade. Pilotska vremena...

хоће ваљда да докаже да су партизани спасили више и да умањи значај спашавања од стране четника...на ту фору су све теме које отвори, крене као наивно и безазлено, колико може да развије и то :lol:...само заебо се у старту јер вероватно не схвата разлику између спашених и евакуисаних, као и појам "иза непријатељских линија"....било је ових тема више па ова може под кључ реално...довољно је рећи да је операција Халјард забележена у америчкој историји као највећа тог типа ;)
Ma znam da leci komplekse ovde, mada mi ga je pomalo zao ...
Zamisli koliko opterecen moras biti :(

За почетак, неколико савезничких докумената о евакуацијама авијатичара:

Парцијални извештај од 1. октобра, односно 15. (дописано оловком)
Evacuation Oct.jpg

Збирни извештај мисије Халјард
Halyard izv.jpg

Подаци о укупно евакуисаним из службене историје МААФ
MAAF.jpg

Од овог броја наводе да је 2000 авијатичара из 15 ААФ евакуисано од партизана, а 350 од четника.
Ови бројеви су очигледно приближни и нису најпрецизнији.
То се лако види на примеру евакуација од четника, јер је до 1. октобра евакуисано 356 авијатичара, а после тога још 23.
Није било лако да се преброје сви евакуисани из Југославије, јер су долазили савезничким и совјетским авионима, савезничким и партизанским бродовима у Италију, а неки чак и преко Румуније и Бугарске.

На основу истраживања појединачних докумената које сам обавио (МАЦР - извештаја о несталој посади и Е&Е - Изјаве о спашавању) дошао сам до следећих података:
Из Југославије је евакуисано америчких авијатичара:
- око 1900 авијатичара директно од стране партизана. Овај број није коначан јер нису прегледани сви извештаји, могуће је још око 100-ак авијатичара
- 384 авијатичара од стране четника (из Прањана 30 авијатичара крајем маја, 356 током мисије Халјард, а остали пребачени у Италију или Румунију
- преко 130 авијатичара је прихваћено од четника, а онда предато партизанима или Бугарима који су их убрзо вратили у Италију. У неким случајевима је трансфер био после неколико сати, а у неким и после више од пола године. Негде је очигледно постојала воља четника да се што пре евакуишу авијатичари, док је у мањини случајева авијатичари држани код четника како би се извукла некаква корист.
- око 70 авијатичара је пало у Италији око Удина, и пребачено југословенским партизанима који су их евакуисали
- група од око 50 авијатичара је крајем рата ослобођена у Загребу.

Поред тога је евакуисано и преко 160 британских авијатичара (од тога мање од 10 од стране четника).
Податке за њих још обрађујем.

Тако да је врло могуће да је из Југославије евакуисано скоро 2800 савезничких авијатичара, преко 10% више него што се пре мислило.
То се све односи на авијатичаре који су евакуисани иза линије фронта, не на оне који су слетели на Вис или у Војводину, или на оне који су пали у Јадран и евакуисани од савезника.

У оквиру прославе годишњице Мисије Халијард 18. новембра 2016. у Прањанима биће откривено 7 историјских табли са аутентичним илустрацијама људи и догађаја који су обележили овај подухват 1944. године.
On Friday, 18 Nov 2016 in Pranjani 7 historic markers will be unveiled at locations in the surrounding community that have historic relation to the rescue of over 500 allied airmen during the WW 2.

15135970_10154692714033735_2602985502555369049_n.jpg

15078724_10154692747933735_7870088734296367006_n.jpg

15110900_10154710547978735_2705475952507849620_o.jpg

15129634_10154710576333735_3556619597982285318_o.jpg

човек би се запитао зашто нико не спомиње то "силно спашавање" од стране партизана...нигде излива захвалности авијатичара, одликовања, прослава годишњице, документараца, књига, почасног места у историји...зашто је мисија Халјард забележена у америчкој историји као највећа тог типа...не знам дал госн Ватра даје одговор на то питање у својој књизи :mrgreen:

Poslednja izmena:
Ако може госн Коча да објасни како су то евакуисани авијатичари причали да су са четницима ишли без проблема кроз градове и путеве где су били Немци, Бугари, па чак и усташе.
Како су то антифашисти имали немачке исправе и ишли заједно са Немцима.

Ако може госн Коча да објасни како су то евакуисани авијатичари причали да су са четницима ишли без проблема кроз градове и путеве где су били Немци, Бугари, па чак и усташе.
Како су то антифашисти имали немачке исправе и ишли заједно са Немцима.

то сте ваљда објаснили у вашој књизи у којој четнике представљате као антифашисте, откуда сада ово? :mrgreen: пљунусте на свој рад управо, а мора да се кајете што сте тако поставили ствари, ипак на крају преовлада идеологија, као што видимо, каква црна наука код вас комуњара...а нормалан би се питао шта уопште "фашисти" раде у друштву савезничких авијатичара, зашто их спашавају, уместо да их убијају :mrgreen:

можда зато што су Немци нацисти, а не фашисти? :hahaha: а сматрате се озбиљним истраживачем...

е мој госн Ватра...тако то изгледа када падну у воду бајке о "народним ослободиоцима" :lol: зар се тако сроза неко ко себе сматра озбиљним истраживачем...ви сте ти који требате да објашњавате до бесвести јер сте деценијама испредали бајке о "антифашистима" и "народним ослободиоцима" ;)

tito-ubica-americkih-pilota-demonstracije-pilota1.jpg

4536461.jpg

тек ћемо да се објашњавамо...ко је "антифашиста" :mrgreen:

partizani_i_ustase.png

Poslednja izmena:

Back