Spas za Srbiju i druge zemlje - ekonomija po Božijoj volji

samo za ilustraciju koliko smo svi skupa licemjerni:
četvoročlana obitelj u srbiji, u kojoj oba roditelja dobivaju minimalnu plaću, imaju više novaca nego 70% svjeta, duplo više od prosjeka svijeta.
isto tako, četvoročana obitelj u srbiji u kojoj oba roditelja dobivaju prosječnu srpsku plaću, imaju više novaca nego 77% svijeta, četiri puta više od prosjeka svijeta.

:hahaha:

a je ti definicija robovlasništva. tako možeš reći da je rob svatko onaj koji umire. bezveze.

robovlasništvo je sustav u kojem se zakonodavstvo vezano uz vlasništvo nad imovinom primjenjuje na ljude, gdje se ljudi mogu kupovati i prodavati poput imovine, te gdje se subjekt prodaje/kupovine ne može unilateralno povući iz transakcije.

tvoja definicija robovlasništva nije točna, ona je promjenjena i lažna, a da bi zadovoljila tvoju agendu i ideologiju.
razumeš?

- - - - - - - - - -

i kako komentiraš nejednakost da ti imaš više imovine nego 10 milijuna najsiromašnijih? to nije problem jelda? kako komentiraš činjenicu da sutra dođe do poravnanja bogatsva na svijetu da bi ti imao manje? to nije problem jelda? kako komentiraš da unatoč najvećem broju ljudi na svijetu u povjesti granica ekstremnog siromaštva pada?kako komentiraš da je potpuno izbačeno iz fokusa javnosti smanjenje stope ekstremnog siromaštva a stavljen fiktivan problem nejednakosti?

Odrekni se 90% svojih primanja u dobrotvorne svrhe.. :).. Ili još bolje posalji svoju platu u Nike da mogu duplirati plate u proizvodnji ..

Poslednja izmena:
Izgleda si krivo kvoutao igi, trebao si kolegu Omnia, njega smeta nejednakost

Možda ali ti se zalažes za spajanje svetova i jedninstveno globalno tržište kako radne snage tako i ostalog.. Pa prema tome treba nekom i uzeti da bi neko i dobio u ovom slučaju zapadnim radnicima i poduzetnicima da bi ova kvazi konkurencija koja ostvaruje prihode u 3 zemljama niskim troškovima mogla da se poravna..

Pogledaj ko je došao na kormilo evropske komisije za konkurenciju Danska Radikal Venstre partija ili u prevodu radikalna levica... Margrethe Vestagers.. Kazne lupa skoro svaki dan bez obzira ko i koliko je moćan i velik... Apple Google Microsoft a evo i ovih dana Facebook..To je teško iz banana države gde su oni predstavljeni kao spasioci..

Poslednja izmena:
:hahaha:

a je ti definicija robovlasništva. tako možeš reći da je rob svatko onaj koji umire. bezveze.

robovlasništvo je sustav u kojem se zakonodavstvo vezano uz vlasništvo nad imovinom primjenjuje na ljude, gdje se ljudi mogu kupovati i prodavati poput imovine, te gdje se subjekt prodaje/kupovine ne može unilateralno povući iz transakcije.

tvoja definicija robovlasništva nije točna, ona je promjenjena i lažna, a da bi zadovoljila tvoju agendu i ideologiju.
razumeš?

- - - - - - - - - -

i kako komentiraš nejednakost da ti imaš više imovine nego 10 milijuna najsiromašnijih? to nije problem jelda? kako komentiraš činjenicu da sutra dođe do poravnanja bogatsva na svijetu da bi ti imao manje? to nije problem jelda? kako komentiraš da unatoč najvećem broju ljudi na svijetu u povjesti granica ekstremnog siromaštva pada?kako komentiraš da je potpuno izbačeno iz fokusa javnosti smanjenje stope ekstremnog siromaštva a stavljen fiktivan problem nejednakosti?

Moja definicija robovlasništva odgovara savremenom robovlasništvu, a ne istorijskom robovlasništvu kao što je bio u starom Rimu, Vavilonu ili Egiptu. Ja samo pravim analogiju između robovlasništva starog sveta i savremenog kapitalizma.

Tačno je to što ste vi istakli da je robovlasništvo bilo zakonsko vlasništvo nad ljudima. To je bitna stvar u celokupnoj ovoj analizi. Isorijsko robovlasništvo je bilo prinudno, robovi su na silu terani da rade, nisu imali gotovo nikakve slobode, radili su pod prinudom i jedino što im je robovlasnik obezbedjivao bilo je preživljavanje kako bi ponovo sutradan mogli da rade.

Savremeno robovlasništvo je postalo daleko naprednije. Više nema prostog odnosa robovlasnik-rob. Robovi više nisu pod direktnom prinudom goniča robova i robovlasnika. Robovi su danas slobodni, imaju političke i mnoge druge slobode, i više ne moraju da rade pod prinudom, već rade dobrovoljno. Robovi su danas prema sopstvenoj odluci robovi.

Istorijski gledano, jedan robovlasnički sistem smenjivan je drugim robovlasničkim sistemom. Kapitalizam je takođe robovlasnički sistem, a evo i zašto. Prvenstveno, kapitalizam vodi poreklo iz robovlasništva od kojeg se nije menjao princip iskorišćavanja tuđeg rada.

Ovde je akcenat na radu i stvaranju novih vrednosti na tržištu, te stoga smatram da je i u istorijskom robovlasništvu, a i u feudalizmu, i u kapitalizmu krucijalno bitno vlasništvo nad produktima rada, a ne vlasništvo nad samim ljudima (ili robovima). Odnosno, ono što je ključna nit za sve ekonomske sisteme jeste - iskorišćavanje tuđeg rada.

Robovlasnike u starom Rimu ili Vavilonu koji su kupovali robove da obrađuju njive ili grade zidine, nije zaista interesovalo vlasništvo nad tim ljudima, već obrađena njiva i podignute zidine.

Te zbog svega toga ja dajem kriterijum koji je direktno vezan za teoriju rada.

Pitanje je glasilo:

Može li neko da mi objasni po kom kriterijum je sistem robovlasnički, kada ne postoji apsolutno nikakva prisila nad osobom X da stupi u radni odnos ?
I isto tako da iz njega dobrovoljno istupi.

A odgovor je bio očigledan.

Kriterijum je taj što da bi se održao u životu neko mora da radi (rob), a neko ne mora da radi (robovlasnik). Najprostije.

Pored toga što se u školi uči da je robovlasništvo ukunuto, niko današnji ekonomski sistem ne naziva robovlaničkim, pa je pitanje i bilo očigledno. Zašto bi i bio robovlasnički kad ne postoji nikakva prisila nad osobom X da stupi u radni odnos?

Prisila i jeste ključna. Danas nema prisile ni od koga, kao što je bio slučaj u robovlasništvu od strane goniča robova. Pa zašto ljudi onda ulaze u radni odnos? Prosto da bi preživeli. Sistem igra ulogu indirektnog goniča robova. Svako mora da radi da bi preživeo i da bi imao pristojan život (što je normalna stvar, jel te). Tako stolar obrađuje drvo i pravi ormane, klupe i kućni nameštaj, automehaničar popravlja automobile, lekar leči bolesne, učitelji podučavaju decu, zemljoradnici obrađuju zemlju i proizvode hranu, svi oni rade i stvaraju nove vrednosti i tako održavaju sistem.

Svi ti ljudi su primorani da rade da bi opstali u životu. Odnosno, svi ti ljudi su robovi sistema. Mi navodno živimo slobodne živote po demokratskim sistemima vrednosti, ali niko od nas (robova) nema tu slobodu da bira da li će da radi ili ne, već mora da radi po strogo definisanim pravilima (evropsko radno vreme od 9 do 5 itd.) skoro svaki dan do svoje 60+ godine života. O tome sam već pisao, i svi već znamo kako svi mnogo rade i kako su istovremeno sirmomašni i jedva povezuju kraj sa krajem itd. Tako da tu nema ništa novo. To stanje gledamo svaki dan.

U jednom prethodnom tekstu sam dao jednu drugačiju definiciju robovlasnika:

A gde je granica između roba i robovlasnika u finansijskom smislu? Ajde da odokativno kažem da je to ~100 miliona dolara u neto vrednosti. Mada može i daleko manje, ali hajde neka bude 100.

Da li ovaj multimilioner mora da radi i da stvara nove vrednosti? Da li on mora da bude automehaničar i da ceo život petlja oko kola i popravlja automobile? Da li on mora da bude inženjer i da konstruište ili održava tehničke uređaje ceo život?

Ne mora.

Ovaj multimilioner apsolutno ne mora nikada više da radi ništa. On ima tu slobodu da bira da li da radi ili da ne radi. Takvi ljudi imaju slobodu. Pravu slobodu, a ne prividnu slobodu. Ovaj multimilioner može da putuje kad god hoće, gde god hoće i da bude na odmoru koliko god on hoće, isto tako može da radi šta on hoće, kad god on to hoće i koliko god on hoće.

A sledeće pitanje bi bilo: Da li taj multimilioner može da bude automehaničar, inženjer ili lekar?

Ne može. Neka svako za sebe proveri da li može ili ne može...

Ja ću da izvučem sledeće karikirano i uopšteno pravilo: Svi mi koji radimo i održavamo sistem (robovi) smo u sistemu. Mi vozimo kamione, autobuse i vozove, mi kopamo rudu u rudnicima, mi radimo u naftarijama, mi radimo u fabrikama i elektranama, mi proizvodimo hranu, odeću i obuću. Bogataši, multimilioneri i milijarderi (robovlasnici) su iznad sistema i upravljaju sistemom. Bogataši nisu u sistemu jer oni ne stvaraju nove vrednosti, oni ne rade i ne razmenjuju produkte svog rada sa drugima da bi preživeli, te stoga i ne doprinose da se sistem održava, ali se istovremeno služe i prisvajaju produkte rada ljudi u sistemu (robova). Praktično oni žive iskorišćavajući tuđi rad.

Nravno i taj multimilioner je morao da postane multimilioner. Kako je on postao multimilioner? Kako su bogati postali tako bogati, a siromašni tako siromašni?

Ovde se vraćamo na problem eksponencijalne raspodele imovine i bogatstva.

A pošto ovde svi samo postavljaju pitanja a retko ko odgovara, ja ću da dam (moj) odgovor:

Bogati su postali tako bogati tako što prisvajaju produkte tuđeg rada. Celokupan ekonomski sistem o kome govorimo a koji nazivamo kapitalizam (koji ja u ovoj analizi posmatram i analiziram sa jednog drugačijeg aspekta kao savremeno robovlasništvo) počiva na ekspoloataciji rada zbog čega i imamo eksponencijalnu raspodelu imovine. Odnosno, neravnomerna raspodela profita jeste glavni uzrok eksponencijalne (neravnomerne) raspodele imovine. A to praktično znači da velika većina siromašnih radi i stvara imovinu malog broja ekstremno bogatih.

Moja definicija robovlasništva odgovara savremenom robovlasništvu, a ne istorijskom robovlasništvu
ne postoji suvremeno robovlasnoštvo, postoji robovlasništvo i ideološko robovlasništvo. tvoja definicja robovlasništva nije suvremena, nego je ideološki obojena kako bi prilično jasno definiran pojam rastegnuo i kako bi on mogao biti primjenjen u tvojoj pokvarenoj ideologiji. zapravo sve što si napisao je ideologija 101.

razumeš?
danas postoje pravi robovi, jednaki onima u rimu ili babilonu. kako tvoja ideologija naziva mauretanijske prostitutke koje su vlasništvo svodnika, ako ti pod pojamom roba podrazumjevaš posao od 9-17?
nikako. nesvjesno obezvrijeđuješ i oskvrljnjuješ katastrofalnu poziciiju jadnika diljem svijeta koji stvarno svakodnevno danas žive rimsko-babilonsko robovlasništvo, samo kako bi od sebe i sebi sličnih napravio žrtvu i onda iz pozicije lažne moralne superiornosti rigao najjeftiniju propagandu. strašno.

Svi ti ljudi su primorani da rade da bi opstali u životu. Odnosno, svi ti ljudi su robovi sistema.

nisu ljudi koji rade robovi sistema nego je rad nužna posljedica dane oskudice svijeta.
razumeš?
svijet je oskudan. priroda je okrutna. nulto - prirodno stanje čovjeka je oskudica i smrt. čovjek da bi izbjegao smrt mora raditi.
rad nije posljedica sustava, nego je posljedica fizičkog svijeta.
iz ne shvaćanja i ne prihvaćanja istinitosti gornje tvrdnje nužno proizlaze krivi zaključci koje daješ u nastavku posta.

Poslednja izmena:
nisu ljudi koji rade robovi sistema nego je rad nužna posljedica dane oskudice svijeta.
razumeš?
svijet je oskudan. priroda je okrutna. nulto - prirodno stanje čovjeka je oskudica i smrt. čovjek da bi izbjegao smrt mora raditi.
rad nije posljedica sustava, nego je posljedica fizičkog svijeta.
iz ne shvaćanja i ne prihvaćanja istinitosti gornje tvrdnje nužno proizlaze krivi zaključci koje daješ u nastavku posta.

Šta si ti sad ovde napisao? Čovjek da bi izbegao smrt mora raditi... Jel tako?

A moja gornja tvrdnja koja po tebi nije tačna, koji si citirao, glasi: Svi ti ljudi su primorani da rade da bi opstali u životu.

Znači, po tebi, nije tačno da ljudi moraju da rade da bi opstali u životu, ali zato je tačno da, čovjek da bi izbjegao smrt mora raditi. z:lol:

Jesi ti došao ovde na forum malo da zafrkavaš?

Šta si ti sad ovde napisao? Čovjek da bi izbegao smrt mora raditi... Jel tako?

A moja gornja tvrdnja koja po tebi nije tačna, koji si citirao, glasi: Svi ti ljudi su primorani da rade da bi opstali u životu.

Znači, po tebi, nije tačno da ljudi moraju da rade da bi opstali u životu, ali zato je tačno da, čovjek da bi izbjegao smrt mora raditi. z:lol:

Jesi ti došao ovde na forum malo da zafrkavaš?

netočno. napisao si tvrdnju:

Svi ti ljudi su primorani da rade da bi opstali u životu. Odnosno, svi ti ljudi su robovi sistema.
------------------------------A-------------------------------------------. -----------------------B------------------------------

Sa dijelom A se slažem, sa djelom B se ne slažem. a pogotovo se ne slažem da iz dijela A proizlazi dio B.

razumeš?

svi su ljudi primorani disati da bi opstali na životu. odnosno, svi ljudi su robovi sistema.
to je tvoja analogija, i ona je potpuno promašena.
slažem se da su ljudi promorani disati da bi opstali na životu, ali to nikako ne podrazumjeva da su ljudi koji dišu robovi sistema. ne postoji sistem u kojem ljudi ne trebaju disati.

Nametnut je koncept neoliberalizma koji je doziveo krah 2008.godine. EU luta u trazenju resenja oko buducnosti monetarne unije..SAD je izgubio 5 miliona radnih mesta u proizvodnom sektoru jer su Rotsildi prebacili svu proizvodnju u Kini. Roboti ugrozavaju posao vozaca u SAD oko 3.5 miliona vozaca...srpska ekonomija umire..na izdisaju..kasnimo 5 teholoska ciklusa...tu i tamo internet i IT sektor spasavaju malo...ostalo je sve jako lose.

Комунизам је једна јако добра идеја и најсличнија је идеји хришћанства, Али је пропао из истих разлога као и хришћанство, Људи једноставно не желе да буду морални.
Морал није ништа друго до одговоран однос појединца према друштву у коме живи. Ми смо углавном религиозни хришћани, постим, идем у цркву, причешћујем се, славим славу и ту се наше хришћанство завршава, Нема хрићанског морала. Кад би се нашло негде на свету друштво одговорних и моралних људи ту би економија морала да цвета. Ми нисмо бомбардовани ради Косова него да би Банкари и банке ушле у Србију. Не можемо ми да штампамо новац и да се кредитирамо; они ће да штампају новац за нас и да нас кредитирају; и убирају кајмак.Мој другар има рибарницу и не држи читач картица за наплату. Кад је био увео читач картица већ први месец су му наплатили 14.000 на име провизије, Израчунао човек да ће годишње да му узму преко хиљаду еврића банкари. Ми смо будале и треба да будемо робље кад мо глупи. Авакум је у праву, али коме ти то да објасниш. Ономе што гледа порниће, што се пали на Ђоковића и турске серије. Ономе што у коцкарници решава своје животно питање; ма даај...Никад у овој лоповској држави неће бити боље. Свако гледа да се овајди од друштва ако како може и кука како је овде лоше за живот. Ским да градимо боље сутра? Са лоповима, кур*вама, педерима, ******има, коцкарима, пијаницама, изелицама, где год се окренеш свуда неморал,
Нема нама бољег сутра браћо, Што смо закували то и једимо и не кукајмо много на друге кад ни сами нисмо бољи.

Back