SOS

Dobro liče šta sam napisala ispod?!

Inače, ne razumem kako možete da je savetujete da obriše (iz opcija, OK) Eng. tastaturu, ma koliko ja to komplikovala, sutra će da unese fajl sa čćđ pa će da tripuje šta nije u redu, da ne nabrajam koliko sitnih komplikacija, umesto da lepo curi objasnite kako se menja tastatura :?

Al' hajde, šta ja znam, kako hoćete..... :|

Dobro bre ljudi,Lexo,ja izmenila na latinicu i sad imam i Č;Ć;Ž i tako to,ali kako sada da otkucam mankija???? Nalazi se na tasteru sa slovom V,ali tu mogu dobiti samo slovo V... Kako da prizovem "et" ??? Pomozite!

Eto jednog od razloga zašto ne treba da briše Eng. tastaturu.
Dobro bre ljudi,Lexo,ja izmenila na latinicu i sad imam i Č;Ć;Ž i tako to,ali kako sada da otkucam mankija???? Nalazi se na tasteru sa slovom V,ali tu mogu dobiti samo slovo V... Kako da prizovem "et" ??? Pomozite!
Da bi promenila tastaturu (programski, da komp zna šta hoćeš) ideš Shift + Alt. Ili koristiš ikonicu sa sa one moje slike.
Ali pre toga moraš biti sigurna da si tu umetnula odgovarajuće jezike. Kod nas su to najčešće ona tri (opet sa slike). To su ti (bar mislim) objašnjavali kako da uradiš sa srpskom i uspela si. E sad vratiš na englesku i uradiš ono što je lik iznad mene napisao (Shift + 2).

Ja stvarno nemam pojma da li ova domaća ima @ uopšte... ‚‚‚‚1234567890'+~!"#$%&/()=?*QWERTZUIOPŠĐŽASDFGHJKLČĆYXCVBNM;:_
Izgleda da nema, ili se dobija kombinacijom nekih tastera :confused:

Postaraj se da dole u onoj ikonici imaš bar English (US) i Serbian (Latin) tastaturu. Ako nemaš tu ikonicu, desni klik na taskbar - Toolbars - Language bar.

Molio bih korisnike koji pokusavaju da pomognu, da bar malo ukljuce mozak pri tom procesu...

Ona ima YU tastaturu, za one koji to nikad nisu videli, ista je kao i sve samo su pojedini tasteri na drugim mestima.Najkarakteristicnije je Y i Z koji su zamenjeni.

Ako bude imala En jezik u kodnom rasporedu tastature, pri kucanju "zato" izaci ce "yato". I tu nema diskusije. Zato se En postavka brise jer nije za njenu tastaturu.
Kada ostane samo Sr kodni raspored onda ce uvek pri kucanju Z, izaci z...Y ce biti Y i sl.

Problem nastaje jer ona nije navikla na to.To je trebala u startu da resi tako sto je ne bi ni nabavljala..ali sad sta je tu je.
@ se dobija desni ALT+v(mislim) i tako joj i pise na tastaturi, samo nije znala da treba da stisne ALT.

Inace LEXA savetuje da stavi En raspored i kuca po secanju shift+2 za @ jer je tu bio na staroj tastaturi. I kad jednom zaboravi gde je :,;,",~,!,#,$ sta ce onda??? Zove LEXU da joj procita gde je ! ili &...

Molio bih korisnike koji pokusavaju da pomognu, da bar malo ukljuce mozak pri tom procesu...
Ne budi kompleksaš.
Inace LEXA savetuje da stavi En raspored i kuca po secanju shift+2 za @ jer je tu bio na staroj tastaturi. I kad jednom zaboravi gde je :,;,",~,!,#,$ sta ce onda??? Zove LEXU da joj procita gde je ! ili &...
Da, savetujem je to. Inače, sigurna sam da o kompjuterima znaš mnogo više od mene, ali to opet ne znači da si sada u pravu, sa jedne strane.

Mogao bi da predaješ u osnovnoj ili srednjoj školi. Oni tako vole da daju polovična rešenja pod parolom "što da zamaraš glavu onim što ti neće trebati", matiš ti je za štrebanje, ne da razumeš šta će ti to :)

Devojka je član foruma već godinu dana, što će reći da minimum godinu dana ima, ili bar koristi kompjuter, a meni se čini da nije ni retardirana. Ništa joj neće faliti da nauči kako se menja tastatura, ako ni zbog čega, ono bar da bi sutra za drugim kompom mogla da koristi koju želi..... A stvarno nije problem objasniti.

Ja sam joj rekla kako da nađe @ zato što nisam znala gde je na domaćoj tastaturi, lepo je što si ti napisao i verujem da ti je zahvalna, ali brate nisi imao potrebe da kakiš. Desni Alt + v, ae što nije, ali zar se šifre ne uče na pamet?! :confused:

Hajde sad nema ljutnje, OK?

E ljudovi,svi koji imate dobru volju da pomognete,HVALA VAM! Rešenje će se uvek naći,najvažnija je namera,zato vas molim za mnoooogo tolerancije. To je osnov civilizovanog ponašanja i dobrih vibracija. Ja sam rešenje nasla učeći od svih pomalo. Namestila sam latinično pismo,tj tastaturu,a znake kao što su @,€,ß itd.dobijam kad najpre pritisnem taster desno od spejsa -Alt Gr-pa onda željeni taster.
Uh toliko sam se vec navikla na englesku verziju da sam sad morala da ispravljam sva slova tipa ž,ć,č,š. Jos jednom hvala svima na savetima i podrsci i
VOLITE SE LJUDI !

LEXA ne budi...sta da kazem da se ne uvredis???

Ako neko ima busnu gumu, apsolutno mu nista ne znaci da stojis pored njega i pricas kako se menja ulje! Jeste da mu mozda zatreba ali...molim te...:roll:

RESENJE NIJE POLOVICNO. Resenje je za stalno.Nema potrebe da menja kodni raspored tastature kad ga podesi da se svako slovo\znak ispisuje pravilno.
Kako ti to nije jasno?!? Zasto bi imala opciju da joj tastatura ispisuje pogresna slova.
A usput je naucila da radi promenu ako uzme qwerty tastaturu.

Kakve retarde ti spominjes???:confused::shock:

Pa nađi joj @ genije :lol: koliko vidim nisi uspeo...

Bukvalno napravi od devojke idiota. "Nema potrebe da komplikuješ" :roll:
Ako neko ima busnu gumu, apsolutno mu nista ne znaci da stojis pored njega i pricas kako se menja ulje!
I ne lupaj, i ti i ja znamo da si se ovde uneredio. Ja sam devojci objasnila gde je problem, ti si joj objasnio kako da ga trenutno otkloni. Da, baš je polovično rešenje, ne postoji bolji izraz.

Lepo je što si joj sredio tu tastaturu na tom računaru, sa srpskim rasporedom koji se može otprilike uporediti sa srpskim prevodom Windowsa :roll: užasno praktično... Jer "nije potrebno da ona zna kako da je promeni", ja komplikujem, njoj to ne treba. Pa yel ona retard, šta? Hajde reci? Ovde si se retko nalupao.

Kolko si ti ogranicena ja nemam reci...
Procitaj njen post 34, lepo kaze da ima te znakove. I nasao sam joj ih.

I nikako mi nije jasno ovo "trenutno" otklonjen problem? Pa oklonjen je do kupovine nove tastature, a sad zna kako se to menja. Sta je tu polovicno?

Sere# za medalju...ali stvarno:roll::roll:

Polovično. Pročitaj bar boldovani deo posta 32, izbija ti oči. *** kao da je menjanje tastature filozofija elektronike, ne može da se objasni u tri rečenice nego treba studirati... :|
Al' najjača rečenica - komplikuješ :roll:

Dakle, ograničena i imam mnogo postova..... :oops:
Pametan si liče, ne sporim ja to, nema potrebe da se osećaš ugroženo, ni genije nije savršen.

Back