Sombor

Lorelajn

Legenda
Supermoderator
Poruka
70.541
Ima neko preporuku šta vredi videti, obići, probati u Somboru i okolini Sombora? :ceka:

sombor.jpg

ima kako nema..gledaj da te puste u skupstinu..letos se renovirala ali hoce ovaj iz obezbedjenja ako si kukturna da te sprovede..
nalazi se najveca slika na balkanu tamo
bitka kod sente..sa ramom slika ima 40 kvadrata

Знам Сомбор напамет. Има доста старих здања што се архитектуре тиче. Нажалост,што се провода тиче нула и то дупла. Мртав град тотално.

Знам Сомбор напамет. Има доста старих здања што се архитектуре тиче. Нажалост,што се провода тиче нула и то дупла. Мртав град тотално.
dobro...a da li sem centra ima sta konkretno videti? ili neko mesto eventualno pored? neki lepi park...setaliste...?

dobro...a da li sem centra ima sta konkretno videti? ili neko mesto eventualno pored? neki lepi park...setaliste...?
Имаш лепо шеталиште према Апатину. Сомборци га зову "канал". Ненормално је дугачко,па има да се прошета доста. Такође имаш пар ресторана и кафића,поред вода,леп амбијент. Ето,можда бих ти то препоручио. Фијакер је обична комерцијала.

Имаш лепо шеталиште према Апатину. Сомборци га зову "канал". Ненормално је дугачко,па има да се прошета доста. Такође имаш пар ресторана и кафића,поред вода,леп амбијент. Ето,можда бих ти то препоручио. Фијакер је обична комерцијала.
Izvini sto te cimam, stvarno planiram tamo za vikend...gde je sada tu na mapi taj kanal?

so.png

Izvini sto te cimam, stvarno planiram tamo za vikend...gde je sada tu na mapi taj kanal?

Pogledajte prilog 1021422
Појма немам гледајући мапу. Кад кренеш из центра према Апатину,прођеш базен и са десне стране долази "канал" како га зову тј то шеталиште. На крају крајева питаш некога у центру,упутиће те. Колима је близу. :)

Dakle Sombor...lep gradic, izuzetno miran...zelen poprilicno...No meni je i dalje nekako Bezdan blizi srcu sa svim tim mirom, rekom... :)
Rekla bih da je 2-3h dovoljno za obici sve sto treba da se vidi tamo... :)

IMG_20210926_155244.jpg

Pisala sam negde u temama o somborskom pozorištu.
Sada ću pastovat deo teksta i preneti sliku sa Neta.

Somborsko pozorište ima odličan repertoar sa sjajnim glumcima.
Pre korone bila sam nekoliko puta, nadam se da ću ići i kada se stabilizuje epidemiološka situacija.

Narodno pozorište u Somboru deo je bogate kulturne baštine, kojom se ovaj grad diči. Zdanje potiče iz osamdesetih godina XIX veka, od kada radi u kontinuitetu. Podignuto je po projektu Adolfa Vajte, u duhu klasicizma. Enterijer odiše barokom, u skladu sa pozorištima tog vremena iz Beča i Pešte. Zbog svega ovoga, i činjenice da svedoči o ljudskoj istoriji i razvoju, upisano je u republički i pokrajinski registar kao spomenik kulture od velikog značaja.

Prva predstava odigrana je davne 1882. godine, 25. novembra, a naziv Narodno pozorište ova institucija kulture ponela je 1952. godine. Ovde su režirali Vida Ognjenović, Stevo Žigon, Egon Savić, Jagoš Marković, Dušan Petrović, Kokan Mladenović, Gorčin Stojanović i mnoga druga istaknuta imena.

13-Sombor-Mnogobrojna-publika-.jpg

Pozorišnu predstavu Tartif (Narodno pozorište Sombor) gledala sam u Srpskom narodnom Pozorištu u Novom Sadu

Pre dve godine bila sam u Somboru, ne mogu da se setim koja predstava je bila na repertoaru Narodnog pozorišta ( mislim 'Tenor na zajam', nisam baš sigurna), tu priliku sam iskoristila da posetim izložbu povodom 110. godina pesme 'Santa Marija Dela Salute' , izložba posvećena životu Laze Kostića.

Slikala sam, naravno, ali sve slike su mi ostale zarobljene i prethodnom telefonu.

Priložiću prilog povodom spomenute izložbe naziva ' Tad moja vila preda me granu...'

Ovom prilikom za sve one koji vole Sombor, postaviću sajt 'Ravnoplov', na kojem je detaljno prikazana izložba.
Na ovom sajtu se može upoznati Sombor, svi znameniti ljudi, građevine, običaji...

https://www.ravnoplov.rs/tad-moja-vila-preda-me-granu-izlozba/

Pre dve godine bila sam u Somboru, ne mogu da se setim koja predstava je bila na repertoaru Narodnog pozorišta ( mislim 'Tenor na zajam', nisam baš sigurna), tu priliku sam iskoristila da posetim izložbu povodom 110. godina pesme 'Santa Marija Dela Salute' , izložba posvećena životu Laze Kostića.

Slikala sam, naravno, ali sve slike su mi ostale zarobljene i prethodnom telefonu.

Priložiću prilog povodom spomenute izložbe naziva ' Tad moja vila preda me granu...'

Ovom prilikom za sve one koji vole Sombor, postaviću sajt 'Ravnoplov', na kojem je detaljno prikazana izložba.
Na ovom sajtu se može upoznati Sombor, svi znameniti ljudi, građevine, običaji...

https://www.ravnoplov.rs/tad-moja-vila-preda-me-granu-izlozba/
hvala 🌹

Back