Solo u Rim

Ne bih rekla da je opasno za solo putovanje. Bez problema bih se uputila sama samo da se ultra pazi na stvari.

Pred mojim ocima je jedna zena vadila stvari iz taksija, bile su joj pune ruke nekih kesa i jedan crnac prolazi, samo je zgrabio torbu, ove kese se prosule i odjurio...Ova zena vristi..za dzabe...

I meni su tamo ukrali novcanik i to u metrou. :) Nisam ni osetila...Umoris se od celodnevne setnje...a oni verovatno rade u grupama...Secam se da su me onako ljudi stisli u metrou posto je bila guzva i samo su mi maznuli novacnik iz torbe... :)
Policajci uopste ne reaguju to im je kao dobar dan...Dali su mi da popunim samo neki papir, izjavu, sta li je i toliko o tome.
😳😳😳😳 Nisam znala da ima toliko lopova, ovo ce mi mnogo znaciti, hvala Lorelajn

Moram onda da poradim na tome da izgledam opasno 😂 ma naravno da bih volela u drustvu, ali imam 5-6 drugarica jedna ne moze zbog novca, druga zbog decka, trecoj se ne ide nigde ili ne znam ni ja sta, i onda stanem i zapitam se zasto bih ja stalno nesto forsirala, planirala idem sama, tako cu upoznati nove ljude, bicu sigurnija u sebe, videcu nesto novo, na kraju krajeva otvorena sam osoba, nemam mnogo prijatelja, ali lako pokrenem neki razgovor tako da sam sigurna da cu upoznati nekoga :)
Lepo je to :) Ja se nikada nisam plašila sama da putujem ili sa nepoznatim osobama.

Istina nisam se na tim putovanjima niti drogirala niti ubijala od alkohola. Pazila sam noću šta radim. Samo sa ljudima koje već dobro upoznam sam izlazila noću i opuštala se. Ima razlike biti solo zensko i solo musko na putovanju ali to za Rim i generalno Evropu, ne vazi :)

Lepo je to :) Ja se nikada nisam plašila sama da putujem ili sa nepoznatim osobama.

Istina nisam se na tim putovanjima niti drogirala niti ubijala od alkohola. Pazila sam noću šta radim. Samo sa ljudima koje već dobro upoznam sam izlazila noću i opuštala se. Ima razlike biti solo zensko i solo musko na putovanju ali to za Rim i generalno Evropu, ne vazi :)
Od straha nemas apsolutno nista... Treba izaci iz zone komfora, pogotovo ja koja sam mlada, nauciti da se snadjes sam/sama bez mame, tate, drugarice, upoznati sebe bolje... Mojoj majci se recimo ove moje ideje uopste ne dopadaju, ali nekako se pomirila sa tim da sam takva i podrzala me, na kraju krajeva lose stvari mogu da mi se dese i u mom mestu, gradicu, svuda ima losih ljudi, ali biti stalno u jednom mestu, maloj sredini i plasiti se da negde sama otputujes jer si zensko, nema smisla

Zaboravila sam da napisem da me je najveći strah od aerodroma 😂😂😂 ne od letenja, mada nikad do sada nisam letela, nego imam strah od kasnjenja i uvek dodjem svuda ranije, a posto nikad nisam bila na aerodromu malo me strah kako se snaći tu, mozda zvuci smesno, ali sta sad, dajte neki savet 😂😂

Zaboravila sam da napisem da me je najveći strah od aerodroma 😂😂😂 ne od letenja, mada nikad do sada nisam letela, nego imam strah od kasnjenja i uvek dodjem svuda ranije, a posto nikad nisam bila na aerodromu malo me strah kako se snaći tu, mozda zvuci smesno, ali sta sad, dajte neki savet 😂😂
Biti tocan ili doci na vrijeme je OK. Dodi ranije i ako ti nesto nije jasno raspitaj se. Nema te biti cega strah. Ne ganja te niko :)

Od straha nemas apsolutno nista... Treba izaci iz zone komfora, pogotovo ja koja sam mlada, nauciti da se snadjes sam/sama bez mame, tate, drugarice, upoznati sebe bolje... Mojoj majci se recimo ove moje ideje uopste ne dopadaju, ali nekako se pomirila sa tim da sam takva i podrzala me, na kraju krajeva lose stvari mogu da mi se dese i u mom mestu, gradicu, svuda ima losih ljudi, ali biti stalno u jednom mestu, maloj sredini i plasiti se da negde sama otputujes jer si zensko, nema smisla
Podrzavam tvoje shvatanje... I sama sam prosla Aziju sama uglavnom.
Ipak neka zdravorazumska doza opreza uvek postoji pogotovo ako nemas nikoga da pozoves pa ni svoje ako negde zagusti:)

Nemam mnogo saveta osim da ti poželim sretan put na prvom putovanju i da takvih bude još onoliko koliko želiš. Samo piči!
Izabrala si zaista najlepši glavni grad u Evropi i vidim da si svesna čega da se paziš i šta da očekuješ. Za aerodrome ne brini, oni su ih napravili da i najveće budale mogu da se na njima snadju, nećeš ti imati nikakvih problema. Rim je veliki grad i kao takav ima svega i svačega i skupilo se tu s koca i konopca. Samo normalno, oprezno razmišljanje ali bez straha i i stresa. Nije Rim ništa gori od Beograda. Pazi torbu ako je nosiš, neka bude uvek ispred tebe a ne iza. Izbegavaj turističke klopke mada je ceo Rim zapravo baš jedna velika....ali ne jedi sladoled ispred Fontane di Trevi, udalji se nekoliko ulica od gužve. Ako planiraš slike budi spremna da ustajes u cik zore i odes na lokaciju kada tamo ima sto manje ljudi jer nikada nece biti da ih uopste nema. U normalnim satima tesko ces i da pridjes ili vidis nesto. 5km od centra šta znači, gde je centar, Španske stepenice? Centar Rima je dosta širok pojam tako da 5 km od centra ne mora da bude daleko od nekih mesta koje želiš da vidiš ali da dnevno prelaziš 20-25 kilometara, šta je to za tebe sa 20 godina, videćeš ga ceo do u detalj. Meni je Rim asocijacija na celodnevno šetanje, kad god sam u njemu bio.
To što si sama je i pozitivno i negativno, uvek je lepše u društvu a opet sama si efikasnija jer radiš ono što samo ti želiš i što samo tebe zanima i videćeš sigurno više nego u društvu. Oprezno sa kontaktima, budi otvorena ali ne veruj nikome jer ljudi su govna. To sam uvek govorio mojoj ćerki kad je putovala pa isto kažem i tebi.
Samo zdrav razum i ne brini se ništa!

Nego zaboravih, jel si gledala zadnji, deseti deo "Paklenih Ulica"? Bolje pogledaj jer pola Rima srušiše. Baš Spanske stepenice i dole ispod ono Via Condotti, Via Cavour, prodavnice, sve srušeno i unakaženo. Ali valjda će uspeti sve da srede dok ti ne odeš😅

Tko Talijani? Nikako. Imam dio obitelji tamo i stekao sam prijatelje za cijeli zivot. Ne vidamo se cesto, ali kad se vidimo uzivamo u druzenjima Druzeljubivi su, pricljivi. Davnih dana im bas nismo pasali tj. u toku rata, ali ima svakakvih kao i svugdje.
Meni su davne '99 govorili moje radne kolege, prijatelji i poznanici da ne idem u Srbiju. Nisam se ni obazirao sta pricaju. Tih 7 dana mi je bio vrh kao i lani skoro mjesec sta sam prosao po djelu Srbije.
Moj savet, ako ne zna italijanski, neka nabavi neki priručni (srpsko-italijanski)rečnik, jer engleski većinom ne govore.
Neverovatan je podatak da 90% ugostitelja u Veneciji!?!? ne zna da bekne engleski.
Glupe su priče kako oni i francuzi to rade iz nekog principa.

Moj savet, ako ne zna italijanski, neka nabavi neki priručni (srpsko-italijanski)rečnik, jer engleski većinom ne govore.
Neverovatan je podatak da 90% ugostitelja u Veneciji!?!? ne zna da bekne engleski.
Glupe su priče kako oni i francuzi to rade iz nekog principa.
Mlade generacije Talijana su puno fleksibilnije od starijih generacija i lakse se sada sporazumeti nego primjerice prije 10 ili 20 godina.

Back