Šolja čaja, šolja opuštanja i zdravlja :)

Bambina

Buduća legenda
Poruka
25.036
Nisam znala gde da postavim ovu temu, nadam se da sam dobro odabrala. :)

Naime, veliki sam ljubitelj čajeva i svakodnevno zastanem pored polica u supermarketu i prodavnicama zdrave hrane, iako sam izbor vrsta i raspored kutijica već odavno naučila napamet.

Ispijanje šolje čaja je za mene jedan od omiljenih rituala, moje vreme za ćutanje, opuštanje uz knjigu ili muziku, pa makar i samo zurenje kroz prozor.
U svakom slučaju, to je "pause" trenutak u kojem uživam i koji okrepljuje i duh i telo.

Idejna zamisao otvaranja ove teme je da pišemo o tome koje čajeve najviše volimo, kako ih pripremamo, koje su nam najdraže arome, kakva svojstva koji imaju i kako utiču na naš organizam, detoksikaciju, kako se odražavaju na naš pusčpsn život. :)

ja sam se navukla na caj od jasmina nacisto
prvo sam ga probala u kuci caja, onda sam to potvrdila probajuci slicne na istoku
kupujem ga kada odem u ljubljanu u njihovoj radnji za cajeve
sprema se na klasican nacin, usitnjeni delovi jasminovog cveta se prelivaju vrelom vodom..potrebno je sacekati samo par minuta da caj ne bi dobio gorku notu
volim da ga pijem nezasladjenog jer na taj nacin osetim punu aromu jasmina

i u istanbulu sam kupila nekoliko vrsta mix cajeva koje oni prodaju
prvo onaj klasican caj koji oni piju umesto kafe..da bi mi dozivljaj bio isti, kupila sam i set njihovih casa za caj i uvek ga sebi i svojima posluzujem iz njih
imaju fenomenalan caj od komadica razlicito mixanih susenih jabuka i od mixa citrusa

nekad sam cesto pila earl grey sa mlekom..
sad mi vise prijaju cisti cajevi ili eventualno zeleni sa medom i limunom

do skora sam bila zavisnik od kafe..
vise je ne pijem
sada samo cajeve

proslog leta sam isla na vikend u focu i pila biljne cajeve koje je sakupljao lokalni travar
caj od lista mlade borovnice mi je savrsen
nisam verovala da ce mi onako prijati i mix caja od zalfije, kantariona i majcine dusice..verujem da je bitno vreme branja i cistoca biljke, jer je ovaj imao samo blagi herbalni trag i nije bio uopste opor
pili smo ga kao najobicniji caj uz lokalni tradicionalni dorucak

ono sto me uvek vrati u detinjstvo to je secanje na dorucak subotom koji je bio u mojoj porodici
tada smo svi bili u kuci, mama bi spremila przenice, prepekla tanko iseckanu slaninicu, mladi sir i skuvala puno caja od sipka sa limunom i medom..
kad god osetim miris caja od sipka, preplave me i emocije na porodicne subote :heart:

Poslednja izmena:
I ja pijem mnogo kafe, ne ove klasične crne, ali vrtim sve ostale vrste.

Zato sam se i okrenula čajevima, da malo prevaspitam sebe i promenim svoje navike u zdravije.

Sviđa mi se to što si napisala za Istanbul, to bi se i meni dopalo.
Potpuno podržavam što si kupila i set iz kojeg se pije, da upotpuniš doživljaj.
To je ujedno i veoma lep način da se izrazi poštovanje prema toj kulturi.

Pijem Teekanne-ov Earl grey, bez mleka.
Inače samo u kamilicu ponekad dodajem med, obično to ne radim.
U zeleni nacedim koju kap limuna ili pomorandže.

Nisam znala gde da postavim ovu temu, nadam se da sam dobro odabrala. :)

Naime, veliki sam ljubitelj čajeva i svakodnevno zastanem pored polica u supermarketu i prodavnicama zdrave hrane, iako sam izbor vrsta i raspored kutijica već odavno naučila napamet.

Ispijanje šolje čaja je za mene jedan od omiljenih rituala, moje vreme za ćutanje, opuštanje uz knjigu ili muziku, pa makar i samo zurenje kroz prozor.
U svakom slučaju, to je "pause" trenutak u kojem uživam i koji okrepljuje i duh i telo.

Idejna zamisao otvaranja ove teme je da pišemo o tome koje čajeve najviše volimo, kako ih pripremamo, koje su nam najdraže arome, kakva svojstva koji imaju i kako utiču na naš organizam, detoksikaciju, kako se odražavaju na naš pusčpsn život. :)

Одлична тема! :ok: Поздрав свим љубитељима чаја! :bye:
Чај пијем свакодневно, ево и овог трена куцкам пост и пијуцкам чај! Луд сам за чајевима! Доста путујем и гледам да на сваком путовању испробам неки чај.
Нема бољег и здравијег напитка!

Poslednja izmena:
U zeleni nacedim koju kap limuna ili pomorandže.

Лимун (или наранџу) не цедити никако док се чај не охлади, јер је витамин Ц термолабилан, тј. убија га висока температура.

i u istanbulu sam kupila nekoliko vrsta mix cajeva koje oni prodaju
prvo onaj klasican caj koji oni piju umesto kafe..da bi mi dozivljaj bio isti, kupila sam i set njihovih casa za caj i uvek ga sebi i svojima posluzujem iz njih

Чај - рај за нас хедонисте! :cool:

Pijem cajeve oko 5 godina . Bez secera ili meda, tako su mi lepsi. Ranije sam pila kafu a sad je ne bih popila nikako..
Imam ih trenutno: kamilica, nana, 3u1 ( tako zovem mesavinu istih delova nevena, koprive i hajducke trave - odlicno za dovodjenje hormona u ravnotezu a time i do jacanja imunog sistema ), zeleni caj, neki od jasmina ( dobila ga iz Poljske) , crni caj, kantarion, rastavic, maticnjak, koren maslacka ( cisti jetru), zalfiju...
Kupujem i druge, dnevno popijem 4-5-6 solja caja :D

Rooibos čajevi

Rooibos čaj ili “majčino čudo” poznat je više od 300 godina stanovnicima juga Afrike na visoravnima Dobre nade koji priređuju napitak od igličastih listića koji rastu na crvenom grmlju, poznatom pod nazivima “planinski čaj” ili “afrički crveni čaj”.

Rooibos biljka specifična je po tome što može rasti samo u Južnoj Africi, jer zahteva temperature između 40 i 45 stеpeni danju i 20 stepeni noću, te čist vazduh bez prašine i industrijskih otpadaka. Koren biljke je do dva metra u zemlji, dok stabljika doseže visinu od 1 do 1,5 metara. Lišće ima male iglice.

Na tamnom i suvom mjestu, može se čuvati i do godinu dana. Moguće ga je piti i hladnog, mešati s narandžinim sokom, a neki ga koriste čak i za koktele.

- Rooibos je potpuno čist i prirodan, ne sadrži nikakve aditive, konzervanse ili boje.
- Rooibos je bez kofeina.
- Rooibos sadrži snažne antioksidanse.
- Rooibos se preporučuje za osobe koje muči razdražljivost, glavobolja, poremećaj spavanja, nesanica, blaga depresija ili hipertenzija.
- Rooibos sadrži prirodne kalorije bez zaslađivača i zato je umirujuće piće za ljude na ograničenoj ishrani.
- U Rooibos-u je nizak sadržaj tanina.
- Rooibos sadrži gvožđe, kalijum i bakar - minerale koji su neophodni za nekoliko metaboličkih funkcija.
- Rooibos se može koristiti i kao dopuna dnevnoj količini kalcijuma, mangana i posebno fluorida, neophodnih za razvoj jakih kostiju i zuba.
- Rooibos sadrži magnezijum - neophodan za zdrav nervni sistem.
- Rooibos pomaže protiv alergija, slobodnih radikala, kod bolova u stomaku, proliva, loše probave, žgaravice, sprečava rak. Dokazano je da kod male dece pomaže protiv grčeva.
- Rooibos čaj uspješno se koristi i na koži protiv akna, ekcema, sunčanih opekotina i kod upale desni. Budući da je bogat vitaminom C, dve šoljice Rooibos čaja sadrže potrebnu dnevnu dozu vitamina C. Također je dobar protiv gripe i prehlade.

Odličan čaj, često ga pijem! Toplo preporučujem! :ok:

Свакодневно пијем зелени чај!

Zeleni čaj

- drvenasta biljka rasprostranjena na Dalekom Istoku, posebno u Kini i Japanu. Od 19. veka proširila se u ostale tropske i suptropske predele. Izraste do 3 m visoko i obrasla je duguljastim, zimzelenim lišćem. U lišću su zastupljene bioaktivne materije: tein, teobromin, teofilin i eterično ulje, radi kojih se i gaji ova biljka.
U Kini je u upotrebi više od 5000 godina, a poznata je i stara kineska poslovica da je “bolje 3 dana bez hrane, nego 1 bez čaja”.
Ovaj čaj pokazuje antikancerogeno dejstvo, sprečava razvoj ateroskleroze (začepljenja krvnih sudova) i srčanih oboljenja, ubrzava metabolizam i sagorevanje masti. Takođe, snižava nivo holesterola, pa se primenjuje i kod povećnog nivoa holesterola u krvi. Zeleni čaj sadrži fluoride, koji sprečavaju razvoj karijesa. Bogat je antioksidansima, koji sprečavaju razvoj oštećenja ćelija u organizmu. Koristi se kod infekcija, prehlada smanjujući oštećenja ćelija pod dejstvom virusa.
Ako imate problema sa zadahom iz usta, ranicama u usnoj duplji ili čestim infekcijama grla razmislite o tome da uvedete konzumiranje zelenog čaja ili ispiranje grla istim. Takođe, možete očistiti ranice u ustima vaticom natopljenom čajem.
Koristi se i za povećanje krvnog pritiska.
Osnovno dejstvo zelenog čaja, kao i svih drugih napitaka koji sadrže kofein, jeste povećanje budnosti i saznajnih kapaciteta. Antioksidansi u zelenom čaju su nekoliko desetina puta efikasniji od vitamina C i E, koji važe za dobre antioksidanse. Antioksidansi se bore protiv slobodnih radikala i time pomažu u borbi protiv starenja. Oni takođe sprečavaju nastanak i širenje malignih ćelija (ćelija raka).
Zeleni čaj se tradicionalno koristi za regulaciju nivoa šećera u krvi. Japanski naučnici su dokazali da ekstrakt zelenog čaja pomaže u zaustavljanju virusa HIV-a.
Teoretski, zeleni čaj može smanjiti usvajanje gvožđa, pa se ne preporučuje upotreba kod anemije.

Prerada lista zelenog čaja
Zeleni čaj izrađuje se u Kini tako što se ne vrši fermentacija (vrenje), ne razara se hlorofil, već se odmah brzo isprži. Ukoliko se primeni drastičniji tehnološki postupak tada se dobija vrlo poznat i omiljen ruski čaj.
Čaj za domaću upotrebu Kinezi veštački raznovrsno namirišu prema ukusu svojih potrošača. Raširi se tanak sloj raznog mirisnog cveća (jasmin, gardenija i sl.) i ostavi izvesno vreme, pa se ukloni, a na njegovo mesto raširi se sloj prženog čaja. To se ponavlja nekoliko dana dok čaj ne primi miris dotičnog cveća.
Listovi se prže u sudovima od tuča iznad žara i izruče u korpu da se na promaji ohlade. Zatim se uvijaju među dlanovima, razvijaju i ponovo uvijaju i razvijaju. To se ponavlja nekoliko puta, sve dok iz lista ne prestane da izlazi zelenkast sok. Ponovo se razviju, ubace u kazan za prženje, izvade, zavijaju i razvijaju, proseju, osuše nad žarom, brižljivo odaberu i odstrani se sve što ne valja, i još toplo hermetički pakuje u gleđosane ili lakovane metalne kutije obložene kalajem (to su lepe kutije koje posebno vole Englezi).

Back