Solidarnost

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Kamael

Buduća legenda
Poruka
40.857
Na ovu temu podstakao me je danasnji skok zene nakon kojeg se sklanjaju.
Jesmo li kao civilizacija izgubili covecnost koju karakterise pomoci drugom u nevolji ili barem pokusati pomoci?

Pored termina „psihološka pomoć“ u literaturi se sreću još i sledeći termini:
mentalno zdravlje u katastrofama, psihosocijalna pomoć/podrška, psihološka
prva pomoć, psihosocijalne intervencije, krizne intervencije, krizne intervencije
u zajednici. Danas svi živimo u uslovima ratnog stresa. Brinemo se za sebe, za
sve što je naše, što nam je drago i vredno. Neko oseća strah, tugu, malaksalost
ili telesni bol. Nekom slabi apetit, remeti se san, lupa srce, raste nemir, razdražljivost,
mrzovolja, povlačenje u sebe. Drugi gube interesovanja i koncentraciju, slabije pamte,
raste im nesigurnost ili se vraćaju na ponašanja koja su već razvojno prerasla. Svako je
na neki način dotaknut ovom situacijom. Neko više, a neko manje. Situacija nije normalna. ŠTA ČINITI
?

Funkcionises preko osvete.

Жена је мртва, о каквој солидарности причаш. Такви скокови се не завршавају лакшим огреботинама.

- - - - - - - - - -

Sad si rekla da su se svi razbezali jer je mogla ubiti nekog. Njima je to proslo kroz glavu da je mogla ubiti nekog pa uhvatili straftu? Lol.

Не. Рекла сам да тој особи није било стало да ли ће својим скоком убити или повредити некога.

solidarnost da joj se pomogne da do skoka ne bi doslo. postoji i nesto sto se zove situaciona depresija tjah izazvana trenutnom situacijom npr. gubitak posla kada osoba ne vidi izlaz iz situacije.

- - - - - - - - - -

sto se mene tice ljudi su idioti i ja bih se sklonila i kome god treba pomoc sklonila bih se, jer nije moja stvar. pogotovo u srbiji.

- - - - - - - - - -

msm, ja sam svesna postupka, ali bih se opet sklonila, jer bih bila kreten da nekome pomazem.

Ima dosta faktora za ovako neljudsku reakciju . Svako ko kaze da ovaj prizor nije uzasan nema empatije i bil obi bolje da se udalji sa teme da se ne blamira !!! Hvala najlepse :hvala:

Dakle , nase civilizovano drustvo funkcionise na principu obaveza i beneficija , tj. najcesce se racuna da se "nadlezne insitucije" pozabave sa svime sto nasim malim,ograncienim mozgovima smeta i sto bi najradije da nismo videli i doziveli , a takvu reakciju pokazuju ljudi s mesta dogadjja koji su uvatili straftu ( jedan lik je prisao cisto da vidi sta se desilo da ima da se pohvali drugovima kako je on prisustvovao necemu dok ispijaju poslepodnevnu kaficu :ljutko: )

Ljudi su se jednostavno zbog ovakih postavka u drustvu odaljili jedni od drugih i izgubili pravi osecaj empatije - ljudskost .

Naravno jos jedan bitan faktor utice na to ,a to je virtuelizacija svega zivog . Tako da mnogi zive u tom virtuelnom svetu i postali su jendostavno neosetljivi - nesvesni realnog sveta i desavanja ...

... stvarno mi se ne da vise da piskaram ovde o tome , pogotovo kad vidim neprimerene ( retardirane) komentare nekih ovde forumasa ... i ovo je previse ko je shvatio shvatio ,mislim da ce se sloziti sa mnom .

А када сам ја на 'хроници' похвалила и за орден предложила Рената Грбића који је спасао не зна се колико самоубица из Дунава, неки су писали да је то ћорав посао - као, они увек покушају поново.

Тако да...Људи су веома занимљиви.

Ruzno da ruznije nemoze biti.

Znaci oni u tom trenutku nisu znali da li je devojka namerno skocila da se ubije, da li je mozda se okliznila sa prozora, balkona ili ju je neko gurnuo.

Ova stoka cim je videla, odma zapalila.

Ruzno, necovecno. Koliko ja znam u krivicnom zakoniku stoji da osoba moze krivicno odgovarati ako ne pruzi pomoc ugrozeno licu.

SRAMOTA I STRASNO

Ruzno da ruznije nemoze biti.

Znaci oni u tom trenutku nisu znali da li je devojka namerno skocila da se ubije, da li je mozda se okliznila sa prozora, balkona ili ju je neko gurnuo.

Ova stoka cim je videla, odma zapalila.

Ruzno, necovecno. Koliko ja znam u krivicnom zakoniku stoji da osoba moze krivicno odgovarati ako ne pruzi pomoc ugrozeno licu.

SRAMOTA I STRASNO

Добродошли у стварност. Пре месец дана је задригли ћелавац на пасја кола вређао младу контролорку, само зато што му је затражила карту.

НИКО од мушкараца није устао и рекао - полако пријатељу, смири хормоне, већ је то урадила једна жена, то јест ја.

Prvo, pod 1, i uvek! - nikada, ali bas nikada ne treba prilaziti osobi koja je dozivela neku nesrecu i probati da joj pruzas pomoc ukoliko nisi dovoljno strucan da to uradis. Osobito u ovakvim situacijama gde je ocigledno da je u pitanju teska povreda. Ukoliko neko zeli i ono sto moze da uradi, to je da pozove hitnu pomoc i policiju. Sve ostalo samo moze da dovede u dodatnu opasnost povredjenu osobu...u ovom slucaju, nista nazalost.
Inace, ovakva reakcija je apsolutno normalna, da ne kazem ocekivana, jer je prizor i sokantan, i neocekivan, i covek po inerciji zeli da se skloni i kloni stvari koje ga uzasavaju i u kojima je nemocan.

Prvo, pod 1, i uvek! - nikada, ali bas nikada ne treba prilaziti osobi koja je dozivela neku nesrecu i probati da joj pruzas pomoc ukoliko nisi dovoljno strucan da to uradis. Osobito u ovakvim situacijama gde je ocigledno da je u pitanju teska povreda. Ukoliko neko zeli i ono sto moze da uradi, to je da pozove hitnu pomoc i policiju. Sve ostalo samo moze da dovede u dodatnu opasnost povredjenu osobu...u ovom slucaju, nista nazalost.
Inace, ovakva reakcija je apsolutno normalna, da ne kazem ocekivana, jer je prizor i sokantan, i neocekivan, i covek po inerciji zeli da se skloni i kloni stvari koje ga uzasavaju i u kojima je nemocan.

Oni ne znaju da lli je skocila sa prvog, drugog ili desetog sprata.

Drugo, nisu joj ni prisli da vide da li je tiva ili mrtva, vec pokupili svoje stvari i krenuli u drugom pravcu.

chovek po "inerciji" mada ne bih to uopshte kategorizovala dok ne dozivim , je mozda sklon kukavichluku i bezanju.
to shto znachi da ne moze da pomogne u odredjenoj situaciji ne potire chinjenicu da je skolon bezanju ....s.t.r.a.h.
impuls je pochetni , inicijativa, posle krece racio..
ja idem...
a vi kakote?

Oni ne znaju da lli je skocila sa prvog, drugog ili desetog sprata.

Drugo, nisu joj ni prisli da vide da li je tiva ili mrtva, vec pokupili svoje stvari i krenuli u drugom pravcu.

Da li bi spratnost njenog skoka promenila njihovo ponasanje, ili trebala da utice na to da li ce prici ili se povuci? Naravno, razumem da se postavkom ove teme pre svega poteze pitanje ljudskosti i zasto je neko kao ocevidac ovakve nesrece okrenuo ledja i povukao se? Zato sto je u pitanju strah, suocavanje sa tragedijom neprijatnom za oci. Neko ne moze da podnese vadjenje krvi iz prsta, neko ne moze da podnese telo u agoniji ili les. Neko jednostavno zeli da sebe spreci u tome da gleda prizor koji je strasan.
Da li bi ti prisao i sta bi ucinio? Iskreno?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back