Solidarnost

Uf...koliko nerazumevanja.

solidary - složan, solidaran: A union of interests, purposes, or sympathies among members of a group; fellowship of responsibilities and interests.

empathy - razumevanje: 1. Identification with and understanding of another's situation, feelings, and motives.
2. The attribution of one's own feelings to an object.

prijateljstvo - ahm...da li je definicija potrebna i za ovo?

Zene su solidarne, jer imaju potrebu da traze razumevanje. Tako da uglavnom razmenjuju svoje probleme izmedju sebe trazeci razumevanje, a ne konstruktivno resenje. Kod muskaraca je situacija totalno obrnuta. Razgovaranje o problemima se tumaci kao slabost ili nemogucnost da se sam izbori sa problemom. Muskarci zato vema retko razgovaraju o svojim problemima, tj kada muskarac govori o svom problemu on obicno netrazi razumevanje nego pomoc u vezi tog problema. Iako sam dao misljenje na istoj temi kao i HeBe... ponovicu se i ovde.

ja nisam primetila ni prijateljstvo? :?
a u pravu si - muškarci su Gospodin Opravićemo to
a žene su Draga Saveta :)
a na kojoj temi, daj link.

empatije je saosećanje, solidarnost isto to ali delatno, u praksi - 2 strane iste stvari.

Betty:
empatije je saosećanje, solidarnost isto to ali delatno, u praksi - 2 strane iste stvari.
Tacno - netacno - tacno!
Solidarnost, a raspravljamo o znacenju termina, jeste delovanje u praksi. Ali, ne mora biti povezana sa saosecanjem. Solidarni mozemo biti iz licnog interesa... SCG pomaze USA, kad udari tajfun... Mozes misliti? Onda, "mi smo braca iz kraja" i nema veze sto je jedan od nas napravio sranje za osudu... drzacemo se zajedno. I tako... ima dosta primera. A vrlo cesto nisu povezani ni sa razumom, ni sa saosecanjem. A sve te manifestacije, nazivamo solidarnoscu...

ma dobro, interes lični ili bilo kaki ili emotivni interes (slažeš se da ima i toga)....
a ova priča o braći me podseća na našu "braću" Ruse i Francuze...kao da među državama ima prijateljstva i bratimljenja...
Muško prijateljstvo je najčešće SITUACIONO - odrasli zajedno u kraju, što si pomenu, išli u školu, imali zajedničke ribe i tako. Otud i pitanje "a koliko prijateljica imaš iz detinjstva". Ja nemam nijednu, jel to važno?
Ali "najbolja" traje 15 godina.
Malo li je na ovu skupoću?
Žene dakle dozvoljavaju da ih situacije razdvoje (moje detinjaste prijateljice su u Novom Sadu, samo sa jednom održavam kontakt).
S druge strane, šta god taj komšija tj. "drugar" napravio, staćete uz njega, jer sve objašnjava "pa znamo se odavno". Pa šta ako se znate? Jel ste fiksirane ličnosti? Niko se ne menja na gore ni na bolje? Nijje on loš, čim se znamo, misliiim...:?
Solidarnost u muškaraca je ČESTO da se pobiješ ako neko tvom drugaru opsuje mater. Često je ovo i ilustracija "prijateljstva" - "kad bi neko moju kevu, on bi ga polomio - to je pRAVI prijatelj". Solidarnost u zlu.
raspisala se :)

Artinve:
Zene su solidarne, jer imaju potrebu da traze razumevanje. Tako da uglavnom razmenjuju svoje probleme izmedju sebe trazeci razumevanje, a ne konstruktivno resenje. Kod muskaraca je situacija totalno obrnuta. Razgovaranje o problemima se tumaci kao slabost ili nemogucnost da se sam izbori sa problemom. Muskarci zato vema retko razgovaraju o svojim problemima, tj kada muskarac govori o svom problemu on obicno netrazi razumevanje nego pomoc u vezi tog problema. Iako sam dao misljenje na istoj temi kao i HeBe... ponovicu se i ovde.

onda ja imam visak muskih hormona ;)

Betty:
Muško prijateljstvo je najčešće SITUACIONO - odrasli zajedno u kraju, što si pomenu, išli u školu, imali zajedničke ribe i tako.
Uf... potpuno se neslazem sa ovim, ali ako budem komentarisao ode ova tema na savim drugu stranu.(imali zajednicke ribe ? qq:))

qq indeed
nisi u Bgd pa ne znaš :mrgreen:
Tamo kod vas old skula rula - pozdrav za staromodnost!
N1Lol01HL1.gif

Gazdarica:
Hehehe, za Milojka...

....A koke, cudne 'tice, uvek im srce kuca
Za nekim grubijanom koji ih dobro kljuca

--------------------------------
Ko razumije, shvatio je... :8-)

I za Gazdaricu:

Poznaćeš me po koraku,
po pjesmama i meraku,
a ja tebe po ljepoti,
što ne prolazi !

--------------------------------
Ko je shvatio, on sve razume. :)

Mislio sam na DEKLARATIVNU SOLIDARNOST (o tome je, uostalom, bilo reči ovde)
Što se tiće empatije: mogu da osećam empatiju sa malim gladnim Gvatemalcem ili npr. sa onom iz Burme Ju Sun, jbemliga kako se zove, a vi ionako nemate pojma o kome se radi.
Dakle, za solidarnost je bitno manifestovanje empatije.
Da li je bolja i deklarativna solidarnost ili i njeno odsustvovanje.
O tome je bilo reči.
Ne o polnim razlikama po tom pitanju.
Toliko.

Licno mislim da je stvar sasvim prirodna. Solidarnost je imanentna zen(k)ama.
Posmatrajte zivotinjski svet. I lavice su solidarne (naizmenicno cuvaju mladunce jedna drugoj, zajedno love, zive u zajednickom prostoru), dok se lavovi 1:1 nemislosrdno istrebljuju zarad kontrole nad teritorijom - i zenkama. Slicno je i kod vecine ostalih sisara. Kod velikih majmuna na primer.
To je prirodno stanje stvari.
Da "copor" cine zenke. I njihovi mladunci. Zenska solidarnost derivira iz toga. Iz zivota u coporu. Zastiti ti moje mladuince, a ja cu, za uzvrat da zastitim tvoje. Muzjacima, however, copor nije toliko potreban. Njima je potrebna teritorija. I zenke. Muzjaci su tu jedino kao branioci teritorije. Obicno sami brane svoju teritoriju - od drugih muzjaka koji pokusavaju da je osvoje. Vrlo prosto. Jaci muzjak siri svoje potomstvo. To vam je cika - Darvin...

P.S.
Ako je neko vec pisao o ovome a ja nisam video, sori, jer sam ubacio post bez citanja prethodno napisanog.

Draga Betty,

NISAM JA POREDIO LJUDE I LAVOVE...
Ja sam pokusao da lociram koren pojave. Zenske solidarnosti. I to naucno, bioloski.
Analogija sa zivotinjama se nametnula sama. Solidarnsot zenki je sveprisutna pojava u coporu bilo koje vrste.
A sto se tice ispravnosti paralele zivotinje-ljudi ja nisam posmatrao ljude prema pcelama ili ribama... Nego prema nasim BIOLOSKIM "srodnicima". I lavovi i mi smo i fizioloski i bioloski, draga Betty, pripadnici iste porodice - sisara. Sa velikim majmunima smo pripadnici iste grupe - primata. Sve ove zivotinje zive u coporima i medju njima je primetna solidarnost zenki...
Mozda ti mislis da mi, ljudi, nismo zivotinje? Onda reci tako.
Ja mislim da jesmo.
Sva ljudska ponasanja danas su DERIVATI primalnih odnosa uspostavljenih nekada davno u coporu - medju zivotinjama... to se uci u srednjoj skoli. Rekao sam ti. Nisam ovo smislio ja... niti sam povrsno povlacio paralelu izmedju ljudskih i zivotinjskih ponasanja. Tu su razlike ocite i velike... ali KORENI svih ljudskih aktivnosti leze u odnosima kakvi i danas vladaju medju zovotinjama u coporu.... Dakle... Nisam ja adresa na koju treba da se zalis... To je Darvin.;)

for Betty - as an appology...
3.gif
(this is me) ... kao sto rekoh dole... uslovni reflex sa politike... naucicu da se pristojno ponasam...

ne ljutis se...?
7.gif
...
10.gif

"Бре, кад припече звезда око Светог Илије, па мислиш - изгоре све! Па тек ће једне ноћи киша. Летња, плаха, ко ова. А ја кажем мом Проки - Проко, киша, буразере! Па изиђем напоље, па постојим тамо међу шљивама, оно пада - ко Бог да плаче..."

Jedini srpski džingl na B92.
Film "Marš na Drinu", r. Žika Mitrović ;-)
Evo ti + za potpis

... U coporu gorila solidarnost medju zenkama je normalno stanje. Buduci da su zenke zajedno preko dana u grupi, na istom mestu, sa svojim malduncima i da naizmenicno paze o svim mladuncima iz grupe....

sori Betty... uslovni refleksi sa "politike"... moja greska.

Back