Solarno grejanje

Budi precizna, fotoelektricni ili solarno termalni?
Sunce je negde na sredini i po pouzdanosti i po kolicini energije sto moze da daje...Videla si proslo leto...sipak od sunca, samo zita uspela, sve ostale kulture cvrc, a zamisli kako bi izgledala efikasnost fotoel ili solartermal sistema.
Najgore je sto nema trzista, tj ljude ne interesuje a samo kukaju...
Znam po svojima, oni ce potrositi pare na ono sto im najvali komsija , izlapeli starac kao i oni sto su (u smislu da ne mogu da drze mnogo informacija u glavi odjednom, drze se starih ideja).
A kad bi se stavila racunica na papir ispalo bi isplativije nesto drugo...

Kod nas jos moras da racunas i na razliku izmedju idealne racunice i stvarne racunice, a ta razlika je nekad ogromna...

EEE,cvrc!
Sad si me zatekao sa pitanjem.Sta ga znam da li su fotoelktricni(nisam ni znala da postoje)ili solarno termalni.:besna:Meni,sve to isto dodje.Znam samo da sam tako nesto vidjala po letovalistima kad odem na more.Strasno me zanimaju te tehnoloske novotarije i volim da zamisljam to u svojim uslovima.Znam da je tesko izvesti realno zbog cene ali nije zgoreg barem neku ideju da imam.Mada je verovatno u mojim uslovim to pravi luksuz.Prosto,samo sam razmisljala o ustedi i ekonomicnosti u odnosu kvalitet i toplota.Bilo bi super imati tako nesto instalirano na svojim zidovima ili krovu,lepo se i elegantno grejati za pristojan novac bez obzira na vecu cenu ulaganja za pocetak.Predpostavljam da bi se posle nekog vremena ipak isplatilo.Jedino sto me brine odrzavanje i zamena potrosnog materijala kao i ovlasceni servisi koji se time bave.Verujem da je tu tek deracina od para.

Najugodnije grejanje ne prati tu logiku grejno telo i kvit...

Nego da se zadrzim na onome sto te interesuje...
Video sam panele za termosolarno grejanje, za 600e u madjarskoj , a i bojler, tj rezervoar je toliko...pumpa je sitno nesto...
Meni to skupo, izadje 1300e.

Zanimljivo je da sam tamo naisao i na parcice novije tehnologije u drugoj sferi...ali parcice.

Sto se tice interesovanja za nove tehnologije Svedska je izgleda ludilo....imaju tako puno univerziteta, imaju socijalnu odgovornost, imaju neke postupke koji su nama ludi, a meni su logicni, samo nisu za globalnu upotrebu u svetu...Samo mi nije jasno kako su obezbedili anti deo....tj grese puno ako razviju sistem koji nema imunitet prema agresorima i podrivacima i onima koji ne shvataju sta je sta.

Ove zime je bilo solidno , meni pise 17 posto manje potrosnje struje...

Steta sto sve moram protiv svih, ali tako bar znam kakvo je okruzenje...u prevodu, svi kazu nemoj da si glup kupi patike od 600 dinara, a to je uzas za ravne tabane, em se podere brzo em neugodno em ni drustveni status nije nista bolji...kad vec pricam o snobovskoj Srbiji.

Samo da znas iako ovako ne pomazemo, mi ustvari bockamo javnost.
Ali da ne bude kao sto obicno biva...naprave nesto nakaradno od toga...

Najugodnije grejanje ne prati tu logiku grejno telo i kvit...

Nego da se zadrzim na onome sto te interesuje...
Video sam panele za termosolarno grejanje, za 600e u madjarskoj , a i bojler, tj rezervoar je toliko...pumpa je sitno nesto...
Meni to skupo, izadje 1300e.

Zanimljivo je da sam tamo naisao i na parcice novije tehnologije u drugoj sferi...ali parcice.

Sto se tice interesovanja za nove tehnologije Svedska je izgleda ludilo....imaju tako puno univerziteta, imaju socijalnu odgovornost, imaju neke postupke koji su nama ludi, a meni su logicni, samo nisu za globalnu upotrebu u svetu...Samo mi nije jasno kako su obezbedili anti deo....tj grese puno ako razviju sistem koji nema imunitet prema agresorima i podrivacima i onima koji ne shvataju sta je sta.

Ove zime je bilo solidno , meni pise 17 posto manje potrosnje struje...

Steta sto sve moram protiv svih, ali tako bar znam kakvo je okruzenje...u prevodu, svi kazu nemoj da si glup kupi patike od 600 dinara, a to je uzas za ravne tabane, em se podere brzo em neugodno em ni drustveni status nije nista bolji...kad vec pricam o snobovskoj Srbiji.

Samo da znas iako ovako ne pomazemo, mi ustvari bockamo javnost.
Ali da ne bude kao sto obicno biva...naprave nesto nakaradno od toga...

Znas,i nije tako mnogo 1300e ako je to dugorocno resenje.Mada nemam pojma koliko bi kostala ugradnja i placanje majstorima.Verovatno isto toliko kao i dobijanje papirologije da se isto montira na zajednicki krov ili deo fasade u centru Beograda.Mozda bi me i odbili opstinari jer se remeti spoljni izgled zgrade.Ako sve ukalkulisemo u mom slucaju to bi verovatno kostalo i 2500-3500e a to je vec ozbiljna para.

Znas,i nije tako mnogo 1300e ako je to dugorocno resenje.Mada nemam pojma koliko bi kostala ugradnja i placanje majstorima.Verovatno isto toliko kao i dobijanje papirologije da se isto montira na zajednicki krov ili deo fasade u centru Beograda.Mozda bi me i odbili opstinari jer se remeti spoljni izgled zgrade.Ako sve ukalkulisemo u mom slucaju to bi verovatno kostalo i 2500-3500e a to je vec ozbiljna para.
https://www.kupujemprodajem.com/solarni-kolektor-sa-bojlerom-10986225-oglas.htm?filter_id=21085545
Као што можеш да видиш, има и јефтиније, додуше, јесте домаће па то многе одбија али има и задовољних муштерија. Очигледно ту сви нађу своју рачуницу.

To ne bi proslo kod mog oca npr, a on je prosecan TV gledalac.
Ne zato sto ne vredi, pojma nemam da li vredi ili ne vredi, da li je povrsno ili ono bas kako treba prakticno.Nego zato sto je amatersko a ne profesionalno, vise diy nego fabrika i musterije.

Ja se nadam da je dobro uradjeno , narocito ovo sto reklamira da je vakumska cev (aktivna povrs mu je na spoljnoj strani cevi sto je -), ali i logika mog oca , srpskog snoba, moze se tako okarakterisati nije bez veze.
Logika je, ako imas dobar proizvod, uzmi kredit od banke i napravi biznis (kao da je to lako odraditi, da se tako lako dobijaju bankarske garancije, sad bih imao 5 hotela i lanac prodavnica u 3 grada u Srbiji)
To se iz ugla postrosaca svede na ovo sto je blizance rekla....ugradnja, trajnost i podrska, narocito ovo poslednje.

Zato ja mogu da odradim ovakve diy stvari drugarima, koji su tako nemarni, odlicni za vezbanje, pa onda vidis da li ima ili nema dodatnih intervencija i da sve sljaka godinama, ali ne mogu to isto da odradim na srpskom trzistu, tj prosecnom TV gledaocu...
Oni prosto vole da im se uvlacis lagajuci, obozavaju sjajni lak na metalu i svetlucajuce detalje.

Ovo se inace zove prototip, to tip prodaje...

- - - - - - - - - -

Na kraju , da ne ispadne da ruzim, meni interesantno izgleda....znam da ja ovo da pravim , ako je tacno sto pise, troskovi nabavke bi izasli bar 250e, zato mi je interesantno za rizik...izmedju troskoa nabavke 250e i zavrsenog sistema za 450e, stoji znak jednakosti kad je prototip u pitanju...

1300 - 450...колику гаранцију дају ти мађари? Шта је укључено у систем? Има неки линк?
Човек продаје готов производ за који даје гаранцију. Сад, за мене је ифон6 или већ који је број сад актуелан исто прототип зато што ја тако кажем, али то већ не спада у озбиљне критике.
Мада, можда је време да седнеш са оцем и да решите неке проблеме, чини ми се да постоји велики утицај...

Meni je otac primer prosecnog srpskog TV gledaoca...ima iste fore i fazone kao i prosecan srbin, zato ga navodim...
A to sto ti radis se zove kvadripsihologija, nesto nalik kvazi, samo sto kod kvadri imas zle namere...hijararhijsko prepucavanje, a kod kvazi si samo nabedjen za sebe.

Necu da se raspravljam sa tobom, ali madjar ima firmu , sajt, prodaje na 1000, 5000 komada,garancija srbina je kao grozdje na vrbi,sve to utice u glavama konzumerno oblikovanog srpskog potrosaca, a ta tvoja logika je out, izbacena iako se moze raditi u skolama kao logicki primer.

Наравно, и даље нема никаквих података о мађарском производу, што би можда помогло другим учесницима и посетиоцима форума да донесу икакву одлуку у ком правцу даље да се крећу.
А то да је гаранција Србина таква какву је описујеш више говори о теби и твојој злурадости него о Србима.
Ништа, само ти настави да продајеш празне приче а ја ћу се трудити да аргументима оповргнем (или потврдим) то што се појави овде а не одговара истини.

Од кад сам почео сам да зарађујем и да купујем производе, кад год сам у могућности купујем домаћи производ. Никад нисам имао никаквих проблема са гарнцијом и не само у гарантном року, већ и после истека истог.
А што се тиче мађарских продаваца, могу из искуства да кажем да су спремни да увале лошу робу, поготово кад се ради о трговини са српским купцима. Не мали број пута сам морао добро да прегледам робу пре куповине и на нађене примедбе, мађарски продавци обично постају надувено увређени и помињу европску унију као адут јачи од било каквог квалитета, што је ван сваке памети.

Али да не ширимо рекла-казала приче, колико видим, и Мађари су ту негде са ценама као и оно што се код нас продаје:
http://www.alibaba.com/product-detail/Vacuum-Solar-Collector_109301301.html

Цена је и овде у рангу који је скоро два и по пута мањи од цене коју ти помињеш па ме и даље интересује одакле ти информација и да ли би, по трећи пут, био љубазан да је поделиш са свима?

Tacno je da madjari hoce da uvale fals robu srpskim kupcima, hoce i srbi da uvale fals robu srpskim kupcima...
I uspevaju i jedni i drugi.
Cene su iz jedne radnje iz Segedina...nisu uopste preporuka, nego okvirno stanje stvari. Bas kao i kod obicnog alata, busilice, imate busilicu za 1300din kojoj je futer nikakav, pa skoro da ne mozete da je koristite, i imate busilicu za 60e, koje se naizgled skoro ne razlikuju.Neki od primera su opravdano skupi neki nisu.
Tako je svuda , svi plove i plivaju kako znaju.

Strucni savet i znanje je retko naci na ovim prostorima, a svako se proglasava znalcem...Moj stav je da samo procitam uputstvo i tehnicke karakteristike i malo procesljam net. Nekad je i to dovoljno da se smanji broj gresaka.
Recimo u slucaju stiropora na zid...tacno je da vlaga siba kroz njega, da je relativno jeftino resenje, narocito ako ga zalepite lepkom za tapete, i tacno da ce za 5 godina da malo zezne zid, ali kao i bojenje drvenarije, izlupas i ponovo naneses i resis najjeftinije problem...
Ja jeftinije resenje od stiropora nalepljenog lepkom za tapete ne znam.

https://www.kupujemprodajem.com/solarni-kolektor-sa-bojlerom-10986225-oglas.htm?filter_id=21085545
Као што можеш да видиш, има и јефтиније, додуше, јесте домаће па то многе одбија али има и задовољних муштерија. Очигледно ту сви нађу своју рачуницу.

Ovo uopste nije lose,bar meni laiku.:rumenko:Nije ni skupo.Jedino nema navedeno koliku temperaturu moze da postigne ta topla vodan.Bas me zanima,koliki je red velicina temperature i varijacija?

Dizajner kaze :
ako ima sunca ceo dan bez oblaka ,moze da dostigne i 95 stepeni a pri potpuno oblacnom danu
bez magle i sa visokim oblacoma 50 stepeni.

Ako gledas zimi, ove zime je 5:1 odnos oblacnih prema suncanim danima na nekim mestima u BG, ali nisu bile niske temp.
Sa druge strane, na nekim planinama je odnos 1:1 , a negde cak i 1:3, sto ce reci hladno ali suncano..
Steta sto nema dobre statistike u Srbiji.

И не само статистика за сунчане дане и ниво енергије коју сунце емитује на поједине тачке у земљи, бар као репер, већ и јачина ветра би била прилично добра информација за евентуалну израду ветротурбине.
Што се тиче фотоелектричних панела, они су још увек скупи и недовољно ефикасни. Скоро сам са колегом из Немачке разговарао управо о панелима и он је код себе инсталирао један. Каже да је проблем то што су батерије скупе за такав систем. Логика је следећа, цео дан на послу, у време кад има сунца ниси код куће и та енергија се не користи довољно. Зато је њихов систем предаје енергије систему у замену за киловате узете из система врло добро решење. Ако сам га добро разумео, по његовим речима, фотоелектрични панел се исплати тек за 23 године коришћења. У том смислу, ветар је много боља солуција.

И не само статистика за сунчане дане и ниво енергије коју сунце емитује на поједине тачке у земљи, бар као репер, већ и јачина ветра би била прилично добра информација за евентуалну израду ветротурбине.
Што се тиче фотоелектричних панела, они су још увек скупи и недовољно ефикасни. Скоро сам са колегом из Немачке разговарао управо о панелима и он је код себе инсталирао један. Каже да је проблем то што су батерије скупе за такав систем. Логика је следећа, цео дан на послу, у време кад има сунца ниси код куће и та енергија се не користи довољно. Зато је њихов систем предаје енергије систему у замену за киловате узете из система врло добро решење. Ако сам га добро разумео, по његовим речима, фотоелектрични панел се исплати тек за 23 године коришћења. У том смислу, ветар је много боља солуција.

Mislila sam da tu postoji neki akumulacioni sistem koji zadrzava prikupljenu energiju prilikom suncanog dela dana i onda je koristi npr.nocu.To su verovatno te baterije koje ti pominjes ili nesto slicno.Moze biti da je vetar dodatni problem i na neki nacin utice na gubitak proizvedene energije.Opet,tu mozda mogu da se ugrade neki vetrobrani koji poboljsali ucinak.

- - - - - - - - - -

Dizajner kaze :
ako ima sunca ceo dan bez oblaka ,moze da dostigne i 95 stepeni a pri potpuno oblacnom danu
bez magle i sa visokim oblacoma 50 stepeni.

Ako gledas zimi, ove zime je 5:1 odnos oblacnih prema suncanim danima na nekim mestima u BG, ali nisu bile niske temp.
Sa druge strane, na nekim planinama je odnos 1:1 , a negde cak i 1:3, sto ce reci hladno ali suncano..
Steta sto nema dobre statistike u Srbiji.

Da,nema podataka koji bi koristi u ove svrhe i ako generalno procaprkam po netu to su polovicne informacije.Dakle,za ugradju ove vrste grejanja je potreban citav naucni elaborat.:think:

Nije potreban, ali za studiju izvodljivosti tj za biznis plan je potrebna...
Ti kad pitas misljenje laika, onda ti odgovori izgledaju kao na ovoj temi do mog poslednjeg odgovora...
A kad pitas onako kako bi trebalo i ocekujes kako bi trebalo odgovoriti, a to danas nemas u Srbiji , onda sledi upotreba i nalazenje mnogo vise podataka, a ne rekla kazala info...

Da opet upotrebim moje roditelje...oni kao i vecina u komsiluku barataju sa poluistinama i sa intuicijom i sta bi bio red definicijom.
To blage veze nema sa isplativosti i sa dobrim savetom, a ni sa "srpskom strucnoscu" u ovom trenutku.
Kad se razgovara sa nasim akademskim profesorima i afirmisanim studentima, ista prica...totalno povrsno poluistinito, samo je duboko zakopana motika u neku oblast...znaci izbace ti najnovije formule i neke informacije, a uopste ne povezu vrlo vazne info za prakticnu primenu, osim sto nafiluju lazno kako je to super...

Savetnik ti nalazi i pro i contra informacije, nije ti to advokat pa da filuje samo za tvoju nameru...
A ako cemo o advokatima, oni su trenutno u proseku zivi jad i beda, ne znaju ni zakon da procitaju do kraja i upotrebe ga, nego samo sabloni u dilu sa lokalnim sudijama.

Moje misljenje za primenljivost svih ovih obicnih sistema je NO, isplativost je uvek vise od 10 godina a obicno i vise od 15.
Osim za stiropor.
A za neke druge metode, a ima ih hiljade, e tu moze super da se odradi stvar...svaka metoda ima i ponesto lose, ali moze da se napravi koktel i onda je skupo ali carski...

Na zalost, Srbija ne zeli pamet da pusti da se razmase, nego politika i bahati prljavi kapital, zato necete skoro gledati fine sisteme osim kod nekog ko se bahati pa ga je stoga i napravio kod sebe u kuci...
Ili za zdravlje, alergije su jedini pozitivni motiv za unapredjenje zivotne okoline...
A ne znam koliko ljudi zna za crnu budj, inace ocrnjenu u americkim filmovima kao uzrok smrti sirotinje...to nije onaj miris obicne budji iz vlaznih podruma.

" ...И како тебе ухватише?
- Ма пусти, месец дана сам клопао само саветнике, нико ништа није приметио, чим сам грицнуо кафе куварицу, укебаше ме..."

Зашто? Зато!

Mislila sam da tu postoji neki akumulacioni sistem koji zadrzava prikupljenu energiju prilikom suncanog dela dana i onda je koristi npr.nocu.To su verovatno te baterije koje ti pominjes ili nesto slicno.Moze biti da je vetar dodatni problem i na neki nacin utice na gubitak proizvedene energije.Opet,tu mozda mogu da se ugrade neki vetrobrani koji poboljsali ucinak.

Da,nema podataka koji bi koristi u ove svrhe i ako generalno procaprkam po netu to su polovicne informacije.Dakle,za ugradju ove vrste grejanja je potreban citav naucni elaborat.:think:
Уколико причамо о систему производње струје, онда су ти батерије неопходне, а оне поскупљују систем, можда до неисплативости у нашим условима где нема подршке од стране државе за производњу струје алтернативним начинима.
Ако причамо о соларном загревању топле воде, онда су ту ствари мало другачије. Велики број људи у свету користи сунце као извор загревања воде за разне намене. Поред смањене потрошње струје, овакви системи се одликују дуготрајношћу а и независност од система није занемарљива, поготово у последње време.
Елаборат може да помогне али није неопходан. За некога ко има воље и жеље, решење је лако изводљиво. Понекад нешто треба урадити само да себи докажеш да можеш јер то има и друге добре стране осим финансијског ефекта.

blizance ,
možda ovo pomogne, k tvome pitanju: Za tako mali stan , se po mome ne izplati. Eto nešto za pročitat o samom izkoristku vakumskih kolelektora i ploščatih.
file:///C:/Users/Igor/Downloads/247-907-2-PB.pdf
Ako se toga lotiš i ugradiš, potrebno je i akumulacijski bojler, koji bi sahranio toplu vodu a iz toga zalogovnika imaš vezano na manji bojler , koji je sanitarna voda. Kad nas se više upotrebljava "solarni kolektor sa bojlerom" samo za grijanje tople sanitarne vode. Kod toga je možda problem, kad se pregreje. Vakumski bolje rade na nizkim temperaturama.
Eto, da opišem kako je kod mene: Imam 10m2 solarnih ploskovnih kolektora; zalogovonik tople vode (preko 3500 L = 3,5m3) i u njemu 160l bojler za sanitarnu vodu; preko poletja se mi segreje preko 3000 L vode na 85°C. Potrebno je paziti, da kolektorska regulacija ne ide u blokadu, a ta je na 87°C. A u zimi mi to daje vrlo malo za grijanje kuče.

LP

Колега грезило, да би поставио фајл, најлакше је да га окачиш на неки сервер за дељење фајлова и да онда поделиш само везу.
Јеси ли сам правио панеле или си куповао готове?

Pozdrav,
mater sto, sam izbrisao cijeli odgovor!
"R, Žiskar" , nisam baš najbolji kolega sa računalnikom i internetom, pa molim, da pomogneš.;)
Ovako : www.energymatters.com.au/renewab ... cuated.php , nadam se da sedaj je u redu.

lp
Одабереш линк који желиш да поставиш. отвориш прозор за одговор, Напишеш, рецимо ЛИНК, затим осенчиш текст "ЛИНК", кликнеш на глобус са бесконачном петљом (пише "линк" кад задржиш миша изнад сличице) и отвори ти се нови прозор у којем ти је понуђено да унесеш адресу коју желиш (такође са копирањем, најлакше је).
Овде изнад имаш пример са линком према веб страници коју си покушао да поставиш (опет није до краја успешно, али напредујеш. :)

blizance ,
možda ovo pomogne, k tvome pitanju: Za tako mali stan , se po mome ne izplati. Eto nešto za pročitat o samom izkoristku vakumskih kolelektora i ploščatih.
file:///C:/Users/Igor/Downloads/247-907-2-PB.pdf
Ako se toga lotiš i ugradiš, potrebno je i akumulacijski bojler, koji bi sahranio toplu vodu a iz toga zalogovnika imaš vezano na manji bojler , koji je sanitarna voda. Kad nas se više upotrebljava "solarni kolektor sa bojlerom" samo za grijanje tople sanitarne vode. Kod toga je možda problem, kad se pregreje. Vakumski bolje rade na nizkim temperaturama.
Eto, da opišem kako je kod mene: Imam 10m2 solarnih ploskovnih kolektora; zalogovonik tople vode (preko 3500 L = 3,5m3) i u njemu 160l bojler za sanitarnu vodu; preko poletja se mi segreje preko 3000 L vode na 85°C. Potrebno je paziti, da kolektorska regulacija ne ide u blokadu, a ta je na 87°C. A u zimi mi to daje vrlo malo za grijanje kuče.

LP

U nadi da cemo videti to sto si zeleo da nam pokazes:super::zper:hvala ti na odgovoru.Meni treba topla voda za zagrevanje stana od 40m2 i koristila bih je samo u te svrhe.Mislila sam da uz ugradnju odgovarajucih radijatora mogu lepse i lakse da se grejem ali izgleda da je pocetna investicija jako velika u mojim uslovima.

To su sve stare tehnologije, tek se sada ljudi loze na njih....
Ali moras razumeti i one koji poznaju razvoj novih tehnologija i jedno novo zanimanje, futuriste.
Oni nisu pozeljni niti potrebni Srbiji.
Ti kao pojedinac moras platiti danak takvoj opstoj politici.

Back