Solarno grejanje

blizance

Ističe se
Poruka
2.391
Da li je isplativo uraditi solarno grejanje za stan od 40m2 na poslednjem spratu stambene zgrade i da li su potrebne posebne dozvole za postavku solarnih ploca na zajednicku terasu,krov,fasadu...

Covek je rekao solarno grejanje, ne fotoelektricni paneli...

- - - - - - - - - -

Treba mu prijateljski komsiluk preko 50% i dobar drugar kao predsednik kucnog saveta...

- - - - - - - - - -

Treba mu prijateljski komsiluk preko 50% i dobar drugar kao predsednik kucnog saveta...

jesi cula da su doneli zakon da si preduzetnik da se to podrazumeva kao da proizvodis struju, i da se placa porez,konkurencija si edbu

Vala ako cu ja sa solarnom proizvodjnom da budem konkurencija EDBu ondak ti bas faaala na komplimentiranju.:zcepanje:

- - - - - - - - - -

- - - - - - - - - -

- - - - - - - - - -

Jeste,mislila sam na onu varijantu solarnog grejanja za grejanje stana i mozda vode.

- - - - - - - - - -

Koliko izadje grejanje,i da li je jednostavno to postaviti?

To se i ja pitam.

- - - - - - - - - -

- - - - - - - - - -

- - - - - - - - - -

Naci dobar komsiluk to ti je prijatelju danas misaona imenica(mada nije gramaticki:D)

jesi cula da su doneli zakon da si preduzetnik da se to podrazumeva kao da proizvodis struju, i da se placa porez,konkurencija si edbu
Taj zakon važi u Sloveniji. Čak ne ni u celoj EU. U Srbiji se slovenački zakoni ne primenjuju.
Pošto je terasa zajednička, svakako je neophodna dozvola i suseda i građevinska. Isto tako i da su paneli na krovu trebala bi dozvola ali ne verujem da bi za krov neko pravio pitanje.

Taj zakon važi u Sloveniji. Čak ne ni u celoj EU. U Srbiji se slovenački zakoni ne primenjuju.
Pošto je terasa zajednička, svakako je neophodna dozvola i suseda i građevinska. Isto tako i da su paneli na krovu trebala bi dozvola ali ne verujem da bi za krov neko pravio pitanje.
pa vidis da preuzimamo sve od drugih, ovde se ne radi o dozvolama svi mogu ko klimu da ugrade samo je pitanje dana ili sata je kad ce kod nas stigne taj harac:kafa:

Hahahaha, za krov ne bi neko pravio pitanje.....hehehehehehe.....ti kao da nisi u Srbiji...Niko ne pravi pitanje kad treba da se radi, a kad treba da se okoristi, svi prave pitanje...(a sto bas on)

Sto se tice krova sigurno bi neko od komsija postavio pitanje i pravio problem.Jedino da postavim panele na svoje spoljasnje zidove severoistok,severozapad jer na njima uvek ima barem svetlosti ako ne i sunca.Onda mi sigurno treba dozvola od opstine jer je zgrada u centru grada i spoljasnji izgled fasade bi bio delimicno promenjen,tj sa dodatnim stavkama.Pitam se da li je za takvo grejanje potrebna intezivna sunceva toplota ili je dovoljna samo dnevna svetlost,kad je npr.oblacno?

Imas na youtube primere....ako sija sunce i zimi ces nabiti 120C
Ali ta vakuum cevi oprema nije bas jeftina.
Ako ne sija sunce opet ces nabiti 65C, mozda neki stepen manje...sa istom ovom gore opremom...
Ali nisam siguran da li je isplativo, ispadalo je ranije 15, 20 godina da je rentabilnost...

Kod mojih matorih ne mogu da eksperimentisem, a ja sam podstanar pa otpada eksperiment sa jeftinijim modelima suncanih kolektora. A eksperimentisanje zarad inovacije mi je skupo...

Trenutno se koristi metoda sto lakse da se napravi a sto vece pare da se uzmu , tj fora pomodarstva ove tehnologije...

Imas na youtube primere....ako sija sunce i zimi ces nabiti 120C
Ali ta vakuum cevi oprema nije bas jeftina.
Ako ne sija sunce opet ces nabiti 65C, mozda neki stepen manje...sa istom ovom gore opremom...
Ali nisam siguran da li je isplativo, ispadalo je ranije 15, 20 godina da je rentabilnost...

Kod mojih matorih ne mogu da eksperimentisem, a ja sam podstanar pa otpada eksperiment sa jeftinijim modelima suncanih kolektora. A eksperimentisanje zarad inovacije mi je skupo...

Trenutno se koristi metoda sto lakse da se napravi a sto vece pare da se uzmu , tj fora pomodarstva ove tehnologije...

Uh,tako nekako sam i ja mislila da je vise stvar propagande i manjak kvaliteta.Kod nas mozda jos nije razvijena ova metoda u meri u kojoj bi bila isplativa za pojedinca.Onako,samo sam glasno razmisljala na tu temu.Logicno,svi bi batalili TA peci i klasicnu struju da je solarni sistem isplativ na malo.Hvala ti na odgovoru i pozdrav!

Sto se tice krova sigurno bi neko od komsija postavio pitanje i pravio problem.Jedino da postavim panele na svoje spoljasnje zidove severoistok,severozapad jer na njima uvek ima barem svetlosti ako ne i sunca.Onda mi sigurno treba dozvola od opstine jer je zgrada u centru grada i spoljasnji izgled fasade bi bio delimicno promenjen,tj sa dodatnim stavkama.Pitam se da li je za takvo grejanje potrebna intezivna sunceva toplota ili je dovoljna samo dnevna svetlost,kad je npr.oblacno?
Ако направиш панел по до сада познатим искуствима, довољна ти је дневна светлост да би се флуид загрејао. Дневна светлост као извор такође има сунце само је разлика у интензитету. У току облачног времена, та светлост је филтрирана и тиме значајно смањена могућност загревања али и даље постоји. Интензитет загревања ти зависи и од угла под којим панел прима светлост.
Проблем код панела није толико у интензитету примљеног зрачења колико у смањењу губитака. Уосталом, то је увек главни циљ, ма о каквом грејању да говоримо.
Што се питања исплативости тиче, скоро сам сигуран да је варијанта "уради сам" финансијски најисплативија. Својевремено су се у Меркуру појавили панели за грејање и ако ме сећање добро служи, око 1,2м2 је коштало неких 500 евра. Постоји још један детаљ у причи око загревања воде у домаћинству соларним панелима а то је чување загрејане воде. За то су ти потребни мало другачији бојлери него што се користе у домаћинству. Идеално би било кад би имала посебну просторију за исти, како би се смањило губљење топлоте. У противном, бојлер са посебном, појачаном изолацијом.
Како наше зиме могу да имају периоде кад је температура и до -20, у систем треба убацити антифриз или неки други флуид који трпи ниске температуре.
Из искуства; ја сам на плацу прво направио а затим поставио панел за грејање гараже и радионице. Панели су урађени комбиновањем искуства са интернета и прорачуном трошкова. Да не бих компликовао систем је урађен без погонских пумпи, користи природну циркулацију топлоте. Урађен је од бакарних цеви и сипан је антифриз у систем. Касније сам додао и измењивач за мали бојлер. Зими, током дана, систем се загреје до 40 степени, мало сам предимензионисао радијаторе па ћу морати да додајем још панела. На срећу, систем сам тако испланирао да имам једноставне прикључке на панелима којима могу да проширујем систем. Панели су монтирани на зиду куће, вертикално, зид је јужни, цео дан осветљен. Предности: драстично смањена количина новчаних средстава предвиђених за грејање, загрејан простор преко целе зиме, лети имам врелу техничку воду за прање (спојено на веш машину која тако прима већ загрејану воду па не троши струју на рад грејача).
Да би прешла на соларно грејање, ако ниси богатун, мораш да седнеш, прочешљаш интернет, форуме, ставиш на папир, подвучеш црту и видиш да ли ти се исплати.

Ovo bi bio Srpski DIY, bez uvrede ali nesto nalik ciganskim naseljima na planu gradnje kuca.
Nije lose, radi donekle posao, mala pocetna ulaganja i velika sposobnost adaptacije svega pronadjenog u svrhu DIY projekta.

Ако направиш панел по до сада познатим искуствима, довољна ти је дневна светлост да би се флуид загрејао. Дневна светлост као извор такође има сунце само је разлика у интензитету. У току облачног времена, та светлост је филтрирана и тиме значајно смањена могућност загревања али и даље постоји. Интензитет загревања ти зависи и од угла под којим панел прима светлост.
Проблем код панела није толико у интензитету примљеног зрачења колико у смањењу губитака. Уосталом, то је увек главни циљ, ма о каквом грејању да говоримо.
Што се питања исплативости тиче, скоро сам сигуран да је варијанта "уради сам" финансијски најисплативија. Својевремено су се у Меркуру појавили панели за грејање и ако ме сећање добро служи, око 1,2м2 је коштало неких 500 евра. Постоји још један детаљ у причи око загревања воде у домаћинству соларним панелима а то је чување загрејане воде. За то су ти потребни мало другачији бојлери него што се користе у домаћинству. Идеално би било кад би имала посебну просторију за исти, како би се смањило губљење топлоте. У противном, бојлер са посебном, појачаном изолацијом.
Како наше зиме могу да имају периоде кад је температура и до -20, у систем треба убацити антифриз или неки други флуид који трпи ниске температуре.
Из искуства; ја сам на плацу прво направио а затим поставио панел за грејање гараже и радионице. Панели су урађени комбиновањем искуства са интернета и прорачуном трошкова. Да не бих компликовао систем је урађен без погонских пумпи, користи природну циркулацију топлоте. Урађен је од бакарних цеви и сипан је антифриз у систем. Касније сам додао и измењивач за мали бојлер. Зими, током дана, систем се загреје до 40 степени, мало сам предимензионисао радијаторе па ћу морати да додајем још панела. На срећу, систем сам тако испланирао да имам једноставне прикључке на панелима којима могу да проширујем систем. Панели су монтирани на зиду куће, вертикално, зид је јужни, цео дан осветљен. Предности: драстично смањена количина новчаних средстава предвиђених за грејање, загрејан простор преко целе зиме, лети имам врелу техничку воду за прање (спојено на веш машину која тако прима већ загрејану воду па не троши струју на рад грејача).
Да би прешла на соларно грејање, ако ниси богатун, мораш да седнеш, прочешљаш интернет, форуме, ставиш на папир, подвучеш црту и видиш да ли ти се исплати.

Puno ti hvala na strpljenju da mi sve ovo napises.
Divim se tvojoj umesnosti u poduhvatu da sam odradis sav posao i da to funkcionise.Kao sto si mi pomenuo ja jos uvek ispitujem mogucnosti za svoj stan.Obzirom da je u pitanju manji stan u gradskom jezgru nemam mogucnosti da izdvojim prostoriju za cuvanje tople vode.Morala bih da nabavim bolje izolovan boljer i da ga drzim u kupatilu jer nemam drugih mogucnosti.Ako uzmem u obzir da bih morala da promenim neke instalacije po stanu i umesto TA peci uvedem radijatore onda je zaista problem gde cuvati toplu vodu do stizanja u cevi i sirenja po radijatorima.Bice da sam imala dobru ideju ali da je u mojim uslovima ona skoro pa skuplja od klasicnog zagrevanja na struju.Mozda je ovo ipak bolje resenje za porodicne kuce sa vise mesta i kvadrature.Postavka panela koju si ti uradio je i moja zamisao ali kao sto rekoh izgleda da je primenljivija za kuce sa okucnicom.Obzirom da zivim na petom spratu stambene zgrade bice da bi me sve puno kostalo i ne bi bilo idealno resenje.
Jos jednom ti zahvaljujem na odgovoru.Pozdrav!

Solarno grejanje bi, u opisanim uslovima, zaista bilo jako, jako komplikovano.
Pošto se greješ na ta peći (kao i ja) pokušaj da razmisliš o poboljšanju izolacije. To je mnogo jednostavnije od solarnog grejanja a mnogo možeš sama da uradiš.

Solarno grejanje bi, u opisanim uslovima, zaista bilo jako, jako komplikovano.
Pošto se greješ na ta peći (kao i ja) pokušaj da razmisliš o poboljšanju izolacije. To je mnogo jednostavnije od solarnog grejanja a mnogo možeš sama da uradiš.

Uporedo sam razmisljala o izolacij i solarnom grejanju ali izgleda da mi jedino preostaje dobra izolacija.Mada je i ona tesko izvodljiva na petom spratu a da bude kvalitetna i dobra spolja.Unutrasnja koliko sam se raspitala i nije neko resenje.:zlud:

Unutrasnja koliko sam se raspitala i nije neko resenje.:zlud:
Imam utisak da si razgovarala sa stručnjacima (ili "stručnjacima") koji nakitom smatraju samo dijamante od bar 10 karata. Sve ostalo za njih nije nakit.

Upoređenje spoljašnje i unutrašnje izolacije izgleda ovako:

Obe jednako doprinose štednji energije za grejanje! (To im i jeste osnovni cilj!)

Unutrašnja ne obuhvata zidove nego samo unutrašnji prostor. Zato se prostorija veoma brzo - gotovo trenutno - zagreje, ali se isto tako brzo i ohladi čim se grejanje isključi. Ovo je naročito dobro za kupatila. Unutrašnja izolacija umanjuje raspoloživi prostor - to joj je najveća mana!
Spoljašnja izolacija obuhvata zidove. Zato se prostorije sporije greju (treba zagrejati i zidove) ali sporije i hlade jer zidovi odaju primljenu toplotu.

Ukupan je utrošak energije u oba slučaja približno isti.

U konkretnom slučaju ne postavlja se pitanje: "Da li je bolja spoljna ili unutrašnja izolacija?"
Pravo je pitanje: "Da li je bolje bez ikakve izolacije ili sa unutrašnjom izolacijom?"

Proveri sve ovo pa odluči sama!

Malo prosecnih majstora sa prosecnom cenom zna da uradi unutrasnju izolaciju.

Pitaj koliko njih zna za gradijent propustljivosti pare ili razliku izmedju stiropora i stirodura ili da li uopste sme stirodur unutra.
A stiropor sam za sebe je beskorisan kao unutrasnja izolacija ako se ne dopuni dodatnim materijalima, ali to cak ni u BG , a kamoli u unutrasnjosti nece biti znanje majstora.
A renoviranje sa strucnom firmom je nalik kupovini novog stana...isplativost postaje opet pitanje...

To je sve zatvoren krug glupe sredine, postoje ponude samo za ono sto sredina moze da shvati i ceni...i prihvata....i odabira...
U Srbiji se inace prodaju za 10% skuplje racunari koji su nekvalitetniji ili skoro skart, a ovo 10% skuplje je ustvari razlika 25% u zaradi distributera u odnosu na jeftiniju i losiju komponentu koju oni nabavljaju i ucine masovnom i popularnom , stereotipno...

Pitaj koliko njih zna za gradijent propustljivosti pare ili razliku izmedju stiropora i stirodura ili da li uopste sme stirodur unutra.
Drugim rečima ili dijamant od deset karata ili ništa!

A stiropor sam za sebe je beskorisan kao unutrasnja izolacija ako se ne dopuni dodatnim materijalima, ali to cak ni u BG , a kamoli u unutrasnjosti nece biti znanje majstora.
Zašto?

Back