GreatGatsby
Primećen član
- Poruka
- 682
Nisam to ni rekao, ali želim da budem koliko-toliko nezavistan od EPS-a.
Da mi radi sijalica i pumpa za grejanje
Da mi radi sijalica i pumpa za grejanje

Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Izvoli link gde možeš da vidiš neka konkretna iskustva o njima..Nisam to ni rekao, ali želim da budem koliko-toliko nezavistan od EPS-a.
Da mi radi sijalica i pumpa za grejanje![]()
Sve više se reklamiraju ali ja nisam ubedjen da se to isplati?
Ima li neko iskustva?
Pogledajte prilog 1088326
Ja koliko sam gledala i istrazivala ovo,uopste nije ni blizu lepa situacija kako na prvi pogled zvuci od strane EPS-a a ni od drzave.https://balkangreenenergynews.com/r...domacinstva-mogu-da-steknu-status-prozjumera/
Sada kada je EPS konačno prepoznao status kupca-proizvođača, razmišljam da ugradim solarne panele.
Da li ima nekoga sa iskustvom ili preporukama
pa nešto bi radilo i staro klasično indukciono brojilo... ( Ume da se vrti unazadOdobrili su neka brojila koja se programiraju odnosi merenja u obe strane....i prema potrošaču i prema mreži....naravno, da se sve pravi za mafiju, ne za normalne ljude....Zoka je sve to lepo ratifikovala...
Pa jeste,ali prakticno,kada se pravi presek stanja jednom godisnje,sav visak koji je neko proizveo a nije iskoriscen ,ostaje kao poklon EPS-u.Odobrili su neka brojila koja se programiraju odnosi merenja u obe strane....i prema potrošaču i prema mreži....naravno, da se sve pravi za mafiju, ne za normalne ljude....Zoka je sve to lepo ratifikovala...
Pa ono da,ali mnogooo im je siroka slika realno da se vade na sirote prozjumere da bi je malo ulepsaliPaa dobro ljudi i u trafoima se menja ulje, menjaju se prekidači velikih snaga, atestira se zaštitna oprema majstora - električara,.. Menjaju se trafoi, el. stubovi (alias bandere) plate, zaposlenima,..
Gledaj širu sliku![]()
Bas sam citala koliko u CG mnogo EPCg mnogooo korektnije tretira proizvodjace struje.Ako se ne varam,ispravi me ako gresim,on,izmedju ostalog, i placa visak kilovata koji proizvodjaci ubacuju u sistem a ne potrose seKod nas u CG je sistem solarnih panela toliko isplativ da bukvalno dolazi dzabe kao poklon od drzave.
Epcg je napravila otplatu sistema na rate i stavila da je visina rate = prosjecnom racunu tako da gradjanima dodje isto placali struju ili rate za solarni sistem. Nakon 5-6-7 godina otplate tih rata sistem ostaje korisniku i onda su mu racuni (za struju) mnogo manji, svega par eura mjesecno.
OK, super je to - trenutno,.. ali dokle će biti tako, jer i EPCg treba da živi ( a od tih par eura ne mogu ni papira za štampanje računa da namire) od nekih većih para,.. a baška što se na energiji toliko zarađuje, da su za baviti se time potrebne Koncesije države,.. ,.. ne očekujem ja da će to potrajati.Kod nas u CG je sistem solarnih panela toliko isplativ da bukvalno dolazi dzabe kao poklon od drzave.
Epcg je napravila otplatu sistema na rate i stavila da je visina rate = prosjecnom racunu tako da gradjanima dodje isto placali struju ili rate za solarni sistem. Nakon 5-6-7 godina otplate tih rata sistem ostaje korisniku i onda su mu racuni (za struju) mnogo manji, svega par eura mjesecno.
To je bio prvobitni plan ali se i dalje razmatra sta ce biti...a ja sam cuo da je u Srbiji korektnija situacija pa da eps racuna sve ono sto je poslato na mrezu i isti broj kilovata se kasnije moze povuci sa mreze, kao neka rezerva na papiru.Bas sam citala koliko u CG mnogo EPCg mnogooo korektnije tretira proizvodjace struje.Ako se ne varam,ispravi me ako gresim,on,izmedju ostalog, i placa visak kilovata koji proizvodjaci ubacuju u sistem a ne potrose se
Epcg ima benefite jer jedan veci solarni sistem na kuci recimo 7kw ili 10kw u suncanom danu proizvodi tih 7kwh ili 10kwh a kuca ne trosi bez 2-3-4kwh dok se ostatak salje na mrezu i koriste ga obliznje kuce - najblize toj elektrani. U praksi, tokom dana ljeti, jedan solarni sistem na krovu napaja nekolike kuce.OK, super je to - trenutno,.. ali dokle će biti tako, jer i EPCg treba da živi ( a od tih par eura ne mogu ni papira za štampanje računa da namire) od nekih većih para,.. a baška što se na energiji toliko zarađuje, da su za baviti se time potrebne Koncesije države,.. ,.. ne očekujem ja da će to potrajati.
To bi bilo dobro da je tako i u Srbiji.Nazalost,moras da kupis sve sam da ugradis,pa oni dodju i proracunaju koliko ce da pomognu,a to ne bude ni blizu dovoljno.Inace bih voleo da to odradim sam i da se skinem sa lopovse elektrodistribucije,gde su vece dazbine,nego sama potrosnja struje.Kod nas u CG je sistem solarnih panela toliko isplativ da bukvalno dolazi dzabe kao poklon od drzave.
To mozes uraditi sa baterijama ali ne znam koliko ti je to isplativo jer su velike baterije mnogo skupe.To bi bilo dobro da je tako i u Srbiji.Nazalost,moras da kupis sve sam da ugradis,pa oni dodju i proracunaju koliko ce da pomognu,a to ne bude ni blizu dovoljno.Inace bih voleo da to odradim sam i da se skinem sa lopovse elektrodistribucije,gde su vece dazbine,nego sama potrosnja struje.
Sve više se reklamiraju ali ja nisam ubedjen da se to isplati?
Ima li neko iskustva?
Pogledajte prilog 1088326