Solarni paneli - iskustva

Imam akumulator PowerSafe 12V/170Ah, Solarni panel Toshiba-Photovoltaic module 270W, 31,21V, 8,65A i regulator LEO1 12/24 V, 25/25V.
Molim preporuku za nabavku invertera 12V/220V. Kolike snage treba da je isti u odnosu na postojeću opremu i gde se može kupiti?
Unapred hvala?

Ja sam fanatik za minimalisticki zivot,imam jedan monokristalni solarni panel od 200w(izbacuje max 5 ampera na 22v),imam obican olovni akumulator,kontroler od 20 ampera i inverter od 300 wati,u mojoj maloj kuci svaki dan 2 led sijalice i televizorgore i noc i dan,ja tako zivim.....

Sve više se reklamiraju ali ja nisam ubedjen da se to isplati?

Ima li neko iskustva?

Pogledajte prilog 1088326

od mog druga je otac postavio solar na krov iskljucivo da mu leti pokrece klima uredjaj za cjelu kucu

u njemackoj sam primijetila sad na svakom cosku mozhesh kupiti solar i za balkon klimu ne mozhe pokretati ali valjda frizhider

1692800208979.png

https://balkangreenenergynews.com/r...domacinstva-mogu-da-steknu-status-prozjumera/

Sada kada je EPS konačno prepoznao status kupca-proizvođača, razmišljam da ugradim solarne panele.
Da li ima nekoga sa iskustvom ili preporukama
Ja koliko sam gledala i istrazivala ovo,uopste nije ni blizu lepa situacija kako na prvi pogled zvuci od strane EPS-a a ni od drzave.
Ima skrivenih troskova,naplacivanja,i kad se saberes i oduzmes,malo ti je manji racun za struju a ni priblizno proporcionalno ulozenom taman i sa subvencijama.
Prozjumeri,mesto da se " nagrade" jer globalno rasterecuju i EPS i koriste obnovljiv vid energije...trtiraju se bas najblaze receno nekorektno

Kamp prikolice, njive (za navodnjavanje) čamci ( brodići),. vikendice u nedođijama (bez elektrifikacije) farme stoke (po propisima EU moraju se izmestiti na nekoliko km od naselja),... ima gde treba,. i isplativo je kao nezavistan izvor el. energije u sezoni.
Za staviti na kuću nije ispaltivo, ali tu trebaju stimulacije države ( za ulazak u EU, trebaju nam alternativni EKO izvori, vetar sunce,.. )
Velika većina firmi koja montira i instalira nema "licencu" za papirologiju koja vam je nužna da bi se priključili na gradsku mrežu,.. treba paziti na to.

Poenta priključivanja na gradsku mrežu je da radi bez akumulatora, pa da mreža služi kao akumulator po odredjenoj ceni. Što ima smisla ako imaš višak energije.
Medjutim, sada su ulaganja daleko manja za solarni sistem, a veća za priključenje zbog, naravno, papirologije koju vode diletanti i dalje, pa je isplativ sistem koi nije na mreži....

Ja ću ga montirati na čamac (uz akumulator) i pogon sa elektromotorom ( na električnu Pentu) . Puni mi akumulator, dok čamac 'odmara' na reci. I za to je savršen,.. ja mislim,..

U početku kampanje je bila priča da za priključivanje na paralelan rad sa gradskom mrežom, višak energije ćemo pozajmljivati distribuciji :D ..

Odobrili su neka brojila koja se programiraju odnosi merenja u obe strane....i prema potrošaču i prema mreži....naravno, da se sve pravi za mafiju, ne za normalne ljude....Zoka je sve to lepo ratifikovala...
pa nešto bi radilo i staro klasično indukciono brojilo... ( Ume da se vrti unazad :rotf:
a šta se programira ? Koliko kWh možeš mesečno da ubaciš u mrežu ?

Naravno ima ograničenje, ali se programira odnos da bi moglo istim tarifnim sistemom da se naplaćuje akumulacija...znači ti ubaciš kilovat on se računa recimo 0,999 kwh kada se vraća...ne znam propis , samo znam da su skoro doneli neke propise na državnom nivou, da ne bi zavisilo od volje nekog dupeglavca....

Odobrili su neka brojila koja se programiraju odnosi merenja u obe strane....i prema potrošaču i prema mreži....naravno, da se sve pravi za mafiju, ne za normalne ljude....Zoka je sve to lepo ratifikovala...
Pa jeste,ali prakticno,kada se pravi presek stanja jednom godisnje,sav visak koji je neko proizveo a nije iskoriscen ,ostaje kao poklon EPS-u.
A opet i sa proizvedenim viskom,ti placas struju ,neki iznos i to:
Struju nocu mozes da trosis samo EPS- ovu a ne svoju proizvedenu i placas je regularno,jer solarne celiji proizvode struju samo danju(??),takodje se placa iznos za prosto receno " lezarinu" struje,dok visak poklonjenih kilovata od prozjumera ,Eps koristi i naplacuje drugim korisnicima za koriscenje kao svoju .
Ovo je bas besmislena matematika.
Takodje,odrzavanje,saniranje panela je potpuno licna obaveza.

Kod nas u CG je sistem solarnih panela toliko isplativ da bukvalno dolazi dzabe kao poklon od drzave.

Epcg je napravila otplatu sistema na rate i stavila da je visina rate = prosjecnom racunu tako da gradjanima dodje isto placali struju ili rate za solarni sistem. Nakon 5-6-7 godina otplate tih rata sistem ostaje korisniku i onda su mu racuni (za struju) mnogo manji, svega par eura mjesecno.

Kod nas u CG je sistem solarnih panela toliko isplativ da bukvalno dolazi dzabe kao poklon od drzave.

Epcg je napravila otplatu sistema na rate i stavila da je visina rate = prosjecnom racunu tako da gradjanima dodje isto placali struju ili rate za solarni sistem. Nakon 5-6-7 godina otplate tih rata sistem ostaje korisniku i onda su mu racuni (za struju) mnogo manji, svega par eura mjesecno.
Bas sam citala koliko u CG mnogo EPCg mnogooo korektnije tretira proizvodjace struje.Ako se ne varam,ispravi me ako gresim,on,izmedju ostalog, i placa visak kilovata koji proizvodjaci ubacuju u sistem a ne potrose se

OK, super je to - trenutno,.. ali dokle će biti tako, jer i EPCg treba da živi ( a od tih par eura ne mogu ni papira za štampanje računa da namire) od nekih većih para,.. a baška što se na energiji toliko zarađuje, da su za baviti se time potrebne Koncesije države,.. ,.. ne očekujem ja da će to potrajati.

Bas sam citala koliko u CG mnogo EPCg mnogooo korektnije tretira proizvodjace struje.Ako se ne varam,ispravi me ako gresim,on,izmedju ostalog, i placa visak kilovata koji proizvodjaci ubacuju u sistem a ne potrose se
To je bio prvobitni plan ali se i dalje razmatra sta ce biti...a ja sam cuo da je u Srbiji korektnija situacija pa da eps racuna sve ono sto je poslato na mrezu i isti broj kilovata se kasnije moze povuci sa mreze, kao neka rezerva na papiru.

Trenutno u CG ljudi koji su ugradili niti placaju struju niti rate (jos nije pocela otplata) i racuni im dolaze po fiksno 1.50 eur jer su u ljetnjim mjesecima imali vecu proizvodnju i vise su poslali na mrezu nego sto su povukli.

OK, super je to - trenutno,.. ali dokle će biti tako, jer i EPCg treba da živi ( a od tih par eura ne mogu ni papira za štampanje računa da namire) od nekih većih para,.. a baška što se na energiji toliko zarađuje, da su za baviti se time potrebne Koncesije države,.. ,.. ne očekujem ja da će to potrajati.
Epcg ima benefite jer jedan veci solarni sistem na kuci recimo 7kw ili 10kw u suncanom danu proizvodi tih 7kwh ili 10kwh a kuca ne trosi bez 2-3-4kwh dok se ostatak salje na mrezu i koriste ga obliznje kuce - najblize toj elektrani. U praksi, tokom dana ljeti, jedan solarni sistem na krovu napaja nekolike kuce.

A racunica Epcg je ta, sto bi inace iz hidroelektrane (ili termo) proizvodili struju i slali je domacinstvima, sad nemaju potrebu za tim vec tu energiju mogu da salju nedje drugo...u inostranstvu po vecoj cijeni.

Dobijaju i epcg i korisnici.

To bi bilo dobro da je tako i u Srbiji.Nazalost,moras da kupis sve sam da ugradis,pa oni dodju i proracunaju koliko ce da pomognu,a to ne bude ni blizu dovoljno.Inace bih voleo da to odradim sam i da se skinem sa lopovse elektrodistribucije,gde su vece dazbine,nego sama potrosnja struje.

To bi bilo dobro da je tako i u Srbiji.Nazalost,moras da kupis sve sam da ugradis,pa oni dodju i proracunaju koliko ce da pomognu,a to ne bude ni blizu dovoljno.Inace bih voleo da to odradim sam i da se skinem sa lopovse elektrodistribucije,gde su vece dazbine,nego sama potrosnja struje.
To mozes uraditi sa baterijama ali ne znam koliko ti je to isplativo jer su velike baterije mnogo skupe.

Paneli bi proizvodili struju i punili baterije, ti bi trosio struju sa panela tokom dana, iz baterija tokom noci i tokom oblacnih dana...

ne bi imao neke potrebe za povlacenjem iz mreze iako bi bilo dobro da napravis da se baterija moze puniti iz mreze samo kad nema dovoljno sunca...ali opet kazem, to je toliko skupo - jedino da radis iz nekog inata prema elektroprivredi. :)

Sve više se reklamiraju ali ja nisam ubedjen da se to isplati?

Ima li neko iskustva?

Pogledajte prilog 1088326

Из онога што сам читао, никакве вајде од соларних панела нема. Кад се све сабере и одузме, кошта исто као и сви остали обрлици енергије.

Back