Solarni paneli - iskustva

To je bio prvobitni plan ali se i dalje razmatra sta ce biti...a ja sam cuo da je u Srbiji korektnija situacija pa da eps racuna sve ono sto je poslato na mrezu i isti broj kilovata se kasnije moze povuci sa mreze, kao neka rezerva na papiru.

Trenutno u CG ljudi koji su ugradili niti placaju struju niti rate (jos nije pocela otplata) i racuni im dolaze po fiksno 1.50 eur jer su u ljetnjim mjesecima imali vecu proizvodnju i vise su poslali na mrezu nego sto su povukli.
Pa tehnicki moze,ali pazi,nocu ne mozes da povlacis nista jer ti navodno paneli ne proizvode struju nocu.Mislim...ono...

To mozes uraditi sa baterijama ali ne znam koliko ti je to isplativo jer su velike baterije mnogo skupe.

Paneli bi proizvodili struju i punili baterije, ti bi trosio struju sa panela tokom dana, iz baterija tokom noci i tokom oblacnih dana...

ne bi imao neke potrebe za povlacenjem iz mreze iako bi bilo dobro da napravis da se baterija moze puniti iz mreze samo kad nema dovoljno sunca...ali opet kazem, to je toliko skupo - jedino da radis iz nekog inata prema elektroprivredi. :)
Ne moze se inatiti sa mafijom.Znam da je najveci problem skladistenje rezerve energije,jer i te baterije imaju rok koliko drze tu nakupljenu energiju.Normalno se ne bi odjavljivao od ED,ali bi mi racuni bili tako mali,da ni oni ne bi bili svesni sta je to.Tu je jos i grejanje,koristim Katanu za grejanje kada je temperatura ispo 12 stepeni.Za to bi trebalo dosta skupljene energije.Kada spadne ispod nule,onda kotao i suseni ugalj.Onda radi samo pumpa od 150W.Bilo bi jos dobro,jer kod nas zbog povrsinskog kopa uglja cesto nestaje i struje.Za to sam nakupovao punjive lampe.Moramo se snalaziti

Baterije se prave od litijuma, za to, za auta, za telefone...a vi necete da kopate i prodajete ili proizvodite... :D
Ne daju ljudi rodne njive,sume i kuce za propast posle kopanja.Da su prisli narodu i objasnili sta je i kako i da ce3 vratiti vemlju u normalno stanje,mozda ne bi ni doslo do pobune.Do duse,ja nemam nista s tim,jer bih i ovako i onako morao da kupim te baterije za cuvanje energije.

Pa tehnicki moze,ali pazi,nocu ne mozes da povlacis nista jer ti navodno paneli ne proizvode struju nocu.Mislim...ono...
Logicno, fer bi bilo da se kilovati koje domacinstvo posalje u mrezu plate i da se tu zavrsi prica.

Kod nas je bila prica da ce to biti 5 centi iako je regularna cijena 11 centi kad se povlaci sa mreze, meni to djeluje fer i korektno.

Totalno je nenormalno da neko tokom suncanog dana ljeti izbaci na mrezu 100kw i da onda tokom zime i tokom noci trazi od elektroprivrede 100kw koje je on tada poslao na mrezu? Pa ne moze to tako, nisu to isti kilovati niti su dobijeni na isti nacin.

Ja bih platio ljudima po 5 centi to sto izbacaju na mrezu i zavrsena prica. :D

Ne daju ljudi rodne njive,sume i kuce za propast posle kopanja.Da su prisli narodu i objasnili sta je i kako i da ce3 vratiti vemlju u normalno stanje,mozda ne bi ni doslo do pobune.Do duse,ja nemam nista s tim,jer bih i ovako i onako morao da kupim te baterije za cuvanje energije.
Ni da ce cijela srbija da se razori i da ostane razorena i to svi imaju rodne njive, sume i kuce ispod kojih je litijum.

Kakva glupost, kako su nekad 'dali' za boksit i slicno, koja je razlika? Jedino ta sto je narod prsao u glavu i navikao da bude sirotinja.

Ni da ce cijela srbija da se razori i da ostane razorena i to svi imaju rodne njive, sume i kuce ispod kojih je litijum.

Kakva glupost, kako su nekad 'dali' za boksit i slicno, koja je razlika? Jedino ta sto je narod prsao u glavu i navikao da bude sirotinja.
Ja zivim u okolini gde se kopa povrsinski ugalj.Ranije se to placalo za imanje i bilo bagatela.Moras da se selis i gotovo.U jednom selu covek stao ispred bagera i nije dao da se kopa njegova zemlja.Imao je sikiru u ruci,a sta ce sikira protiv bagercine,ali bagerista stao,zvao sefove,ovi policiju i tu pocela zbrka.Bilo je i psovki izmedju policajca i gazde zemlje.Onda je policajac izvadi pistolj i rekao mu da ako se ne ukloni da bager moze da radi,pucace u njega.Seljak je posao prema njemu,a nije podigao sikiru,jer je to bagerista i ljudi koji su radili s njim pricali da je tako bilo.Policajac je ispalio 2 metka u njega,a odbrana mu je bila da je seljak imao sikiru.Ni dana nije odgovarao sto je ubio nevinog coveka.Bilo je zaustavljanja bagera i 2000-ih,da bi vodje tih barikada zaposlili sto vise naroda i da bi dobili sto vise para za svoju zemlju.Zaposljavali su zene starije od 45 godina,a bez ikakve skole.Normalno za cistacice,ali su nekom mladom coveku zauzele radno mesto,zbog broja zaposlenih.Kada su mom caletu dolazili,samo su mu rekli koliko ce dobiti za imanje i kada da se seli.Nije bvilo ultimatuma,a tko su prosla mnoga sela.

Ja zivim u okolini gde se kopa povrsinski ugalj.Ranije se to placalo za imanje i bilo bagatela.Moras da se selis i gotovo.U jednom selu covek stao ispred bagera i nije dao da se kopa njegova zemlja.Imao je sikiru u ruci,a sta ce sikira protiv bagercine,ali bagerista stao,zvao sefove,ovi policiju i tu pocela zbrka.Bilo je i psovki izmedju policajca i gazde zemlje.Onda je policajac izvadi pistolj i rekao mu da ako se ne ukloni da bager moze da radi,pucace u njega.Seljak je posao prema njemu,a nije podigao sikiru,jer je to bagerista i ljudi koji su radili s njim pricali da je tako bilo.Policajac je ispalio 2 metka u njega,a odbrana mu je bila da je seljak imao sikiru.Ni dana nije odgovarao sto je ubio nevinog coveka.Bilo je zaustavljanja bagera i 2000-ih,da bi vodje tih barikada zaposlili sto vise naroda i da bi dobili sto vise para za svoju zemlju.Zaposljavali su zene starije od 45 godina,a bez ikakve skole.Normalno za cistacice,ali su nekom mladom coveku zauzele radno mesto,zbog broja zaposlenih.Kada su mom caletu dolazili,samo su mu rekli koliko ce dobiti za imanje i kada da se seli.Nije bvilo ultimatuma,a tko su prosla mnoga sela.
Pa dobro, sadite krompir, cuvajte jagnjad i ne dajte nikom da kopa vasu zemlju.

Pozdrav forumašima. Danas je bila firma koja postavlja solarne panele. Popeo se dečko na krov i polomi jednu letvu, kaže neće se moći raditi jer su letve u lošem stanju. Kada sam se vratio sa posla zovnem majstora što ima svoju gradjevinsku firmu i dodje sa radnikom da pogledaju krov. Čovek se popne prošeta malo po krovu, zakrpi mi rupu, pomeri crepove i kaže da su letve u dobrom stanju. Naime prema njegovim rečima je problem bio to što se monter kretao po sredini letava, a ne po gredama ili bliže gredi jer bi na rasponu greda od 90cm i osoba težine oko 70kg polomila novu letvu. Sad moje pitanje je kome verovati i kako postupati. Da li poslušati montere i menjati letve ili poslušati majstora i ništa ne dirati? Još mi je majstor rekao da se nosači panela ugradjuju na grede, a monteri su rekli da oni imaju nosače za letve.

Pozdrav forumašima. Danas je bila firma koja postavlja solarne panele. Popeo se dečko na krov i polomi jednu letvu, kaže neće se moći raditi jer su letve u lošem stanju. Kada sam se vratio sa posla zovnem majstora što ima svoju gradjevinsku firmu i dodje sa radnikom da pogledaju krov. Čovek se popne prošeta malo po krovu, zakrpi mi rupu, pomeri crepove i kaže da su letve u dobrom stanju. Naime prema njegovim rečima je problem bio to što se monter kretao po sredini letava, a ne po gredama ili bliže gredi jer bi na rasponu greda od 90cm i osoba težine oko 70kg polomila novu letvu. Sad moje pitanje je kome verovati i kako postupati. Da li poslušati montere i menjati letve ili poslušati majstora i ništa ne dirati? Još mi je majstor rekao da se nosači panela ugradjuju na grede, a monteri su rekli da oni imaju nosače za letve.
Gradjevinar ti je lepo objasnio i pre poslusaj njega,jer da su letve lose,krov bi se ulegnuo.I crep nije lak kada se poredja.Znaci da taj paneldzija nije pazio kuda ide.

Gradjevinar ti je lepo objasnio i pre poslusaj njega,jer da su letve lose,krov bi se ulegnuo.I crep nije lak kada se poredja.Znaci da taj paneldzija nije pazio kuda ide.
Ja lepo kažem ovom za panele da je krov sredjen kad je kuća renovirana pre manje od 10 godina. On meni kaže da letva brzo propada. Na drugoj kući imam krvo koji nije ni pretresan niti bilo šta radjen, a ne prokišnjava preko 40godina i letve jesu stare, ali dobre, još se drže. Videt ću da zamenim samo tu gde trebaju doći nosači. I da, da li se nosač panela pričvršćuje za letvu ili gredu?

Ja lepo kažem ovom za panele da je krov sredjen kad je kuća renovirana pre manje od 10 godina. On meni kaže da letva brzo propada. Na drugoj kući imam krvo koji nije ni pretresan niti bilo šta radjen, a ne prokišnjava preko 40godina i letve jesu stare, ali dobre, još se drže. Videt ću da zamenim samo tu gde trebaju doći nosači. I da, da li se nosač panela pričvršćuje za letvu ili gredu?
Sigurno.Jos jednom kazem,ako crepovi nisu ulegli na krovu,onda je letva u redu,jer mnogo komada crepa stane od grede do grede,a oni nisu ni malo laki.

Trebao da ga gadja sekirom i ubije smrdljivu pandurcinu sta ima da traze na tudjem posedu.

Dobar dan svima ja bih se obratio onima koji imaju solarni sistem ili onima koji imaju bas iskustva sa ovom temom. Ja sam ugradio 5kw huawei solarni sistem bez baterije. Nisam preko distribucije jer sa 5kw bih bio u minusu tako da sam ostavio za svoje potrebe i zastitio Inverter da ne salje struju ka disteibuciji.Imam problem jer imam digitalno trofazno jednosmerno brojilo(strujomer) tako da kada npr. Proizvedem 9kw struje i 9 kw uzmem iz mreze u toku noci jer nema sunca moje brojilo ocita svih 18 kw i ispada kao da nemam solarni sistem. Na aplikaciji pokazuje sve super nema nikakve greske cak je i bila jedna firma i proverili da je sve ok i rekli su mi da menjam brojilo. Ovo je vec trece brojilo i nazalost sve je isto. Svi koji imaju analogno brojilo funkcioniše super jer se ono zaustavi ne vrti kada dolazi struja od sunca, cim padne mraka vrti jer vuce iz mreze. IMA LI NEKO ODGOVOR STA MOGU DA UGRADIM DA MI OVO FUNKCIONISE NORMALNO. Naravno nemam pravo na dvosmerno pametno brojilo jer njega mogu da ugradim samo ako pravim ugovor sa distribucijom sto se ne isplati na 5kw.hvala unapred bio bih zahvalan da mi pise neko ko ima neko resenje. Pozzh

Back