Solarni paneli - iskustva

Sensei

Master
Moderator
Poruka
88.877
Sve više se reklamiraju ali ja nisam ubedjen da se to isplati?

Ima li neko iskustva?

external-content.duckduckgo.jpg

evo kao neko iz te struke da vam kazem da je trenutno to sve jedno tesko sranje!
kalkulacija za Nemacku (tu zivim/radim) izgleda ovako:
ulozite 20.000€ opremite kucu sa panelima, trosite "svoju" struju a ostatak koji ne mozete da potrosite ubacujete u mrezu i za to vam placaju.
cena struje koju kupujete je oko 0,30€, a kada struju ubacujete u mrezu onda dobijate 0,06€ na Koje vam obracunavaju i porez na dobit, znaci placaju vas 5-6 x manje nego kad se kupuje struja.
u sred leta kada ima najvise sunca i kada je proizvodnja struje najveca, struja vam najmanje treba (ne treba grejanje, ne treba previse tople vode), eventualno za hladjenje. u svakom slucaju proizvodnja daleko premasuje potrosnju, dok u zimu kad vam je struja potrebna najmanje ce vasi paneli proizvoditi jer je suncevo zracenje sunca jako slabo do nikako. znaci i pored sopstvene proizvodnje struje, struja mora da se kupuje, ali sve u svemu napravi se neka usteda, pa se cela investicija isplati za oko 20 godina. a radni vek ovakve instalacije je... gle cuda oko 20 god! dakle, ulozite pare, vraca se polako nazad i kad povratite pare, instalacija je zrela za zamenu! :think:
ta cela prica je kao sto sam pomenuo za Nemacku gde vas drzava subvencionise kad kupite panele (kako kad, ti programi subvencionisanja se konstantno menjaju, ali na investiciju od 20 Soma €, moze se racunati da ce se od drzave dobiti nazad 4-5 hiljada) + sto se dobija eto i nesto sitno kada je proizvodnja struje veca od potrebe pa se deo vraca u mrezu. U Srbiji se i za jednu i za drugu stvar od drzave dobija .l. pa to menja kalkulaciju, ali su i paneli i montaza verovatno jeftiniji nego u DE, ali opet sumnjam da je nesto mnogo isplativije.

kao sto je neko pominjao baterija moze da poveca udeo potrosnje struje koju sami koristite… tj. umesto da struju prodate po 6c kad je ima viska, pa kad je nema da je kupite po 30c, vi svoju struju sacuvate pa koristite kad vam treba. ima smisla, i povecava isplativost, ali sa druge strane, baterije (bar ovde u DE) kostaju 4-5-6.000 €, ogranicenog su kapaciteta (ne znaci da mozete da "uskladistite" toliko struje da nikada ne morade da kupujete) i takodje imaju ogranicen rok trajanja kao i svaka druga baterija, pa je to sve opet pitanje koliko se zapravo isplati.

ono sto moze da poveca isplativost je koriscenje el. auta, koji moze ujedno da bude i baterija za koriscenje struje u kuci. npr. preko dana se puni, a nocu posle vraca struju nazad u kucu za grejanje… ali i tu ima gomila faktora od kojih zavisi isplativost: kada je najveca proizvodnja struje (podne) auto uglavnom nije kod kuce da bi se punio jer su ljudi na poslu, a u isto vreme zimi kada je potrebna i struja preko noci za grejanje, sve i da auto jeste kod kuce ceo dan, mala je proizvodnja jer nema sunca, itd. itd.

sve u svemu, kao sto sam na pocetku rekao… ne vidim trenutno neku preteranu isplativost svega toga! :rtfm:

evo kao neko iz te struke da vam kazem da je trenutno to sve jedno tesko sranje!
kalkulacija za Nemacku (tu zivim/radim) izgleda ovako:
...
Hvala, na ovako lepom odgovoru, canavaro.. zaista mnogo znači kada neko ko se dobro razume u temu nesebično iznese svoja znanja.. a verujem da će mnoge ljude i naknadno ovo interesovati..

I hvala tebi, @Sensei, na odličnim pitanjima koja postavljaš!

Ja o ovome ne znam gotovo ništa, tako da nisam od neke koristi tu. Bilo mi je zanimljivo ranije - iz sličnih razloga onima koje je već naveo @Metronomy.. ali još dodatno i sa ekološkog aspekta - sve dok mi jedna prijateljica koja se bavi analizama štetnosti raznih materijala i sirovina nije rekla da ove ploče zapravo uopšte nisu eko-frendli.. naime - one same jesu, ali neki materijali koji se koriste u njihovoj proizvodnji su dosta veliki zagađivači, tako da je krajnji saldo negativan (više štete nego što čuvaju sredinu). Uzevši u obzir ove nepovoljne aspekte koje je naveo @canavaro i to da nisu eko-frendli, prestala sam da se zanimam za njih.. makar za sada je tako.

Naravno, govorimo za život u urbanim uslovima.. Za neku kućicu negde gde nema struje, verovatno da bi mogle biti dobro rešenje.. :)

Ko je lud da se mesa sa proizvodjacima elektricne struje ne moze dobro da prodje. Opija sa elektricnim automobilom je najbolji deo investicije, narocito ako si na selu.
Dakle investicija od 20000e na selu je isplativa u potpunosti, jer sa tim novcem postajes sasvim nezavisan energetski. Domacinstvo koje se bavi bastovanstvom sa tom investicijom pokriva sve energetske troskove leti, a zimi treba da doda jedino za grejanje ako nema svoj zabran, tj. drva za ogrev.

Ko je lud da se mesa sa proizvodjacima elektricne struje ne moze dobro da prodje. Opija sa elektricnim automobilom je najbolji deo investicije, narocito ako si na selu.
Dakle investicija od 20000e na selu je isplativa u potpunosti, jer sa tim novcem postajes sasvim nezavisan energetski. Domacinstvo koje se bavi bastovanstvom sa tom investicijom pokriva sve energetske troskove leti, a zimi treba da doda jedino za grejanje ako nema svoj zabran, tj. drva za ogrev.
sta dobijas time sto si "energetski nezavisan"?! za mene je sve je pitanje isplativosti! ulozis 20 soma, da bi stedeo 100€ mesecno, ROI od fantasticnih 20 god.! i onda kao sto sam vec napisao... posle 20 god. paneli crknu i zreli su za zamenu. ali onda nije da das samo novih 20 hiljada (ili koliko tad bude kostalo), nego moras prvo da platis firmu da dodje da skine sa krova stare, verovatno da se plati i reciklaza za njih jer ne mozes jednostavno u kontejner da ih bacis, sto ce sigurno kostati par hiljada, pa onda tek da platis nove panele... ali da kazemo da si na nekoj nuli posle 20 godina.
Ako neko vec ima 20.000€ viska po meni je pametnije uloziti ih u akcije, (npr. Gasprom je trenutno na nekih 16% godisnje), ali neka bude i neki bilo koji ETF sa prosecnih 5% dividende godisnje, posle 20 god. imaces oko 50 hiljada €, dok ces sa ulaganjem u solarne panele posle 20 god. imati na krovu 20 god. stare panele zrele za zamenu :)

Back