ŠOK ISTRAŽIVANJE O PRELETAČIMA

- Broj preletača bi se mogao ublažiti promenom izbornog sistema gde bi birači neposredno glasali za odbornike, a ne za stranačke liste. Na taj način političari bi imali motiv da budu dosledni u svojim stavovima, a i stranke da ih zadrže. Takođe, političari bi morali da shvate da politika nije plen niti samo boravak na vlasti, a da opozicija nije politička smrt - naglašava Klačar.

Za koga glasa gradjanin, stranku ili poslanika?
U ovom sistemu za stranku, ali madat drzi poslanik.

Ko bira poslanike? Predsednik strake, sastavljajuci stranacku listu.

kako nije problem

pokazuje da su mnogi politicki aktivni samo zbog svog interesa
Mi zivimo u predstavnickoj demokratiji. Izaberemo osobu ili grupu da zastupa nase interese.

Ko zastupa tvoje ili moje interese? Da li znas kad glasas?

Nemas uticaj na izbor poslanika, jer ih sastavlja predsednik ili odbor stranke. Mozes samo da izaberes stranku, ali stranka nije vlasnik mandata, nego poslanik. Ovo je uradjeno da bi se izbegao i formalno robovski status Skupstine.

Svako ima pravo da promeni misljenje i ponase se u skladu sa svojim misljenje, makar ono bilo i sebicna grabez za poziciju, ali ako znas ko te predstavlja mozes da ga smenis, ako ne znas, kao sto mi ne znamo, nikad ne mozes da ga smenis.

Sada bas ne bih znao za koga da glasam,a da ima neke sanse protiv Vucica.kako i glasati kada su se rasturili i nema ih dovoljno za skupstinu,a kamoli za nesto vise.
Nije bitno ko po imenu, vec po funkciji.

Stranka za koju glasas, ali koja ne poseduje mandate.
Poslanik koji poseduje mandat, ali ga je na listu stavio predsednik stranke i ne mozes da smenis, ako predsednik tako ne odluci.
Ili poslanicka grupa koja moze da raste ili se smanjuje tokom mandata.

Problem je sto se ne zna ko nas predstavlja, a samim tim ne mozemo da smenima naseg predstavnika.

Nije bitno ko po imenu, vec po funkciji.

Stranka za koju glasas, ali koja ne poseduje mandate.
Poslanik koji poseduje mandat, ali ga je na listu stavio predsednik stranke i ne mozes da smenis, ako predsednik tako ne odluci.
Ili poslanicka grupa koja moze da raste ili se smanjuje tokom mandata.

Problem je sto se ne zna ko nas predstavlja, a samim tim ne mozemo da smenima naseg predstavnika.
Glasao bi za Sapica.Mislim da bi oh mogao da prikupi dobar kadar za rad u vlasti.

Šta je tu šok? To je demokratija. Demokratija je izbacila mediokritet na površinu baš zbog toga. Preletačima se najlakše kontroliše.
Oni su ključni za osvajanje vlasti. Vučić u suštini nikakvu selekciju nije pravio pri primanju preletača iz SRS, DSS, DS. Primio je svakoga, zato ima tako jake procente. Opozicija sa druge strane kritikuje sve to i ne želi da prima u svoje redove ljude koji preleću, nada se promeni generacija birača i apstinentima, naivno po meni, tako moraju čekati još 10 godina i prizivati kišu u vidu ekonomske krize a sušni je period.

Одличан пример како не треба испуњавати све Европске захтеве. Испуњавање захтева да посланик мора бити власник мандата добело је до тоталног уништења институције скупштине.

Одличан пример како не треба испуњавати све Европске захтеве. Испуњавање захтева да посланик мора бити власник мандата добело је до тоталног уништења институције скупштине.
Skupstinu unistava ne postojanje direktnog izbora poslanika, koji bi nosio i mandat i odgovornost na narednim izborima.

Kad bi mandat pripadao stranci, onda bi Skupstina i formalno bila rob izvrsne vlasti i bespotrebno telo.

Oni su ključni za osvajanje vlasti. Vučić u suštini nikakvu selekciju nije pravio pri primanju preletača iz SRS, DSS, DS. Primio je svakoga, zato ima tako jake procente. Opozicija sa druge strane kritikuje sve to i ne želi da prima u svoje redove ljude koji preleću, nada se promeni generacija birača i apstinentima, naivno po meni, tako moraju čekati još 10 godina i prizivati kišu u vidu ekonomske krize a sušni je period.

Otkud to da opozicija ne prima svakoga. Pre će biti da retko ko ima interes da ulazi u opozicione stranke. Ali čim Vođi bude odzvonilo, budi siguran da će opozicionari drage volje da prigrle brojne naprednjačke vojnike.

Mislim da kod nas treba da se usvoji sledeće:
- Na izbornom mestu biramo odbornike i poslanike imenom i prezimenom - one koji nam se predstave na bolji način, koji svojim programom privuku većinu.
- Odbornički i poslanički mandat nisu vlasništvo partije, nego lica koje je izabrano.
- Ako se ustanovi da odbornik ili poslanik ne radi u skladu sa predizbornim programom i obećanjima, izborna jedinica koja ga je delegirala ima pravo da ga opozove i njegovo mesto postavi drugog.
- Odbornik ili poslanik koji bude opozvan mora da vrati primljenu odborničku (poslaničku) platu i nema pravo da se kandiduje narednih 5 godina.

Samo tako možemo da nateramo političare da rade u interesu onih koji su ih izabrali, a ne za neke druge interese.

Back