softverski rendering

To je danas postala zestoka retkost! Cak se ne secm kad sam poslednji put video igru koja je imala i softwareski rendering. A inace i da imaju... ne bi ih se bash naigrao veruj mi. Softwareski rendering znaci da se sva graficka izracunavanja, geometrija, texturiranje, cestice, svetla, svetlosni efekti, post procesiranje, vrsi pomocu CPU-a, umesto da se koriste funkcije za sve to koje postoje na grafickim kartama, tzv. GPU!
E sad posto je to mnogo posla, i sam CPU ne bi mogao da se bavi i grafikom i dinamikom i skriptovima i AI-jem i svim potrebnim sistemskim procesima, softwarski mod je uvek bio drasticno degradiran u odnosu na hardwarski (DirectX ili OpenGL) rendering!
Tako da se ta rabota nikom nije svidjala i verovatno je zato i izbacena totalno iz upotrebe. A i nekad graficki posao i nije bio tako veliki, pa je jaci procesor mogao bez vecih problema da se snadje, danas... pored tolikih efekata, treba bash imati zver od procesora, nekog Intela na mnogo giga, jer tu taktovi mnogo znace. 3D Mark 2003 ima CPU test kad softwarski rendering i moram da im priznam da su napisali odlican engine!
A koliko su se graficke mogucnosti pomerile u roku od 7 godina govori ovaj podatak:
'98 - nVidia Riva TNT2 Pro, cuvena kartica uradjena je sa 20 miliona tranzistora.
'04/'05 - nVidia GeForce 6800 ULTRA, poslednja rec tehnike, 222 miliona tranzistora :twisted:

Hah, pa ja ovog čoveka nisam ništa razumeo. :lol: Da bi ta rečenica imala ikakvog smisla nedostaje barem pet-šest zareza.

Jedno je sigurno - ni jedna igra ne radi bez grafičke kartice. :lol:
A što se tiče softverskog renderinga, .... možda Moorhuhn? :)

joockey:
E covek bas sa ti zahvalan
A sta mislis o max pejnu cuo sam da on ima softversko igranje????
Loše si čuo. Igre ti danas zahtevaju grafičke sa barem 128MB VRAM-a, a ti pitaš jel rade bez 3D akceleracije? Grafičke bez toga imaju 500kb, 1MB, 2MB ili možda negde maksimalno 4MB memorije.
Jednostavno, neće riba bez vode.

Back