Софка и газда Митке

Alter_Ego_

Stara legenda
Poruka
90.950
"Нечисту крв" сам читао као чколску лектиру, дакле, било је давно. И од читања имам неки математички проблем са овим делом. Људи са којима причам обично не тумаче тако, али мене, ето, много после читања мучи дилема.

Нисам поново прочитао, проверио, можда сам лоше протумачио, па ме занима ваше цењено мишљење. Ни на нету нисам испитивао.

Дакле, газда Митке је узео госпоја Софку за себе, па тек после за сина, јер је био такав обичај у то време.

И сам газда Митке има дилему, да ли је његов син (како му беше име...?), син или брат, јер је и њега отац младог оженио.

Не сећам се да ли се у роману говори о годинама миткетовог сина, али ако није постао сексуално активан, већ дечак, рачунам да га је отац за Софку оженио са 12 година (или 11). Како газда Митке има дилему да ли му је овај мали син или брат, то значи да је и Митке ожењен са тим годинама -11 или 12.

Софка је у време венчања имала 26 година.

Дакле, ако је газда Митке имао 12 у време свог веначња, тада је снајка затруднела, родила дете када је Митке имао 13, а овај мали има 12. то значи да је Митке млађи од Софке годину дана. Или њен вршњак, али свакако није четрдесетогодишњак, као Раде Чорбаџија у филму, или неки тако..опасан газда лик...јер ми није јасно...кад је пре могао да постане велики газда са 25-26 година.

Шта ви мислите?

Дакле, ако је газда Митке имао 12 у време свог веначња, тада је снајка затруднела, родила дете када је Митке имао 13, а овај мали има 12. то значи да је Митке млађи од Софке годину дана.
Otkud znaš da ga je rodila sa 13, a ne sa recimo 23?
Ne mora da znači da je odmah zatrudnela i rodila dete, znali su ljudi i tada za načine da se to izbegne.

Otkud znaš da ga je rodila sa 13, a ne sa recimo 23?
Ne mora da znači da je odmah zatrudnela i rodila dete, znali su ljudi i tada za načine da se to izbegne.

Отуд што Газда Митке сумња да му је мали можда брат.

Не мислиш ваљда да је његов ћале теслачио снајку и кад је газда Митке израстао у јаког и снажног момка и домаћина?

Možda i jeste, a da Mitke to nije znao. :confused:

Можда.

Међутим, газда Митке је у роману алфа-мужјак. Газда. Мушкарчина.

Чудно би било да једном таквом лику чале теслачи жену а да овај то не зна, а у пуној је младалачкој снази. Уосталом, из његове дилеме у роману, претпостављамо да је дилема постојала због његове ране младости, а не због двоструког живота његове жене.

Дакле, ако је газда Митке имао 12 у време свог веначња, тада је снајка затруднела, родила дете када је Митке имао 13, а овај мали има 12. то значи да је Митке млађи од Софке годину дана. Или њен вршњак, али свакако није четрдесетогодишњак, као Раде Чорбаџија у филму, или неки тако..опасан газда лик...јер ми није јасно...кад је пре могао да постане велики газда са 25-26 година.

Шта ви мислите?
Da li mu je sin ili brat od strica?

Mitketov otac/brat bi trebao da ima 36 godina po toj racunici. :think:

Nisu doreceni, ali izgleda da je obicaj bio da navodni otac neko vreme bude sa snajkom, ne samo na vencanju.

Ако је то тако ишло, па они онда и нису род, у најбољем случају су у далеком сродству.
:think:
Recimo, Mitke i sin su braca.
Mitke napravi dete Sofki, a njegov sin(brat) napravi dete zeni tog deteta, onda su ta deca braca od strica. :D

Ne znam, u jednom trenutku, kako se vencanje zahuktava, Stankovic govori da se sve pretvorilo samo u musko i zensko, kao da prica o orgiji.
Mislim da zeli da kaze da postoje brakovi, ali da su te veze fleksiblne u nekim situacijama, za razliku od Sofke, koja dolazi iz gradske porodice, u kojoj se bracne granice postuju.

Recimo, Mitke i sin su braca.
Mitke napravi dete Sofki, a njegov sin(brat) napravi dete zeni tog deteta, onda su ta deca braca od strica. :D
Ако су браћа, али ако нису? Ако је поступак у више претходних генерација био исти онда они нису у сродству, одродили су се. (По Закону ступање у брак може да буде тек са четвртим степеном сродства, по црквеном православном праву тек са осмим степеном док је по народној традицији, додуше, то строже.)
Исцртај шему па ћеш видети.

Ако су браћа, али ако нису? Ако је поступак у више претходних генерација био исти онда они нису у сродству, одродили су се. (По Закону ступање у брак може да буде тек са четвртим степеном сродства, по црквеном православном праву тек са осмим степеном док је по народној традицији, додуше, то строже.)
Исцртај шему па ћеш видети.
Ako bi dovoljno dugo radili tako, onda bi dobili dve isprepletane porodice, ali u praksi to nije moguce.
Umiralo je mnogo dece mladje od pet godina, a sukobi i nesrecni slucajevi su dovodili do vece smrtnosti odraslih muskaraca, tako da se sve vracalo na pocetak, dva brata ili otac i sin.

О какве две укрштене породице говориш? Рецимо, неки предак је био Пера па имао сина Вељу а овај Мишу, али пошто су Вељу оженили младог, Мишу је направио Пера. Миша добио сина Златка а правио га Веља, Златко добио Станка а стварни отац Миша, Станко добио Марка а отац му Златко, Марко добио Владу што га правио Станко, Влада добио Мићу од Марка и Мића добио Вељка а стварни отац је Влада. Ради прегледности напишимо овако:

Пера – Веља – Златко – Марко – Мића
Пера – Миша – Станко – Влада – Вељко

Да бисмо видели у каквом су стварном крвном сродству Мића и Вељко (наводно отац и син), избројмо црте до заједничког претка Пере.
Видимо да има осам црта па су њих двојица у осмом степену сродства. Да поновим, брак је по православној цркви забрањен закључно са седмим степеном крвног сродства, код католика ваљда до четвртог.
Наравно, ово је све хипотетички, не узимамо у обзир разне околности. А откуд је и Бора знао да је било баш тако?! Јел' можда држао свећу? Ако је то био раширен обичај, јел' и његову мајку дрндао деда па тако настао, и отуд зна?!

Ovo je interesantno.... Davno sam to čitao u lektiri, i zaboravio sam većinu, no nisam ni onda imao dojam da bi bilo eventualno nešto rodbinski, konsangvinalno, između oca i sina.

Meni je to izgledalo kao klasična priča tog tipa kojih ima, npr. u Rusiji.
rus.png

О какве две укрштене породице говориш? Рецимо, неки предак је био Пера па имао сина Вељу а овај Мишу, али пошто су Вељу оженили младог, Мишу је направио Пера. Миша добио сина Златка а правио га Веља, Златко добио Станка а стварни отац Миша, Станко добио Марка а отац му Златко, Марко добио Владу што га правио Станко, Влада добио Мићу од Марка и Мића добио Вељка а стварни отац је Влада. Ради прегледности напишимо овако:

Пера – Веља – Златко – Марко – Мића
Пера – Миша – Станко – Влада – Вељко

Да бисмо видели у каквом су стварном крвном сродству Мића и Вељко (наводно отац и син), избројмо црте до заједничког претка Пере.
Видимо да има осам црта па су њих двојица у осмом степену сродства. Да поновим, брак је по православној цркви забрањен закључно са седмим степеном крвног сродства, код католика ваљда до четвртог.
Наравно, ово је све хипотетички, не узимамо у обзир разне околности. А откуд је и Бора знао да је било баш тако?! Јел' можда држао свећу? Ако је то био раширен обичај, јел' и његову мајку дрндао деда па тако настао, и отуд зна?!

Muz i zena imaju odnose u toku braka. Prvo dete ili prva deca mogu biti od svekra, ali kasnija ce biti od muza, tako da jedna zena ima decu od dva muskarca.
Za prvu decu moze da se stvori situacija o kojoj pricas, ali ne i za kasniju.

Govorim o onom sto je Bora napisao i kako tumacim ono sto je napisao, ne znam da li je to tacno i ako jeste, koliko je bilo rasireno.

Back