Sofija Nedeljković, kopredsednica pokreta „1 od 5 miliona“: Narod neće zaustaviti vodeni topovi, pendreci, batinaši u civilu ili uniformi

комшија

Stara legenda
Poruka
96.548

1632909641600.png

Kopredsednica pokreta „1 od 5 miliona“, za Danas, o tome da li će ići u zatvor zbog toga što je zameniku gradonačelnika Beograda, Goranu Vesiću, odnela jelku okićenu smećem​

Nedeljković: Narod neće zaustaviti vodeni topovi, pendreci, batinaši u civilu ili uniformi

Nedeljković: Narod neće zaustaviti vodeni topovi, pendreci, batinaši u civilu ili uniformi 1

24.09.2021.

Postoji mogućnost da izbegnem zatvor – ako platim. Prva pomisao kada mi je stiglo obaveštenje koje u sebi ima zveckanje lisicama bilo je da ću radije da odem u zatvor nego da platim, jer znam da nisam kriva i da je akcija prosipanja smeća sa Čukaričkog rukavca ispred Skupštine grada Beograda urodila plodom, te da su već narednog dana počeli da čiste rukavac – kaže za Danas Sofija Nedeljković, kopredsednica pokreta „1 od 5 miliona“, koja je prekjuče dobila rešenje od Prekršajnog suda kojim joj je prethodna novčana kazna preinačena u kaznu zatvora u trajanju od deset dana.

Nedeljković je kažnjena jer je prošlog decembra sa drugim aktivistima pokreta „1 od 5 miliona“ odnela zameniku gradonačelnika Beograda Goranu Vesiću jelku okićenu smećem, iz Čukaričkog rukavca.

– Dakle, kažnjena sam jer sam počistila deo smeća iz rukavca iz kojeg je nedeljama smrad davio Beograđane, a gradske službe ga ignorisale, verovatno jer su bile zauzete osmišljavanjem kampanje Gorana Vesića na tiktoku i instagramu. Kažnjena sam jer sam radila njihov posao. Međutim, zahvaljujući podršci ljudi koju sam dobila, a koji su mi se javili u želji da pomognu i da skupimo novac da se ta kazna plati, odlučili smo da to na kraju i uradimo – kaže Sofija Nedeljković.

1-od-5-miliona-protest.jpg

Cilj Srpske napredne stranke je, dodaje ona, da uplaši pokret koji do sada ukupno ima više od 30 krivičnih i prekršajnih prijava.

– Martina Bežinarevića, kopredsednika Pokreta, tuže načelnik policije i potpredsednica opštine Majdanpek, krivične prijave imaju i Tea Vukadin, Moma Kovačević i tako dalje. Protiv mene takođe postoji i krivična prijava od Dragana Bujoševića za farbanje RTS-a u pink. Sve su to pokušaji da nas uplaše. Međutim, jedino što na to imam da kažem je – ako će nam pisati kazne svaki put kada ukažemo na problem i izdejstvujemo njegovo rešavanje, neka ih pišu svaki dan. To neće zaustaviti ni mene, niti ikoga iz “1 od 5 miliona”. Mi takve kazne nosimo kao ordenje, jer čast je danas biti tužen i osuđen od strane naprednjačkog režima. To dokazuje da je naša opoziciona borba beskompromisna – ističe naša sagovornica.

Komentarišući navode iz jučerašnjeg saopštenja pokreta „1 od 5 miliona“ da ovdašnja opozicija nije dobila nijednu krivičnu prijavu jer se bavi salonskom politikom umesto aktivizmom, Nedeljković kaže da je opozicija prepuna potrošenih ljudi, ljudi koji su već imali priliku da sede u nekoj fotelji, na nekoj funkciji i čini se da nikada nisu ustali iz tih fotelja.

Oni su u svojim glavama i dalje neke „vođe“, „lideri“ koji sede u kancelarijama, povremeno se fotografišu, pojave na TV-u i očekuju da će tako srušiti Vučića. Žao mi je što kvarim bajku, ali time ništa neće uraditi. Ljudima je muka od toga, to ih udaljava od politike, jer kad imaju isti osećaj dok gledaju npr. Zadrugu i naše političare, onda u politiku kao način menjanja stvari više i ne veruju. I zato porast apstinenata. “1 od 5 miliona” je na terenu svakodnevno, bavi se konkretnim akcijama, zajedno sa građanima. I zato toliki broj krivičnih i prekršajnih prijava kojima se salonski političari ne mogu pohvaliti. Jer ova vlast se najviše plaši konkretnog rada i istinskog povezivanja sa građanima – ističe Sofija Nedeljković.

U kontekstu činjenice o povlačenju novog zakona o policiji koji bi, prema tumačenjima stručne javnosti, policijskim službenicima dao ovlašćenja i legalizovao primenu sile nad demonstrantima, sagovornica Danasa kaže da „u mafijaškoj državi u kakvoj živimo, jedini zakon koji važi jeste zakon vladajućeg kartela“.

– Njima novi zakon o policiji nije potreban, svakako ga primenjuju, što smo videli i na ranijim protestima kada su građani prebijani, ili pak na inauguraciji Vučićevoj kada su njegovi plaćenici davili vašu koleginicu. Pitanje je šta ćemo mi da uradimo, a ja znam da možemo mnogo. Naš narod je pokazao da, kad mu dozlogrdi, ne mogu ga zaustaviti ni vodeni topovi, ni pendreci, ni batinaši u civilu ili uniformi. Verujem da mu je dozlogrdilo – kaže Nedeljković.

No, nastavlja ona, potrebno je i da mu se s puta maknu oni koji bi pravo iz fotelja na čelo kolone, koji se prodaju za mesije i istovremeno viču “sedi dole”.

Nedeljković: Narod neće zaustaviti vodeni topovi, pendreci, batinaši u civilu ili uniformi 4

– To demorališe ljude. Jedini koji trenutno mogu da pokrenu pravi bunt, jesu građani, a na nama je da stanemo uz njih. Deo opozicije je nažalost do sada bio isključivo tu da preuzme zasluge naroda, umesto da mu pruži ruku. Opozicija treba da stane uz narod, a ne obrnuto. To je ono što mi radimo – pridružujemo ljudima, radimo zajedno. Samo tako može da dođe do bunta koji će bukteti tako jako da čak ni Vučić neće uspeti da ga kanališe – zaključuje naša sagovornica.

link

Класичне странке нису успеле да мотивишу грађане да протестују због бројних политичких и друштвених проблема у Србији. Једини масовни протести од успостављања десничарског режима председника СНС-а били су протести које су организовали аутохтони покрети попут #1od5miliona и Иницијативе Не Да(ви)мо Београд. Тренутно је у Србији веома активно на десетине аутохтоних покрета који сада удружују снаге како би изашле на предстојеће изборе.

то су они што им је Вучић скупљао потписе за прошле “изборе”?
Не лупај. Покрет #1od5miliona oрганизовао је масовне протесте који су ишли сваке суботе од децембра 2018 до краја јануара 2020 и на којима је учествовало стотине хиљада грађана широм Републике Србије, а као није у стању да скупи потписе. Смешно.

34220-protest.jpg

1-od-5-miliona-kragujevac.jpg

protesti_vranje_drugi.jpg

друже Комшије, јесу ли ти твоји “милијунаши” уз потписе добили од Вучића и неко милионче? није зар су глумили опозицију на лепе очи?!
:mazipsa:

Не лупај. Покрет #1od5miliona oрганизовао је масовне протесте који су ишли сваке суботе од децембра 2018 до краја јануара 2020 и на којима је учествовало стотине хиљада грађана широм Републике Србије, а као није у стању да скупи потписе. Смешно.

34220-protest.jpg

1-od-5-miliona-kragujevac.jpg

protesti_vranje_drugi.jpg

Aham, Pokret 1 od 5 miliona u kojima nisu ni Anasonovićka ni Miodrag ni Valentina ni Srđan.

Interesantno.

Pohlepni klinci koji su pojurili za šakom dolara i sniženim cenzusom od 3%, napaljeni da će postati narodni poslanici sa 18 godina.

Originalne ideje tog pokreta nastavio je Građanski otpor, osnovan nakon njihove budalaste odluke o izlasku na izbore.

Jedino dugotrajnije nasleđe Pokreta 1 od 5 miliona jeste da su smorili ljude, jerbo sad misle da i kad se neko novi pojavi, neće uopšte štititi inerese onih koji na proteste dolaze, već ih zloupotrebiti samo da započne svoju ličnu političku karijeru... :roll:

Aham, Pokret 1 od 5 miliona u kojima nisu ni Anasonovićka ni Miodrag ni Valentina ni Srđan.

Interesantno.

Pohlepni klinci koji su pojurili za šakom dolara i sniženim cenzusom od 3%, napaljeni da će postati narodni poslanici sa 18 godina.

Originalne ideje tog pokreta nastavio je Građanski otpor, osnovan nakon njihove budalaste odluke o izlasku na izbore.

Jedino dugotrajnije nasleđe Pokreta 1 od 5 miliona jeste da su smorili ljude, jerbo sad misle da i kad se neko novi pojavi, neće uopšte štititi inerese onih koji na proteste dolaze, već ih zloupotrebiti samo da započne svoju ličnu političku karijeru... :roll:
:mazipsa:

Ананасовићка је била много више цоол него ове бичарке што су остале да глуме лудило.

Ma svi su bili; vidiš da tu praktično niko od prepoznatljivih faca starog pokreta uopšte nije ostao. Razbežala se i većina.

Bili su pregovori da se Pokret ukine i npr. smene najodgovorniji, a on pripoji pokretu Građanski otpor, ili da pristupe tako nekim strankama. Pošto su se svi razbežali na sve strane, samo je Sv. Valentina Serbijanska prešla kod Đilasa i batalila sve.

Ma svi su bili; vidiš da tu praktično niko od prepoznatljivih faca starog pokreta uopšte nije ostao. Razbežala se i većina.

Bili su pregovori da se Pokret ukine i npr. smene najodgovorniji, a on pripoji pokretu Građanski otpor, ili da pristupe tako nekim strankama. Pošto su se svi razbežali na sve strane, samo je Sv. Valentina Serbijanska prešla kod Đilasa i batalila sve.

Sve je to lepo što su oni učinili u Majdanpeku i potpuno iskreno da kažem i pohvalno, ali onom podelom u januaru prošle godine sve su uprskali. Iako je apsolutno svima bilo jasno da oni nemaju ni teoretske šanse da prevale cenzus od 3%, nakon što su se drali BOJKOT, BOJKOT duže nego svi, odlučili su da izađu na izbore i otuđili dobar deo ljudi koji je izlazio na ulice, kao i dobar deo (političke) opozicije.

Šta bi bilo da nije bilo te gluposti? Postojali bi i dalje, i možda bi bili i respektabilni politički pokret, koji već godinama postoji. Imali bi više ljudi, u medijima bi bili prepoznatljivi više i sve bi ovo imalo više smisla.

Ali neko jednostavno tamo nije koristio mozak...Sada su samo šaka klinaca koji se kao nešto igraju politike.

1632917824080.png

Opozicioni pokreti ozvaničili saradnju na zajedničkoj kontroli izbora

bg-kosjeric-vo-sot-vox-mms20210328-153601135.mxf_.00_00_27_07.Still002-750x422.jpg

20. sep. 2021

Pokret “1 od 5 miliona”, Pokret “Buđenje” iz Šapca, “Za naše Smederevo”, “Savez za Jagodinu”, “Ključ promena” i drugi lokalni pokreti ozvaničili su danas saradnju na uspostavljanju zajedničke kontrole izbora, i pozvali sve opozicione organizacije, ali i aktiviste civilnog društva i građane da se pridruže, jer “kontrola izbora je ono oko čega ne bi smeli da se delimo ni po kojem osnovu”. Najavljeno je i formiranje zajedničkog tela čiji će jedan od glavnih zadataka biti okupljanje i obuka ljudi za kontrolu na biračkim mestima i oko biračkih mesta.

Predsednik Izvršnog odbora “1 od 5 miliona” Stefan Pavlović kazao je, kako je preneo taj pokret u saopštenju, da već deceniju “svi znamo da Srpska napredna stranka krade – krade pre izbora, tokom izbora, posle izbora”, ali da se nije odmaklo dalje od povika “držte lopova” i pukog teoretisanja.
“Nama je dosta kojekakvih teorija i predloga na papiru i zato krećemo sa realizacijom konkretnog plana kako da lopova sprečimo ili uhvatimo u krađi”, kazao je on i pozvao opoziciju da ostavi međusobna rivalstva po strani i udruži se u kontroli izbora jer je to njena obaveza prema građanima”, rekao je.

Pavlović je najavio formiranje tela za zajedničku kontrolu izbora koje bi činile strukture opozicionih organizacija, ali i aktivisti civilnog društva i građani koji shvataju potrebu kontrole izbornog procesa. Kako je naveo, nijedna stranka ili pokret tu neće moći da vrši bilo kakve pritiske ili uslovljava ljude da uzmu člansku kartu da bi kontrolisali izbore, niti će ijedan lider moći da zloupotrebljava rad ovog tela i koristi za samoreklamerstvo. Biće formiran i zajednički pravni tim za pomoć uzbunjivačima.

“Najvažniji zadatak biće obuka kontrolora ni biračkim mestima, ali i oko biračkih mesta. Dakle, neophodno je uspostaviti kontrolu i oko biračkih mesta, jer upravo oko biračkih mesta skupljaju se oni crni džipovi, bugarski vozovi, maše se spiskovima, ljudi presreću… Za takvu sveobuhvatnu kontrolu biće nam potrebno između 35.000 i 45.000 ljudi. Sigurni smo da je to ostvarivo ako svi udružimo svoje kapacitete i znanja”, kazao je Pavlović. On je najavio i aplikaciju koja će kontrolorima olakšati rad na terenu, omogućiti alarmiranje u slučaju nepravilnosti, ali i bržu prijavu rezultata brojanja glasova.
“Svesni smo da fer i poštenih izbora pod SNS-om nikada neće biti. Od onih koji varaju, lažu, kradu, ne možete očekivati da će se promeniti preko noći i najednom početi da rade po zakonu. To smo isticali i pre tzv. pregovora uz posredovanje sa evroparlamentarcima i apelovali na opoziciju da joj pregovori i minuti na RTS ne postanu jedina tema, već da uporedo radimo na onome što zaista od nas zavisi, a to je kontrola izbora. Neće ni Vladimir Bilčik ni Tanja Fajon sedeti na biračkom mestu broj 35 u Leskovcu, već to moramo mi. I podsetiću – nije ni Slobodan Milošević pao na RTS, već na ulici, ali nakon što je uhvaćen u izbornoj krađi. Zato pozivam i opoziciju i građane da se udružimo i uhvatimo lopova sa rukama u medu”, poručio je Pavlović.

Vladimir Terzić iz Pokreta “Buđenje” kazao je da cilj jeste da se napravi jak blok kontrolora koji će raditi za čitavu opoziciju.

“Poenta je da se ispoštuje glas građana, jer građani su nosioci suvereniteta, nisu političke stranke. Njihov glas se mora poštovati, čak i ako pogreše”, poručio je Terzić.

Stefan Novaković iz studentskog pokreta “Ključ promena” istakao je da je osnovni problem nepoverenja građana u izborni proces, što se vidi i iz toga što izlaznost decenijama teško da ikad pređe 50 i nešto procenata.

“Nepoverenje postoji već skoro 35 godina, i to opravdano, jer pored kontrolora, mi imamo i predsednike biračkih odbora, članove gradskih, republičke izborne komisije… a njih u većem broju delegiraju stranke na vlasti. I zamislite, da pustimo stado koza na polje kupusa, kako će se ono ponašati? E tako se ponašaju i stranački aktivisti dok sede i broje i upisuju kako njima odgovara. I tako će biti dokle god ne budemo imali efikasnu kontrolu izbora”, kazao je Novaković.
Novaković je dodao da je zato važno da se aktiviraju i svi razočarani građani, da učestvuju u ovom, kako je istakao, “nezavisnom telu” i da svi udružimo u borbi za odbranu prava izbora, jer bez prava izbora teško je govoriti o bilo čemu drugom.

Back