SOBA 101 ili suočavanje sa svojim najvećim užasom i strahom

• Začetnik teme Začetnik teme _Ata_
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

_Ata_

Iskusan
Poruka
6.313
Suočiti se ili ne?
Noć je, ponoć bliže, treba da se ide na počinak.. a ja ne smem. :rumenko: Kako pomislim da treba da legnem, mene stegne u grudima i kreće - a šta ako opet budem sanjala...? Sanjala sam prošle noći da mi mama umire, a to mi je najveći, najužasniji strah i na javi. :sad2: Znam uobičajena tumačenja, tipa - produžila si joj život i slično, ali slaba je to uteha. Nisam preopterećena, i znam da me to čeka pa čeka jednog dana i da, zapravo, tako i treba da bude, ali... ume tako neki put, iz potaje, da se baci ispred mene taj šugavi strah i da ostavi jedino suze, paniku i pitanje - a kako ćeš ti posle toga, kako će tvoj život dalje ići, kako ćeš to uspeti da preboliš i da nastaviš dalje...? Ne umem da se izborim sa tim kada me uhvati, kao i večeras što ne umem ( sreća pa se ne javlja prečesto, ali kada se javi, urniše me ), pa se pitam koliko je dobro ono rešenje - suoči se sa strahom i pobedi ga? :think: ( uspelo mi je kao tinejdžerki, sa užasnim strahom od mraka. Gledala sam horore do granične doze straha, do trena kada celo telo utrne, srce krene da preskače, a bešika otkaže poslušnost i - uspelo je. Jednostavno je strah nestao, sada mi mrak po sebi ne predstavlja ništa )

Dakle, imate li vi ovakve pojave?
Uopšteno, koji vam je, ako hoćete da podelite ovde, najveći strah, užas, u životu? Bilo realno ili ne, strah je strah i isti je racionalan i iracionalan. Možda iracionalan još i više. Slažete se? Suočavate li se sa svojim strahovima i mislite li da to ima terapeutsko delovanje? Ili ih negirate i bežite od njih? Razumete li tudje strahove ili im se podsmevate?
... Dakle, hajde da teramo jedni drugima strah :)

ja taman htela da pitam zasto soba 101:)
mora da je iz nekog filma

Pa, mislila sam da se stigne dotle, u razradi teme, ako zaživi... ali dobro...
Nije iz filma, iz romana Džordža Orvela "1984.". Soba gde se odvode politički zatvorenici da se suoče sa svojim užasom. I gde se definitivno lome i pretvaraju u ljušture, gde izdaju jedino što vole, i jedino što pod mukama nisu izdali, da bi im se duh slomio... ili da bi se "prevaspitali". Glavni lik u romanu je svoj najveći strah, kada ga je već osetio na koži i kada je bilo opstati ili umreti, poslao na jedinu osobu koju je voleo i time je izdao i nju, iako mu je to bila zadnja slamka samopoštovanja i spasa - nju nisam izdao.
Eto, da li suočavanje dovodi do čeličenja ili pucanja sistema?
Roman je roman, ali realnost govori da se treba suočiti. Samo je pitanje načina...
... ili grešim?

Suočiti se ili ne?
Noć je, ponoć bliže, treba da se ide na počinak.. a ja ne smem. :rumenko: Kako pomislim da treba da legnem, mene stegne u grudima i kreće - a šta ako opet budem sanjala...? Sanjala sam prošle noći da mi mama umire, a to mi je najveći, najužasniji strah i na javi. :sad2: Znam uobičajena tumačenja, tipa - produžila si joj život i slično, ali slaba je to uteha. Nisam preopterećena, i znam da me to čeka pa čeka jednog dana i da, zapravo, tako i treba da bude, ali... ume tako neki put, iz potaje, da se baci ispred mene taj šugavi strah i da ostavi jedino suze, paniku i pitanje - a kako ćeš ti posle toga, kako će tvoj život dalje ići, kako ćeš to uspeti da preboliš i da nastaviš dalje...? Ne umem da se izborim sa tim kada me uhvati, kao i večeras što ne umem ( sreća pa se ne javlja prečesto, ali kada se javi, urniše me ), pa se pitam koliko je dobro ono rešenje - suoči se sa strahom i pobedi ga? :think: ( uspelo mi je kao tinejdžerki, sa užasnim strahom od mraka. Gledala sam horore do granične doze straha, do trena kada celo telo utrne, srce krene da preskače, a bešika otkaže poslušnost i - uspelo je. Jednostavno je strah nestao, sada mi mrak po sebi ne predstavlja ništa )

Uopšteno, koji vam je, ako hoćete da podelite ovde, najveći strah, užas, u životu? Bilo realno ili ne, strah je strah i isti je racionalan i iracionalan. Možda iracionalan još i više. Slažete se? Suočavate li se sa svojim strahovima i mislite li da to ima terapeutsko delovanje? Ili ih negirate i bežite od njih? Razumete li tudje strahove ili im se podsmevate?

....strasno..:(

....sanjala sam par puta isti san o kome pises i sve u kuci izbudila koliko sam plakala.....da kazu da se tako produzava zivot, babske price ili ne, ne znam,
ali znam da sam kad mi je tata umro, sanjala nesto sasvim drugo strasno i otisao je:sad2:
....kazu da ako precesto razmisljas o necemu, onda to i sanjas, radi podsvest....

....inace cak i danas se plasim mraka, tako da sve sto moram obavim do nekih maximalno 10 uvece, posle toga retko ili nikad ne idem nikud, nema sanse
da gledam horor filmove, strah me je kad cujem korake u mraku iza sebe, prodje me takva jeza da je to ne opisivo...sve u svemu kukavica sam velika sta cu:rumenko:

...e da imam jos jedan strah, mnogo veci od svega navedenog...ali ako taj pobedim ispascu vrlo, vrlo hrabra, samo o njemu ne bih pisala:D

....strasno..:(

....sanjala sam par puta isti san o kome pises i sve u kuci izbudila koliko sam plakala.....da kazu da se tako produzava zivot, babske price ili ne, ne znam,
ali znam da sam kad mi je tata umro, sanjala nesto sasvim drugo strasno i otisao je:sad2:
....kazu da ako precesto razmisljas o necemu, onda to i sanjas, radi podsvest....

....inace cak i danas se plasim mraka, tako da sve sto moram obavim do nekih maximalno 10 uvece, posle toga retko ili nikad ne idem nikud, nema sanse
da gledam horor filmove, strah me je kad cujem korake u mraku iza sebe, prodje me takva jeza da je to ne opisivo...sve u svemu kukavica sam velika sta cu:rumenko:

...e da imam jos jedan strah, mnogo veci od svega navedenog...ali ako taj pobedim ispascu vrlo, vrlo hrabra, samo o njemu ne bih pisala:D

E, pa taj, baš taj strah, o tome pričam. Ovi ostali su, manje-više, karakteristični za sve ljude. Mrak, bube, pauci, bauci, vampiri ( jeste, nije smešno, da znate koja masa ljudi "ne veruje, ali zazire. Kontam da je taj iracionalni strah zapravo i najgori, najteži za podnošenje, ali i prevazilaženje )... to je ono što većinu ljudi plaši. Ali uzima se zdravo za gotovo - eh, eto, plašim se mraka, ali ništa zato. To nije smetnja, sa tim se normalno živi.
Ali taj boldovani, o kome nećeš da pričaš ( što je ok, poštujem! ), taj veliki... o tome pričam. Taj i takav ume da pravi smetnje u životu, kada se aktivira :confused:
E, o prevazilaženju toga govorim - kako, na koji način? Suočavanje, pa i tu je način valjda presudan, ili ignorisanje ili treće nešto? :think:

E, pa taj, baš taj strah, o tome pričam. Ovi ostali su, manje-više, karakteristični za sve ljude. Mrak, bube, pauci, bauci, vampiri ( jeste, nije smešno, da znate koja masa ljudi "ne veruje, ali zazire. Kontam da je taj iracionalni strah zapravo i najgori, najteži za podnošenje, ali i prevazilaženje )... to je ono što većinu ljudi plaši. Ali uzima se zdravo za gotovo - eh, eto, plašim se mraka, ali ništa zato. To nije smetnja, sa tim se normalno živi.
Ali taj boldovani, o kome nećeš da pričaš ( što je ok, poštujem! ), taj veliki... o tome pričam. Taj i takav ume da pravi smetnje u životu, kada se aktivira :confused:
E, o prevazilaženju toga govorim - kako, na koji način? Suočavanje, pa i tu je način valjda presudan, ili ignorisanje ili treće nešto? :think:

....aha, pa dobro evo reci cu ovako.....

....jedno jutro sam se probudila, i iz ko zna kojih razloga shvatila da nema smrti bez sudnjega dana i odlcila da prelomim.....od tad se skoro i ne plasim,
preduzela sam korake da se suocim sa tim sto mi je strah donosio, i nisam ni trepnula.....sad jos neke sitnice moram dovesti do kraja, ali sam se
samoubedila da straha vise nema....a jesam li u pravu pokazace vreme......
...eto samo toliko bih mogla da kazem o tome....

Suočiti se ili ne?

Немам страхове али имам зоне психе које се с времена на време упале у виду црвене лампице.
Имам једну јако блиску особу коју не могу никако да прихватим онаквом каква јесте.
Генерално ми није проблем да прихватам људе са манама , ни од ове особе нисам никад очекивала савршенство али ме је јако разочарала неким поступцима. Повредила ме као нико, управо због блискости коју сам имала с њом.
И никако да израционалишем разочарење, годинама.
Наравно, у складу с немогућношћу рационализације иде и однос према тој особи - некад веома грозан, дрзак, нетолерантан. И свесна сам слабости али никако да се искобељам.

Међутим, добра ствар је што сам ове године први пут схватила где је проблем јер до ове године нисам била ни близу да укапирам у чему је реч.
Буквално сам сама себе психоанализирала, анализирала од кад је почело, повезивала са неким сличним догађајима и укапирала који проблем имам.

Још само да га решим. :think:

Немам страхове али имам зоне психе које се с времена на време упале у виду црвене лампице.
Имам једну јако блиску особу коју не могу никако да прихватим онаквом каква јесте.
Генерално ми није проблем да прихватам људе са манама , ни од ове особе нисам никад очекивала савршенство али ме је јако разочарала неким поступцима. Повредила ме као нико, управо због блискости коју сам имала с њом.
И никако да израционалишем разочарење, годинама.
Наравно, у складу с немогућношћу рационализације иде и однос према тој особи - некад веома грозан, дрзак, нетолерантан. И свесна сам слабости али никако да се искобељам.

Међутим, добра ствар је што сам ове године први пут схватила где је проблем јер до ове године нисам била ни близу да укапирам у чему је реч.
Буквално сам сама себе психоанализирала, анализирала од кад је почело, повезивала са неким сличним догађајима и укапирала који проблем имам.

Још само да га решим. :think:

Svi mi imamo i vrlina i mana ! Bez toga ne bismo bili to što jesmo! Dakle, svako od nas ljudskih bića, mora da nauči da se SVAČIJOJ VRLINI DIVI , a da NIČIJU MANU NE KUDI ! Jel u tome i jeste suština zajednice,PRIHVATI, PRILAGODI SE, TOLERIŠI i OPROSTI !! A da bi čovek sve to mogao, MORA PRVO DA SPOZNA SEBE !!! Iskušenja jesu velika, ali se na muci poznaju junaci ! A ni u čijem životu, prosto nema mesta sebičnosti !! Dakle, Sofija, "HOĆU JE POLOVINA OD MOGU" ! ... :super: ;)

Poslednja izmena:
Suočiti se ili ne?

NAJVAŽNIJE JE DA, ŠTO JE JAČE MOGUĆE, VERUJEMO U SEBE; U SOPSTVENE MOGUĆNOSTI I SPOSOBNOSTI; DA SE, MA ŠTA GOD RADILI, MAKSIMALNO TRUDIMO; DA STALNO "KORAČAMO" NAPRED I DA SE TRUDIMO DA UVEK POZITIVNO MISLIMO ! I TU ONDA NEMA MESTA STRAHU, VEĆ SAMO SREĆI !
Na ovom svetu sve ima svoj POČETAK i svoj KRAJ, i kada je reč o SMRTI BLIŽNJIH NAMA , ne očajavajmo - SEĆANJE na njih ume da bude podjednako LEPO kao ŽIVOT sa njima ! A još kad se zna da je SMRT PRETHODNICA RAĐANJU NOVOG ŽIVOTA, pa tu onda zaista ne treba da bude mesta prevelikoj tugi i patnji, ZAR NE !?
Dakle, HRABRO NAPRED i U ZDRAVLJE !!! :super: ;)

atakualpa daj bre naslove tih horora od kojih otkazuje besika :lol: al pod uslovom da nisu neke gadosti tipa raste mi alien u telu,to mi je mnogo glup pravac u hororima ,ja skorije nisam gledala neki dobar ,zato ih vise i ne gledam
najveci uzas i strah?
paaa na kontu tvog sna bicu srecna da sahranim svoju majku a moja deca mene,jedino moze da me plasi da ne bude obrnuto sto je zaista najveci uzas
naravno volela bih da to bude sto kasnije,ali to svakako mora da se desi i ne razmisljam o tome
strah me mozda da mi umre telo a psiha ostane budna (tu sad ima izbor) a ovako sta znam sve je za ljude,ima stvari koje su manje prijatne ali ne razmisljam o nerealnim strahovima,pazim se koliko mogu i kraj

Nije tema o snovima. Mada može ako oni izazivaju strah.
Nedavno smo ovde na forumu imali pravu demonstraciju straha, kada jedna forumašica za malo da propusti putovanje u Rim zbog paničnog straha od aviona. Naravno, nije propustila putovanje, suočila se ( a kako je pa mogla drugačije :D ) i na kraju, na onoj temi sa sličicama imamo čak i sličicu slikanu u avionu, na punoj postignutoj visini :ok::ok::ok:
Svi imamo neke strahove, ali kako reagujemo na njih, kako se branimo, kako ih eliminišemo? I kako reagujemo na tudje strahove? I i dalje dilema - suočavanje ili beg??? :think:

zagrlis muza, zatvoris oci i mislis na nesto lepo, osim ako ne radis nesto lepo. :lol:

snovi su odraz nase podsvesti i desavanja, a ne ostvarivo prorocanstvo. kod nekoga se ispoljavaju jasno, npr. kod tebe su strah i briga jasno oblikovani, kod mene npr. se uvijaju u maske sotona, cudovista, generalno fantastike.

Ma, zagrlila bih ga ja, čvrrrrsttoooo, ali nije bio kod kuće. Ima 2-3 noćna dežurstva tokom godine, i baš je to bilo prošle noći. Kad hoće, ono hoće :roll:

A drugi deo tvog posta... interesantno. Uvek sam mislila da je lakše kad se plašiš nečeg odredjenog, nego nečeg upakovanog u imaginaciju i fantastiku. Cenim da je to tačno. Imaginaran strah ume da bude opasno jak i destruktivan, a tim pre jer pojedinac nailazi na nerazumevanje sredine.

Back