Snovi

ne_ve_na

Poznat
Poruka
9.601
Bila je rasprava oko toga da li je bolje sanjati lepe ili ruzne snove.
Tipa, vecina kaze da, kad sanja nesto lepo, kada se probudi, oseca se smireno i odmorno, a kada sanjaju ruzne stvari, bude se nervozni..

Kod mene je malo drugacije (a i nisam jedina, bar jedna koleginica kaze) i kad sanjam nesto lepo, ceo dan sam usrranog raspolozenja, cim se probudim i skontam da je na javi gore..
Ali zato kad imam nocne more ili sanjam da se nesto lose desava, a onda se probudim i shvatim da nije tako, predivno sam raspolozena.

S tim sto ima ljudi koji su svesni da sanjaju, pa im je svejedno kakvi su snovi :lol:

Kako je kod vas?

ja obozavam kad se setim sna,kakav god da je :)
ranije sam se vise cimao oko toga,postoje metode da se indukuje i lucidnost,i prisecanje i ta cuda
sad me jednostavno mrzi
al se setim uglavnom,bar jednog sna posle spavanja

Na mene snovi ne utiču. Nekada imam onaj osećaj da sam sanjao nešto važno a nemam pojma šta. Psiholozi tvrde da su snovi zapravo interpretacija naših strahova, čežnji i prethodnog dana. Navodno, da ne sanjamo bili bismo zbunjeni i manje bismo kapirali dogadjaje oko nas. Dakle, sumiramo dan koji je za nama. Zaista, kako smo usporeni kada smo neispavani. Takodje kažu da čovek svako veče sanja pet snova ali se retko kada seti istih. Nikako ne verujem da snovi imaju neko skriveno (magično) značenje ali svakako oslikavaju probleme i mogu i da pomognu u rešavanju istih...

Snovi su nekako mistični i nikada do kraja jasno definisani:eek:, barem laicima, tako da je u tome nalazim nekakvu lepotu:heart:. Za mene je san jedno,ipak, nedovoljno istraženo polje, jer ma kako pamtila svoje snove, bilo lepe ili ružne, ponese me dan i nemam vremena da se osvrćem na njih, a i da se osvrnem teško da bih imala za svaki san konkretan odgovor:(.

Nedavno sam analizirao snove i pokušavao da doznam šta mi saopštavaju , to mi je samo pokadkad uspevalo a nekada sam žalio što ih nisam poslušao . Snova ima raznih ali uglavnom snovi nisu samo kraljevski put u nesvesno i nisu samo deponija iz koje možemo doznati naše strahove, preokupacije i želje kao što je Frojd tvrdio , snovi nam mogu pomoći da dođemo do nekih rešenja a mogu nas obavestiti o budućim događajima. No tumačenje snova nije lako, nekada je dugotrajno i možemo otići na stranputicu.
Ukoliko neko želi da zna šta je sanjao najbolje bi bilo da čim se probudi na listu papira zabeleži sve što je sanjao jer se snovi brzo zaboravljaju.

Poslednja izmena:
Ponekad me plaši ono što sanjam ili kakav je oblik sna. Nije da sam baš oduševljen svojim morama ali slike koje vidim, jednostavno ne mogu da povežem.
Najbolje i najjače mi je kada sam sebe probudim, uglavnom vriskom.:mrgreen:

Ali volim kada se setim svojih snova...

Dobro, dobila sam neke odgovore koji nemaju veze sa temom, ali okej, mogu da posluze za nesto drugo :)
Cela prica je krenula od toga kako nocne more iscrpljuju i cine nas nervoznim kad se probudimo, bar na pocetku dana.
Posto kod mene nije tako, htela sam da cujem misljenje ostalih :)

Dobro, dobila sam neke odgovore koji nemaju veze sa temom, ali okej, mogu da posluze za nesto drugo :)
Cela prica je krenula od toga kako nocne more iscrpljuju i cine nas nervoznim kad se probudimo, bar na pocetku dana.
Posto kod mene nije tako, htela sam da cujem misljenje ostalih :)
Pa zavisi na šta se odnose noćne more - recimo da li si sanjala da ti je umrla majka ?

Pa zavisi na šta se odnose noćne more - recimo da li si sanjala da ti je umrla majka ?

Dobar primer, ne, ali sam sanjala da mi je umrla sestra i kako se razvaljujem od plakanja.
Kad sam se probudila i skontala da je to bio san, bila sam presrecna :)))

Ja svaki san mogu da protumacim ,da proniknem u svaki detalj,tacno shvatim na sta se odnosi,i sta sam podsvesno mislio :mrgreen:

Ne razmisljam tol'ko o snovima, al' dobro, bravo za tebe :)

ja sam tako sanjala da mi je poginuo brat od strica pre bar 6-7 meseci, još me uhvati onaj grozan osećaj kad se setim, krenem i da plačem, neverovatno :sad2:
sad za rodjendan sam imala jako zanimljiv san i skontala da koliko god ja svesno nisam htela da sumiram dešavanja od prošle godine do sad, podsvesno sam
se prisećala svega, to je bilo u stilu neki dečak koji je sve znao o meni i pričao mi pričao malo pretećim glasom, da sam ja bila užasnuta time šta sve on zna :eek:
počela sam da preispitujem šta je to sve što on zna, a šta ja to krijem što će on možda da pomene sad. neprijatan osećaj. baš neprijatan. srećom nije uticao na ostatak mog dana :)))

sad za rodjendan sam imala jako zanimljiv san i skontala da koliko god ja svesno nisam htela da sumiram dešavanja od prošle godine do sad, podsvesno sam
se prisećala svega, to je bilo u stilu neki dečak koji je sve znao o meni i pričao mi pričao malo pretećim glasom, da sam ja bila užasnuta time šta sve on zna :eek:
počela sam da preispitujem šta je to sve što on zna, a šta ja to krijem što će on možda da pomene sad. neprijatan osećaj. baš neprijatan. srećom nije uticao na ostatak mog dana :)))
Jeste zanimljiv san . Pomenula si još jedan izraz koji si kasnije izbrisala a to je da će taj dečak da ti pomogne (ako) , ?
E sad, na prvu lopu lako ga je rastumačiti.

Dobar primer, ne, ali sam sanjala da mi je umrla sestra i kako se razvaljujem od plakanja.
Kad sam se probudila i skontala da je to bio san, bila sam presrecna :)))
Ništa neoubičajeno , tvoj osećaj sreće uslovljen je stavom posle sna " dobro je da je samo san" . Za pretpostaviti je da ti je sestra mlađa i da opasnost od smrti ne postoji. Međutim nekada san podseti ljude na okrutnu neminovnost smrti ili na skorašnju takvu mogućnost pa je normalno da ga takav san uznemiri.

nisam ništa napisala pa obrisala :think:
to je originalna prvobitna verzija mog posta :)
ne sećam se ni da sam negde na forumu opisivala taj san sem ovde :think:
nije trebalo da mi pomogne, samo je bio tu i pričao mi kako sve zna o meni što je meni bilo jezivo,
generalno ne dozvoljavam ljudima da mi se previše približe, pa zato.

U redu, onda sam ja pogrešno pročitao - izvini .
Nego , taj dečko da li ti je poznat - liči na nekog (komšiju, druga , momak, rođak) ?

Poslednja izmena:
Uglavnom ne sanjam ništa ili nešto nadrealno...U poslednje vreme sam imao par čudnih snova o drugovima iz srednje koji i dalje izgledaju isto nisu se promenili...I kako sam sa nekima od njih obnovi prijateljstvo...Retko sanjam ali nadrealni snovi koje imam su prelepi...

Obično će ličiti na osobu sa čijom ličnošću je povezuješ...Npr. ako imaš drugaricu koja je tračara i sanjaš je obično se odnosi na njen aspekt ličnosti a ne baš na nju jer san odražava tvoje mišljenje o toj osobi ali ga postavi u drugi kontekst...

zapravo, ja sam san protumačila na totalno drugi način, ali dobro.. :)

san je više introspektivnog karaktera, simbolično što sam ga sanjala na rodjendan,
zato što nisam sebi htela da priznam da idu godine polako, da nisam više ona osoba koja
sam bila pre godinu dana, da se svašta nešto u medjuvremenu izdešavalo....
jednostavno, uspela sam da prikupim za svo ovo vreme i previše dogadjaja koje nisam do kraja
sortiram na svoje mesto, jer iskreno nisam imala ni vremena okupirana drugim stvarima, a nekako
ni dovoljno volje da sednem i sve lepo sa sobom raščistim. haotična sam poslednje dve godine, u poslednje vreme manje nego ranije. :)

nemam pojma. mislim da ne...
Za neko detaljnije tumačenje tvog sna potrebno je imati više podataka.
U svakom slučaju radi se o detetu koje intimno poznaje tebe što bi se moglo tumačiti ne kao neko izvana već kao deo tvoje ličnosti . To što je dete takođe nešto govori - govori o tome da se radi o nedoraslom aspektu tvoje ličnosti , znači nerazvijenom delu . Preteći ton takođe nešto govori, radi se o prekorevanju zbog nečega - čega ?, teško je sa ovako malo podataka znati.
Da li je dete bilo muškog ili ženskog pola ?

Za neko detaljnije tumačenje tvog sna potrebno je imati više podataka.
U svakom slučaju radi se o detetu koje intimno poznaje tebe što bi se moglo tumačiti ne kao neko izvana već kao deo tvoje ličnosti . To što je dete takođe nešto govori - govori o tome da se radi o nedoraslom aspektu tvoje ličnosti , znači nerazvijenom delu . Preteći ton takođe nešto govori, radi se o prekorevanju zbog nečega - čega ?, teško je sa ovako malo podataka znati.
Da li je dete bilo muškog ili ženskog pola ?

Da, upravo tako...
Inače, moja drugarica ima mnogo problema u životu, zaista haos i zbog toga svako veče sanja nešto i ne može da se seti kada je zadnji put sanjala nešto lepo...u svakom snu beži od nečega/nekoga i neko pokušava da je ubije. Zbog toga znam da snovi prenose probleme u svoj svet i interpretiraju ih na sebi svojstven način.

Uh, probaću da se setim nekih snova, al' ovaj koji sam danas sanjala :sad2:
nije noćna mora, al' nije ni prijatno, počne čo'ek da preispituje neka svoja opredeljenja :mrgreen:

večeras ću o tome

Sanjah ovo pre neku noć:

U starom stanu sam (ne živim u njemu već 7. godina), sedim u fotelji i u rukama mi je bazuka. Ciljam na ulazna vrata stana i ispaljujem projektil. Kao u filmu "Matrix" prijektil leti sporo, probija ulazna vrata i izleće u hodnik. Ja skačem i skrivam se iza fotelje, čekajući na eksploziju. Prolaze tako minuti, sati... i ja kao zaspim čekajući na eksploziju. U jednom momentu ustajem i polazim ka vratima, na kojima je rupa, koju je napravio projektil. Otvaram ih i u hodniku, nasuprot tih ulaznih vrata, vidim projektil zaboden u zid kao strela. Razmišljam da li da izvadim projektil ali se bojim da se ne aktivira i ode sve u k....

Ludilo! :mrgreen:

Back