To je zapravo avanturistički film kojije evoluirao u avanturističku fantastiku! Draumar, "čovjek" izvanrednih sposobnosti je počinio toliko zla svijetu onda dok je egzistirao da su ga moćna čarobnica i čovjek iz sela savladali (na jedvite jade). To se dogodilo prije nekoliko hiljada godina, a danas, grupa arheologa je istraživajući ruševine grada pronašla sanduk u kojem je Draumarova duša bila zarobljena. Doktor arheologije, Sergej Antonijević, otvorio je "vazu" u kojoj je duša ne znajući šta se tu nalazi. Iz "vaze" izašao je uz zaslijepljujuću svjetlos duh Draumara (kasnije ću napisati šta se tu još dogodilo). Bio je slab da ih pobije iako bi to uradio jer postoji da ubija, stvoren je iz mržnje i bijesa i zna samo da ubija! Ali se iskoristio prljavim trikom (kasnije)...
Dakle, Draumar je slobodan (bar jednom polovinom), a naučnici su uspjeli pobjeći u privremenu bazu u blizini iskopinE (da, jedna je iskopina, nema ih više jer smo imali malo vremena, a radnici su dovedeni do granice izdržljivosti). Tamo su u sanduku koji su ponijeli sa sobom iz iskopine pronašli neke svitke i mape koje su čarobnica i čovjek tu ostavili. Pronalaze zapis koji je napisan na nepoznaton pismu i jeziku i pozivaju doktoricu lingvistike. Ona dolazi. Eto, do tog trenutka smo snimili i isjekli toliko bespotrebnig da imamo samo 8 minuta materijala. Znate, da smo ostavili sve kako je snimljeno već bismo imali pola sata, a onda bi film trajao četiri sata, duže od Titanika, a ko je od vas pogledao Titanik a da nije ni jednom zijevnuo?
Dalje, lingvistkinja je uspjela prevesti zapise jer je našla jedan zapis koji je prepisan na latinski jezik! Tada shvataju šta su oslobodili i šta moraju učiniti da to isprave! Moraju pronaći određenu tvrđavu ispod koje se krije "ključ" spasa. I kreću da je pronađu uz pomoć još dva naučnika. Mala grupa putuje, a broj putnika je sve manji i manji!!! Ko ubija doktore? Ubija ih isti onaj koji je pustio draumara! I DA! OVO JE ONO KASNIJE O KOJEM SAM GOVORIO!!! Draumarov duh je ušao u tijelo jadnog doktora Sergeja i sad skuplja snagu da može da regeneriše vlastito tijelo. Uz svu inteligenciju mozda svoje žrtve i uz svoju moć Draumar je nepobjediv.
Da li će preostali članovi doći do tvrđave na vrijeme da spase doktorovo tijelo ili će ga pod tvrđavom morati ubiti onim po šta idu pogledajte u filmu koje će biti snimljen do kraja ljeta!
I da, ne očekujte previše...
A evo nova uvodna pjesma, jer, zaista, ne mogu uzimati iz tuđeg filma! Ovo je muzika koju je komponovao Mladen Reljanović (ja) i FF Studios. Ja sam izvršio neke izmjene na toj muzici.