Sneg...

0012-Vinterbilder%20NO%20Skne_dec2012-120205-IMG_0692.jpg

"Znao sam da ne voli zimu.Od zime je volela samo one casove kad pada sneg.Te noci je snezilo.Pozvao sam je u setnju znajuci da voli tu carobnu belinu noci kada se tama pomesa sa belim pahuljama i sve deluje poput sna.
Hodali smo pustim ulicama.Posmatrao sam je.Imala je nekakav smesak na usnama koji nisam mogao da odgonetnem.Kosu joj je potpuno prekrio sneg i licila je na zamrznutu sliku na cijem platnu su se razaznavale crno-bele senke.
U jednom trenutku je stala, nekako bas ispod snopa svetlosti koju je naokolo rasipala ulicna svetiljka cineci oreol na belom cilimu.
Rasirila je ruke dlanova okrenutih ka nebu, sklopljenih ociju, sa onim zagonetnim smeskom u uglovima usana.
Licila je na devojcicu koja sanja.Sanja neki svoj beli, snezni svet.
Ostao bih vecno tako zagledan u taj prizor.
Tom carolijom razlio se njen sapat.
- Znas li - rekla je - Ljubav je kao zima.Lepa, meka dok nas obuzima i prekriva svojom belinom, spremna da se istopi na toplini nasih dlanova.
Zacutala je na trenutak, spustila ruke, sa lica je nestao onaj smesak.Glas joj vise nije bio sapat nestvarne slike s platna.Mogao sam da naslutim sta sledi.
- Onda - nastavila je - onda se sve zaledi.Zatim postane jedna velika, blatnjava kaljuza koja proguta sve ono lepo.
Stresla je sneg iz kose i s kaputa, stavila ruke u dzepove, a ja sam znao da je setnja gotova.
- Hajdemo kuci - rekla je.Hladno mi je."

bb39fa318549516815c77fceb49d4a13-1.jpg

Back