Smrtna kazna - da ili ne

• Začetnik teme Začetnik teme Mingo
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Da li ste za pravnu sankciju smrtne kazne?

• Da, svakako

• Ne, nikako

• Pored smrtne kazne sam i za tjelesnu kaznu

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.

Mingo

Poznat
Banovan
Poruka
8.115
Zelio bih postaviti opvu temu zajedno sa anketom jer mislim da je ovo jedno interesantno pitanje.Prema Biblijskim i Kur'anskim zakonima smrtna kazna je obavezna i dozvoljeno je primjenjivati.Prema demokrtaskim zakonima u kojima prednjaci Europska Unija, smrtna kazna nije dozvoljena i spada u krsenje ljudskih prava.
Sada vas pitam, da li smatrate da je za jednu drzavu bolje imati smrtnu kaznu kao nacin sankcije ili je nemati jer smrtna kazna je u danasnje vrijeme grozna i stvara gnusanje?

Kao sto znamo, Amerika je demokratska zemlja ali u njoj postoji smrtna kazna u nekim njenim drzavama. Zvanicno na Federalnom nivou, ne postoji smrtna kazna u Americi ali je smrtna kazna zadrzana u okviru nekuih drzava juga koji iz tradicije primjenju smrtnu kaznu i gradjani su za njen ostanak na snazi.Na primjer mnogi gradjani juga su se bunili kad je neko predlozio ukidanje smrtne kazne.
Inace, u EU ne postoji smrtna kazna u uvjet za ulazak u EU je ukidanje smrtne kazne pa je tako jedna Turska uredila zakon po stanadardu EUa i ona sada nema smrtnu kaznu.Ranije se smrtna kazna sprovodila vjesanjem.U Islamskim zemljama u vecini se primjenjue smrtna kazna na bgazi Islamskog zakona jer Islam naredjuje smrtnu kaznu za pocinioca ubistva.
nekada davno u Europi se sprovodila smrtna kazna po zapovjedi Biblije i uglavnom su se krivci spaljivali na lomaci u Francuskoj je postopjala giljotina itd.

Po tome bi zlocinac Ratko Mladic bii isjeckan na komade.Ali zahvaljujuci demokraciji nujemu nece bit' sprovedena smrtna kazna.

Ne lupaj leba ti,zahvaljujuci demokratiji on je zrtveno jagnje a pravi krivci ce se oprati bilo kakve odgovornosti jer su i osnovali taj sud.
A sto se tice kazne i SAD na smrt bivaju osudjeni samo siromasni,bogati mogu da rade sta hoce a da za to ne odgovaraju uopste.
A i u tim tvojim islamskim zemljama je isto.

Nikada i nikako. Dokle god je čovjek živ ima šanse da se pokaje i tako spasi dušu. A mrtav se ne može pokajati.

Uostalom. U SAD-u su studenti u jednom istraživanju otkrili da je 10% smaknutih osoba bilo nevino za zločin za koji je osuđeno.

Po tome bi zlocinac Ratko Mladic bii isjeckan na komade.Ali zahvaljujuci demokraciji nujemu nece bit' sprovedena smrtna kazna.

Na osnovu cega... Okrivljen nije isto sto i optuzen... Kako mozes nekog da osudis ako nisi dokazao krivnju?

Ja bi tebe npr osudio na smrtnu kaznu zbog podrzavanja pedofilije, sodomije, izivljavanja nad zenskim polom, al sta mogu, nemam toliku moc da to uradim...

Ne lupaj leba ti,zahvaljujuci demokratiji on je zrtveno jagnje a pravi krivci ce se oprati bilo kakve odgovornosti jer su i osnovali taj sud.
A sto se tice kazne i SAD na smrt bivaju osudjeni samo siromasni,bogati mogu da rade sta hoce a da za to ne odgovaraju uopste.
A i u tim tvojim islamskim zemljama je isto.

Pa delimicno, mozda ni jedan ekstremno bogat Amerikanac nije osudjen na smrtnu kaznu al eto naslednik imperije MAx factor je osudjen 124god zatvora sto mu dodje na isto :)

Ipak ja mislim da se tu islamski zemljama treba ukinuti smrtna kazna i bilo kakav oblik tjelesnog kaznjavanja tako da je najljepse zivjeti u demokraciji.Mislim da bi tada ljudi bili iskreniji vjernici nego sada.Na primjer Turska je jedina Islamska zemlja koja nema smrtnu kaznu.

Поставио си тему која има начелни и принципски карактер. Оваква персонализација и навођење појединачних примера је глупо, јер не само што нас неће нигде одвести, већ ће нас у старту скренути с теме..

Ipak ja mislim da se tu islamski zemljama treba ukinuti smrtna kazna i bilo kakav oblik tjelesnog kaznjavanja tako da je najljepse zivjeti u demokraciji.Mislim da bi tada ljudi bili iskreniji vjernici nego sada.Na primjer Turska je jedina Islamska zemlja koja nema smrtnu kaznu.

Kako ti lazes pa to vise nije ni smesno vec jadno i zalosno... Do sada si tvrdio da je ok da se zena kamenuje ako prevari muza...

Back