Smrt vojnika

Mislila sam na ono sto se desilo u Crnoj gori, jes- nema veze sa temom, al mi bilo interesantno kako su Vechernje novosti i Blic "krstili" taj voz sto se srushio i sto je u njemu poginulo oko 46 ljudi.

King 7:
Moje uverenje je da su vojnici stradali od specijalno obucenih " intrudera ", agenata ciji je zadatak da neopazeno udju u vojni objekt radi nekog zadatka ( trazenje begunaca najverovatnije ). Momci su po pravilu stradali na mestima koja su zgodna za upad ili bezanje a nikada na otvorenim i prometnim ulicama izlozenim strazarskim mestima. Dva momka iz Beogradske kasarne koji su stradali prosle godine su po meni ubijeni na mestu koje im je bilo poznato kao " bezbedno " za " hvatanje krivine "po vojnickom slengu, odnosno na mestu koje je zgodno za odmor i cigaretu jer je tu "rupa" u obezbedjenju. Tu ih je neocekivano nasao specijalac koji je takodje procenio mesto kao najmanje bezbedno ubivsi strazare radi uspesnog bega. Uopste, svi koji smo nekada bili na strazi znamo da je strazar kao glineni golub isturen na mestu strazarskom i da nema sanske protiv nocnih nisana i obucenih i vestih agenata. Svakako, postoji sansa da su siptari u pitanju kao i smisljeno delovanje na moral vojske i regruta.

Sve si provalio iz prve! Bravo!!!
Kako to nikome nije palo na pamet...
K'o da si bio prisutan (tana-nana-nana-nana... twilight zone...)

Malo je verovatno da se pripadnici specijalnih jedinica motaju oko kasarni da bi pucali na strazare.
Ko bi i zasto naredio tako nesto, zasto bi izvrsioce dovodio u veoma rizicnu situaciju?
Ako je u pitanju afera - njih ima koliko 'oces, zasto ulagati sredstva i obucene ljude u fabrikovanje
neceg takvog.

Shvatam da je to jedna mnogo "romantizovana" teorija (ako smem da upotrebim taj termin obzirom
na to da su mladi ljudi izgubili zivote), i da mnogo amatera tako shvata ulogu i zadatke specijalnih
jedinica.

Neko je rekao da svakakve osobe dolaze u situacije koje psihicki ne mogu da prevazidju, a uz
dostupno vatreno oruzje i municiju, sticu se svi uslovi za katastrofu. Psiholoski profil regruta je
samo posledica stanja drustva, a sve se slazemo da je ono ocajno. Sem toga, staresine u VSCG
su iz istog razloga dovedeni na nivo socijalnih slucajeva, entuzijazam nije ono sto placa racune i
hrani porodice. Ljudi grese, ali je receno da "cena neizvrsavanja svog posla nigde nije tako drasticna
i strasna kao u vojnoj profesiji".

Kada se spoje ove dve stvari, psihicki labilni regruti/gusteri i frustrirane staresine, dobijamo rezultate
o kojima diskutujemo u ovom topic-u.

Ali opet, drzava tu treba da uradi mnogo toga, vojska je uvek zavisila od nje.

To je i jedan od osnovnih razloga zasto sam ja u potpunosti zagovornik profesionalne vojske.

OpFor:
Malo je verovatno da se pripadnici specijalnih jedinica motaju oko kasarni da bi pucali na strazare.
Ko bi i zasto naredio tako nesto, zasto bi izvrsioce dovodio u veoma rizicnu situaciju?
Ako je u pitanju afera - njih ima koliko 'oces, zasto ulagati sredstva i obucene ljude u fabrikovanje
neceg takvog.

Shvatam da je to jedna mnogo "romantizovana" teorija (ako smem da upotrebim taj termin obzirom
na to da su mladi ljudi izgubili zivote), i da mnogo amatera tako shvata ulogu i zadatke specijalnih
jedinica.

Neko je rekao da svakakve osobe dolaze u situacije koje psihicki ne mogu da prevazidju, a uz
dostupno vatreno oruzje i municiju, sticu se svi uslovi za katastrofu. Psiholoski profil regruta je
samo posledica stanja drustva, a sve se slazemo da je ono ocajno. Sem toga, staresine u VSCG
su iz istog razloga dovedeni na nivo socijalnih slucajeva, entuzijazam nije ono sto placa racune i
hrani porodice. Ljudi grese, ali je receno da "cena neizvrsavanja svog posla nigde nije tako drasticna
i strasna kao u vojnoj profesiji".

Kada se spoje ove dve stvari, psihicki labilni regruti/gusteri i frustrirane staresine, dobijamo rezultate
o kojima diskutujemo u ovom topic-u.

Ali opet, drzava tu treba da uradi mnogo toga, vojska je uvek zavisila od nje.

To je i jedan od osnovnih razloga zasto sam ja u potpunosti zagovornik profesionalne vojske.
Moja amaterska analiza slucaja se svodi na pitanje: Kako bi se ponasao specijalno obucen agent koji ima zadatak da prodre u odredjen vojni objekat koji je pod strazom koju drzi obicna vojska? Kolike su sanse da naleti na strazare i kojim putanjama bi se agent kretao ulaskom i izlaskom iz objekta? Koja je reakcija vrhunski obucenog SASovca pri susretu sa strazarom i koje su sanse obicnog vojaka u duelu sa agentom sa kalasnjikovim obesenim o rame?
Analizirajuci mesta na kojima sam ja svojevremeno " hvatao krivine " na strazi dosao sam do zakljucka da su to mesta koja su van vidnog polja staresina ili bilo koga unutar kasarne. Mesta koja su jako isturena i pregledna nikad nisu imala slucaj " samoubistva ". Logicno. Na kraju, stavi se u ulogu onog koji treba da udje u " sumnjivi objekat": Da li ces uci sa coporom Rambo - ludaka i dici sve u vazduh ili ces poslati jednog jako opasnog i vestog coveka koji ce paziti maksimalno da ne bude primecen ali i koji ce znati sta da cini ako naleti na nekog - u svakom slucaju nikad na gomilu vojnika. Mnogo objekata pod sumnjom je provereno na takav nacin obzirom da su tipovanja o cuvanju Mladica u nasoj vojsci potekla upravo iz Srbije od nama znanih NVO. Sada smo svedoci da je talas " samoubistava " na strazi prekinut, nadam se zauvek. Inace, takav nacin upada u neprijateljske objekte nije nov: Mnogo je bio primenjivan u 2. sv. ratu kako u diverzantske svrhe tako i za kradju i spijuniranje. Ako imas neku drugaciju predstavu o tome ili nekakav drugaciji i proveren nacin provaljivanja u obezbedjene vojne objekte reci. Ovo je moja suluda, twilightzone verzija i ja bih je primenio da sam u prilici.

sto se objekata specijalne namene tice, obavezali smo se dejtonskim sporazumom na odredjene stvari, pa i na omogucavanje podregionalnim kontrolama da ulaze u nase kasarne, kao sto i mi mozemo u njihove.Sustina je u proverama dali se govori istina o broju naoruzanja.Time je taj objekat na topcideru izgubio svaki atribut tajnosti i ekskluzivnosti.
A sto se tice ev.sakrivanja R.Mladica u njemu, smatram da je to najefikasnija laz koja je mogla odjeknuti u javnosti, a radi licne promocije pojedinaca-uglavnom nosatih.
Moje je misljenje da Haski sud poseduje daleko efikasnije metode, koje svakodnevno koristi , nego da se licno/ubacivanjem agenta, specijalca, domaceg izdajnika i statijasveznam..../ proverava dali je tu.
Uostalom, oni odlicno znaju gde se nalaze i Mladic i Karadzic, ali ako se to obelodani, onda gube jaku polugu u sistemu zamajca u resavanju statusa Kosova.
Ne treba procenjivati situaciju sa tako uskim lokalnim granicama.Sve je to povezano.

mshone:
sto se objekata specijalne namene tice, obavezali smo se dejtonskim sporazumom na odredjene stvari, pa i na omogucavanje podregionalnim kontrolama da ulaze u nase kasarne, kao sto i mi mozemo u njihove.Sustina je u proverama dali se govori istina o broju naoruzanja.Time je taj objekat na topcideru izgubio svaki atribut tajnosti i ekskluzivnosti.
A sto se tice ev.sakrivanja R.Mladica u njemu, smatram da je to najefikasnija laz koja je mogla odjeknuti u javnosti, a radi licne promocije pojedinaca-uglavnom nosatih.
Moje je misljenje da Haski sud poseduje daleko efikasnije metode, koje svakodnevno koristi , nego da se licno/ubacivanjem agenta, specijalca, domaceg izdajnika i statijasveznam..../ proverava dali je tu.
Uostalom, oni odlicno znaju gde se nalaze i Mladic i Karadzic, ali ako se to obelodani, onda gube jaku polugu u sistemu zamajca u resavanju statusa Kosova.
Ne treba procenjivati situaciju sa tako uskim lokalnim granicama.Sve je to povezano.

Slazem se skoro u potpunosti.

Back