Smrt "neideologije"

• Začetnik teme Začetnik teme dess
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Јако лепо си описао садашњи тренутак, заправо задњих 20-30 година Ере Рибе.

Цивилизација је сада на колосалној прекретници, наиме цивилизацијски ток од 2.000 година се завршава и сада улазимо у сасвим нову еру, Еру Водолије, са сасвим другачијим системом вредности и погледом на свет.
То су ствари које изазивају тектонске пормећаје, а смиривање тла ће јако дуго потрајати.
На жалост, наши животи ће протећи у тим жестоким турбуленцијама, проузрокованим сменом двеју епоха. Питање је како то преживети?

Прво, мислећи појединац, мора да остане прибран и да је свестан ситуације, дешавања и свог окружења.

Друго, појединац мора да научи да се стара о себи, јер држава ће то све мање чинити за њега, значи човек мора да научи да што мање зависи од "система".

Треће, човек треба да се научи да селектује информације, јер режими га преко медија засипају гомилом бесмислених информација, не би ли у главама појединаца направили тоталну конфузију. Наравно, да им је лако да контролишу конфузне појединце, од мислећих и самосвесних, који знају да селекционишу битно од небитног.

Четврто, да би се сачувао појединац, ментално и физички, срећу мора да тражи (и налази) у нематеријалним стварима.

Толико за сада.

pa da, slažem se da pojedinac ne samo u ovim vremenima (mada u ovim posebno) nego i inache treba da ostane staložen i pribran..to bi uostalom eliminisalo mnoge probleme..shto se informacija tiche, ako je neshto dobro izashlo iz ove neoliberalne ere onda je to svakako internet, sa svim svojim manama..ipak se njime otvaraju mogucnosti koje prije nisu bile ni zamislive..

sreća je, po mom skromnom mišljenju, uvijek u balansu..mislim da je "civilizacijski problem" i nastao uslijed nedostatka tog balansa..

Sjajan uvodni komentar, međutim vrlo je teško očekivati da neko sa ovog foruma da odgovore na pitanja postavljena u njemu.

Lično ne verujum u nasilne demonstracije. Praksa je pokazala da je srednja klasa, ipak, temelj svakog društva. Umela je i umeće da se prilagodi novo-nastaloj situaciji. U prilog ovoj tezi govori statistika. Većina ljudi se rodi i preživi kao prosečan član društva, a taj se oduvek klonio uplitanja u opasne poduhvate.

Današnji trenutak je jednostavno čas kraja jedne, a početka nove ere kapitalističkog poretka. Kažem kapitalističkog zato što je to uređenje, čini se, najsposobnije za transformacije u skladu sa zahtevima i izazovima momenta.

kapitalističko uredjenje postoji otkad se čovjek bavi privredom, ma i na najprimitivniji način..kad je čovjek počeo da skuplja, lovi, kasnije i da sije i proizvodi- on je uvijek htio da u interakciji sa drugim shto vishe uzme od njega, a da sam da shto manje zauzvrat..ovakav obrazac ponašanja važio je i u robovlasničkom društvenom sistemu, i u feudalnom, i u socijalističkom..

u potpunosti se slažem da je sada rijech o transformaciji kapitalizma, i jedino je pitanje kakav oblik ce on sad da poprimi.

pa da, slažem se da pojedinac ne samo u ovim vremenima (mada u ovim posebno) nego i inache treba da ostane staložen i pribran..to bi uostalom eliminisalo mnoge probleme..shto se informacija tiche, ako je neshto dobro izashlo iz ove neoliberalne ere onda je to svakako internet, sa svim svojim manama..ipak se njime otvaraju mogucnosti koje prije nisu bile ni zamislive..

sreća je, po mom skromnom mišljenju, uvijek u balansu..mislim da je "civilizacijski problem" i nastao uslijed nedostatka tog balansa..

Интернет није продукт неолиберализма, већ неминовног технолошког напретка, коју је са собом донела Ера Водолије.
У новој ери у коју смо увелико закорачили, неће бити тајни, јер ће све информације бити доступне, што значи, да ће се теже манипулисати људима, с друге стране, у обиљу информација, само ће одабрани умети де снађу.

Poslednja izmena:
Интернет није продукт неолиберализма, већ неминовног технолошког напретка, коју је са собом донела Ера Водолије.
У новој ери у коју смо увелико закорачили, неће бити тајни, јер ће све информације бити доступне, што значи, да ће се теже манипулисати људима, с друге стране, у обиљу информација, само ће одабрани умети да се снађу у мору информација.

Astrologija je zakon :mrgreen::hahaha:

Izvinjavam se postavljaču teme...zbog upadice.

U kom smeru će se transformisati liberalni kapitalizam, za sada ostaje enigma i za one koji o tome odlučuju. Verovatno će se privredne aktivnosti odvijati uz puno veći upliv i kontrolu države. Kako će se to odraziti na građane? - blago nama, mi smo neka eksperimentalna generacija. U svoje vreme saznaćemo.

U kom smeru će se transformisati liberalni kapitalizam, za sada ostaje enigma i za one koji o tome odlučuju. Verovatno će se privredne aktivnosti odvijati uz puno veći upliv i kontrolu države. Kako će se to odraziti na građane? - blago nama, mi smo neka eksperimentalna generacija. U svoje vreme saznaćemo.

ma opushteno:)

kapitalizam neminovno ide ka vecem stepenu kontrole sredstava i resursa..pitanje je samo da li ce to biti totalitarni ili demokratski (mislim na nepatvorenu demokratiju) put..

Po logici stvari, demokratiju će pre ili kasnije smeniti neki oblik totalitarizma. Ovaj svet čekaju teške borbe za resurse, velike migracije, očito s povećanjem broja muslima i tenzije među velikim religijama.... ne vidim da to pogoduje razvoju sloboda i ljudskih prava...

Stvarno mi je žao što se na ovoj temi ne pojavi neko ko bi o tome mogao sa tobom ozbiljno da razgovara.

Po logici stvari, demokratiju će pre ili kasnije smeniti neki oblik totalitarizma. Ovaj svet čekaju teške borbe za resurse, velike migracije, očito s povećanjem broja muslima i tenzije među velikim religijama.... ne vidim da to pogoduje razvoju sloboda i ljudskih prava...

Stvarno mi je žao što se na ovoj temi ne pojavi neko ko bi o tome mogao sa tobom ozbiljno da razgovara.

pa evo,ti i 011 ste tu;)

da, to je vrlo realan scenario...on vjerovatno vodi u apokalipsu ili u neshto malo blazhe..a opet, ja vjerujem da je moguce upravo sada ponuditi drugachiju vrstu priche, koja ce se bazirati na dogovoru, dijalogu i ravnothezhi interesa..znam da je ovo potpuno idealisticki, ali ne vidim bash neku drugu koliko- toliko zdravu alternativu

Ko i s kim da se dogovara? Teško se dogovaraju oni koji imaju sasvim suprotne interese. Interesi bogatih i siromašnih nikada nisu mogli biti usklađeni; nema dogovora, ako ti onaj koji je moćan silom nameće model po kojem moraš da živiš...
Ja sam pesimista po tom pitanju.

Ko i s kim da se dogovara? Teško se dogovaraju oni koji imaju sasvim suprotne interese. Interesi bogatih i siromašnih nikada nisu mogli biti usklađeni; nema dogovora, ako ti onaj koji je moćan silom nameće model po kojem moraš da živiš...
Ja sam pesimista po tom pitanju.

za pochetak, ne bi bilo loshe da se dogovaraju chlanovi porodice, kumovi, prijatelji..to bi odmah znachilo ogromnu razliku, bile bi otklonjene mnoge napetosti i frustracije..time bi se jedna lokalna zajednica oslobodila mnogih negativnosti, uslijed chega bi brojne socio-patoloshke devijacije bile smanjene..u tom sluchaju vec imamo neshto novo i potpuno revolucionarno, a da se ne zasniva na nasilju, nego na ljubavi

mislim da je to dobar putokaz onda i za dalje

ja sam optimista:)

Tu si apsolutno u pravu, međutim ovo je doba razjedinjene, razbijene porodice. Naravno uvek postoje sasvim suprotni primeri i u našoj najbližoj okolini. Ipak, u svetu u kome dominira ego vrlo je teško uskladiti svoj interes sa interesom nekog drugog.
Čovek zapada, a zapadna kultura teži tome da dominira, je pre svega egoista....

Tu si apsolutno u pravu, međutim ovo je doba razjedinjene, razbijene porodice. Naravno uvek postoje sasvim suprotni primeri i u našoj najbližoj okolini. Ipak, u svetu u kome dominira ego vrlo je teško uskladiti svoj interes sa interesom nekog drugog.
Čovek zapada, a zapadna kultura teži tome da dominira, je pre svega egoista....

e upravo tako, sad si pogodila suštinu stvari;) ako si gledala film Djavolji advokat, djavo (Al Pacino) kazhe da je njegov omiljeni grijeh- taština..dakle, osnovni problem nije u tamo nekom dalekom, bilo pojedincu, bilo narodu..najveci problem je u sebi..i odatle sve proistiche..zato sam i rekao gore da krenemo od, uslovno recheno, tih "malih stvari", da budemo veseli, nasmijani, raspolozheni, zaljubljeni..to su dobra osjećanja, osjećanja koja nam gode i koja gode i drugima, samo ako su iskrena..potom da krenemo od svojih blizhnjih..ne kaže Isus džabe "ljubi bližnjega svoga kao samog sebe", jer On zna da je lako ljubiti onoga daljnega, koga se i ne pozna..

I ponovo si rekao nešto vrlo istinito. Međutim, najteže je pobediti sebe.
Savremen čovek je čovek koji je naučio da dobije instant zadovoljenje, instant rešenje za svoje prohteve i potrebe. Savremen čovek neće da trpi bol, već uzme aspirin. On neće da toleriše, već odlazi da utaži svoje potrebe ili samo da te ne čuje. U stvaranje savremenog čoveka liberalni kapitalizam (uzmimo ga kao najsvežiji primer) je uložio ogromne pare - zbog uvećanja profita.
Pride, i sam si naveo novozavetni primer - manje više - tako je od pamtiveka.

Sad pitam ja tebe - kako da čovek savlada tu osnovnu prepreku, da stigne do boljeg sebe - kako da voli bližnjeg svoga kao samog sebe?

Uostalom - mi visimo na internetu....

I ponovo si rekao nešto vrlo istinito. Međutim, najteže je pobediti sebe.
Savremen čovek je čovek koji je naučio da dobije instant zadovoljenje, instant rešenje za svoje prohteve i potrebe. Savremen čovek neće da trpi bol, već uzme aspirin. On neće da toleriše, već odlazi da utaži svoje potrebe ili samo da te ne čuje. U stvaranje savremenog čoveka liberalni kapitalizam (uzmimo ga kao najsvežiji primer) je uložio ogromne pare - zbog uvećanja profita.
Pride, i sam si naveo novozavetni primer - manje više - tako je od pamtiveka.

Sad pitam ja tebe - kako da čovek savlada tu osnovnu prepreku, da stigne do boljeg sebe - kako da voli bližnjeg svoga kao samog sebe?

Uostalom - mi visimo na internetu....

ajde prvo od kraja:)..opet ponavljam, internet je otvorio potpuno nove mogucnosti, i vjerujem da on moze biti vrlo korisno sredstvo u promovisanju pozitivnih vrijednosti..kako bi inache nas dvoje mogli uopšte da razmjenimo mišljenja?;)

Savremeni čovjek je takodje i pred potpuno novim izazovima..on ima vrlo jasan izbor- da nastavi kao do sada ravno u samouništenje, ili da se okrene potpuno drugim vrijednostima..ono što je bitno za shvatiti da je najteža ona revolucija u sopstvenoj glavi..i stoga je pravo pitanje kako promjeniti sebe, a ne svijet..načelo apsolutne slobode volje nalaže da svako mora sam naći taj odgovor..ja sam potpuno uvjeren da je taj odgovor samo i jedino u ljubavi

ajde prvo od kraja:)..opet ponavljam, internet je otvorio potpuno nove mogucnosti, i vjerujem da on moze biti vrlo korisno sredstvo u promovisanju pozitivnih vrijednosti..kako bi inache nas dvoje mogli uopšte da razmjenimo mišljenja?;)

Savremeni čovjek je takodje i pred potpuno novim izazovima..on ima vrlo jasan izbor- da nastavi kao do sada ravno u samouništenje, ili da se okrene potpuno drugim vrijednostima..ono što je bitno za shvatiti da je najteža ona revolucija u sopstvenoj glavi..i stoga je pravo pitanje kako promjeniti sebe, a ne svijet..načelo apsolutne slobode volje nalaže da svako mora sam naći taj odgovor..ja sam potpuno uvjeren da je taj odgovor samo i jedino u ljubavi

Preko puta stana mog supruga živi jedna stara dama. Ima negde preko osamdeset, ali su joj kose vrane :mrgreen:. Međutim, to nije bitno. Ima i tri sina, a sinovi žene, decu... familije. I svi sinovi su svakoga dana u njenoj kući. Ponekad se pitam, da li je to bolesna vezanost za majku? Ili je to ljubav?

Viđam i snajke, i to uvek dobro raspoložene i uvek ljubazne, stalno oko stare dame. I ponekad se pitam, da li je to kurtoazija ili je to... ljubav?

Isto ti je i sa unucima, žive svoj život u krilu stare dame iako su već odavno odrasli...

Jasno je - ljubavi ima i ima je i na zapadu.... međutim, malo je onih koji uspeju da najbolje što imaju u sebi, poput stare dame, daju drugima samo da im se to ponovo vrati.... kroz ljubav.

Preko puta stana mog supruga živi jedna stara dama. Ima negde preko osamdeset, ali su joj kose vrane :mrgreen:. Međutim, to nije bitno. Ima i tri sina, a sinovi žene, decu... familije. I svi sinovi su svakoga dana u njenoj kući. Ponekad se pitam, da li je to bolesna vezanost za majku? Ili je to ljubav?

Viđam i snajke, i to uvek dobro raspoložene i uvek ljubazne, stalno oko stare dame. I ponekad se pitam, da li je to kurtoazija ili je to... ljubav?

Isto ti je i sa unucima, žive svoj život u krilu stare dame iako su već odavno odrasli...

Jasno je - ljubavi ima i ima je i na zapadu.... međutim, malo je onih koji uspeju da najbolje što imaju u sebi, poput stare dame, daju drugima samo da im se to ponovo vrati.... kroz ljubav.

pa dobro, ljubav je nešto individualno, nešto što se ne da nametnuti..za razliku od neoliberalne percepcije prema kojoj se sve može nametnuti i kupiti..baš zato i pravim stalno tu distinkciju između neoliberalizma i ljubavi, koliko god to izgledalo čudno..jednostavno, u pitanju je sukob (ne samo razlika) vrijednosti..

tvoj primjer u potpunosti potvrđuje neke gornje moje stavove- ljubav i sloboda su toliko usko povezane, da ih je nemoguće zamisliti odvojene, u stvari i ne mogu da postoje jedna bez druge..i to je osnovni problem neoliberalizma- on počiva na fundamentalnoj premisi o "slobodi čovjeka", iako on tu slobodu u stvari do kraja negira.

Back