3.
21.01.2008. – Oko 9 sati kolima Hitne pomoći Tamaru, odvoze na Institut u Sremsku Kamenicu na magnetnu rezonancu glave. Oko 11 sati stiže nalaz i doktorica nam saopštava da Tamara ima šlog i da će je prebaciti na odeljenje Neurologije. Tamara je u veoma lošem stanju. Nakon nekog vremena prebacuju je na kliniku za Neurologiju, gde nas medicinske sestre primaju i kažu da će Tamaru voditi dr Slobodan Gvozdenović i da će je pogledati ujutru pošto je on već otišao kući. Ostajemo celo posle podne, niko je ne pregleda, dobija infuziju i posle kraja posete odlazimo kući.
22.01.2008. – Oko 8 časova starija ćerka i ja dolazimo kod doktora Slobodana Gvozdenović. Prima nas u svoju kancelariju veoma besan na svoju koleginicu (Tamaru Žikić-Rabi) za koju kaže da nema pojma o medicini uz mnoštvo psovki i pogrdnih reči na njen račun. Poziva mladog lekara-stažistu, kojem nakon objašnjenja situacije govori „Evo šta se dešava kada neko ne zna da postavi dijagnozu.“ Tada nam govori da je Tamarino stanje veoma ozbiljno, da može da se desi da ona ostane oduzeta i bez moći govora i da moramo da je ponovo vodimo na magnetu rezonancu – u privatnu ordinaciju VMR koja se nalazi u blizini klinike. Govorim da je Tamari rađena magnetna rezonanca u Sremskoj Kamenici na šta on odgovara da će nalaz možda dobiti i za pet dana. Odgovaram da su nalazi došli sa njom, ali dr Gvozdenović kaže da nije sve snimljeno i da će i on ići sa nama. Pristajem na snimanje, iako znam da je to za Tamaru veliki stres i ne znam da li je to i zaista bilo potrebno. Doktor nas savetuje da se sklonimo da nas ona ne vidi. Ponovo joj rade punkciju likvora iz kičmene moždine. U međuvremenu dolazi doktorica Tamara Žikić-Rabi i kaže nam: „Eto došlo je do male greške.“!!! Tamaru guraju na nosilima-kolicima (peške) po grbavom putu do ordinacije VMR u ulici Hajduk Veljkova (kod Sajma) gde je izvršena magnetna rezonanca. U toku snimanja tri puta sestra ulazi u sobu za snimanje i daje joj Bensedin pošto je Tamara bila veoma nemirna i otimala se. Nakon izlaska iz prostorije gde se vrši snimanje, prvo pitanje doktora Gvozdenovića osoblju ove ordinacije je bilo „Da li su regulisali račun?“ Mi smo se sklonili da nas Tamara ne vidi (po preporuci dr Slobodana Gvozdenovića), a ona nas je očajnički tražila pogledom. Na parkingu ispred ordinacije pitam doktora, koji drži nalaz u rukama da li je Tamarin život ugrožen, na šta mi on odgovara „Ma nije, sada imamo sve nalaze, dobiće terapiju i biće sve u redu, ma dogovorićemo se“. Tada nisam shvatila šta to treba da se dogovaramo. Savetuje da ne odlazimo kod Tamare, da je ne uznemiravamo i da je pustimo da se odmori i da treba da rade još neke analize. Ipak posle podne dolazim kod Tamare koja je uplakana i dalje na redovnom odeljenju ima temperaturu, doktor nije tu, dobija za večeru naseckanu slaninu i hleb. Pokušavam da joj dam nešto da pojede ili popije, ona sve odbija i deluje kao da joj je svejedno šta se dešava oko nje. Sestre me opominju, da napustim sobu, jer nije vreme posete.
23.01.2008. – Dolazimo oko 8 časova na odeljenje i ne zatičemo Tamaru u sobi i bakice koje su bile sa njom nam govore da je Tamari pozlilo u toku noći i da se nalazi u šok sobi. Doktor Gvozdenović nam kaže da Tamara nije odreagovala dobro na terapiju i da je oko 5 časova pala u komu i da će biti prebačena na Odeljenje Neurohirurgije, gde će izvršiti potrebnu operaciju. Na našu molbu medicinske sestre su nas pustile u sobu Intenzivne nege, gde zatičemo Tamaru na aparatima sa ogromnim flekama – crvenilu po celom telu. Oko 10 časova panično pitamo doktora Gvozdenovića zbog čega je već ne prebacuju na Neurohirurgiju, a on ležerno sa šoljicom kafe u rukama odgovara: „Pa moramo da otkucamo otpusnu listu.“ Oko 11 časova, kolima Hitne pomoći Tamara je prebačena na odeljenje Neurohirurgije. Odmah po prijemu doktorka Hajduković nam saopštava da je doneta jako kasno, da joj je stanje jako kritično i da su šanse da preži minimalne. Operisana je taj dan, nije dolazila svesti i nakon 6 dana, 29. januara preminula.
Nedelju dana nakon što je Tamara umrla starija ćerka i ja odlazimo kod doktora Slobodana Gvozdenovića na Odeljenje Neurologije, da tražimo objašnjenje zašto se sve tako aljkavo dešavalo i kakve će mere preduzeti jer je on šef odeljenja. U hodniku doktor se prvo pravi da nas ne prepoznaje i pita „A Vi ste?“. Na oštro reagovanje starije ćerke prima nas u kancelariju gde vodimo neprijatan razgovor. Govori nam da je došlo do greške njegovih kolega, mada mi mislimo da je i njegova, a da on nikada neće svedočiti protiv njih. To se nekada tako jednostavno desi, to nam je sudbina. Da možemo da se žalimo ali nemamo gde, jer su oni svi jedni uz druge, da bukvalno ne možemo ništa. Jedino da vodimo privatni sud koji ćemo sigurno izgubiti, jer nam niko neće hteti veštačiti, samo ćemo mi sami to ponovo preživljavati. Šokirani ne znam ni kako smo napustili Neurologiju. Posle takvog razgovora ćerki je pozlilo pa je muž isti dan morao voditi kod lekara. Na Odeljenju Neurohirurgije, gde je Tamara preminula tražila sam nalaze i izveštaje, ali lekaru nisu hteli da mi daju. Naknadno sam na navedenom odeljenju, krišom, bez znanja lekara dobila Tamarine snimke bez opisa. Izveštaj sa snimanja magnetne rezonance iz privatne ordinacije VMR, dobila sam nakon trećeg odlaska u ordinaciju i sumnjam da su prepravljani.
Zbog ne pružanja skoro nikakve medicinske pomoći mom detetu je oduzeto pravo na život.
Dve godine moj život kao i život moje starije ćerke se pretvorio u strašnu moru. Pored strašne tuge i bola muči me i velika nemoć pred nepravdom koja nam je učinjena. Svake noći muči me i to da se takve stvari dešavaju i dalje i drugim ljudima. Ja Vas molim da preduzmete odgovarajuće mere, proverite znanje i psihološki profil dr Miroslava Ilina. Znanje uopšte o medicini dr Tamare Žikić, koja je kao stručnjak sa grupom lekara radila 2003. godine rad pod nazivom „Faktori rizika ishemičnog moždanog udara kod mladih ljudi“, a kada pred sobom ima takvog pacijenta ona to ne prepoznaje i to je za nju ,,mala greška“. Kakav je moral i doktorska etika dr Slobodana Gvozdenovića kada prvo psuje a zatim pokriva svoje kolege, vodi nas na teško i jako skupo snimanje kod svog prijatelja i posle toga ne preduzima ništa u cilju lečenja pacijenta.
Molim vas da proverite opšte stanje neurologije KCV da se ne dešavaju ,,male greške“ koje uništavaju ljudske živote i cele porodice i da se to više nikada nikome ne dogodi.
Za sve vreme trajanja ove agonije nisam bila sama i za sve gore navedene tvrdnje imam svedoke i koji će ukoliko bude bilo potrebe svedočiti.
Podnosilac tužbe:
Majka MARIJA PAP
ODGOVOR NA TUŽBU GLASI:
REPUBLIKA SRBIJA
OSNOVNO JAVNO TUŽILAŠTVO U NOVOM SADU
Broj: KT 1392/10
Dana: 14.10.2010. godine
NOVI SAD
MK/ZŠ
MARIJA PAP
NOVI SAD
Povodom Vaše krivične prijave podnete ovom tužilaštvu protiv prim. dr. sci. med. Slobodana Gvozdenovića, asis. mr. sci. med. Tamare Žikić-Rabi i dr. med. Miroslava Ilina, zbog krivičnog dela iz čl. 251 Krivičnog zakonika, koji ste Vi označili u krivičnoj prijavi, mada iz sadržine krivične prijave proizilazi da se u konkretnom slučaju u prijava odnosi na krivično delo teška dela protiv zdravlja ljudi iz čl. 259 st. 4 u vezi sa krivičnim delom nesavesno pružanje lekarske pomoći iz čl. 251 st. 3 u vezi sa st. I Krivičnog zakonika, izveštavamo Vas da je rešenjem ovog tužilaštva od 14.10.2010. godine, odbačena Vaša krivična prijava, jer ne postoji osnovana sumnja da su osumnjičeni učinili navedeno krivično delo.
Ukoliko smatrate drugačije, imate mogućnost da u roku od 8 dana računajući od dana prijema obaveštenja, Osnovnom sudu u Novom Sadu protiv prijavljenih zbog navedenog krivičnog dela podnesete zahetv za sprovođenje istrage.
Zamenik javnog tužioca
Milena Kojić