Smrt iz milosrđa – za i protiv

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
381.129
Frensis Bekon, britanski filozof, prvi je upotrebio reč eutanazija u delu Novum Organum još u 17. veku.
Ovim terminom opisao je laku, srećnu smrt, gde je „lekar odgovoran da ublaži telesne patnje".

Postoje dva tipa eutanazije - aktivna i pasivna.

Tokom aktivne eutanazije, obučeni i licencirani ljudi pacijentima ubrizgavaju određenu supstancu kako bi preminuli.
Pasivna eutanazija se primenjuje kada lekar ili članovi porodice odluče da isključe aparate koji pacijenta održavaju u životu ili da prekinu davanje vode, infuzije ili terapije.

Eutanazija je dozvoljena u Holandiji, Belgiji, Španiji, Luksemburgu, Kanadi, Kolumbiji, australijskoj državi Viktoriji i na Novom Zelandu, dok je u Švajcarskoj moguće samoubistvo uz pomoć.U Švajcarskoj je eutanazija legalna i naziva se još pomoć za samoubistvo, ali to sme da radi samo jedno udruženje koje se zove "Dignitas" ili "Dignitet". To nije dozvoljeno u bolnicama i statačkim domovima jer ukoliko bi se to radilo na tim mestima podvodilo bi se pod aktivnu pomoć za umiranje, što nije legalno.

Postoje dva tipa eutanazije - aktivna i pasivna.

Tokom aktivne eutanazije, obučeni i licencirani ljudi pacijentima ubrizgavaju određenu supstancu kako bi preminuli.
Pasivna eutanazija se primenjuje kada lekar ili članovi porodice odluče da isključe aparate koji pacijenta održavaju u životu ili da prekinu davanje vode, infuzije ili terapije.
1.Pacijent se moze iskljuciti sa aparata jedino u situaciji kada je mozdano mrtav, i ako postoji dokument kojim se ovlascuje clan porodice da moze doneti takvu odluku
2. Kontrola bolova je specijalizacija za sebe, i Fentanyl (koji je 50 puta jaci od heroina ) kontrolira bol ukoliko se daje 24 sata infuzijom
3. Ozakonjena eutanazija ce pre, ili kasnije dovesti do ubijanja ljudi zbog trgovine organima.

1.Pacijent se moze iskljuciti sa aparata jedino u situaciji kada je mozdano mrtav, i ako postoji dokument kojim se ovlascuje clan porodice da moze doneti takvu odluku
2. Kontrola bolova je specijalizacija za sebe, i Fentanyl (koji je 50 puta jaci od heroina ) kontrolira bol ukoliko se daje 24 sata infuzijom
3. Ozakonjena eutanazija ce pre, ili kasnije dovesti do ubijanja ljudi zbog trgovine organima.
Ti bi osobu koja se raspada od bolova i umire lagano od teškog oblika raka na primer bez promila šanse da se izleci
.. ..dorgirao i održavao u životu umesto da mu se skrate muke

Zamisli mladog coveka, koji je dosao u bolnicu zbog balanog tretmana, i namerno ga stavili u komu, i nakon toga porodica pristala da ga skinu sa aparata, i doniraju organe...
Ne mogu i neću da zamislim takvu situaciju jer bih tako sumnjala u sve i svašta, moj unutrašnji mir bi otišao dođavola.
Nisam sigurna koliko je palijativna služba svima dostupna.
Eutanazija nije samo medicinsko pitanje.
Kada se setim svog oca, nemam dilemu u vezi eutanazije.

Ne mogu i neću da zamislim takvu situaciju jer bih tako sumnjala u sve i svašta, moj unutrašnji mir bi otišao dođavola.
Nisam sigurna koliko je palijativna služba svima dostupna.
Eutanazija nije samo medicinsko pitanje.
Kada se setim svog oca, nemam dilemu u vezi eutanazije.
Lekar po prirodi svoje profesije i u duhu Hipokratove zakleltve koja ga obavezuje (U vršenju dužnosti prema bolesniku neće na mene uticati nikakvi obziri, vera, nacionalnost, rasa, politička ili klasna pripadnost. Apsolutno ću poštovati ljudski život od samog početka. I pod pretnjom neću popustiti da se iskoriste moja medicinska znanja, suprotna zakonima humanosti. Ovo obećavam svečano, slobodno pozivajući se na svoju čast), ne moze da vrsi eutanaziju .
Komatozni pacijent, ili dete mogu postati zrtve eutanazije, ukoliko se eutanazije ozakoni u zdravstvenim ustanovama, ili lekari postanu deo programa

Lekar po prirodi svoje profesije i u duhu Hipokratove zakleltve koja ga obavezuje (U vršenju dužnosti prema bolesniku neće na mene uticati nikakvi obziri, vera, nacionalnost, rasa, politička ili klasna pripadnost. Apsolutno ću poštovati ljudski život od samog početka. I pod pretnjom neću popustiti da se iskoriste moja medicinska znanja, suprotna zakonima humanosti. Ovo obećavam svečano, slobodno pozivajući se na svoju čast), ne moze da vrsi eutanaziju .
Tako je

Back