Mecenaa
Domaćin
- Poruka
- 4.080
Čim postavljas uopšte to pitanje normalna si...
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Evo, umrla mi je majka 1. aprila 2025., znači pola godine je prošlo a ja čekam da osetim nešto a ne znam šta.
Pozdravila sam se sa njom, što preporučujem svima koji mogu tako - naime, jednom prilikom sam je uzela za ruku i taj momenat je bio baš emotivan,
"Mama...vidi ti ruke...staračke, nemoj da umreš", a i ona je bila neko ko ne okreće glavu i beži od stvarnosti,
I tako je ubrzo stvarno i umrla.
E sad - 6 meseci čekam da osetim neki šok ili sam u šoku a čekam da prođe, NE ZNAM, pogotovo što smo se nas dve u suštini pozdravile dok je bila živa (oduvek je govorila da joj ne trebaju cveće niti ništa kad umre, nego dok je živa da budemo uz nju).
Izostanak emocija kod mene, pa onda se setim ruke pa počnem da plačem, pa opet izostanak emocija, pa opet u krug...
Umrla je od demencije, pri kraju je bilo toliko strašno da ja više nisam znala da li je ona još uvek ona...
Evo, umrla mi je majka 1. aprila 2025., znači pola godine je prošlo a ja čekam da osetim nešto a ne znam šta.
Pozdravila sam se sa njom, što preporučujem svima koji mogu tako - naime, jednom prilikom sam je uzela za ruku i taj momenat je bio baš emotivan,
"Mama...vidi ti ruke...staračke, nemoj da umreš", a i ona je bila neko ko ne okreće glavu i beži od stvarnosti,
E sad - 6 meseci čekam da osetim neki šok ili sam u šoku a čekam da prođe, NE ZNAM, pogotovo što smo se nas dve u suštini pozdravile dok je bila živa (oduvek je govorila da joj ne trebaju cveće niti ništa kad umre, nego dok je živa da budemo uz nju).
Izostanak emocija kod mene, pa onda se setim ruke pa počnem da plačem, pa opet izostanak emocija, pa opet u krug...
Umrla je od demencije, pri kraju je bilo toliko strašno da ja više nisam znala da li je ona još uvek ona...
Licn mislim da ti prozivljavas sok od onoga sto ti se desavalo dok je bila ziva, to je nesto najgore za coveka i dete, jer bukvalno patis i vidis da "umire" ta osoba koju si znala i nastupa kao neka druga osoba, suprotna njoj, bez ikakve bliskosti i razumevanja, na stranu druge stvari koje nisu bas tako "vedre" ni pohvalne, ali mislim da ces vremenom, kad ti prodje taj sok i trauma, poceti da se secas i lepih stvari i da ces tad poceti da osecas neku "zdravu" tugu i zalost, ustvari mozda vise setu.Umrla je od demencije, pri kraju je bilo toliko strašno da ja više nisam znala da li je ona još uvek ona...
Meni je čudno što isto kao @lapsi maltene nemam emocija, ovo nije normalno kad ne možeš da odgovoriš na pitanje "šta osećaš?", evo ne znam.
Pomislila sam da sam psihopata.
U normalnim okolnostima, ne moze bez godinu dana, ne ostavljaju se dzaba do tad pomeni.мислим да је неких пола године тај неки период
Колико год ће ово можда морбидно звучати, био сам у фазону нека је јадница се бар умирила после толике патње за живота. Иако наравно желимо сви да нам најдражи живе триста година, просто то је неизводљиво. И тај период враћања у ту неку рутину свакодневног живота је индивидуалан, мени је ето требало пола године.U normalnim okolnostima, ne moze bez godinu dana, ne ostavljaju se dzaba do tad pomeni.
Posle vec nekako makar shvatis da je stvarno kraj i da nema vise.
Ali u ovakvim okolnostima, kad je spoj i psihickog i fizickog odumiranja roditelja, nekog bliskog, vazi pravilo "bolje da nisma u toj kozi i da ne sudim"....ja jesam i pomalo mi je laknulo kad sam procitala ovo.
Ne zvuci morbidno, shvatljivo je. Da, u svakom slucaju ocigledno je da su ti intervali individualni.Колико год ће ово можда морбидно звучати, био сам у фазону нека је јадница се бар умирила после толике патње за живота. Иако наравно желимо сви да нам најдражи живе триста година, просто то је неизводљиво. И тај период враћања у ту неку рутину свакодневног живота је индивидуалан, мени је ето требало пола године.
Koliko vremena je potrebno da se vratimo u normalu posle gubitka drage osobe nije određeno vremenskim periodima.На мене се смрт мајке у децембру прошле године одразила на здравље. Човек се помири са тим да некога нема, али то унутрашње кидање је најгоре. Али мислим да је неких пола године тај неки период кад човек једноставно настави живот даље, много је брзо време и мора се даље, иако тај унутрашњи бол остаје за живота.
Ја сам оца, мајку, жену, и да не идем од другог колена баба, деда, стрица.. истрениран сам на те боли. Али као што рекох све је то индивидуално, просто нисмо сви исти, слаби на сузу исто и слично. Бол је бол, али мора човек даље.Koliko vremena je potrebno da se vratimo u normalu posle gubitka drage osobe nije određeno vremenskim periodima.
Nije isti osećaj kada nekoga izgubimo iznenada i kada je neko star i bolestan a smrt donosi izbavljenje iz muka.
Takođe, prvi gubitak u porodici je i najteži gubitak, svaki naredni se koliko - toliko podnosi lakše.
Ne podnose isto gubitak najdražih osobe koje imaju svoju porodicu ( partnera, decu) i osobe koje su bile usmerene isključivo na preminulog.
Lično, u kratkom vremenskom periodu izgubila sam oca i majku.
Ne mogu da definišem tadašnje emocije osim umora i olakšanja što je smiraj zamenio muke i bolove.
Моја у мају, за мене изненада, само се није пробудила. Пуна живота, енергична, самовољна...Evo, umrla mi je majka 1. aprila 2025., znači pola godine je prošlo a ja čekam da osetim nešto a ne znam šta.
To znači da si jaka i stabilna osoba. Stvari držiš pod kontrolom i postavljaš na pravo mesto. Nismo od kamena, imamo određenu dozu emocija, ali čovek mora da se bori, jer život ide dalje. I ja sam sličan tebi. Ostani jaka.Da, ali kod mene nešto nije u redu, ne znam ni kako bih objasnila.
Prošlo je 6 meseci.
Ceo život sam volela mamu, a sad ništa ne osećam.
A dobro, nismo svi niti vernici niti hrišćani...Bog daje ljudima zivot a roditelji ga samo prenose,e sada nas narod tumaci vecina smrt ateististicki,a to je kada neko bliznji umre to je kraj svijeta,nema vaskrsenja nema zivota posle smrti nece se voljeni opet na nebu naci,nego taj sto je umro nikada vise nece se vidjeti sa bliznjima ide vjecita tuga, osoba onda i zaboravlja na sve lijepe trenutke sa tom osobom i pocne da sebe muci i kaje se za mnoge stvari koje je mogla u odnosu sa tom osobom da promijeni a nijedan odnos nije savrsen
Hriscanski gledano osoba se ne raduje smrti voljene osobe,vec se raduje tome ponovnom susretu sa tom osobom,sjeca se samo lijepih trenutaka,cak nekada i osoba koja ide na onaj svijet trazi od potomaka da je pamte sa osmjehom i da se samo smiju i sjecaju momentata lijepih to je kod protestanata npr.A osoba uvijek moze da napravi spomenik voljene osobe ispred kuce napise joj najljepsu biogafiju,nasmijana i lijepa statua nego su Srbij narod bez maste i kreacije,a opet kazem gubitak voljene osobe nikada nije lak,ali odnos prema smrti Srba je da ne priznaju zivot vec priznaju smrt i posle toga smak svijeta,to je negiranje vaskrsenja
Tebi je smrt voljene osobe pala mnogo tesko i u stanju si velike tuge i bola i psihickog sloma ali u buducnosti gledaj ne da zaboravis jer to je nemoguce zaboravit ali da uljepsas sjecanje na majku,nesto da imenujes po njoj,ja licno bi platio spomenik ispred kuce ako je to dovoljeno znam da to po svijetu rade, bas bi na naljepsi nacin ozbiljavao sjecanja
Majka te ceka na nebu gore nasmijana i ceka da se ponovo sretnete druzite i salite gore gdje vam duhovi budu slobodni.Tvoja majka na ovom svijetu zeli sa neba da te vidi nasmijanu a ne uplakanu
Mislim da nije lako kad neko umre polako, pogotovo ako je prezivelom dete koje boluje od terminalne bolesti a gledas i ne mozes pomoci, znas da nece biti bolje a ne mozes ni jednostavno da lazes ako to dete ima recimo 35 godina...Mislim strasne stvari ali se dogadjajuAko je majka bila majka njena smrt je jedna od najvecih normalnih sokova
Posto ipak smrt roditelja smatram normalnim i starijih uopste dok smrt mladjih smatram nenormalnim
Lakse je kad neko polako umire nego kad je neko zdrav a onda se sledeceg dana ne probudi
Trajnost zavisi od osobe, neko ceo zivot ima taj oziljak a nekoga prodje za 3 dana
Shvati da je to normalno i da nas sve to ceka i teraj dalje
Meni deluje obratno.kod normalnih ljudi nikad
pa dobro imaš i one slučajeve "jel kolega jel si ti dao neki dinar što mi rikno ćale, ako nisi ne pričamo"Meni deluje obratno.![]()