SMOKVICA

Spoj neverovatne lepote i divlje prirode.Mesto koje je godinama okupljalo moju porodicu,rodjake i prijatelje.

Smokvica je sa tri strane okruzena morem,a sa jedne gustom i divljom sumom.Suma je prepuna zmija sarki,blavora,raznih vrsta prica,velikih sova,sumskih miseva i puhova.Svejedno,bio je to jedini put do civilizacije kada je more bilo nemirno i kada se nije moglo barkom do Petrovca.Kroz sumu uska stazica,s kamena na kamen,u prolece zarasla sve dok koze ne bi pokrcile put.Dvadeset minuta uzbrdo do prvih kuca i puta.Ta suma je nazalost pet puta gorela za dvadest godina koliko je Smokvica bila moja.I kao nekim cudom,u prolece je iz pepela iznicala nova ,jos bujnija.

U prvih par godina u kuci smo ziveli kao Robinzoni.Nismo imali ni struju ni vodu ni telefon.Samo dve prekrasne plaze Casicu i Smokvicu ,tiktizno cisto more i nocu zvezdano nebo iznad nas.

Sada Smokvica ima sve i vodu i struju i telefon i dizalicu za dizanje camca na platformu.Ali vise nema cike moje dece koja su na grubom kamenu prohodala,ni velikog drustva okupljenog oko stola u dvoristu,nad svezom,tek ulovljenom ribom.Nema ni veceri uz gitaru ni smeha do duboko u noc.Smokvicu smo prodali,jer su moja deca odrasla i pozelela drustvo,izlaske i civilizaciju.A moji roditelji koji su bili stubovi te kuce su ostarili i onemocali za takvu avanturu koju je nosila Smokvica.Novi vlasnik kuce zeli nesto vise od sunca,mora i kamena.Vec dve godine radnici grade i ruse,stvaraju nesto drugo.

Ponekad prodjem camcem.Od suza mi se zamagli pogled,a oko, da li od bljeska sunca i mora ili od puste zelje uhvati pokret na terasi.To su duhovi svih onih dragih kojih vise nema koji su zajedno sa nama na ovom carobnom mestu jeli,pili,pevali i bili sretni.

Topla,nezna,romanticna prica..
O nestajanju izgleda dragog mesta,o prolasku godina,o potisnutom secanju na mladost i uspomenama na neke srecnije dane.
Veoma volim more,bas one njegove manje uredjene,prirodne plaze,pa su me tvoja istovetna osecanja o ljubavi prema istim,bas rastuzila..
Civilizacija je tako mnogo obezlicila prirodu..
Zahvaljujem,Mala Smokvo na ovom nostalgicnom tekstu..prijalo mi je setiti se mora u ovu zimsku beogradsku noc..

Poslednja izmena:
naravno.ako ides putem od petrovca prema budvi,pre rezevica postoji manastir rezevici.tu se skrene levo prema perazic dolu i tridesetetak metara kasnije ima staza na desno.tom stazom prema moru i u smokvici si.

ako ides morem,posle perazic dola,a pre skoci djevojke.nadam se da sam bila jasna.pored kuce su dve prekrasne plaze.nama su slucajni gosti uvek bili dobrodosli,a sad novi vlasnici,to ne znam...

Podsetila me je ona slika na jedno mesto ,jedan deo jedne plaze u Tivtu ,zato sam pitao ...a nije mi bilo jasno ,jel se taj deo bas zove Smokvica ili je to tvoj interni naziv za mesto koje volis ,ili si ga volela nekad :) !?

I konacno pitanje ...jel to moralo da se proda ?! Shvatam koliko je intimno pitanje ,ali iz tvog texta gore se da zakljuciti koliko je to mesto bilo intimno i carobno :) !?

da jeste,mesto je i dalje carobno,ako ga ne unisti novi vlasnik.i navodno je cela suma prodata rusima koji ce tu da grade kompleks malih vila u sklopu nekog luksuznog hotela.to je vec trebalo da pocne da se gradi,ali sve sto su rusi uzeli nesto je stalo sa gradnjom?a mi smo ne bas morali,ali dosao je trenutak kao sto sam napisala kad su deca stasala za nesto drugo,a moji roditelji nisu vise sa nogama tako hitri.da je put isao do kuce,sigurno ne bi prodavali.ali znas kako je, bilo sta da je hitno,mora se ici camcem.moj mladji rodjeni brat je umro u toj kuci,on je u kovcegu prevezen barkom do petrovca,ja kad sam bila trudna sa mladjim detetom u toku noci mi je pozlilo,talasi ko kuca,iz bolnice porucuju da dodjem odmah,morala sam da sacekam sutra da se smiri more da ne bih koracala kroz sumu.kad nam je zmija ujela psa,morali smo ga camcem nositi na inekciju,ali je bilo prekasno.tako da kuca nije za stare kojima moze da zatreba pomoc.a pravo da ti kazem,moje devojastvo je bilo vrlo burno,jer sam svaku noc sama sedala u barku i pravac za petrovac.nije me jednom uhvatila grmljavina,bura,jugo...ne znam kako su moji to preziveli.ja sam opasnija mama i ne bih dopustila svojoj deci toliki rizik.

Zaista zanimljiva prica ...a ja sam shvatio da je u pitanju bila vikendica ,ne kuca ,ne dom ...i jos jednom izvini ako sam malo vise zadro u intimu . I opet da kazem ,jako je lepo citati o Smokvici kad ti pises ,pa jos i ona slika ...divno :) !

Divna, topla prica...(i vedra, uprkos svemu...)
Tek sad razumijem zasto nick Smokvicica. (Geografija mi 0 bodova, prvi put cujem...)
(A, usput receno, smokve obozavam, i kad god te "vidim" negdje na forumu... :mrgreen: )

Lepo ispricana prica, Smoki. :heart: Zasluzila si da te nasmejem malo. :)

Kojotic se vraca kuci s torbom punom suvih, usecerenih smokava,
zatvara se u sobu i prozdire ih. Mladja sestra ulazi i prekoreva ga:
- Sebicnjace, sve usecerene smokvice si pojeo, a na mene nisi
ni pomislio!
- Naravno da sam pomislio na tebe, zato sam ih tako brzo i pojeo. : )

Svratio sam da ti kažem nešto jako iskreno, Smoki.
Dopada mi se tanki crveni rukav koji viri ispod debelog rukava tvog zimskog džempera.
Dopada mi se kako si zagledana u daljinu, tvoje iščekivanje... verovanje da ću doći.
Dopada mi se proleće u tvojoj krvi. Iskreno se nadam da ću naterati taj vrt da procveta. :heart:

...znam da poenta price nije da nekog rastuzis vec nesto sasvim drugo, ipak meni su se suze skupila u uglovima ociju...koliko
je tu ljubavi, sete i radosti u isto vreme....divno Smokvice..kad god prodjem putem pored Petrovca setim se tebe, iako te ne poznajem
licno...cuvaj svoje divne uspomene koje ces jednog dana pricati nekim mladjim narastijima, a oni te slusali sirom otvorenih ociju:heart:

Back