Smešne pare

bezibre!

Poznat
Banovan
Poruka
8.923
Čujem svako malo
kao šta je sto evra ili 1000 evra
to su smešne pare s tim se ništa ne može
kao ovo-ono, beru sa pare sa japanskih trešanja
opet znam kako su i 1000 dinara nekad ko kuća
šta je vaza 1000 dinara, sto evra, 1000 evra?

ne postoje smešne pare
postoji samo omalovažavajući stav

Tako je :).
Nego, kad pomenu "smešne pare"... jedan vodoinstalater me je zeznuo.. kad sam bila neiskusna kad su u pitanju prefrigani majstori....uzeo nešto novca unapred kao za delove, pa se više nije pojavio, nit je uradio to što je trebalo.. pa kad sam ga suočila sa time, on je bio u ovom fazonu - > :eek: , kao šta praviš problem oko toga, pa to su smešne pare ....
E kad mu se krvi tad nisam napila :evil: ...

Ništa nije "smešno", samo stav može biti smešan. Ili tužan.

...to je samo foliranje...nikakve pare nisu smesne...ni ona metalna 2 ili 5 dinara...ako ih nemas ne mozes kupiti hleb
u prodavnici...znaci nisu smesne pare, ma koliko izgledale nekome...

Za one koji cene zaradjen novac ne postoji termin "smesne pare" jer i jedan dinar,kao i sto miliona imaju znacenje.Ja taj termin upotrebljavam samo onda kad ustanovim da neki proizvod vredi vise nego sto kosta,dakle nudi mnogo vise u odnosu na druge proizvode koji ne vrede toliko,ali su skuplji.

A sto se tice opste vrednosti,sve je to relativno.Za sto dinara ne mozes kupiti nista,sa 1000 evra mozes mnogo toga,sa 100.000 jos vise,ali isto tako,ako nemas ni tih 50 dinara za hleb,ni njega neces moci da kupis,tako da svaka suma ima vrednost i ne moze se nazvati beznacajnom. :)

....apropo sice, ili tih malih metalnih parica....ja ih skupljala sve sto pritekne iz kupovine u jedno cance cele godine, i verovali ili ne,
od tog metala, nakupilo se 20e...ni malo zanemarljiva suma...
...mozda je nekom smesno, meni nije, a ni nikom normalnom....
...uvek mi idu na zivce prodavacice sa pricom nemam da vam dam 5 dinara, ili 2, pa sta me briga sto nemas, meni moj kusur
vrati...ajde da ja nema tebi da dam isto.....a jos vise me nerviraju oni ljudi u redu koji kometarisu...kao sta si stala za 5 dinara...
...ili sam ja nenormalna, ili je sve otislo dodjavola....

....apropo sice, ili tih malih metalnih parica....ja ih skupljala sve sto pritekne iz kupovine u jedno cance cele godine, i verovali ili ne,
...uvek mi idu na zivce prodavacice sa pricom nemam da vam dam 5 dinara, ili 2, pa sta me briga sto nemas, meni moj kusur
vrati...ajde da ja nema tebi da dam isto.....a jos vise me nerviraju oni ljudi u redu koji kometarisu...kao sta si stala za 5 dinara...

Idu na tu kartu da ljudi hoće da se pokažu džekovi .. "ma šta je za mene 5 dinara, 10 dinara"..
Ovde je izgleda sramota priznati da smo najčešće u takvoj materijalnoj situaciji da moramo voditi računa o svakom dinaru.
Pa kad zaboga, hoćeš da uzmeš ono što je tvoje (kusur), popreko te gledaju, visoko podignutih obrva.

Šta te briga Affro.. ako čovek ne ceni sebe (pa i svoj dinar), sigurna sam da ne može ni drugog ceniti.

..da, a koliko traju kada ih nemas....???

Kada ih nemaš ne traju uopšte. Ljudi na Zapadu rade za 2-3-5 000 evra mesečno a mi se zadovoljavamo sa 100-200 evra. To je smešno i mizerno.

I ZAPAMTI: NIKAD NE TREBA GLEDATI GORE OD SEBE I TEŠITI SE! UVEK TREBA GLEDATI BOLJE/USPEŠNIJE ILI BOGATIJE OD TEBE I TEŽITI PREMA TOM NIVOU. ILI VEĆOJ ZARADI!

Pri tom ne mislim samo na gore ljude nego na goru situaciju i gori slučaj od tvog. Uvek se treba porediti sa boljima. I uvek može više!

Ja cenim svaki dinar. I kao sto su prethodni forumasi rekli, svaka para ima svoju vrednost, nije isto da li ces hleb platiti 50 din ili 150, ili 550 din... Ako neko kaze da je 1000 din smesna cifra, onda neka da 1000 din za veknu hleba. Mada ja mislim da narod danas taj izraz "smesne pare" upotrebljava u smislu da za 1000 din ne mozes da kupis nista u odnosu na pre 10ak godina kada si za 200 din mogao da se napazaris. Ja izraz smesne pare koristim bas onako kako je VENIX objasnio.

Kada ih nemaš ne traju uopšte. Ljudi na Zapadu rade za 2-3-5 000 evra mesečno a mi se zadovoljavamo sa 100-200 evra. To je smešno i mizerno.

I ZAPAMTI: NIKAD NE TREBA GLEDATI GORE OD SEBE I TEŠITI SE! UVEK TREBA GLEDATI BOLJE/USPEŠNIJE ILI BOGATIJE OD TEBE I TEŽITI PREMA TOM NIVOU. ILI VEĆOJ ZARADI!

Pri tom ne mislim samo na gore ljude nego na goru situaciju i gori slučaj od tvog. Uvek se treba porediti sa boljima. I uvek može više!

Sa ovim se apsolutno slazem. I uvek ulazim u sukob sa neistomisljenicima, kad mi kazu nesto u smislu - neko nema ni to! Pa sta mu ja mogu?! Sad zato sto neko nema ni to, ne moram ni ja da imam.
Ne znam gde su nestale sve te ambicije, pogotovo kod mladog stanovnistva...

Idu na tu kartu da ljudi hoće da se pokažu džekovi .. "ma šta je za mene 5 dinara, 10 dinara"..
Ovde je izgleda sramota priznati da smo najčešće u takvoj materijalnoj situaciji da moramo voditi računa o svakom dinaru.
Pa kad zaboga, hoćeš da uzmeš ono što je tvoje (kusur), popreko te gledaju, visoko podignutih obrva.

Šta te briga Affro.. ako čovek ne ceni sebe (pa i svoj dinar), sigurna sam da ne može ni drugog ceniti.

...iskreno i nije me briga, ja uvek dam onoliko koliko je na racuni, pa tako ocekujem
i da mi se vrati...ako se desi da slucajno nemam kod sebe sitno, a otisla sam do
prodavnice u komsiluku, odnesem uvek...i sad se znamo imamo korektan odnos...
...danas su teska vremena, ljudi u proseku jako tesko zive, i te iste prodavacice,
pa me jos vise cude kometari..ali svuda u svetu se najnormalnije vraca kusur
u cent, ili su cene takve da ne bude niko u problemu zbog kusura...kod nas je
posebna prica skroz...

...iskreno i nije me briga, ja uvek dam onoliko koliko je na racuni, pa tako ocekujem
i da mi se vrati...ako se desi da slucajno nemam kod sebe sitno, a otisla sam do
prodavnice u komsiluku, odnesem uvek...i sad se znamo imamo korektan odnos...
...danas su teska vremena, ljudi u proseku jako tesko zive, i te iste prodavacice,
pa me jos vise cude kometari..ali svuda u svetu se najnormalnije vraca kusur
u cent, ili su cene takve da ne bude niko u problemu zbog kusura...kod nas je
posebna prica skroz...

Jeste, kod nas je specifična situacija.
Kod nas se ljudi emotivno unose čak i kad je u pitanju vraćanje kusura.
Pa prodavačica puše i koluta očima kad nema da vrati sitno, histeriše... traži indikretno da ti ne vrati kusur... svega sam se nagledala.
Uvek su te primopredaje novca praćene nekim stresom :lol: . Ali, to je posebna tema, pa da ne offtopičarim previše.

Iako velikodusno ostavljam svoj kusur 1,2,5,10 din nikad nisam prokomentarisala ovako nesto. Skroz mi je grozan i neukusan taj komentar, mnogo ljudi u Srbiji zivi na minimalcu ili nema malte ne nikakva primanja, i znaci im svaki dinar, pa cak i da im ne znaci da imaju avione i kamione u krajnjem slucaju taj dinar je njihov, zaradjen i sta uopste ima neko da komentarise... Malogradjanstina...

...slazem se potpuno...ja nisam pisala o tom skupljanju sice, kao neku
vrstu zaljenja, ne samo sam zelela da ukazem na to, da i taj neki mali metalni
novac na kraju ima svoju vrednost...ma koliko nam inace dinar bio nikakav....
...normalan covek tezi boljem, samo budala gleda stalno unazad i tesi se kako
ima gore...
...svi treba da teze boljem i lepsem zivotu...bez obzira koliko imaju, samo sto
su ljudi koji imaju, skloniji da se bore za jos, i jos, od "malih obicnih ljudi",
koji se cesto mire sa sudbinom, jer ima gore....:ok:

Iako velikodusno ostavljam svoj kusur 1,2,5,10 din nikad nisam prokomentarisala ovako nesto. Skroz mi je grozan i neukusan taj komentar, mnogo ljudi u Srbiji zivi na minimalcu ili nema malte ne nikakva primanja, i znaci im svaki dinar, pa cak i da im ne znaci da imaju avione i kamione u krajnjem slucaju taj dinar je njihov, zaradjen i sta uopste ima neko da komentarise... Malogradjanstina...
[/COLO

....upravo to...:ok:

Sa ovim se apsolutno slazem. I uvek ulazim u sukob sa neistomisljenicima, kad mi kazu nesto u smislu - neko nema ni to! Pa sta mu ja mogu?! Sad zato sto neko nema ni to, ne moram ni ja da imam.
Ne znam gde su nestale sve te ambicije, pogotovo kod mladog stanovnistva...

Ti možeš da im budeš kriv samo ako si im na ovaj ili onaj način uzeo/oteo neke veće pare. Ako nisi, onda nisi kriv.

Pa to ti je ono: Profesor štrajkuje zato što ima platu 30 000 a radnik u butiku ili trafici to sluša i kaže: "Ja radim za 15 000 pa ne štrajkujem!" I još je ljubomoran na njega i još mu je krivo.

Pa jel su nastavnici ili profesori krivi za to što neki (mnogi) rade za mnogo manje pare ili su krivi poslodavci, Vlada i sistem? A što se ti isti radnici ne udruže, pa da krenu oni da štrajkuju ili protestvuju ispred Vlade? I još su im drugi radnici (nastavnici) krivi za to! :dash:

Ti možeš da im budeš kriv samo ako si im na ovaj ili onaj način uzeo/oteo neke veće pare. Ako nisi, onda nisi kriv.

Pa to ti je ono: Profesor štrajkuje zato što ima platu 30 000 a radnik u butiku ili trafici to sluša i kaže: "Ja radim za 15 000 pa ne štrajkujem!" I još je ljubomoran na njega i još mu je krivo.

Pa jel su nastavnici ili profesori krivi za to što neki (mnogi) rade za mnogo manje pare ili su krivi poslodavci, Vlada i sistem? A što se ti isti radnici ne udruže, pa da krenu oni da štrajkuju ili protestvuju ispred Vlade? I još su im drugi radnici (nastavnici) krivi za to! :dash:

Odlican primer!!! Na pdf politika na temi o strajku prosvetnih radnika se jako diskutovalo o toj situaciji koju si naveo upravo. I uvek sam se stavljala na stranu tih profesora jer ipak kada se uporede svi faktori ne moze se porediti profesor sa zavrsenim fakultetom koji se muci sa 150 idiota, i zena koja radi u butiku sa srednjom strucnom spremom. Generalno, plate su male i profesorima i zeni u butiku, ali ako neko ima mogucnost da to promeni zasto ne bi menjao?! Zato sto ima i onih koji su u gorem polozaju?! E pa to je sad bas smesno razmisljanje....

Da se razumemo, 100 evra su smešne pare kada ih zarađuješ. Ali kada treba da daš za nešto tj. da potrošiš nisu nimalo smešne. Znači sve zavisi da li pričamo o proizvodnji ili potrošnji, o prihodima ili o rashodima.

A što se tiče kusura, njega uvek tražim zato što je to normalno. Pa dal bi ovi bogataši stekli sve to što imaju da su se rasipali ili troškarili na svakom koraku. Nadam se da znate da su najbogatiji ljudi najštednjiviji-da ne kažem baš, najveće cicije.

Dakle kusur uvek tražim, bakšiš retko ostavljam (samo kad zasluže) iz veoma prostog razloga. Kad sakupljaš te pare, dinar po dva, evro po evra, dakle kad čuvaš umesto što rasipaš i daješ konobarima, za 30-40-50 godina možeš dobre pare da skupiš i da imaš npr. za neki jeftiniji auto, motor, skuter, nebitno. Dakle, dugoročno ti te sitne kusur pare znače.

Odlican primer!!! Na pdf politika na temi o strajku prosvetnih radnika se jako diskutovalo o toj situaciji koju si naveo upravo. I uvek sam se stavljala na stranu tih profesora jer ipak kada se uporede svi faktori ne moze se porediti profesor sa zavrsenim fakultetom koji se muci sa 150 idiota, i zena koja radi u butiku sa srednjom strucnom spremom. Generalno, plate su male i profesorima i zeni u butiku, ali ako neko ima mogucnost da to promeni zasto ne bi menjao?! Zato sto ima i onih koji su u gorem polozaju?! E pa to je sad bas smesno razmisljanje....

Tako je. Svako treba da se bori za sebe a ne da razmišljamo da komšiji crkne krava. Umesto da se boriš da tebi bude bolje, ti hoćeš da onom drugom bude još bolje. To je besmisleno!

Back