Smaragd - tuja, najtraženija (i najlepša) crnogorica

• Začetnik teme Začetnik teme Plant
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Plant

Veoma poznat
Poruka
11.416
Latinski naziv: thuja occidentalis smaragd.
Ova vrsta je trenutno najtraženija, najpoznatija i u najvećoj količini sađena tuja u ovom delu Evrope.. Pripada vrsti zapadne tuje i možda je najuspješniji predstavnik svoje vrste. U drugim zemljama rasprostranjena je kao Emerald Green, ali u nas je poznata samo naziv Smaragd. Oplemenjena je u Americi, a odatle je prenesena u Evropu.
Tuja očekivano naraste do 7-8 metara. Ima vitku, gustu, konusnu krošnju, čije svijetle, tamnozelene bočne grane stoje u vertikalnoj ravni. Smaragdna boja slova se ne mijenja zimi. Većina tipova tla je dobra za drvo, ali voli vlažna i hranjiva tla. Pati od suhog tla, zahtijeva redovno zalijevanje. Zalijevanje je najbolje, ako nije prečesto, ali joj dajemo veću količinu vode jednom sedmično. Pod povoljnim okolnostima raste relativno brzo i imat će divnu boju i oblik. Smaragdna tuja je odlična za živu ogradu, ali je pogodna i za soliter, biljku u saksiji i za kolektivnu sadnju.
U slučaju postavljanja žive ograde potrebno je samo duže vrijeme orezivati vrh biljke, jer joj se habitus prema gore lomi,... tanak, stubast ali prelep..
Ime verovatno po boji smaragdno zelena...

Ovo pišem iz Predejana.. usput...
IMG_20250619_173018.jpg

IMG_20250619_173030.jpg

Verovatno vam je poznat ovaj krajolik
IMG_20250619_173021.jpg

IMG_20250619_173100.jpg

Malo praznoverja:lol:

Tuja se sadila po grobljima i daleko od kuće, jer je otrovna. Kada se nalazi na okućnici, utiče loše na decu i ona često poboljevaju, a da ni sami ne znaju od čega.

TU - JA
Tu sam ja i ne napredujem nigde :malav:

Samo biljke koje cvetaju i daju plodove ;)
OK, a da nije to za Tisu ?
Taxus bacata ?
Ne znam (ali i ne sporim) da je Smaragd-ica otrovna. Tisa jeste.

OK, a da nije to za Tisu ?
Taxus bacata ?
Ne znam (ali i ne sporim) da je Smaragd-ica otrovna. Tisa jeste.
Sveto zimzeleno drvo koje čuva kuću od bolesti, demona i veštica: Izgleda predivno, ali jedan njegov deo je otrovan za ljude,bobice ako se pojedu.

Svaki deo drveta tise je otrovan u sirovom stanju, pa i plodovi. Drvo tise se ne seče. Od grane drveta tise koja može da ima i 100 godina, prave se zaštitne amajlije u obliku krsta, ili nekog drugog oblika, i nose se radi zaštite od zlih duhova i raznih opasnosti.

Ne znam ni da je bor otrovan.
Bor je izrazito senovito drvo ako je sam iznikao na grobu ili u blizini.
Ako je bor namerno posađen na nekom znamenitom mestu, ili ga je posadila neka važna ličnost (kralj), onda postaje značajan i tu se okuplja narod.
Bor pored manastira Nikolje u Ovčar banji - kultno mesto.

Planiram da posadim ivicom imanja
U rasadnku u Baru su vrlo jefrine
Samo im stalno treba voda
PS: Sistem kap-po-kap i rešeno.
Uključivati samo noću, dai hladna voda ne "preseće" bilku
Posetićemo rasadnik u Baru :D.
Za jedno dve nedelje ćemo biti u Utjehi.
:rtfm:
Da, osetljiva je na suho tlo i treba joj KPK, ili perforirana creva -) .
Ima li razlike ?

Jeste da je off topic, ali meni se već neko vreme vrti ideja da posadim zove.

Nekih 20ak ari.

Voleo BiH cenjeno mišljenje cenjenog komšije o tome...:kpozdrav:
Otvori temu komšija... Sok je odličan, možda i najzdraviji.. ali se cvet bere u tačno određenoj fazi - to znaš ?
I nije dobro ako ga uhvati kiša u toj fazi.

A, da uspeva u Vojvodini odlično, uspeva.. Ove godine je cvetala izuzetnoo... ali je bilo i kiše.

Te tuje su meni potpuno besmislene pored lepih i visokih čempresa
O ukusima se ne rasprvlja :) .
To su princeze među četinarim,.. i sve budu lepe, a čemprese moraš da oblikuješ i često ne budu lepi.

No, da objasnim onima koji nisu znali:
Ovo neki nazivaju Kap-Po-Kap ali to su u profi uzgoju - PERFORIRANA (IZBUŠENA) CREVA
1750425625244.png

Rupice na takvom crevu je bolje okrenuti NA GORE - da bi se manje zapušavala.

a, Kap-Po-Kap je sistem gde svaka biljka ima svoju "bodlju" (jednu ili više) i gde svaka biljka dobija isti broj kapi (radi na višem pritisku i ima ventile koji na određeni pritisak puštaju kapi).
1750426232454.png

Humus od glista. Glistenjak..
Ako se dobro primila (stara je bar godinu dana, na tom mestu), može sazreli - ugoreli stajnjak.
Da.
Znam ženu koja od toga dobro zaradjuje
A naljutila sekada sam,pitaio sesu li dobre za pecanje
A vodi računa
Razmožava ih u papriniom ili kartonskim kutijama. nikako u plastici

PS:Žena joj skuplja kutije od Pice, pošto sin to često naručuje
A dosetili se: Za 2+ pice dostava besplatna
Donose za pola sata maksimum

Back