Smallville

Samurai Jack:
Kill Bill 2...na kraju filma....
Nesto tipa da svi stavljaju masku da bi postali superheroji...a samo Supermen skida masku da bi postao super heroj...vrlo interesantno i lepo opazanje al da me ubijes ne mogu da se setim kakve veze to ima sa filmom Kill Bill i kako se uklapa u celu radnju filma....

Da... To je to... :D :D :D
Mnogo mi se svideo taj deo...

Take my favorite superhero, Superman.

Not a great comic book. Not particularly well-drawn. Mmm. But the mythology... The mythology is not only great,
it's unique. How long does this shit take to go into effect? About two minutes. Just long enough for me to finish my point.
Now, a staple of the superhero mythology is, there's the superhero and there's the alter ego.
Batman is actually Bruce Wayne, Spider-Man is actually Peter Parker. When that character wakes up in the morning, he's Peter Parker. He has to put on a costum to become Spider-Man. And it is in that characteristic
Superman stands alone. Superman didn't become Superman. Superman was born Superman. When Superman wakes up in the morning, he's Superman. His alter ego is Clark Kent. His outfit with the big red "S" - that's the blanket he was wrapped in as a baby when the Kents found him.
Those are his clothes.
What Kent wears - the glasses, the business suit - that's the costume. That's the costume Superman wears
to blend in with us. Clark Kent is how Superman views us. And what are the characteristics of Clark Kent?
He's weak...
...he's unsure of himself...
...he's a coward.
Clark Kent is Superman's critique on the whole human race.

8-) 8-) 8-)

To je Tarantinovo shvatanje/''spin'' Supermana/Clark Kenta s kojim se mnogi, bolji poznavaoci mita ne slazu.

Prema njima, a po meni mnogo opravdanijem nacinu objasnjenja Clark Kenta radi se o sledecem:

Clark Kent kao seprtlja i smotanac je samo nacin da Supermen zastiti svoj tajni identitet, kako bi on sam, i ljudi koji su uz njega, mogli da imaju normalan ljudski zivot, jer niko nece nekog takvog moci da poistoveti sa Supermanom.. Maska koja Supermanu omogucava ono sto najvise ceni: normalan, ispunjen ljudski zivot, okruzen ljudima koje voli i koji vole njega..

Znaci nikako ''uvreda'' za ljudski rod, - jer to protivreci osnovnoj ulozi Supermana, a to je pomoc, spasavanje i zastita svih ugrozenih bez obzira ko su i sta su..

Superman je ''prijatelj'' ljudske rase, ne neko ko joj se iza ledja podsmeva, ili gleda na nju sa neke bozanske visine..

Sto se tice ostalih ''savremenih'' ''superheroja'', oni su vrsta kopije Superman-a, znaci nekakvi entiteti koji poseduju samo deo (podskup) njegovih osobina, moci, ili teznji.. Svaki ima neku svoju verziju ''alter ega'', i nijedna se ne moze zapravo porediti s nekim ko je u odnosu na (vecinu) njih ''alien'' po rodjenju.. A da i ne pominjemo prozaicniju, prizemniju potrebu strip izdavaca da prave ''zelene papire'' na osnovu formule koja je vec ''uspela''..

Ono sto pak Supermana odvaja od predjasnjih ''superheroja'', od Beovulfa, Tora, Herkula itd, je kombinacija - njegovog porekla - i postojanje tajnog, ljudskog, zasticenog identiteta, sto ga cini mnogo interesantnijim, uverljivijim i relevantnijim u danasnjem domenu mitova i prica..

Sasha85:
... A ovo ostalo se samo uklopilo u citat... Tj. u deo scripta...
Onda se bojim da nisi bas najbolje razumela..
8)
ali ok, vidim jedan deo u mom tekstu koji mozda nije dovoljno ''razradio'' ili naglasio sustinsku razliku, pa je ovo ''dodatak'' za ono gore ..

Maska=Clark Kent ne vazi, vec samo Maska = deo Clark Kenta - podjednako kao sto je i Superman deo Clark Kenta, tj Clark Kent ''deo'' Supermana..

Poslednjih 10+ godina, Clark iz stripa je sve manje ''seprtlja i smotanko'', i pred prijateljima koji znaju njegov identitet - Lois, Lana, i naravno roditelji, ponasa se i zivi normalno - bez potrebe za ''maskom''..
Znaci - moguce je potpuno razdvojiti te 2 stvari - Clark bez maske, i Clark sa maskom..

Zanimljive su reference na ''seprtlju'' u prvih par epizoda - a posebno pilotu, gde zbog dejstva Lanine ogrlice, on ''samo izgleda'' kao seprtlja, padajuci i prosipajuci knjige na sve strane..
:)

Hehe...na ovoj konkretno slici je ispao seprtlja. Cak su se Pit i Kloi kladili koliko sekundi ce mu trebati da se spetlja pred Lanom....ogrlica je pocela da deluje kasnije...
Mislim da su pisci Smallville-a skroz batalili taj deo Klark-seprtlja...
U cetvrtoj sezoni, kad dodje Lois, on ce isto biti sposoban, bistar, efikasan...a spasice joj i zivot par puta...
Ne znam kako ce izvesti to da odjednom u Daily Planet-u bude smotan i nesposoban...

zhix:
Onda se bojim da nisi bas najbolje razumela..
8)
ali ok, vidim jedan deo u mom tekstu koji mozda nije dovoljno ''razradio'' ili naglasio sustinsku razliku, pa je ovo ''dodatak'' za ono gore ..

Ne, ne... Nisi ti meni razumeo... Ja sam se samo ogradila, da ne pomislis da ja mislim tako nesto... ;)

Samurai Jack:
Zhix, e toooooo je Superman!!! Kada si pomenuo Alexa Ross-a hteo sam da ti kontriram sa Leejem ali nisam imao nijednu sliku pri ruci! :mrgreen:
naravno da je lee #1, steta sto je uradio samo 12 brojeva - cini mi se..
cak kupim/zavirim i u Batman-a kad ga on radi - iako nisam neki ljubitelj B-mana..
Lee je zakon za Superman-a, a #2 mi je Michael Turner (i njegov pulen Talent Coldwell),
koji su zakon za ''zenski'' deo \S/ sveta..
Evo njegove ''nove'' Supergirl, koja vec obara rekorde u prodaji svog novog serijala..
8)

Back