Smak vs Bijelo Dugme

СМАК ИЛИ БИЈЕЛО ДУГМЕ?

• СМАК

• БИЈЕЛО ДУГМЕ

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
pa jbga Nemeček je poreklom afroamerikanac kome su prababa i pradeda brali pamuk i lako je njemu svirati rok i biti poznat i uspešan umetnik kad to njemu nije strano, već u genima. Brega se dobrano namučio učeći i kopirajući rok ali on nikad neće na ovim prostorima znati pamuk saditi ;)

Poslednja izmena:
Tebi je svetski uspeh naše muzike to što je neki poljski profesor uveo zbog Bregovića srpsku trubu kao predmet na univerzitetu? Čitava istorija srpske muzike doživela je vrhunac priznanja zbog toga? Ne budi smešan.
Poljacima smo mi bili idoli, jer s obzirom na strogi komunistički režim koji je kod njih postojao, a naš je bio liberalniji, Poljaci nikada nisu bili ravnodušni prema nama.
I o kakvom širenju srpske kulture pričamo? Pa Bregović ide da svira za naše ljude po stranim zemljama, gde ga dižu u nebesa isključivo jugonostalgičari.
Bregović je učinio mnogo za srpsku kulturu. Uključi Pink i Grand, a potom i Hepi TV, pa ćeš videti njegov uticaj. Bregović je uneo komercijalu u rok muziku, uneo je narodne elemente kako bi zadovoljio ukuse mase, i kod nas stvorio pojam superstar. Bijelo dugme je prvi kič bend kod nas, jer su se do tada na muzičkoj sceni ozbiljnim igračima smatrali ozbiljni ljudi, kao što su Korni grupa, Indexi,Time, Yu grupa. Bijelo dugme je kalkulisalo sa zvukom i još gore, sa masom, i od toga zaradilo silne pare, i uticalo, na kraju krajeva na masovnu pojavu kiča u muzici, jer su neki drugi ljudi kroz Bregovićev primer videli na koji se način zarađuju pare. Možemo ga i nazvati prvim plagijatorom, jer je ideju etno motiva pokupio od Yu grupe ( koja ih je koristila u normalnoj meri), tokom karijere sa Dugmetom je krao pesme od drugih muzičara (Chuck Berry, Argent, Van Halen...), potom je od Džonija Štulića ukrao ideju o scenskom nastupu koji praktikuje već koliko godina, poturio Igi Popu tuđu pesmu, sarađivao sa Severinom...
Tako da, jeste, izvršio je veliki uticaj na srpsku kulturu. Zato nam je tako kako nam je. A ti ga, zbog ovih navedenih poduhvata, možeš nazvati "genijem", ali se onda zapitaj nad sobom zašto prevaranta smatraš genijem.

to je covjek jos na svetsku kulturu koji je uticaj izvrsio,
a o njegovim tekstovima je glupo pricati da su etno, jer svaki tekst bijelog dubmeta je sifrovan, "Kad bi bio bjelo dugme" je pedofilska fantazija, "ne gledaj me tako i ne ljubi me vise" opet fantazija narkomana da **** policajku i da je potjera u pi.zdu materinu nakon sto je je.be...
i tako..
ima tu tekstova, lose vino je ustvari pjesma gdje "loseg vina" treba zamijenti sa "heroina" i onda se pjesma lako shvati
ne shvatate te tekstove, sto zato pricate o njima?

Crna dama i blues u parku su dvije pjesme sa najglupljim pjesminim tekstom...

Hajde javi se sa argumentom koji nije bio postavljen u prethodne četiri godine otkad postoji tema. Ovo sa imenovanjem aviona i sa poljskim profesorom je barem bilo novo. Ne volim da slušam istu priču po hiljaditi put, od tajnih poruka pesama Bijelog Dugmeta koje vide samo oni čiji je mozak dovoljno raznesen esidom, do Bregovićevog sviranja, koji postiže sa nekoliko tonova čudo kao da je sam Albert King. :lol:

Hajde javi se sa argumentom koji nije bio postavljen u prethodne četiri godine otkad postoji tema. Ovo sa imenovanjem aviona i sa poljskim profesorom je barem bilo novo. Ne volim da slušam istu priču po hiljaditi put, od tajnih poruka pesama Bijelog Dugmeta koje vide samo oni čiji je mozak dovoljno raznesen esidom, do Bregovićevog sviranja, koji postiže sa nekoliko tonova čudo kao da je sam Albert King. :lol:
da li ti znas da bijelo dugme ima bar 8 pjesama od kojih je svaka bolja no kad se najbolje 3 od smaka saberu po kvalitetu
to bi bile
Ne gledaj me tako i ne ljubi me vise
Lose vino
Pozurite konji moji
Selma
Kad bi bio bijelo dugme
Odlazim
Ove cu noci naci blues
Jer kad ostaris
Ima neka tajna veza
Sta bi dao da si na mom mjestu
----
koje su Smakove, ili, posto je i EKV popularan, medju Beogradjanima (a vecina Foruma...) i u Srbiji inace, i "Novi tals" Bendovi, Indexi i neki glupi bendovi kao Crvena Jabuka, psiholoski glupi, onda mi recite, da li su najbolje 3 pjesme tih bendova, kad se skupe,
bolje od ijedne od ovih, od 1/10 kvaliteta jedne od ovih?
----
A ima Bijelo Dugme jos mnogo "hard rock" i jos mnogo dobih pjesama, urabanih, taj bend (bijelo dugme) je ipak najurbaniji, i najvise har, iako je svirao i slicno-pop muzici, i folk...i muziku za djecu.
///
Razumni<>Oce li eto neko zbog toga sto, iako zna da je bijelo dugme uglavnom pravilo pjesme za odrasle, da kaze zbog te 4 pjesme tog albuma da je to bend za djecu?

Poslednja izmena:
Bijelo dugme, naravno, potpuno nepotrebna prica...i obrazlaganje
BIJELO DUGME je sekta, ...smak ne, ili ne takva
Nema tu sta da se navodi, ako na SMAK koncert dodje 2000 ljudi, a BIJELO DUGME 200.000[0] BIJELO DUGME JE S E K T A I TO JESTE TAKO

Šta sad, svi rokeri imaju gene Afroamerikanaca?

Nikada ga nije ni naučio svirati, ako ga je svirao sa težinom.

Pa ovi naši rokeri misle da imaju te gene. Hint na Roberta Nemečeka zvanog najveći Hard (disk) Srbije :rotf:
koji ima muda da "odgovorno" kaže kako dugme nikada nije bilo rock :dash::dash::dash:
Ali da ne gubimo vreme oko najvećeg HARDA sa stranim filmovima da ti kažem da je sasvim nebitno je li Bregović ikad naučio svirati gitaru i rock. Bitan je finalni produkt njegovog delovanja koji je zaista impozantan. Njegova zasluga u približavanju rocka najširem sloju našeg stanovništva (od 7-77 godina) je nemerljiva.Što bi rekao Vesić ű svojoj knjizi, takvu histeriju su postigli samo King Elvis u Americi, najbolja grupa svih vremena The Beatlesi i još samo Bijelo Dugme u Jugoslaviji. Pa ne misliš valjda da bi Igra Staklenih Perli približila rock našoj omladini Pitaj @Komšiju. On je to sve doživeo i zna :)

Znaš (ili možda ne znaš) da je Smak svirao svoj prvi samostalni koncert u pioniru sa velikom zavesom izmedju njih i publike. Pa to još niko nije uradio. Znaš li da je Točak hteo da snimi uživo album u praznoj hali bez publike :lol:
Ali bez obzira na sve respect zbog celokupnog rada Smaka. Uradio je neke stvari ali kao gitarista ipak nije ništa uradio. Pogledaj samo kako Muris Varajić svira gitaru. To je za Točka nedostižno u svetlosnim godinama.
A Točak je bio težak čovek i mnogo je imao problema sa svojim saradnicima u grupi zbog glupog promovisanja njega kao gitariste a sa veoma slabim pokušajima da grupu Smak izvede iz provincijale.

Poslednja izmena:
Pa ovi naši rokeri misle da imaju te gene. Hint na Roberta Nemečeka zvanog najveći Hard (disk) Srbije :rotf:
koji ima muda da "odgovorno" kaže kako dugme nikada nije bilo rock :dash::dash::dash:
Ali da ne gubimo vreme oko najvećeg HARDA sa stranim filmovima da ti kažem da je sasvim nebitno je li Bregović ikad naučio svirati gitaru i rock. Bitan je finalni produkt njegovog delovanja koji je zaista impozantan. Njegova zasluga u približavanju rocka najširem sloju našeg stanovništva (od 7-77 godina) je nemerljiva.Što bi rekao Vesić ű svojoj knjizi, takvu histeriju su postigli samo King Elvis u Americi, najbolja grupa svih vremena The Beatlesi i još samo Bijelo Dugme u Jugoslaviji. Pa ne misliš valjda da bi Igra Staklenih Perli približila rock našoj omladini Pitaj @Komšiju. On je to sve doživeo i zna :)

Znaš (ili možda ne znaš) da je Smak svirao svoj prvi samostalni koncert u pioniru sa velikom zavesom izmedju njih i publike. Pa to još niko nije uradio. Znaš li da je Točak hteo da snimi uživo album u praznoj hali bez publike :lol:
Ali bez obzira na sve respect zbog celokupnog rada Smaka. Uradio je neke stvari ali kao gitarista ipak nije ništa uradio. Pogledaj samo kako Muris Varajić svira gitaru. To je za Točka nedostižno u svetlosnim godinama.
A Točak je bio težak čovek i mnogo je imao problema sa svojim saradnicima u grupi zbog glupog promovisanja njega kao gitariste a sa veoma slabim pokušajima da grupu Smak izvede iz provincijale.

Neću da se ponavljam - od 13. do 25. sekunde Bregović jasno daje do znanja koliko je njemu stalo do rokenrola. A koliko ti je stalo - toliko ćeš i biti dobar. Stoga je loš gitarista, i to je ovim gore što je rekao to i priznao - jer je to njemu bilo mučno, dakle nije ni voleo. Tek je našao mir sa ovim što sad radi. A i to mu ne bi bilo dobro, kada bi imao sigurniju paru u nekoj drugoj vrsti muzike.

Tvoj glavni argument za Dugme je, dakle, popularnost. Bijelo Dugme je, prvo i osnovno, i iz tog razloga će ostati upisano u našoj rok istoriji, unelo u našoj rok muzici pojam rok zvezde. Dakle, bili su dovoljno proračunati da znaju da tako nešto nedostaje našoj muzici, pa su napravili imidž rok zvezda i to je naš narod progutao.Ali to je sve. Ostaje kvalitet muzike, od koje pola mora otpasti, jer se ono što je Dugme radilo 80-ih ne može nazvati rokom, već popom, često i sa izraženim narodnim melosom (Lipe cvatu rok?). Iz 70-tih deo toga je pokradeno, deo toga je neozbiljno, što je i Bregović sam priznao. I šta ostaje? Malo toga.

Oni su, suštinski posmatrano, kao KISS. I oni su sedamdesetih skontali da mogu dobro da prođu u svojim kostimima i da će to svima biti interesanto. Bili su osrednji muzičari, koji svojim sviranjem nisu inspirisali nikog, sem glem metal zvezde 80-ih, koje bolje i da nisu postojale (mada je Ejs Frili dobar gitarista). A da li se oni mogu porediti sa, recimo, Judas Priest? Ne mogu.

I šta misliš pod tim šta je Točak uradio kao gitarista? Šta je potrebno više da jedan gitarista uradi, osim da izrazi svoje duboke emocije ka muzici? Šta se drugo može i očekivati od gitariste? Kao gitarista, on je uplašio jednog Blekmora, teškog egocentrika koji je tada bio na vrhuncu slave, da izađe na scenu. Njegova učenica je Ana Popović, koja je svetski priznato ime u bluzu, koja je svirala i sa Bi Bi Kingom, a to ne može svako, pogotovo iz Srbije.

A ne znam ni jednog učenika Gorana Bregovića. Mogu da zamislim da je Bregović izašao sa svojom akustarom pred Blekmora, da mu odsvira Ima neka tajna veza, ovaj bi ga Stratokasterom raspalio po glavi tako jako da bi od posledica udara Bregović počeo da svira rok bez težine. :hahaha:

Neću da se ponavljam - od 13. do 25. sekunde Bregović jasno daje do znanja koliko je njemu stalo do rokenrola. A koliko ti je stalo - toliko ćeš i biti dobar. Stoga je loš gitarista, i to je ovim gore što je rekao to i priznao - jer je to njemu bilo mučno, dakle nije ni voleo. Tek je našao mir sa ovim što sad radi. A i to mu ne bi bilo dobro, kada bi imao sigurniju paru u nekoj drugoj vrsti muzike.

Tvoj glavni argument za Dugme je, dakle, popularnost. Bijelo Dugme je, prvo i osnovno, i iz tog razloga će ostati upisano u našoj rok istoriji, unelo u našoj rok muzici pojam rok zvezde. Dakle, bili su dovoljno proračunati da znaju da tako nešto nedostaje našoj muzici, pa su napravili imidž rok zvezda i to je naš narod progutao.Ali to je sve. Ostaje kvalitet muzike, od koje pola mora otpasti, jer se ono što je Dugme radilo 80-ih ne može nazvati rokom, već popom, često i sa izraženim narodnim melosom (Lipe cvatu rok?). Iz 70-tih deo toga je pokradeno, deo toga je neozbiljno, što je i Bregović sam priznao. I šta ostaje? Malo toga.

Oni su, suštinski posmatrano, kao KISS. I oni su sedamdesetih skontali da mogu dobro da prođu u svojim kostimima i da će to svima biti interesanto. Bili su osrednji muzičari, koji svojim sviranjem nisu inspirisali nikog, sem glem metal zvezde 80-ih, koje bolje i da nisu postojale (mada je Ejs Frili dobar gitarista). A da li se oni mogu porediti sa, recimo, Judas Priest? Ne mogu.

I šta misliš pod tim šta je Točak uradio kao gitarista? Šta je potrebno više da jedan gitarista uradi, osim da izrazi svoje duboke emocije ka muzici? Šta se drugo može i očekivati od gitariste? Kao gitarista, on je uplašio jednog Blekmora, teškog egocentrika koji je tada bio na vrhuncu slave, da izađe na scenu. Njegova učenica je Ana Popović, koja je svetski priznato ime u bluzu, koja je svirala i sa Bi Bi Kingom, a to ne može svako, pogotovo iz Srbije.

A ne znam ni jednog učenika Gorana Bregovića. Mogu da zamislim da je Bregović izašao sa svojom akustarom pred Blekmora, da mu odsvira Ima neka tajna veza, ovaj bi ga Stratokasterom raspalio po glavi tako jako da bi od posledica udara Bregović počeo da svira rok bez težine. :hahaha:

mislio sam da si ozbiljniji sagovornik ali kao da vas ima više nickova a ista osoba da bi održavali teme.
ja vam više neću smetati ;)
Bregović nije učitelj gitare nego svetska zvezda i ima neke pesme koje su pojedinačno vrednije od čitave diskografije bilo koje naše grupe a medju njima je i ima neka tajna veza

Poslednja izmena:
mislio sam da si ozbiljniji sagovornik ali kao da vas ima više nickova a ista osoba da bi održavali teme.
ja vam više neću smetati ;)
Bregović nije učitelj gitare nego svetska zvezda i ima neke pesme koje su pojedinačno vrednije od čitave diskografije bilo koje naše grupe a medju njima je i ima neka tajna veza

Super, jedan manje. Ostao je samo još jedan što se na mesec dana pojavljuje sa novim profilom.

Jeste, svetska zvezda, prodaja Breginih albuma preti da ugrozi prodaju albuma Stonsa i Bitlsa. Nastupa sa Stingom, došao bi i Makartni, ali ima kompleks niže vrednosti od Brege.

a sto kao, poruke, ako su tajne, onda ne postoje? ili, kao, ne moze se pamecu izanalizirati neka pjesma od dugmeta i dobiti puno znacenje? Moze itekako, samo sto ja jesam pametan da to uradim, a ti nisi...

a sto kao, poruke, ako su tajne, onda ne postoje? ili, kao, ne moze se pamecu izanalizirati neka pjesma od dugmeta i dobiti puno znacenje? Moze itekako, samo sto ja jesam pametan da to uradim, a ti nisi...

To nema veze sa pameću, nego sa zaluđeništvom.

Već si ranije, pod drugim profilom, pominjao da u pesmi Crvene jabuke ne vidiš obične kiše, nego neke metafizičke, a pesmu Kad bi bio bijelo dugme vidiš kao seks sa mamom njegove devojke, samim tim verovatno i kritiku moralnog sunovrata u kojoj se guši ljudska civilizacija itd... - dakle preseravanje.

Uvek je lako naći besmislu neki smisao, ali je teško nečem smislenom, a što je skriveno, smisao. Zato je lako u komercijalnim pesmamuljcima, kao što je LDJ iznad ove poruke postavio pesmu Hop cup, naći neko "tajno značenje", ali se zato EKV, o čijim tekstovima stvarno treba razmišljati, otpisuje kao buncanje narkomana.

Nalaziti u pesmama Bijelog dugmeta tajne poruke bi bilo kao kada bih ja u pesmi Teletabisa našao šifrovan datum kraja sveta, ili pretnje ISIS-a da će izvršiti teroristički napad. :lol:

Poslednja izmena:

Već si ranije, pod drugim profilom, pominjao da u pesmi Crvene jabuke ne vidiš obične kiše, nego neke metafizičke, a pesmu Kad bi bio bijelo dugme vidiš kao seks sa mamom njegove devojke, samim tim verovatno i kritiku moralnog sunovrata u kojoj se guši ljudska civilizacija itd... - dakle preseravanje.

Uvek je lako naći besmislu neki smisao, ali je teško nečem smislenom, a što je skriveno, smisao. Zato je lako u komercijalnim pesmamuljcima, kao što je LDJ iznad ove poruke postavio pesmu Hop cup, naći neko "tajno značenje", ali se zato EKV, o čijim tekstovima stvarno treba razmišljati, otpisuje kao buncanje narkomana.

Nalaziti u pesmama Bijelog dugmeta tajne poruke bi bilo kao kada bih ja u pesmi Teletabisa našao šifrovan datum kraja sveta, ili pretnje ISIS-a da će izvršiti teroristički napad. :lol:
nisi tacan.

Pjesme dugmeta itekako imaju tajna znacenja, samo, onaj ko to zna ti to i nece reci, a one bezazlene jos i mogu da se javno tumace. Ali, recimo "Ne gledaj me tako i ne ljubi me vise" Bijelo Dugme je pjesma koja bez potrebnih komplikacija moze da se protumaci (mada nije o tome) kao: o ljubavi policajke i postenog covjeka koji je pomalo od "narkomana", i nije za to nesto ni kriv, jer i Zeleni caj je droga - i kako on poslije ima malo problema da se otvori njoj koja je neki inspektor ili nesto, ili S/M nastrojena...To je svima jasno. Koji su normalni...Ne shvatam sto bi ti htio, da ja tebi koji nisi zasluzio otkrijem ta znacenja?

i drugo, sta ti vidis u tekstovima tog EKV? patetican pokusaj da se bez hrabrosti i podviga postigne mir...
Bijelo Dugme je u pravom smislu rijeci imalo hrabrost i postenje da F*ck the System...a sta to ima tvoja neka omiljena domaca grupa, da nije mozda Klepton kod tocka doso i pjevao Sumadinski bluz? Ne, nego kod Bregovica i na ulazu mu pjevao Djurdjevdan...malo razmisljaj...nista ne znas. Bar pocni od te biljke da razmisljas, "Djurdjevak"...recimo, Srbija je bila najveci izvoznik te biljke od koje se prave ljekovi za srce...ali...posto j*eni obicaji vezani za tu biljku, djurdjevdan itd., i Bregovic je sve to provalio, i shvatio da se i u narodu moze naci mudrost, a EKV je mudrost trazio isto kao i SMAK u nekakvim glupostima...a TAJNA ZNACENJA tebe svakako zanimaju, ali ja sam dobar covjek i necu da ih dam za zloupotrebu, a da sam los onda bi ih cuvao iz egoizma, i u tome je i tajna, ali ja ti ih necu dati, a ko ih sazna sam tome i ne treba da ih kazem...to se "be brave to find out" ili kako vec, ne mogu sad na latinski pisat...

:hahaha:

Čega ću se još sve naslušati ovde. :lol:

U suštini - samo si potvrdio prvu rečenicu mog posta. :D

Lepo rekoh, nastaviću raspravu onda kad se pojavi neko ozbiljan.

Izgleda da se pušila baš jaka vutra u Jugi. :lol:
S tobom se uopste ne moze diskutovati. Ovakve izmisljotine koje ti pises mogu da razumijem (ali ne i opravdam) samo ako si neki napaceni clan koga su izbacili pa im se ovako sveti... Kao kada je, prema onoj donekle zvanicnoj knjizi o Dugmetu: jedan lik iz Dugmeta htio da preuredi Selmu i napravi od nje svoju pjesmu Lisa i da ispadne nesto kao da je on napisao muziku za to, a onda ga je Bregovic odma izbacio...a ti tu pricas nekakve gluposti, kako se tu nije pazilo ni radilo umjetnicki?

Tebi su ladno isprali mozak kad su onaj trg nazvali po Milanu Mladenovicu, i ti sad mislis...hahah pa najbolje da tako i mislis, da bi svako prepoznao ko nije pametan, ko bi ukrao plagirao i td.

Poslednja izmena:

Back