Smak vs Bijelo Dugme

СМАК ИЛИ БИЈЕЛО ДУГМЕ?

• СМАК

• БИЈЕЛО ДУГМЕ

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
a kako to Smak vodi na ovu anketu, kad je ovaj skupio 200.000 ljudi na hipodrom, bar da se priznaje... ja sam bio tamo, i mislim da veci skup ljudi ne moze da se vidi, jer jednostavno ne staje sve u oko... a ovamo kao Smak vodi... nevjerovatno. Mozda Smak vole ljudi koji vole vise ankete nego stvarnu istinu, pa zato vodi...

Ma, daj! I Ceca i Karleusa imaju na svojim nastupima veliki broj posetilaca, pa se njihova muzika ne moze uvrstiti u vrhunsku ili bolju od mnogih drugih izvodjaca koji imaji manji broj posetilaca.
Ovakav nacin poredjenja nije merodavan.
Imas li ti neki adekvatan i jak argument?

Ma, daj! I Ceca i Karleusa imaju na svojim nastupima veliki broj posetilaca, pa se njihova muzika ne moze uvrstiti u vrhunsku ili bolju od mnogih drugih izvodjaca koji imaji manji broj posetilaca.
Ovakav nacin poredjenja nije merodavan.
Imas li ti neki adekvatan i jak argument?
Ja sam pricao o tome da ova anketa ne govori nista ni o cemu, a ne koja je grupa bolja. Ali posto je to nevezano za temu - to sto sam ja pricao - slobodno brisi i moj i tvoj post, molim te.

a kako to Smak vodi na ovu anketu, kad je ovaj skupio 200.000 ljudi na hipodrom, bar da se priznaje... ja sam bio tamo, i mislim da veci skup ljudi ne moze da se vidi, jer jednostavno ne staje sve u oko... a ovamo kao Smak vodi... nevjerovatno. Mozda Smak vole ljudi koji vole vise ankete nego stvarnu istinu, pa zato vodi...

И ја сам био на хиподрому 1981 (као што сам био на њиховом концерту 1977 као клинац код Хајдучке чесме и 1979 на стадиону ЈНА) да би уживао у сјајној атмосфери али и у Iron Maiden_у који су били - ПРЕДГРУПА!

Смак је те исте године сакупио неколико хиљада нас верних фанова у "Рокотеци" на Калемегдану, на "опроштајном концерту"; то није пуно јер се музика коју је свирао Смак више није слушала. Почео је Нови талас.
Али, не може се порећи да док је та музика била актуелна, мислим на прогресивни рок, Смак био најпопуларнија група. А томе је најбоље мерило била загребачка публика. За разлику од Београда и Сарајева који су прихватали све, Загреб је прихватао само нај-квалитет, а Смак је више пута пунио концертну дворану Ватрослав Лисински (пре новог таласа) тако да су карте увек плануле за неколико сати што се тада у Загребу дешавало само страним извођачима. Једноставно, загребачка публика је у време прогресивног рока била најзахтевнија публика у СФРЈ.
Горан Бреговић је после "Битанге и принцезе" отишао у потпуни поп-рок, и тиме повратио славу Бијелог Дугмета у осамдесетим када је "Хајмо у планине" пролазило заједно са песмама бендова Новог таласа.

Смак је остао до краја прогресивни рок, тако да се не може поредити са Бијелим Дугметом као искључиво поп бендом у осамдесетим.

Смак, Небески сплав, 1981

нарочито -, а не да га онако џукачки избаци из групе пре снимања "Страница нашег времена" , албума који би био НЕУПОРЕДИВО БОЉИ прог албум са Микијем на истом, само да је Точак малчице могао да контролише своју тадашњу сујету тако својствену свим гитарским херојима тога доба, итд, итд, итд.

Poslednja izmena:
Зове се Зденка Ковачичек (која пева соул).
oces da kazes laz da bregovic nije ovo komponovao, napisao tekst za zdenku, i note po kojima ce da pjeva, i da sam pitao kako se zove pjevacica? Ovo nije cist soul, tako da se ne zove soul. Evo ti onda kad zoves po pjevacima muziku Zlatko Hodnik (prva verzija), i reci po cemu ovo nije progresivni rok a Smak jeste? ali neki ako im je vjerovati kazu da ovdje pjeva Bregovic ovo a ne Hodnik (samo nemoj da pricas sad laz kako je ovo Bregovic plagirao od VIS Jutro, kad je Jutro bila njegova grupa, i od jos jednog covjeka, koji ovu pjesmu nije komponovoao za Jutro):

Смак је те исте године сакупио неколико хиљада нас верних фанова у "Рокотеци" на Калемегдану, на "опроштајном концерту"; то није пуно јер се музика коју је свирао Смак више није слушала. Почео је Нови талас.
Али, не може се порећи да док је та музика била актуелна, мислим на прогресивни рок, Смак био најпопуларнија група. А томе је најбоље мерило била загребачка публика. За разлику од Београда и Сарајева који су прихватали све, Загреб је прихватао само нај-квалитет, а Смак је више пута пунио концертну дворану Ватрослав Лисински (пре новог таласа) тако да су карте увек плануле за неколико сати што се тада у Загребу дешавало само страним извођачима.

Ti si svesni manipulator a vidim da imaš dosta godina i to nije lepo :mrgreen:

Ovde kažeš da se nije okupilo puno gledalaca - "nekolko hiljada"- pošto se Smakova muzika više nije slušala. Točak nije bio kadar da se suprotstavi novom talasu i to je bio kraj Smaka

Pa zatim nastavljaš da je pre novog talasa, a za vreme progresivnog roka Smak bio najpopularnija grupa, a kao dokaz navodiš kako su u to vreme punili dvoranu Vatroslav Lisinski u Zagrebu, a ne kažeš da u toj dvorani ima 1800 sedišta, a jesu je punili posle albuma Crna Dama ali su tad i počele svadje u Smaku. Na njihovom najkomercijalnijem albumu nisu zaradili ništa nego su još bili u gubitku pa Točak tada napušta grupu koju je osnovao a na njegovo mesto dolazi Dado Topić zakratko (dok se Točak nije vratio)

Горан Бреговић је после "Битанге и принцезе" отишао у потпуни поп-рок, и тиме повратио славу Бијелог Дугмета у осамдесетим када је "Хајмо у планине" пролазило заједно са песмама бендова Новог таласа.
Oni novi klinci na krilima novog talasa su oterali Točka i on kasnije postaje jedno od najvećih razočarenja YU roka pošto postaje učitelj gitare za početnike. Ali njihov cilj je bio da unište Bregovića. Iskopirali par pesmuljaka sa Engleske new wave scene, tipa ona se budi , djevojke u ljetnjim haljinama i onog "masterpicea" od tri reči pa se oslili i pitaju Bregovića- A šta češ ti sad- :mrgreen: :lol::rotf: , a on čovek se ošiša na onu polupedersku frizuru, trči u spotovima udarajući se nogicama u dupe, mašući gitarom duplo više nego Houra
i uništi ih jednim albumom tako da su se skoro svi glavni akteri tog famoznog "našeg novog talasa" kasnije odricali njega.
Još izadje i kompilacija najboljeg od novog talasa 1980. pod nazivom svi marš na ples a pesma Bijelog Dugmeta HA HA HA otvara album :lol:
Svi_mars_na_ples_compilation_Yugoslavia.jpeg

Gledajući onaj intervjuu sa vrha strane što sam ga postavio Bregović je bio za svetlosnu godinu ispred svih njih u svakom smislu
e tako :) pozdrav

U vezi price korisnika комшија:
Poslije "Bitanga i princeza" izasao je album "Uspavanka za Radmilu M." - a onaj kome odgovaram kaze da poslije "Bitange i princeze" nije bilo rock muzike od Bijelog Dugmeta. Pjesma "Ne placi" sa "Uspavanka za Radmilu M." je ipak cist rock, dok, iako on kaze da je Bijelo Dugme poslije "Bitange i princeze" pisalo samo pop, ili pop-rock; pjesma "U vrijeme otkazanih letova" sa pomenutog alubma je tadodje rock, mada mijesan sa...ne znam. A "Ovaj ples dame biraju" nikako nije pop, tu se isto radi o neobicnom nekom zanru. Sa samog "Dozivjeti stotu", koji se racuna kao new wave, "Pjesma mom mladjem bratu", "Hotel-motel" i "Pristao sam bicu sve sto hoce" nikakve veze nemaju sa new vawe, i opet se radi o specificnim zanrovima muzike.

Ti si svesni manipulator a vidim da imaš dosta godina i to nije lepo :mrgreen:

Ovde kažeš da se nije okupilo puno gledalaca - "nekolko hiljada"- pošto se Smakova muzika više nije slušala. Točak nije bio kadar da se suprotstavi novom talasu i to je bio kraj Smaka
.

A ти или не знаш или си намерно заборавио колико је народа је могла да прими "Рокотека"? "Рокотека" на Калишу није примала више од 3000.
Читао сам ја будалаштине да је на том концерту 1981 било "десетак хиљада".
Смак је по логици ствари требао да опроштајни концерт у Београду одржи регуларно у "Пиониру", какав је и ред, али је процењено да ће "Рокотека" бити пуна, а "Пионир" неће.
Тај концерт је био први у југословенској ОПРОШТАЈНОЈ турнеји Смака, 1981. Концерт у концертној дворани "Ватрослав Лисински" у Загребу те исте године је отказан због непродатих карата.

Зашто?

Једноставно почетком осамдесетих, у време праве правцате хистерије Новог таласа, максимално подржане од стране тада веома важне рок штампе, младе углавном више није интересовала комликована прогресивна музика коју је свирао Смак, нарочито не у оној мери како је то било од 1976те до 1979. Многи моји пријатељи су се аутоматски прешалтовали да слушају Нови талас (који јесте дао у домену жанра сјајне групе попут ЕКВ, Азре, Хаустора, Бое и да не набрајам) а да су при томе презрели све што су слушали пре тога, нарочито прогресивни рок генерално (значи и славне енглеске бендове из седамдесетих су одбацили а не само Смак). Данас причају да није било тако, али јесте.

Али погледај овде шта каже Борис Аранђеловић о томе чије су турнеје биле неподељено проглашаване за најбоље и најпосећеније крајем седамдесетих.

Осамдесетих почиње нова музика и то није било у домену могућности Точка да се томе одупире јер нити је то било могуће нити је било потребе за тим (музика се стално мења - ево данас је прог па и Смак "рехабилитован"), а нарочито не да снима поп срања попут 'Бреге', тј да подилази најширој публици и да престане да буде уметник, да заправо постане бизнисмен као 'Брега'.

П.С. Е да, умало заборавих, на турнеји "Црна дама", 1977 године, Смак је за твоју информацију 4 (четири) пута узастопце, у четири вечери, пунио концертну дворану "Ватрослав Лисински", што до тада никоме није пошло за руком од југословенских рок бендова, а понављам у то доба (друга половина седамдесетих) пред веома захтевној загребачкој публици (и Борис то спомиње у датом интервјуу) код које је Смак био већи бенд од "Дугмета"

Poslednja izmena:
sta je tako? zar treba argument da smak ovo nikad nije stigao po umjtnosti, a bolja je grupa ona koja najbolja pjesma koja joj je je bolja od najbolje pjesme druge grupe. ovo nije najbolja pjesma bijelog dugmeta, ali je svaka pjesma Smak poredjenjem sa ovim neuporedivo manje umjetnicka, smijesna, jadna, djecija... da nije mozda bolje "viski i crven ruz i nobl svet" od ovoga? Sam omot je remek djelo, ja sam zbog omota na hipodromu jednu curu drzao za dupe ovako dok smo setali, imala je momka... :D

sta je tako? zar treba argument da smak ovo nikad nije stigao po umjtnosti, a bolja je grupa ona koja najbolja pjesma koja joj je je bolja od najbolje pjesme druge grupe. ovo nije najbolja pjesma bijelog dugmeta, ali je svaka pjesma Smak poredjenjem sa ovim neuporedivo manje umjetnicka, smijesna, jadna, djecija... (...)

Пошто смо спомињали осамдесете...

@ te i dovedi drugaricu:

Kažeš da to nije najbolja pesma Bijelog dugmeta. To nije ni pesma Bijelog dugmeta. :D

oces da kazes da potpuno ista pjesma, ili da ima razlike? A znas li ti koliko i kako kradu ostali? Ukradu iz jedne pjesme jedan takt, iz druge naredna tri, iz cetvrte dva, iz pete jos dva i sklope 5 pjesama u glupost neku...bregovic bar to uradi kako treba

Bregovic je svakako muzicki genije.
A Srbija treba da bude ponosna na njega pošto je i za vreme nato zlocinackog bombardovanja Srbije on bio jedan od najglasnijih protiv milosrdnog andjela.
A evo jednog detalja koliko Bregovica cene u inostranstvu (kod nas se cene samo gubitnici)

Prilozi

• 112741-17.jpg
    112741-17.jpg
    32,8 KB · Pregleda: 112
Poslednja izmena:
ово неможе и није фер да се успоређује ко имало познаје наведене групе, а Бреговић је један од групе ништа друго....

Gde je opcija "proterati ih u pustinju Kalahari djuture" ?

А што друже? да нису можда били конкуренција твојим идолима које имаш у потпису?
Овај други још и ајде, али она два албума од Syd Barrett_a као и првенац PF нису ништа посебно да не кажем шит.
Да су Точак и 'Брега' којим случајем Енглези, о њима би до сада били написани томови књига које би се читале широм планете.

А што друже? да нису можда били конкуренција твојим идолима које имаш у потпису?
Овај други још и ајде, али она два албума од Syd Barrett_a као и првенац PF нису ништа посебно да не кажем шит.
Да су Точак и 'Брега' којим случајем Енглези, о њима би до сада били написани томови књига које би се читале широм планете.
Ti nisi upucen. Pa o Bregovicu (Bijelom Dugmetu, a on je Bijelo Dugme) je i napisano desetine knjiga (Znaci, tomovi)
a o Tocku stvarno 0 knjiga...
o Bregovicu pricaju i monasi, te svestena lica viseg ranga od popa
a o Tocku stvarno niko iz crkve...
o tome kako je Bregovic radio neke nadljudske stvari na gitari i danas se postavljaju pitanja
a o Tocku stvarno ne
Bregovicev crni Les Paul koji ustvari nije Gibsonov ali izgleda kao da jeste je stvar mitologije, on je izjavio da ga je kupio kad je bio u Americi od nekog crnca, prosjaka, sto je svirao bluz, dok drugi kazu da ga je Goran sam napravio jer zna da pravi gitare
a o Tockovim gitarama pricao je samo Tocak na svom sajtu, iz koje su godine i koje marke...

Poslednja izmena:

Back