Словенски језици- сродности и разлике

Ћирило и Методије сачинили су писани језик на основу говора из околине Солуна, сигурно нису говорили савременим воденским нити те је неко такво нешто могао учити.

Pretpostavlja se. Ja smatram da su ga sačinili na osnovu srpskog dijalekta Sremske Mitrovice iz 9. veka.

Zabosti prstom na krajnju južnu periferiju Slovenstva u 9. veku (Solun) i reći da je taj dijalekat bio podjednako razumljiv Makedoncima, Rusima i Česima, Slovenima raštrkanim u krugu obima 5-6 hiljada kilometara jer ze tada govorio svuda manje-više isti slovenski jezik a zato što su Sloveni "mlada etnolingvistička grupa" je čisto germansko slovenofobno politikanstvo

Нисам? Верујем да је свима који умеју да читају јасно да говорим о периоду од 10. века до Константина Философа. О 9. веку можемо говорити само посредно, на основу рукописа из каснијег времена.

Већ си добио одговор.

Грешака које указују на мешање и постепено губљење падежа у говору оних из чије средине су рукописи потекли.

Показујеш своје право лице. Иза те вештачке пристојности крије ce крајње неоригинална особа, осредње интелигенције и лошег васпитања (то се добро види из дрског начина на који се обрађаш Сребрани).

А где сам ја то тачно поменуо падешке наставке? Скандалозно је да једном наводном језикословцз није познато да се у рукописима бугарске редакције из периода пре 15. века већ виде јасни назнаци губитка падежа. Наставци су се мењали у свим словенским говорима, али већина њих је задржала падеже. Бугарски и македонски нису - ни један!

Очиглено немаш живаца ни за куртоазије. Предлажем ти да боравиш с животињама, где ће се то мање приметити. Није ти место међу пристојним људима који имају довољно храбрости да размишљају слободно, ван оквира које им је неко други зацртао.

Сребрена и ја говорили смо о времену када је настао старословенски језик, већ сам ти скренуо пажњу на то да си промашио тему отишавши у каснија времена. Како нема доказа за твоје тврдње о говору Бугара и предака Македонаца у деветом веку, тако нема ни за тврдње о губљењу падежне склонидбе код Бугара у десетом веку. Процес губитка деклинације у источнојужнословенским говорима био је постепен, започет је негде током 12. века и био завршен поткрај 14. столећа, али то нема везе с оним о чем смо Сребрена и ја говорили. На твоју промашену тему наставио сам се само како бих видео колико заправо знаш о оном о чему говориш, али испоставило се да то није много.
Pretpostavlja se.
За то постоје јаки докази.

Ja smatram da su ga sačinili na osnovu srpskog dijalekta Sremske Mitrovice iz 9. veka
За овакво нешто, пак, нема доказа, али има против.

Zabosti prstom na krajnju južnu periferiju Slovenstva u 9. veku (Solun) i reći da je taj dijalekat bio podjednako razumljiv Makedoncima, Rusima i Česima, Slovenima raštrkanim u krugu obima 5-6 hiljada kilometara jer ze tada govorio svuda manje-više isti slovenski jezik a zato što su Sloveni "mlada etnolingvistička grupa" je čisto germansko slovenofobno politikanstvo
Разлике између словенских дијалеката биле су заиста мале, а теорије завера ме не занимају.

Poslednja izmena:
За то постоје јаки докази.

Ti ne znaš ni šta je dokaz.

- - - - - - - - - -

Разлике између словенских дијалеката биле су заиста мале, а теорије завера ме не занимају.

Al te ne zanima ni da odgovoriš na pitanje kojim bi upotpunio svoju tvrdnju:

quote_icon.png
Original postavio ИгарЈ

- заборављаш да се старословенским језиком нису се служили сви Словенски народи, језици оних који се нису служили старословенским обарају твоје тврдње
Koje sam jezike zaboravio?

Koji su to jezici koji nisu imali upliv crkvenoslovenskog, pa time obaraju moju tvrdnju da su slovenski jezici crkvenoslovenksim standardom ustvari ujednačeni i međusobno približeni, umesto vežeće tlapnje da su se tek od 9. stoleća naglo udaljavali,a do tada da su bili jedan isti jezik sa sličnim dijalektima?

Pretpostavlja se. Ja smatram da su ga sačinili na osnovu srpskog dijalekta Sremske Mitrovice iz 9. veka.
То је сасвим разумна претпоставка. Сам теорију о говору Словена из околине Солуна као основи црквенословенског сматрам боље поткрепљеном, али то никако не значи да је, попут неких, доживљавам као неку неприкосновени истину. Таквом догматизму и ригидности није место у науци.

Подједнако је могуће да уопште није реч о једном говору, већ мешавини двају или више сродних јужнословенских говора.

Процес губитка деклинације у источнојужнословенским говорима био је постепен, започет је негде током 12. века и био завршен поткрај 14. столећа
А знаш ли на основу чега се закључује да је процес отпочео тек у 11-12. веку? На основу тога што у рукописима бугарске и македонске редакције из тог периода, грешке које се појављују и раније, постају довољно учестале да можемо говорити о широј појави? И сам си свестан да корени процеса који је свакао био завршен до времена Комстантина Философа воде дубље у прошлост.

Poslednja izmena:
То је сасвим разумна претпоставка. Сам теорију о говору Словена из околине Солуна као основи црквенословенског сматрам боље поткрепљеном, али то никако не значи да је, попут неких, доживљавам као неку неприкосновени истину. Таквом догматизму и ригидности није место у науци.

Подједнако је могуће да уопште није реч о једном говору, већ мешавини двају или више сродних јужнословенских говора.

Upravo tako. Šta misliš koliko je posla tj. vremena bilo potrebno čoveku da prevede Bibliju sa grčkog na slovenski, tj. starosrpski (moram da održavam ravnotežu razuma u ovom zabludelom svetu Čmrgreen: ). Bartol Kašić je previodio Novi Zavet - u Dubrovniku - 20 godina (ako se dobro sećam, ako ne, da nije i 40 godina :lol: ).

- - - - - - - - - -

I pitanje iz poznate i opšteprihvaćene biografije svete braće - gde su se deli tokom 20 godina rada... :think:

Back