Slobodna volja

@korisnički i @Bokiforum ova tema se pretvorila u vaše kilometarsko dopisivanje bez nekog značajnog činjeničnog dokazivanja i doprinosa. Mislim da obadvojica gubite dragocjeno vrijeme u raspravi.
Valjda moje kilometarsko, Kori samo nešto procedi kroz zube. :mrgreen:

Onako, kad se ja zainatim :zloca: tu onda nema pomoći :fdlan: idem do kraja, ali videćemo, mislim da polako sve dolazi na svoje što se tiče mene i mojih stavova na temi.

Valjda moje kilometarsko, Kori samo nešto procedi kroz zube. :mrgreen:

Onako, kad se ja zainatim :zloca: tu onda nema pomoći :fdlan: idem do kraja, ali videćemo, mislim da polako sve dolazi na svoje što se tiče mene i mojih stavova na temi.
Odlično, stvarno bi bilo šteta da prekinemo sada kada eliminišem jedan po jedan način da te dovedem do spoznanja istine, dok ne nađem dovoljno dobar.
Pa ću, na osnovu toga, ako budeš želeo da ti odgovorim na ostalo što pišeš.

Da probamo ovako:

Da li je JHWH stvorio prvi par?
DA ili NE?

Odlično, stvarno bi bilo šteta da prekinemo sada kada eliminišem jedan po jedan način da te dovedem do spoznanja istine, dok ne nađem dovoljno dobar.
Pa ću, na osnovu toga, ako budeš želeo da ti odgovorim na ostalo što pišeš.

Da probamo ovako:

Da li je JHWH stvorio prvi par?
DA ili NE?
Nisam još odgovorio ne neke tvoje poruke.

Ok, nećemo da prekidamo, pogotovo što ti ide tako dobro. :respekt:

Pa, naravno da je Bog stvorio prve ljude.

Ne moraš, rekao sam ti da ćemo, ako bude bilo potrebe da se vratimo na to.
I zbog ostalih.

Koristimo logičko zaključivanje, iznad dogmi, uverenja i neproverivih tvrdnji?
DA ili NE?
Ok, ajd ne moram u suštini napiso sam dosta stvari o temi.

Može sve što poželiš ispunjavam želje :maramica::sampanjac:, samo ne znam kako to zamišljaš da bude bez dogmi kada pričamo o tome šta se dešavalo sa Adamom po Svetom Pismu, i onda nema veze da li ti misliš da li je neproverivo ili nije kada je tvoja osnovna postavka na osnovu toga kako stoji u Svetom Pismu.

I, tu si ipak omašio :metla2: z:mrgreen: , ajd sad da vidimo šta si to novo smislio.

Ok, ajd ne moram u suštini napiso sam dosta stvari o temi.

Može sve što poželiš ispunjavam želje :maramica::sampanjac:, samo ne znam kako to zamišljaš da bude bez dogmi kada pričamo o tome šta se dešavalo sa Adamom po Svetom Pismu, i onda nema veze da li ti misliš da li je neproverivo ili nije kada je tvoja osnovna postavka na osnovu toga kako stoji u Svetom Pismu.

I, tu si ipak omašio :metla2: z:mrgreen: , ajd sad da vidimo šta si to novo smislio.
U smislu, ako logički zaključak je u suprotnosti nekoj dogmi, ne kažeš takva je dogma i ignorišem logiku, to je misterija i slična apologetska akrobatika.
Znaš da nemaju svi istu dogmu, a čitaju istu knjigu?

Previše toga unapred pretpostavljaš, ko šta misli i ko je šta omašio, te stoga nakaradno zaključuješ i vodiš raspravu sa sopstvenim zabludama.

JHWH je svojom voljom stvorio prvi par, nije morao i niko ga nije naterao?
DA ili NE?

Poslednja izmena:
U smislu, ako logički zaključak je u suprotnosti nekoj dogmi, ne kažeš takva je dogma i ignorišem logiku, to je misterija i slična apologetska akrobatika.
Znaš da nemaju svi istu dogmu, a čitaju istu knjigu?

Previše toga unapred pretpostavljaš, ko šta misli i ko je šta omašio, te stoga nakaradno zaključuješ i vodiš raspravu sa sopstvenim zabludama.

JHWH je svojom voljom stvorio prvi par, nije morao i niko ga nije naterao?
DA ili NE?
Pa, kako to misliš da izvedeš, pa i TE je sistem koji se zasniva i na hipotezama i logičkim zaključivanjima (drugo je da li ispravno koristi), i TE je u suprotnosti sa svim dogmama vere, i šta onda TE je ispravna i dogma je lažna, i onda oćeš sad nešto slično, dosad smo pričali o logičkim predpostavkama koje si ti sam vezao za to kako piše u Svetom Pismu, i sad oćeš nešto drugo.

Naravno da predpostavljam jer odprilike vidim šta nameravaš.

Naravno da je Bog stvorio prve ljude i niko nije mogao da ga natera jer je On bezuzročan i bespočetan.

I, kako, prvo oćeš da pričaš nešto kao samo logički, i onda, pufff, prvo pitanje o Bogu, pa to ti je već dogma, mislim stvarno jel si ti siguran šta želiš da pitaš i odgovaraš.

Odlično.

JHWH je stvorio prvi par.
Koristimo logiku da dođemo do istine.
JHWH nije morao da stvori prvi par, to je bila samo njegova želja.

JHWH je nasadio prvi par u Edemu?
To što Boga niko nije morao da natera da stvori prvi par ne znači automatski da nije morao da stvori prvi par.

To je bila Njegova želja u kontekstu toga da ga niko nije mogao naterati da stvori prvi par.

Jeste, tako piše, prvi par je živeo u Raju.

Odlično.

JHWH je stvorio prvi par.
Koristimo logiku da dođemo do istine.
JHWH nije morao da stvori prvi par.
JHWH je stvorio prvi par jer je to bila njegova želja.
JHWH je prvi par nasadio u Edem.

Da li je JHWH morao prvi par da nasadi u Edem?
Nije morao da stvori prvi par u smislu da je Bog bio nezavisan i niko nije mogao da Ga natera da stvori prvi par.

Nije morao jer je nezavisan. Drugo je pitanje zašto su bili nasađeni baš u Raj.

U drugoj i trećoj glavi Pos. jeste JHWH Elohim.
Makar u redakcijama koje su stigle do nas.

Da ne pretpostavljam na šta misliš, možeš li da elaboriraš kako i jeste i nije?
нису пре Мојсија могли знати за јхвх, знали су само за елох-има
постоје две предаје елохистичка и јахвистичка, захваљујући Јеврејима победила је јахвистичка коју и хришћани користе.

нису пре Мојсија могли знати за јхвх, знали су само за елох-има
постоје две предаје елохистичка и јахвистичка, захваљујући Јеврејима победила је јахвистичка коју и хришћани користе.
Autorstvo se i pripisuje Mojsiju.
Svakako, ovde analiziramo ono što piše u Postanju 2 i 3.

питање је да ли је уопште Мојсије аутор, јер њему се приписује и пета књига.
Za nauku nije pitanje...autor nije Mojsije, delo je kompozitno i rezultat je redakcija.
Ali to ne sprečava neke ljude da veruju da jeste.
I neke koji znaju da nije da pričaju da jeste ili da im ne kažu da nije.

Poslednja izmena:

Back